Yle uutiset

Tilaa syöte syöte Yle uutiset
Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset
Syötteen kokonainen osoite. 3 min 19 s sitten

EU-parlamentti haluaa lääkekannabiksen Kela-korvauksen piiriin

34 min 18 s sitten

Euroopan parlamentti haluaa EU:n laajuisia sääntöjä kannabiksen lääkinnällisestä käytöstä sekä rahoitusta alan tieteelliseen tutkimukseen.

Parlamentti hyväksyi kuluneella viikolla päätöslauselman, jossa muun muassa vaaditaan selkeää laillista lääkekannabiksen määritelmää, halutaan lisää rahoitusta lääkekannabiksen tutkimukseen ja innovaatioihin sekä vaaditaan tehokkaita kannabispohjaisia lääkkeitä korvattavaksi sairausvakuutusjärjestelmien kautta. Suomessa tämä tarkoittaisi siis sitä, että lääkekannabis pääsisi Kela-korvauksen piiriin.

EU-komissiota ja jäsenvaltioita kehotetaan puuttumaan sääntelyyn, rahoitukseen ja kulttuuriin liittyviä esteitä, jotka haittaavat kannabiksen käyttöä lääkinnällisiin tarkoituksiin ja kannabista yleensä koskevaa tieteellistä tutkimusta.

Lisäksi Parlamentti kehottaa komissiota ja jäsenvaltioita määrittelemään tarvittavat olosuhteet, jotka mahdollistavat luotettavat ja riippumattomat laaja-alaiset tieteelliset tutkimukset kannabiksen käytöstä lääkinnällisiin tarkoituksiin.

Selkeät säännöt takaisivat turvallisen käytön

Parlamentti huomauttaa lauselmassaan, että "on todisteita siitä, että kannabis tai kannabinoidit voivat olla tehokkaita ruokahalun parantamisessa ja painonmenetyksen estämisessä hivin/aidsin yhteydessä ja että ne voivat helpottaa mielenterveyden häiriöitä, kuten psykoosia ja Touretten oireyhtymää, ja lieventää epilepsian sekä Alzheimerin taudin, niveltulehduksen, astman, syövän, Crohnin taudin ja glaukooman oireita ja pienentää liikalihavuuden ja diabeteksen riskiä ja lievittää kuukautiskipuja".

Parlamentin mukaan selkeä lainsäädäntö vaikuttaisi suotuisasti kannabiksen laatuun ja tuotteiden luotettavaan nimikointiin, mikä taas takaisi potilaille mahdollisuuden kannabiksen turvalliseen lääkekäyttöön. Erityisesti parlamentin mukaan tulee huolehtia nuorten ja raskaana olevien naisten turvaamisesta.

EU-tason säännöt auttaisivat myyntipisteiden ja mustan pörssin valvomisessa sekä väärinkäytösten estämisessä. Sääntöjen avulla voitaisiin lisäksi estää juurikin nuorten riippuvuutta kannabiksesta, päätöslauselmassa todetaan.

Lääkekannabikseen on voinut Suomessa saada toimeentulotukea, mutta Helsingin Sanomien (1.12.2018) mukaan Kela on periaatteessa lopettanut tuet lääkekannabiksen käyttäjiltä jo reilu vuosi sitten.

Kurdijoukot ja Yhdysvallat odottavat, että pääsisivät julistamaan Isisin kalifaatin tuhotuksi

Su, 02/17/2019 - 21:28

Koko ajan kapeneva elintila Syyriassa ajaa terroristijärjestö Isisin jäseniä pakoon. Taistelijoiden perheenjäsenten tilanne on erittäin vaikea, mutta ainakin joillain taistelijoilla asiat voivat olla paremmin.

Uutiskanava CNN raportoi sunnuntaina puolustuslähteeseen vedoten, että Baghuzin alueelta olisi viime kuukausina paennut taistelijoita Irakin vuorille ja aavikoille – mukanaan jopa kaksi miljardia dollaria käteistä.

Isis pitää 1 000 – 2 000 siviiliä väkisin pienellä alueella, jota siltä vielä ei ole vallattu.

Yhdysvaltain tukemien kurdien SDF-joukkojen edustajan mukaan Isisin taistelijat piilottelevat telttakylässä siviilien joukossa ja hyödyntävät tunnelien ja luolien verkostoa. AP:lle siviilien määräksi arvioitiin tuhat, AFP:lle noin 2 000.

Yhdysvaltain edustaja sanoi alueelta tulleiden siviilien sanoneen, että Isis käyttää heitä ihmiskilpinä.

SDF-joukot ilmoittivat viime viikon lopulla aloittavansa "viimeisen taistelun" Isisiä vastaan Baghuzissa.

Valtansa huipulla vuonna 2014 Isis hallitsi liki kolmasosaa Syyriasta ja Irakista. Lauantaina SDF julisti, että Isisin kalifaatin loppu on lähellä ja koko maailma kuulee pian hyviä uutisia.

Yle Uutisgrafiikka

Viime viikon lopulla Isisillä oli Syyrian Baghuzissa hallussaan arviolta neljän neliökilometrin kokoinen alue. Nyt se on kooltaan enää rutkasti alle neliökilometrin. Baghuz sijaitsee lähellä Irakin rajaa.

Tiedotusvälineiden kuvausten perusteella olot jäljelle jääneillä alueilla ovat erittäin ankeat ja esimerkiksi ruuasta on kova pula.

Alueelta paenneet ja antautuneet kuvailivat hiljattain New York Timesille keittäneensä ruuaksi rikkaruohoa tai syöneensä eläinten ruokaa.

Mitä tehdä kiinniotetuille?

Myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on odotellut jo tovin voidakseen julistaa, että Isis on lyöty. Hän sanoi perjantaina odottavansa, että voisi julistaa Isisin lyödyksi vuorokauden kuluessa.

Hän vaati viikonloppuna, että eurooppalaiset ottaisivat vastaan omista maistaan kotoisin olevia taistelijoita.

Sunnuntaina kommentit aiheeseen olivat melko vähissä. Belgian oikeusministeri Koen Geens kommentoi toivovansa asiaan "eurooppalaista ratkaisua" ja ylipäätään keskustelua normaaleja diplomaattisia kanavia pitkin eikä öisellä Twitter-viestillä.

SDF:llä on vankinaan noin tuhat ulkomaista taistelijaa.

Isisin itselleen julistaman kalifaatin valtaaminen ei luonnollisesti tarkoita, että Isis tai sen aate olisi kadonnut. Isis on ollut viime aikoina erittäin aktiivinen esimerkiksi Pohjois-Nigeriassa.

Intialainen elokuvayleisö kaipaa Bollywood-unelmoinnin ohelle myös yhteiskunnallista sanomaa: "Ihmiset haluavat muutosta, ja se näkyy elokuvissa"

Su, 02/17/2019 - 21:11

Viimeisen päälle koreografioituja tanssikohtauksia, ylitsepursuavaa visuaalisuutta, komeita miehiä ja kuvankauniita naisia. Kymmenen miljoonaa euroa maksanut suureellinen Bollywood-tuotanto Simmba (2018) kuuluu lähiaikojen suosituimpiin intialaiselokuviin, eikä ihme: kyseessä on intialaisittain täydellinen masala-elokuva, eli värikäs ja mausteinen sekoitus kaikkea mahdollista.

Simmbaa on kutsuttu blockbusteriksi, joka määrittelee koko genren, ja intialainen elokuva mielletään usein Simmban kaltaiseksi näköaistia hiveleväksi ilotulitukseksi.

Jättiläismaassa ovat kuitenkin jo tovin puhaltaneet toisenlaisetkin tuulet.

– Ihmiset haluavat nähdä realistisempia elokuvia, joissa on myös yhteiskunnallista sanomaa. Tietoisuus siitä, mihin suuntaan Intia menee, on lisääntynyt. Ihmiset tahtovat muutosta – ja se mitä he tahtovat Intialta, se näkyy myös elokuvissa, Helsingin EARS-tapahtumaan osallistunut ohjaaja Rohit Mittal painottaa.

Simmba-elokuvan juliste. Huumorin ja toiminnan keskiössä on korruption kyllästämä poliisi. Reliance Entertainment / Everett Collection Intian synkempien puolien kartoittamista

Intian tunnetuimpiin indie-ohjaajiin kuuluva Rohit Mittal on kerännyt kansainvälistä mainetta vuoden 2016 Autohead-kulttielokuvallaan, joka oli ensimmäinen Intiassa koskaan tehty found footageen pohjautuva mocumentary eli mokumentti. Vastaavaan ideaan perustuu esimerkiksi kauhuelokuva The Blair Witch Project.

– Valitsin tällaisen tyylilajin, koska halusin kyseenalaistaa dokumenttielokuvan tekemisen koko idean ja myös sen, mitä totuus oikeastaan tarkoittaa. Onko totuus vain sekoitus erilaisia asioita vai riippuuko se siitä, kuinka esität sen? Tällainen formaatti on hyvin kiinnostava, koska raja dokumentin ja fiktion välillä on niin häilyvä. Katsojana sen kokee myös eri tavalla kuin perinteisen elokuvan, Mittal pohtii.

Eriarvoisuudesta ja köyhyydestä kertova synkkäsävyinen elokuva kietoutuu mumbailaisen riksakuskin ympärille, jonka taustalta alkaa löytyä häiritseviä ja vähemmän mukavia asioita. Perinteisestä Bollywood-elokuvasta Mittalin Autohead sekä Megalopolis (2017) ja työn alla oleva Popcity ovat hyvin kaukana.

– Intiassa elokuvani määritellään useimmiten tummasävyisiksi, koska intialaiset eivät ole oikein vielä tottuneet katsomaan epämiellyttäviä tai ravistelevia aiheita käsitteleviä elokuvia. Uudempi sukupolvi taas on alkanut löytää leffoistani mustaa huumoria ja kokee ne satiirisina kommentteina Intian nykytilasta, Mittal kertoo.

Rohit Mittal Jussi Mankkinen / Yle Kokeelliset elokuvat saavat nyt näkyvyyttä

Kuten moni muukin intialainen indie-elokuva, Rohit Mittalin elämän nurjempia puolia käsittelevät leffat ovat löytäneet tiensä Netflixiin. Suoratoistopalvelut elävät nyt Intiassa vahvaa nousukautta.

– Netflix ja Amazon Prime Video ovat ehdottomasti hyviä asioita minun kaltaisilleni ohjaajille. Ne tarjoavat meille paremman saavutettavuuden ja suuremman yleisön. Lisäksi ne maksavat hyvin lisensoinnista. Toisaalta suoratoistopalvelut eivät juuri markkinoi elokuviasi, joten ongelmana on se, että ne katoavat jonnekin Netflix- tai Amazon-universumin uumeniin. Tällaista ei tapahdu, jos elokuvasi pääsee teatterilevitykseen, Rohit Mittal sanoo.

Netflix on haalinut ohjelmistoonsa myös kiistellyn intialaisen kohuohjaajan Q:n eli Qaushiq Mukherjeen elokuvia. Seksiä ja huumeita roisisti yhdistelevä Gandu (2010) esimerkiksi kierteli ensin maailman filmifestivaaleja, ennen kuin sai ensiesityksensä Intiassa vuonna 2012 – ja tuolloinkin alan festivaaleilla.

Gandun, joka muuten tarkoittaa suomeksi persereikää, shokkiarvoihin kuuluu muun muassa pääosanesittäjän erektion näyttäminen koko komeudessaan.

GangStars-sarja on yksi esimerkki Amazon Prime Videon originaalituotannoista Intiassa. Shweta Basu Prasad kuvassa neljäs vasemmalta. Amazon Kukaan ei ole enää työtön

Netflix ja Amazon Prime Video aloittivat toimintansa Intiassa vuonna 2016, ja kumpikin on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta. Netflixin ensimmäinen omatuotantoinen intialainen televisiosarja, Sacred Games, ilmestyi viime vuonna ja sitä on esitetty 190:ssa maassa ja se on tekstitetty 20:lle kielelle.

Amazon Prime Videon vastaisku taas on ollut niin ikään viime vuonna julkaistu draaman ja komedian välimailla huojuva 12-osainen, elokuvamaailmaan sijoittuva GangStars. Se on yhtiön ensimmäinen televisiosarja, jonka alkuperäiskielenä on vajaan sadan miljoonan ihmisen puhuma telugu – sarja tosin on dubattu myös hindiksi ja tamiliksi.

Shweta Basu PrasadJussi Mankkinen / Yle

GangStarsia tähdittää lukuisissa Bollywood-tuotannoissa mukana ollut, lapsinäyttelijänä uransa aloittanut Shweta Basu Prasad.

– Digitalisaation takia Intian elokuva- ja televisioalalla kukaan ei ole enää tällä hetkellä työtön. Aiemmin tämän alan ammattilaisilla oli vain muutama media, kuten mainokset, televisio ja elokuva, mutta nyt Intiassa on esimerkiksi jo lukuisia suoratoistokanava. Kaikki ovat kiireisiä, niin näyttelijät, ohjaajat käsikirjoittajat kuin teknisen puolen työntekijätkin. Ja tämä jos mikä on hyvä merkki, Prasad toteaa.

Amazon Prime Videon lisäksi ohjaajana ja tuottajana vaikuttava Prasad on onnistunut hyödyntämään myös Netflixiä, jossa esitetään hänen Intian klassisesta musiikista kertovaa Roots-dokumenttiaan (2016). Syy dokumentin tekemiseen oli huoli perinnemusiikin nykytilasta.

– Ihmisillä ei enää riitä kärsivällisyyttä kuunnella maamme klassista musiikkia, se on jäänyt Bollywood- ja pop-musiikin jalkoihin. Klassista musiikkia ei enää soiteta radiosta, sitä ei esitetä televisiossa, siitä ei keskustella eikä siitä tehdä arvosteluja. Tämä on outoa maassa, jossa klassisella musiikilla on kuitenkin niin pitkä historia, Prasad sanoo.

Udta Punjab -elokuvan näyttelijä- ja tuotantotiimiä. Udta Punjab on yksi esimerkki Intiassa tapahtuvasta elokuvien sensuroinnista. Hindustan Times / All Over Press Sensuurissa usein polittiisia motiiveja

Intialaisen elokuvan suuriin haasteisiin kuuluu sensuuri, jonka takana ovat usein poliittiset motiivit. Esimerkiksi Punjabin osavaltion huumeongelmasta kaunistelematta kertova Udta Punjab -elokuva (2016) sai ensi-iltansa teattereissa vasta parin kuukauden kiivaan oikeustaistelun jälkeen.

Intian viestintäministeriön alaisuudessa toimiva ja elokuvasensuurista vastaava Central Board of Film Certification -organisaatio vaati, että Udta Punjabista olisi poistettava 90 eri kohtaa. Lopulta Mumbain korkein oikeus päätti, että elokuva pääsee kansalliseen levitykseen sen jälkeen, kun siitä on saksittu yksi kohta.

– Punjabin osavaltiossahan käytiin tuolloin vaaleja. Sensuuriin liittyy usein poliittisia motiiveja, eikä tästä ole Intiassa valitettavasti päästy eroon. Ihmiset ovat kuitenkin alkaneet puhua herkistä asioista avoimemmin, ja tämä on myös tullut esille jopa valtavirtaelokuvissa, Rohit Mittal toteaa.

Rafael PereiraJussi Mankkinen / Yle

Suoratoistopalvelujen kohdalla sensuuriongelmaa taas ei ole.

– Intialaista yleisöä kiinnostavat nyt selvästi tietyt elokuvagenret. Hyvä asia digitaalisissa alustoissa on se, ettei siellä ole rajoituksia eikä tietosuojalakia tai sensuuria. Siellä voi esittää kaikkea mahdollista paitsi pornografiaa, vaihtoehtoisempaan kulttuuritarjontaan keskittyvän The Mumbai Assemblyn perustajiin kuuluvat Rafael Pereira sanoo.

Pereiran mukaan ei ole ihme, että esimerkiksi Netflix ja Amazon ovat vallanneet 1,3 miljardin asukkaan Intian suoratoistomarkkinoita vauhdilla.

– Ne ovat panostaneet oikeanlaiseen uuteen sisältöön ja tehneet sitä juuri intialaisyleisöä varten. Muilla sen sijaan on ollut samaa vanhaa tarjontaa, jonka he ovat pistäneet digitaaliselle alustalle. Intialaiset toimijat ovat oikeastaan vasta nyt alkaneet luoda uusia sisältöjä.

Yhteiskunnalliset aiheet kolkuttelevat myös Bollywoodin ovia. Tämän hetken kohutuimpiin intialaisiin elokuviin kuuluu torstaina ensi-iltansa saanut Gully Boy, joka tekee myös historiaa. Se on nimittäin Bollywoodin ensimmäinen mainstream-elokuva, jonka keskiössä on rapmusiikki.

Israel pidättää palestiinalaisilta 122 miljoonaa euroa vangeille maksettujen tukien vuoksi

Su, 02/17/2019 - 21:09

Israel päätti sunnuntaina pidättää 122 miljoonaa euroa palestiinalaishallinnolle tarkoitettuja rahoja.

Syynä ovat maksut palestiinalaisvangeille, jotka ovat päätyneet kaltereiden taakse järjestettyään iskuja israelilaisia vastaan.

Pääministeri Benjamin Netanjahun toimisto julkaisi lausunnon, jonka mukaan rahamäärä on sama, jonka palestiinalaishallinto maksoi viime vuonna "Israelissa vankilassa oleville terroristeille, heidän perheilleen ja vapautetuille vangeille."

Israelin mielestä maksut yllyttävät väkivaltaan. Palestiinalaisten mukaan maksut ovat sosiaaliturvan muoto, ja ne on tarkoitettu perheille, jotka ovat menettäneet pääasiallisen tulonhankkijansa. Palestiinalaishallinto kieltää yrittävänsä yllyttää tukirahoilla uuteen väkivaltaan.

Monet palestiinalaiset pitävät vankeja ja Israelia vastaan tehdyissä iskuissa kuolleita sankareina.

Israel kerää kuukausittain noin 112 miljoonaa dollaria tullimaksuja tavaroista, jotka kulkevat Israelin satamien kautta Palestiinan markkinoille. Rahat siirretään palestiinalaishallinnolle.

Kriitikoiden mielestä rahojen jäädyttäminen ei muuta mitään samaan aikaan, kun palestiinalaishallinto saa rahaa muualta.

Rahojen jäädyttämisen mahdollistaa viime vuonna hyväksytty laki.

Palestiinalaisten rahoitusta on viime aikoina leikannut myös presidentti Donald Trumpin hallinto.

Tukes selvittää Himoksen tapausta rinnekeskuksen ja hiihtokeskusyhdistyksen kanssa

Su, 02/17/2019 - 20:26

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) selvittää Himoksen tapausta rinnekeskuksen ja Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen kanssa.

Asiasta kertoi Tukesin johtava asiantuntija Mervi Murtonen Twitterissä sunnuntaina.

Murtonen kertoi tviitissään, että erilaisia aktiviteetteja sisältäviltä leireiltä pitää tunnistaa riskit etukäteen ja laatia turvallisuusasiakirja.

Tukes kertoi viime kuussa hiihtokeskusten turvallisuutta koskeneista valvontakäynneistä. Tulokset niistä olivat viraston mukaan pääosin positiivisia.

Kuluttajaturvallisuuslain mukaan muun muassa laskettelukeskusten on tehtävä turvallisuusasiakirja. Lisäksi Tukes valvoo keskuksia.

– Vuosina 2016–2018 Tukes teki yhteensä 33 valvontakäyntiä, ja valvonnassa keskityttiin riskienhallinnan käytäntöihin ja rinnealueiden ylläpitoon, kertoo ryhmäpäällikkö Janne Niemelä Tukesin kuluttajapalveluista.

Himoksen 15-vuotiaan pojan kuolemaan johtanut turma sattui poliisin mukaan merkittyjen rinteiden ulkopuolella. Voidaanko tällaisia onnettomuuksia estää ennalta?

– Jos lähtee kokonaan pois merkityltä rinnealueelta esimerkiksi metsään laskettelemaan, vastuu on pääsääntöisesti laskijalla, Niemelä sanoo.

Niemelä muistuttaa, että hoidettujen rinnealueiden ulkopuolella riskit kasvavat.

Hän sanoo kuulleensa, että Lapissa on tällä haavaa poikkeuksellisen huono lumitilanne, joten hoidettujen rinnealueiden ulkopuolella vaaraa aiheuttavat ohuen lumikerroksen alla olevat kannot ja kivet.

Lue lisää:

Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileiriläinen Paraisilta – kuoli jyrkillä, metsäisillä rinteillä

Kohtalokas horjahdus hyppyrissä, lasku puuta päin – viime vuosina useampia kuolemaan johtaneita turmia

Hiihtokeskusyhdistyksen nokkamies rinnealueiden ulkopuolella laskettelusta: "Junnut tykkäävät mennä laskemaan metsäreittejä pitkin, vaikka se olisi kiellettyä"

Menehtyneen rippileiriläisen seurakunnan kirkkoherra: "Tämä on todella järkyttävä tapaus"

Tyttöjen väkivalta on tabu, mutta tosi – Keijun varjo -hanke auttaa selvittämään, mistä aggressio kumpuaa

Su, 02/17/2019 - 19:45

"Huomaan ajattelevani monista ihmisistä negatiivisesti ja toivovani heille pahaa. Pelkään, että joku päivä räjähdän täydellisesti enkä pysty hillitsemään itseäni."

”Löin poikaystävääni. Hän sanoi, että jättää minut, jos ikinä enää lyön. Pitääkö tämän takia mennä lääkäriin vai onko jotain helpompaa keinoa?”

”Odotan ekaa lastani ja pelkään, et kiukustun tulevalle vauvalle ja vahingoitan sitä jotenkin. Mistä raivarit johtuu? Pelottaa, et vauva ei oo turvassa mun kaa.”

Nämä ovat tyttöjen ja nuorten naisten anonyymejä avunhuutoja, jotka on jätetty Keijun varjo -hankkeen verkkosivuille.

2016 alkaneen hankkeen tarkoituksena on auttaa 15–28-vuotiaita tyttöjä ja nuoria naisia, jotka tarvitsevat tukea tunteiden, itsehillinnän ja väkivallan kysymysten kanssa.

Kansalais- ja asiantuntijajärjestö Maria Akatemiassa on tehty naisten ennaltaehkäisevää väkivaltatyötä vuodesta 2003 lähtien Demeter-toiminnan kautta.

Vähitellen vertaisryhmissä kuitenkin huomattiin, että nuorten naisten kysymykset jäivät helposti keskusteluissa varjoon, sillä suurin osa ryhmiin osallistujista oli alle kouluikäisten lasten äitejä.

Tähän tarpeeseen vastaamaan perustetun Keijun varjo -hankkeen vertaisryhmätoimintaa on järjestetty yhteistyössä Helsingin, Espoon ja Tampereen Tyttöjen Talojen kanssa.

Ryhmien lisäksi apua tarjotaan chatissa, jossa nuorilla on mahdollisuus luottamukselliseen keskusteluun väkivaltatyön asiantuntijan kanssa.

– Nuorten lisääntynyt ymmärrys omista tunteista tarkoittaa sitä, ettei heidän tarvitse käyttäytyä itselleen ja muille haitallisella tavalla, kertoo Keijun varjo -hankekoordinaattori Minna Savisalo.

Keijun varjo -hankkeeseen osallistuneet ovat saaneet helpotusta ahdistukseen ja vihan tunteisiinsa. Myös liialliset häpeän ja syyllisyyden kokemukset ovat vähentyneet, kun aggressiota on opittu käsittelemään.

Hyviä tuloksia saanutta vertaisryhmätoimintaa ollaan nyt juurruttamassa laajemmin Suomeen.

Myytti tulee naisen ja aggression väliin

Tyttöjen ja nuorten naisten väkivalta on yhä tabu, vaikka joka viides suomalaismies kertoo kokeneensa parisuhdeväkivaltaa ja viime vuosien aikana otsikoihin on noussut useita vakavia väkivaltarikoksia, joissa tekijöinä ovat olleet tytöt.

Nainen ja viha -kirjan kirjoittaneen psykoanalyytikko (ipa) Elina Reenkolan mukaan naisen väkivallan tabuluonteisuus selittyy sillä, että naiseuteen liitettyihin myytteihin ja mielikuviin eivät kuulu väkivalta ja aggressiiviset tunteet – saati teot.

Psykoanalyytikko Elina Reenkola sanoo, että väkivalta on aina viesti sisäisestä hädästä tai ahdistuksesta.Yle / Mohamed Sharif El Bouari

– On olemassa kiltin tytön myytti ja äitimyytti, jotka ovat kummatkin painostavia. Ne liittyvät kulttuurisiin ihanteisiin ja naisen sisäisiin ihanteisiin, siihen mikä on sallittua käytöstä ja mikä ei. Aggressiot eivät sovi siihen ja herättävät siksi valtavaa syyllisyyttä ja häpeää, Reenkola sanoo.

Naisen suhde aggressioihin on Reenkolan mukaan vaikea siksi, että vihantunteiden näyttäminen koetaan yhteiskunnassa helposti vain miesten alueeksi.

– Naisen voi olla vaikea hyväksyä omia aggressioitaan, ymmärtää ja kanavoida niitä rakentavasti. Kun vihaa ei osata kohdata, se padotaan syvälle itseen vahingollisin seurauksin, Reenkola kertoo.

Tyttöjen väkivalta on usein väkivaltaa itseä kohtaan

Minna Savisalo kertoo, että valtaosa Keijun varjosta apua hakeneista nuorista on kohdistanut väkivaltaisen käytöksen itseensä:

– Se on ollut fyysistä väkivaltaa eli esimerkiksi viiltelyä ja muuta itsensä vahingoittamista. Väkivalta on ilmennyt myös hyvin tuomitsevana ja rankaisevana puheena itseä kohtaan. Toki oli myös muihin kohdistuvaa fyysistä väkivaltaa, mutta sitä oli itseasiassa todella vähän.

Tyypillisesti tyttöjen muita kohtaan harjoittama väkivalta on sosiaalista, vuorovaikutuksessa ilmenevää ja kohdistuu ihmiseen, johon nuorella on jokin suhde. Se on esimerkiksi haukkumista, pilkkaamista, läpsimistä, tönimistä, juoruamista, leimaamista ja eristämistä.

Keijun varjo -hankkeessa työskentelevät Minna Savisalo (vas.) ja Maria Lindroos tekevät työtä sen eteen, ettei tyttöjen ja naisten väkivalta olisi enää tabu.Yle / Toni Määttä

Ammatillisesti ohjatuissa vertaisryhmissä nuorilla on ollut mahdollisuus puhua omista aggressioistaan ja vaikeista tunteistaan.

Toiminnan tarkoituksena on ollut vaikuttaa nuorten vuorovaikutustaitoihin ja tunteiden ilmaisuun varhaisessa vaiheessa, jotta sukupolvelta toiselle siirtyvän väkivallan perinne on mahdollista katkaista.

– Myös pelko omasta väkivaltaisuudesta aiheuttaa pahoinvointia. On tärkeää oppia ymmärtämään niitä väkivallan syitä, mikä siellä taustalla on ja mikä liittyy mihinkin, Savisalo sanoo.

Väkivaltaisuus kytkeytyy tytöillä poikia vahvemmin heikkoon itsetuntoon ja masennukseen.

Aggression ei tarvitse olla pelottava voima

Maria Akatemian kehittämispäällikkö Maria Lindroosin mukaan väkivaltatyön vertaisryhmätoiminnassa olennaista on se, että osallistuja saa sekä ohjaajien että vertaistensa tuen ilman tuomitsemista ja häpeää.

– Silloin pystyy sanoittamaan niitä tunteita ja pääsee käsiksi siihen, mitä tarpeita omassa elämässä ja itsessä on sivuutettu, jotta on pitänyt turvautua väkivaltaan.

Maria Akatemiassa uskotaan, että mitä enemmän tyttöjen väkivallasta puhutaan, sitä useampi saa apua. Näin tapahtuu, kun ilmiön tabuluonteisuus karisee.

Lindroos sanoo, että väkivaltatyön tarkoituksena on etsiä vallankäytön rajoja ja valjastaa meissä jokaisessa oleva aggressio positiiviseksi elämänvoimaksi. Moottoriksi, jonka ansiosta osaa pitää puolensa ja synnyttää uutta.

– Aggression ei tarvitse olla pelottava voima. Pitää vaan saada kiinni siitä ajatuksesta, että sitähän käyttää kaiken aikaa elämässä myös hyvän palveluksessa, hän summaa.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja ihmetystä herättäneestä mainoslauseesta: Puolustamme ilmastotavoitteita realistisesti

Su, 02/17/2019 - 18:22

Kokoomuksen "Autot kuuluvat teille" -iskulauseella varustetut tienvarsimainokset ovat viikonlopun aikana herättäneet kysymyksiä puolueen ilmastolinjasta.

Puolue ajaa kunnianhimoisia ilmastotavoitteita, mutta tekee sen realistisesti ja eri elämäntilanteet tunnistaen, sanoo kokoomuksen varapuheenjohtaja Mari-Leena Talvitie kannanotossaan.

Talvitie sanoo, että suuressa osassa Suomea auto on nyt ja tulevaisuudessa välttämätön.

Talvitie toteaa kokoomuksen sitoutuneen puolueiden yhteisiin 1,5 asteen ilmastotavoitteisiin ja on julkaissut myös oman ympäristöohjelman.

– Tulevaisuudessa meidän tulee löytää keinot, joilla vähennetään liikenteen päästöjä ja rakennetaan päästötöntä Suomea. Osa vastustaa autoja, me kokoomuksessa vastustamme päästöjä, Talvitie sanoo kannanotossaan.

Talvitien mukaan kokoomus torjuu ilmastonmuutosta leikkaamalla autoilun päästöjä, ei kieltämällä autoja tai autoilua. Kokoomus on linjannut, että viimeistään vuonna 2030 suomalaisille olisi edullisempaa ostaa muu kuin polttomoottoriauto.

Kuolleen hedelmöityslääkärin epäillään siittäneen omalla spermallaan 200 lasta – Asiaa setvitään nyt dna-testeillä

Su, 02/17/2019 - 18:16

Hollannissa 22 ihmistä on saanut luvan selvittää dna-testillä, onko heidän biologinen isänsä yksi ja sama: lääkäri, joka on aikoinaan auttanut heidän vanhempiaan hedelmöityshoidoissa.

Hollannissa epäillään, että hedelmöityshoitoklinikan lääkäri Jan Karbaat olisi käyttänyt alkioiden hedelmöittämisessä omaa spermaansa luovuttajien sperman sijaan.

Karbaat kuoli 89-vuotiaana keväällä 2017. Ennen kuolemaansa hän kielsi syytökset aiheesta eikä suostunut testeihin.

Ryhmä Karbaatin biologisiksi jälkeläisiksi epäiltyjä ja heidän vanhempiaan on käynyt oikeustaistelua saadakseen luvan selvittää epäilyt dna-testin avulla. Karbaatin perhe on vastustanut dna-testejä yksityisyyteen vedoten.

Nyt hollantilainen tuomioistuin on myöntänyt luvan testeihin. Karbaatin dna:ta on aiemmin otettu talteen oikeuden luvalla.

Karbaatin laillisen jälkeläisen ja klinikalla hedelmöitettyjen ihmisten dna-yhteneväisyyksiä on jo selvitetty. Yhtäläisyyksiä on löytynyt 47:ään ihmiseen. Lääkärin pelätään siittäneen jopa 200 lasta.

Tapaus on herättänyt myös kansainvälistä kiinnostusta, ja testiluvasta raportoivat esimerkiksi brittilehti Guardian ja uutiskanava CNN.

Klinikalla väärennettyjä tietoja

Karbaatin klinikka Barendrechtissa suljettiin kymmenisen vuotta sitten, kun klinikasta oli valitettu ja sen toiminnasta oli löytynyt epäselvyyksiä. Luovuttajien tietoja oli esimerkiksi väärennetty.

Hollannissa luovutetuilla sukusoluilla syntynyt lapsi saa tietää sukusolujen luovuttajasta, mutta tämä koskee vain vuodesta 2005 eteenpäin syntyneitä.

Dna-testejä haluavat ovat syntyneet ennen tätä eivätkä siten luvan piiriin kuuluisi, mutta he ovat saaneet poikkeusluvan Karbaatin laitonta toimintaa koskevien epäilysten vuoksi.

Suomessa luovutetuilla sukusoluilla syntyneellä on aikuistuttuaan oikeus saada tietää luovuttajan henkilötiedot.

Tarkoituksena siittää mahdollisimman paljon jälkeläisiä

Hollannissa on kohuttu aiemmin myös toisesta miehestä, joka luovutti niin paljon spermaa, että sai oman arvionsa mukaan noin 200 biologista lasta.

Useiden jälkeläisten tuottaminen oli suunnitelmallista. Mies luovutti spermaa vuosina 1982–2002 eri klinikoilla.

Jälkeläiset löysivät lopulta biologisia sisaruksiaan ja miehen geenitestien avulla. Mies oli viime vuoden lopulla tavannut 40 biologista jälkeläistään.

Hän arvioi Guardianin haastattelussa saaneensa noin 200 jälkeläistä. Todellista lukua on lehden mukaan vaikea tietää.

Miehen motiivina oli pelko siitä, että kukaan ei muista häntä kuolemansa jälkeen. Mahdollinen tahaton insesti ei hänelle näytä haastattelussa olevan ongelma.

Eri maissa on eri säädöksiä sille, monenko ihmisen hoidoissa luovuttajan sukusoluja voidaan käyttää.

Suomessa luovuttajan sukusoluja ei saa käyttää enää sen jälkeen, kun sukusoluilla on syntynyt lapsia viidelle hedelmöityshoitoa saaneelle.

Aiheesta muualla:

Guardian: "I thought – who will remember me?": the man who fathered 200 children

Analyysi: Münchenin turvallisuuskokous ei ratkaissut ongelmia mutta toi ne selvästi esille

Su, 02/17/2019 - 17:29

Turvallisuuskonferenssin puheenjohtaja, veteraanidiplomaatti Wolfgang Ischinger, toivoi ennen kokousta transatlanttisen yhteyden vahvistuvan. Hän uskoi Yhdysvaltain vahvistavan yhteistyön halua Euroopan kanssa.

Se jäi kuitenkin haaveeksi.

Yhdysvallat on yhä enemmän siirtymässä unilateralismiin Amerikka ensin -politiikkansa ansiosta. Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence viittasi Münchenin näyttämöllä esimieheensä Donald Trumpiin puheen lähes jokaisessa lauseessa.

Kaksi tapaa nähdä maailmaa törmäsi yhteen Münchenin turvallisuuskonferenssissa viikonloppuna.

Toinen on juuri Trumpin ajama unilateralismi, eli yksipuolinen toiminta, jossa vahvempi päättää asioista. Toinen on esimerkiksi Saksan liittokanslerin Angela Merkelin edustama multilateralismi, eli monenkeskinen toiminta, jossa sovitaan asioista yhdessä.

Yhdysvalloilla on oikeus vaatia Nato-mailta, että ne panostavat puolustukseen yhtä paljon kuin on sovittu. Puolustusmäärärahojen on oltava kaksi prosenttia jäsenvaltioiden bruttokansantuotteesta.

Saksa on viime vuosina lisännyt puolustusmenojaan Venäjän Krimin niemimaan valtauksen seurauksena. Tänä vuonna Saksan puolustusbudjetti kasvaa neljällä miljardilla eurolla, mutta se laahaa kuitenkin kaukana kahden prosentin tavoitteesta.

Mutta onko Yhdysvalloilla oikeus määrätä kenen kanssa Euroopan maat käyvät kauppaa?

Tämä on tullut esille esimerkiksi Iranin tapauksessa. Yhdysvallat pitää Irania terrorismia tukevana valtiona, koska se on uhannut Israelia. Tästä myös EU-maat ovat huolestuneita.

Saksan, Ranskan ja Britannian johtopäätös on kuitenkin ollut, että on parempi pitää sovitusta Iranin ydinsulkusopimuksesta kiinni kuin täysin eristää maa.

Yhdysvaltain varapresidentti Pence on äreissään, koska EU-maat eivät noudata Yhdysvaltojen esimerkkiä, vaan käyvät vaihtokauppaa Iranin kanssa. Iran saa elintarvikkeita ja lääkkeitä öljyä vastaan. Tämän vaihtojärjestelmän myötä voidaan kiertää Yhdysvaltojen maksuliikennesulkua.

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence Münchenin turvallisuuskokouksessa.Roanld Wittek / EPA

Pence kehotti tällä viikolla sekä Varsovassa että Münchenissä EU-maita boikotoimaan Irania.

– Kun seisotte meidän vierellämme tässä jalossa asiassa, olemme myös teidän tukenanne, Pence sanoi.

Pence vihjasi, että Naton turvatakuut ovat ehdollisia. Siis jos EU-maat omaksuvat Yhdysvaltain nykyisen Lähi-idän politiikan, Yhdysvallat antaa Euroopalle turvaa.

Sama ajatus tuli esille, kun Pence puhui Nordstream 2 -kaasuputkesta. Hän oli tyytyväinen siihen, että jotkin EU-maat eli esimerkiksi Puola, Baltian maat ja Tanska vastustavat kaasuputkea.

Pence halusi muiden EU-maiden tekevän samoin. Viittä vaille valmis kaasuputki, joka on ollut valtava sijoitus, jäisi siis käyttämättä.

Samassa yhteydessä Pence mainitsi, että Yhdysvallat ei hyväksi sitä, että Nato-maat ostavat aseita vihollisilta.

– Emme voi turvata lännen puolustusta, jos liittolaisemme tulevat riippuvaiseksi idästä, Pence kiteytti.

Saksan liittokansleri Angela Merkel piti Münchenissä intohimoisen puheen monenkeskisen ja kansainvälisen yhteistyön puolesta.

Merkel vaikutti vapautuneelta, kun hänellä ei enää ole kristillisdemokraattien puheenjohtajan taakkaa. Hän voi keskittyä ulkopolitiikkaan.

Merkelin mielestä on outoa, ettei Saksa muka saisi ostaa maakaasua Venäjältä. Hän on kasvanut DDR:ssä, jossa käytettiin neuvostoliittolaista maakaasua. Mutta myös Länsi-Saksassa käytettiin 1970-luvulta lähtien maakaasua idästä.

– Venäläinen kaasumolekyyli on venäläinen kaasumolekyyli riippumatta siitä, virtaako se Itämeren vai Ukrainan läpi, fysikaalisen kemian tohtori Merkel sanoi.

Kokeneena poliitikkona hän kuitenkin tietää, että asia ei ole niin yksinkertainen.

Ukraina pelkää, että sota maan itäosassa yltyy, kun kaasu alkaa virrata Nordstream 2 -putken kautta loppuvuodesta. Silloin Venäjän riippuvuus Ukrainasta läpikulkumaana vähenee, kun Ukraina ei voi panna hanoja kiinni.

– Venäjän tietoinen eristäminen poliittisesti on mielestäni väärin, Merkel sanoi.

Angela Merkel ja Nancy Pelosi Münchenin turvallisuuskokouksessa.Roanld Wittek / EPA

Mitähän kaikki ne venäläiset ajattelivat, jotka ovat haukkuneet Merkeliä viime vuosina ja yrittäneet vetää maton hänen alta? He, jotka halusivat Trumpin Yhdysvaltojen presidentiksi?

Merkelillä on tietysti myös oma lehmä ojassa.

Saksa luopuu sekä ydinvoimasta vuoteen 2022 mennessä että hiilestä vuoteen 2038 mennessä. Uusiutuvien energialähteiden määrä on kasvanut jyrkästi Saksassa viime vuosina.

Aurinko ei kuitenkaan paista joka päivä, eikä tuule tarpeeksi, eli kaasua tarvitaan ainakin toistaiseksi.

Puheenjohtaja Ischinger on muistuttanut, että Yhdysvallat ei ole sama asia kuin sen nykyinen hallinto. Amerikkalaisten suuri määrä Münchenissä on osoitus siitä. Eilen Merkel halasi iloisena edustajainhuoneen puhemiestä Nancy Pelosia.

Siinä kohtasivat maailman vaikutusvaltaisimmat naiset. Pelosi vakuutti, että hänen demokraattipuolueensa uskoo transatlanttiseen yhteistyöhön ja Natoon.

Mutta myös Trumpin republikaanipuolueen edustaja esiintyi Münchenissä monenkeskisen yhteistyöpolitiikan kannattajana.

– Viestini presidentti Trumpille on ollut se, että monenkeskinen politiikka on monimutkaista, mutta se on parempi tapa toimia kuin lähteä yksin liikkeelle, republikaanisenaattori Lindsay Graham sanoi.

Moni Münchenissä kysyy, onko Grahamin viesti mennyt perille?

May lähetti myllykirjeen omilleen ja soittelee EU-johtajille – Sipilä lupaa kaiken tukensa hallitun EU-eron saamiseksi

Su, 02/17/2019 - 17:27

Britannian pääministeri Theresa May on jälleen vedonnut puolueensa kansanedustajiin Britannian EU-erosopimuksen aikaansaamiseksi.

May on lähettänyt konservatiivikansanedustajille kirjeen, jossa kehottaa näitä panemaan sivuun henkilökohtaiset mieltymyksensä kansallisen edun vuoksi.

Britannian parlamentin alahuone epäsi torstaina symbolisessa äänestyksessä tukensa hallituksen brexit-aikeilta. Hallitus oli ennen äänestystä korostanut, että häviö huonontaisi Mayn neuvotteluasemia unionin kanssa.

May kertoo palaavansa alkavalla viikolla Brysseliin tapaamaan EU-komission puheenjohtajaa Jean-Claude Junckeria.

Liikkumavaraa ei juuri ole

Pääministeri Theresa May käy myös parasta aikaa puhelinkierrosta EU-maiden johtajien kanssa syntyneestä tilanteesta.

Pääministeri Juha Sipilä kertoi Ylen Pääministerin haastattelutunnilla puhuneensa eilen puhelimessa pääministeri Mayn kanssa.

– May halusi keskustella siitä, mitä liikkumavaraa asiassa vielä on, Sipilä totesi.

– Sanoin, että sopimuksen aukaiseminen on erittäin hankalaa.

Hankala pattitilanne

Sipilän mukaan May valitteli sitä, että enemmistö brittiparlamentista on vastaan sopimuksetonta EU-eroa, mutta vastaavasti enemmistö on myös itse sopimusta vastaan.

– Tämä on hankala pattitilanne.

Sipilä uskoo Mayn tekevän edelleen kaikkensa, jotta hallittu ero saadaan aikaan.

– Sanoin puhelimessa, että annan kaiken tukeni hänelle.

EU-ero häämöttää

Brittiparlamentti hylkäsi Mayn neuvotteleman brexit-sopimuksen viime kuussa.

EU:n puolelta on toistuvasti tähdennetty, että sopimus on paras mahdollinen eikä sitä muuteta.

Britannia on lähdössä EU:sta 29. maaliskuuta.

Norwegianin pomo rauhoittelee: Lentoyhtiö ei ole menossa nurin

Su, 02/17/2019 - 17:00

Talousvaikeuksiin ajautuneen halpalentoyhtiö Norwegianin suuromistaja ja toimitusjohtaja Björn Kjos rauhoittelee asiakkaita ja vakuuttaa, ettei yhtiö ole vaikeuksien takia menossa nurin.

Kjos lupailee uutistoimisto TT:n haastattelussa, että yhtiön tämän vuoden tulos nousee voitolliseksi.

Norwegianin raju laajentumisvauhti on kuitenkin heikentänyt yhtiön vakavaraisuutta niin pahasti, että esimerkiksi Wall Street Journal on jo alkanut ennakoida vararikon riskiä.

Kilpailija Ryanairin toimitusjohtaja Michael O'Leary on päässyt toistamaan ennusteensa Norwegianin lähestyvästä lopusta.

Lue lisää:

Osakeannista ei ollut apua – Norwegian päätyi taas syöksykierteeseen Oslon pörssissä

Voimakkaasti laajentunut Norwegian rämpii velkaongelmissa, halpalentoyhtiön osake romahti

Hiihtokeskusyhdistyksen nokkamies rinnealueiden ulkopuolella laskettelusta: "Junnut tykkäävät mennä laskemaan metsäreittejä pitkin, vaikka se olisi kiellettyä"

Su, 02/17/2019 - 16:14

Himoksen laskettelukeskuksen läheisyydessä lauantaina tapahtunut 15-vuotiaan rippikoulupojan hengen vienyt onnettomuus on järkyttänyt ihmisiä ja herättänyt jonkin verran kysymyksiä hiihtokeskusten rinteiden turvallisuudesta.

Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtajan Harri Lindforsin mukaanaihetta huoleen ei ole. Hän pitää suomalaisten hiihtokeskusten rinneturvallisuutta huipputasoisena.

– Suomessa rinneturvallisuuteen on panostettu paljon. Tämän on todennut hiljattain myös Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Totta kai kehitettävää aina on ja sen eteen tehdään töitä, mutta rinneturvallisuus on prioriteettilistalla ykkösenä ainakin kaikilla Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen jäsenkeskuksilla, Lindfors kertoo Ylelle.

Lindfors haluaa painottaa, että Himoksen onnettomuus ei tapahtunut varsinaisesti hiihtokeskuksen rinnealueella, vaan sen ulkopuolella.

Turmassa menehtynyt poika oli lähtenyt merkittyjen rinteiden ulkopuolelle metsään laskemaan muutaman muun kanssa.

– Kun on kyse laskettelusta metsäreittejä pitkin tai niin sanotusta off-piste-laskettelusta esimerkiksi isoimmissa tunturikeskuksissa, niin laskiessa pitää noudattaa erityistä varovaisuutta.

Lindforsin mukaan merkitsemättämissä, kunnostamattomissa rinteissä voi olla useita vaaranpaikkoja.

– Pitää tietää kestääkö lumipeite ja onko siellä kiviä alla. Metsässä laskiessa on aina myös riski esimerkiksi törmätä puihin, kantoihin tai lumen alla oleviin puunrunkoihin. Oma laskettelutaito pitää olla hyvä, jotta hallitsee välineet yllättävissäkin olosuhteissa. Tunturialueella voi olla myös lumivyöryvaara.

Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Harri Lindfors.Jarmo Honkanen / Yle "Ihminen ei voi ajautua vahingossa sellaiseen paikkaan mihin ei halua mennä"

Lindfors ei osaa arvioida, kuin yleistä hoitamattomilla reiteillä laskettelu on. Hän sanoo, että "niin pitkään kun on suksilla liikuttu, on aina liikuttu muualla kuin merkityillä rinteillä".

– Junnut tykkäävät mennä laskemaan metsäreittejä pitkin, vaikka se olisi kiellettyä.

Lindfors kertoo, että hiihtokeskuksissa kerrotaan asiakkaille selvästi opastein ja varoituksin, missä menee raja merkittyjen ja ei-merkittyjen rinteiden välillä.

– Ihminen ei voi ajautua vahingossa sellaiseen paikkaan mihin ei halua mennä.

Pyhätunturilta laskettemasta tavoitettu Lindfors kertoo, että laskettelukeskuksessa on rinteiden yläpuolella selkeät kyltit kertomassa, että merkittyjen rinteiden ulkopuolella on lumivyöryvaara.

Lisäksi jos merkityissä rinteissä on vaaranpaikkoja, ne suljetaan tai merkitään huolellisesti.

Lue lisää:

Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileiriläinen Paraisilta – kuoli jyrkillä, metsäisillä rinteillä

Kohtalokas horjahdus hyppyrissä, lasku puuta päin – viime vuosina useampia kuolemaan johtaneita turmia

Menehtyneen rippileiriläisen seurakunnan kirkkoherra: "Tämä on todella järkyttävä tapaus"

Iso sikala palaa Merikarvialla – Yhtään eläintä ei ole vielä saatu pelastettua

Su, 02/17/2019 - 15:56

Iso sikala palaa Merikarvialla Asmalantiellä. Noin 1 000 neliömetrin sikalarakennuksessa on sisällä 200–250 eläintä.

Päivystävä palomestari Joni Salo kertoo, että sikalan omistajan mukaan sisällä oli useita satoja sikoja. Yhtään eläintä ei ole saatu ulos rakennuksesta. Palopaikalla on eläinlääkäri valmiina tarvittaessa lopettamaan eläimiä.

– Todennäköisesti valtaosa eläimistä on kuollut, Salo arvioi.

Kaksiosainen sikala on tuhoutunut palossa täysin ja sen kattorakenteet ovat romahtaneet.

Pelastuslaitoksen mukaan palo on saatu rajattua ja meneillään on jälkisammutus.

Palo ei aiheuttanut aiheuttanut vahinkoja ihmisille.

Paikalla on 21 pelastuslaitoksen yksikköä. Pelastuslaitos sai tiedon palosta kello 13:35.

Vakavat onnettomuudet rippileireillä hyvin harvinaisia – "Kestää aikansa ymmärtää, mitä on tapahtunut"

Su, 02/17/2019 - 15:06

– Tämä on todella järkyttävä tapaus. Me suremme pojan ja perheen ja lähiomaisten, ystävien ja koulukavereiden puolesta puolesta, Länsi-Turunmaan ruotsinkielisen seurakunnan (Väståbolands svenska församling) kirkkoherra Harry Backström sanoo.

Hänen mukaansa seurakunnan tehtävä on nyt tukea perhettä ja omaisia. Seurakunta on järjestämässä keskustelu- ja kriisiapua jo tänään tapahtuneesta.

Backström kertoo, että seurakunta on järjestänyt vastaavia laskettelurippileirejä jo usean vuoden ajan. Hänen mukaansa rippikoululeirillä ollut ohjaaja on erittäin kokenut ja tarvittavat turvallisuustoimet oli tehty.

– Kaikilla kestää nyt aikansa ymmärtää, mitä on tapahtunut ja kaveri, joka on ollut mukana vielä hetki sitten, ei ole enää meidän joukossamme, Backström sanoo.

Hänen mukaansa leireillä ei ole aiemmin tapahtunut vakavia onnettomuuksia. Seurakunta aikoo kuitenkin käydä läpi tapahtumat ja miettiä, voidaanko turvallisuutta vielä jotenkin lisätä.

Rippileirien turvallisuuteen on panostettu jo vuosia

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon rippikoulutyön asiantuntija Jari Pulkkinen kertoo, että rippikouluissa tapahtuu vain harvoin erittäin vakavia onnettomuuksia.

– Rippikoulujen turvallisuuteen on kiinnitetty huomiota jo usean vuoden ajan, Pulkkinen kertoo.

Kirkko on julkaissut useita turvallisuuteen liittyviä oppaita, joiden perusteella seurakunta tekee omat turvallisuussuunnitelmansa leiri- ja retkikohtaisesti. Pulkkinen kuitenkin sanoo, että aina vakavien onnettomuuksien jälkeen ohjeet käydään läpi ja pohditaan voidaanko tehdä jotain vielä paremmin.

– Olen tämän tapauksen suhteen lehtitietojen varassa, mutta seurakunta on hoitanut viestinnän ja kriisiavun hyvin ja kuten kuuluukin.

Pulkkinen ei itse muista, milloin edellinen mahdollinen kuolemantapaus rippikoululeireillä olisi tapahtunut.

– Kun vuosittain noin 45 000–46 000 nuorta osallistuu rippikouluun, niin aina haavereilta ei voi välttyä, mutta mitään näin vakavaa en muista pitkään aikaan tapahtuneen.

Rippileirejä vietetään nyt hiihtolomien aikaan eri puolilla Suomea. Pulkkinen kertoo, että tästä onnettomuudesta on puhuttu rippileireillä. Myös nuorten koteihin on oltu yhteydessä ja kerrottu, kuinka asiaa käydään läpi.

– Meillä työntekijät on siinä kyllä hyvin ammattitaitoisia, hän sanoo.

Lue lisää:

Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileiriläinen Paraisilta – kuoli jyrkillä, metsäisillä rinteillä

Nuori laskettelija kuoli Himoksella rinnealueen ulkopuolella – IS: Turma tapahtui kesken rippileirin

Kohtalokas horjahdus hyppyrissä, lasku puuta päin – viime vuosina useampia kuolemaan johtaneita turmia

Su, 02/17/2019 - 14:51

Tällä vuosituhannella on tapahtunut useita kuolemaan johtaneita rinneturmia eri puolilla Suomea. Ohessa poimintoja eri turmista.

– Vuosi 2015: 11-vuotias poika kuoli ilmeisesti suistuttuaan ulos rinteestä ja törmättyään lumiaitaan Kolarin Ylläksellä.

– Vuosi 2013: Nuori nainen kuoli laskettuaan ulos rinteestä ja päin puuta Pelkosenniemen Pyhätunturilla.

– Vuosi 2012: 16-vuotias poika kaatui tultuaan suurehkon hyppyrin jälkeen alas laskettelurinteeseen Pudasjärvellä Iso-Syötteellä. Hän menehtyi sairaalassa vammoihinsa.

– Vuosi 2012: 10-vuotias tyttö kuoli laskettuaan rinteen sivulla olevaa puuta päin Kauhajoen Sotkanrinteillä.

– Vuosi 2006: 51-vuotias mies kuoli Jämsän Himoksella törmättyään siirtymätunnelin seinään.

– Vuosi 2006: Nelikymppinen lumilautailija horjahti hyppyrissä, kaatui ja osui pää edellä rinteeseen Talmassa Keravalla. Mies kuoli sairaalassa.

– Vuosi 2006: 7-vuotias tyttö laski päin puuta Kaustisen hiihtokeskuksessa. Hän menehtyi saamiinsa vammoihin sairaalassa.

– Vuosi 2002: Alle 60-vuotias mies osui yhteen noin 15-vuotiaaseen pojan kanssa Pelkosenniemen Pyhätunturilla. Molemmat ajautuivat ulos rinteestä ja törmäsivät maastoesteisiin kohtalokkain seurauksin.

Lue lisää:

Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileiriläinen Paraisilta – kuoli jyrkillä, metsäisillä rinteillä

Pääministerin haastattelutunti: Sipilä yhä optimistinen soten synnyn suhteen – "Jos ei onnistu suurena kokonaisuutena, sitten pala palalta"

Su, 02/17/2019 - 14:51

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) myönsi sunnuntaina Radio Suomen Pääministerin haastattelutunnilla, että soten loppuunsaattamiseksi tällä hallituskaudella aikaa on kovin vähän. Siitä huolimatta hän on optimistinen.

– Mitään syytä minulla ei ole siihen uskoa, ettei perustuslakivaliokunta saa asiaa käsiteltyä ja asia etene sosiaali-ja terveysvaliokuntaan. Tärkeintä on, että paketti saadaan sillä tavalla läpi, että se tulee suureen saliin äänestettäväksi.

Kokoomukseen Sipilä sanoi luottavansa.

– Luotan siihen, mitä Petteri Orpo minulle sanoo. Nyt kannattaisi laajemminkin miettiä, mitä soten kaatuminen maksaa yhteiskunnallamme ja mitä se merkitsee esimerkiksi vanhustenhuollossa, jos emme saa sinne leveämpiä hartioita.

Maakunnissa on tehty Sipilän mukaan erittäin hyvää työtä palveluketjujen luomisen eteen.

Sipilä korostaa, että laissa on sovittava se, minkä pohjalle terveys- ja sosiaalipalvelujärjestelmä tehdään.

– Mielestäni maakuntien ja valinnanvapauden välillä ei ole kysymys lehmänkaupoista, joista oppositio mielellään puhuu. Sen myönnän, että ensimmäinen porrastus valinnanvapaudessa oli liian tiukka ja sitä on nyt väljennetty, hän sanoi.

– Kansalaiset saattavat ihmetellä, miksei lakeja tehdä suoraan perustuslain mukaiseksi. Perustuslaki on aina tulkintaa, Sipilä muistuttaa.

Sipilän mukaan sotea on jauhettu nyt suurin piirtein 14 vuotta.

– Jos poliitikoilta ei onnistu näin suuren asian maaliin vieminen yhtenä kokonaisuutena, sitten on siirryttävä siihen, että sitä tehdään pala kerrallaan, hän arvioi.

Sipilä korosti hoivayhtiöiden johdon vastuuta

Sipilän mukaan vastuu vanhustenhoidon laiminlyönneistä on ehdottomasti hoivayritysten johdolla.

Sipilä arvioi haastattelutunnilla, että joitakin tapauksia nousee poliisitutkintaan.

Peiliin katsomisen paikka on Sipilän mukaan kansainvälisissä terveydenhoito- ja hoiva-alan yrityksissä. Veronkiertojärjestely saatiin hänen mukaansa tilkittyä, mutta jos leikitään palvelun tasolla tuloksen teon kustannuksella, silloin ollaan väärillä jäljillä, hän korosti.

Sipilä myönsi, että hänen oma käsityksensä hoitajamitoituksen tarpeellisuudesta on muuttunut hallituskauden aikana.

– On selvää että hoitajia tarvitaan lisää, parempaa tapaa kuin mitoituksen kautta ei ole esitetty sen lakiin kirjaamiseksi. Kun mitoitus on 0.65 sijasta 0,7 niin silloin todennäköisesti niissä yrityksissä, joissa on menty alarajoilla, tulee nyt selkeä muutos, hän uskoi.

Sipilän mukaan käytännön tapaukset ovat osoittaneet, että osa kunnista, jotka kuitenkin ovat vastuussa vanhuspalveluista, ovat liian pieniä hoitamaan vanhustenhoidon järjestämisen.

Aiheesta aiemmin:

Hallituspuolueet varautuvat soten kaatumiseen - omat mallit jo teossa

Opetusministeri lisäisi kielikylpyjä päiväkodeissa – monipuolistaisi myös koulujen kielivalikoimaa

Su, 02/17/2019 - 14:26

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) haluaa aikaistaa kieltenopetusten aloittamista entisestään. Käytännössä tämä tarkoittaisi muun muassa kielikylpyjen lisäämistä päiväkodeissa ja toisen vieraan kielen opiskelun aikaistamista.

Grahn-Laasonen asettaa työryhmän tekemään esityksiä uusista toimista, joilla vahvistetaan kieltenopetusta päiväkodeissa ja kouluissa. Työryhmän työn on määrä valmistua lokakuun loppuun mennessä.

Valtioneuvosto päätti viime syksynä kielten opetuksen aikaistamisesta niin, että se alkaa koko maassa jo ensimmäisellä luokalla. Nyt aloittava työryhmä tähtää uudistuksen seuraavaan vaiheeseen.

– Kieltenopetuksen varhentaminen tulee ulottaa päiväkoteihin ja toisen vieraan kielen opetus on aloitettava nykyistä aiemmin. Tavoitteena tulee lisäksi olla, että yhä useampi valitsee englannin lisäksi myös harvinaisempia vieraita kieliä, Grahn-Laasonen sanoo tiedotteessa.

– Käynnistettävä valmistelu antaa mahdollisuuden päättää uusista toimista heti seuraavan hallituskauden alussa.

Opetushallituksen mukaan vapaaehtoisia kieliä opiskeltiin eniten 1990-luvun puolivälissä. Esimerkiksi vuonna 1997 A2-kieltä opiskeli 41 prosenttia viidesluokkalaisista. Sen jälkeen opiskelijoiden määrät alkoivat laskea etenkin suomenkielisissä kouluissa.

Alimmillaan määrät olivat vuonna 2009, jolloin A2-kieltä opiskeli vain 24 prosenttia ikäryhmästä.

Vuodesta 2010 alkaen vapaaehtoisia kieliä on valittu taas hieman enemmän ja esimerkiksi toissa vuonna niitä opiskeli 27 prosenttia viidesluokkalaisista, kertoo opetus- ja kulttuuriministeriö.

Iranin ulkoministeri syyttää Israelia ja Yhdysvaltoja sodan riskin kasvattamisesta

Su, 02/17/2019 - 14:21

Iranin ulkoministeri Javad Zarif vaatii EU:lta lisätoimia Iranin ydinohjelmasta tehdyn sopimuksen pelastamiseksi.

Münchenin turvallisuuskonferenssissa puhuneen Zarifin mukaan Ranskan, Saksan ja Britannian kehittämä kauppamekanismi INSTEX ei ole riittävä keino Iranin ja EU-maiden kaupan pelastamiseksi.

– Euroopan on oltava valmis kastumaan, jos se haluaa uida Yhdysvaltain omavaltaisuuden aaltoa vastaan, Zarif muotoili.

Iranin ulkoministeri varoitti, että ydinsopimuksen tulevaisuus on vaakalaudalla. Vaikka enemmistö iranilaisista kannattaa yhä sopimusta, monet ajattelevat Iranin tehneen huonot kaupat, Zarif sanoi.

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence toisti eilen lauantaina Münchenissä maansa vaatimuksen, että EU-maat asettuvat Yhdysvaltain linjoille suhteessa Iraniin ja hylkäävät Yhdysvaltain tavoin Iranin ydinohjelmasta tehdyn sopimuksen.

Vuonna 2015 solmitussa sopimuksessa länsimaat sitoutuivat hellittämään Iranin taloutta heikentäviä pakotteita vastineena sille, että Iran rajoittaa ydinohjelmaansa.

Presidentti Donald Trump irrotti Yhdysvallat epäonnistuneena pitämästään sopimuksesta viime vuonna ja palautti pakotteet Irania vastaan.

EU on edelleen pysynyt sopimuksen takana, ja INSTEX-mekanismin ajatuksena on ollut suojata Iraniin kauppaa käyviä eurooppalaisia yrityksiä vaikeuksilta Yhdysvaltain kanssa.

Zavad syytti Israelin hakevan sotaa Syyriassa

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence sanoi torstaina Lontoossa Iranin tavoittelevan uutta holokaustia eli juutalaisten kansanmurhaa.

Zarif luonnehti Pencen syytöksiä tietämättömiksi, ylimielisiksi ja vaarallisiksi. Iranin ulkoministeri sanoi, että Iranista on tullut Yhdysvalloille epäterve pakkomielle.

Jännitteitä Lähi-idässä kasvattaa Syyrian sisällissodan loppukamppailu.

Yhdysvaltain hallinto kaavailee joukkojensa vetämistä Syyriasta mutta on samalla ilmoittanut vastustavansa Iranin vaikutusvallan kasvua maassa.

Iran on ollut Venäjän ohella Syyrian presidentin Bashar al-Assadin keskeinen liittolainen verisessä sisällissodassa, joka puhkesi vuonna 2011.

– Selvästi tietyt ihmiset hakevat sotaa, Zarif sanoi Münchenissä. Kun ministeriltä kysyttiin, ketä hän tarkoittaa, hän mainitsi Israelin.

Israel on tehnyt Syyriaan satoja ilmaiskuja Iranin joukkoja ja Iranin tukemia libanonilaisia Hizbollah-taistelijoita vastaan.

Zarif sanoi Münchenissä, että Iranin joukot ovat Syyriassa hallituksen kutsusta ja taistelemassa terrorismia vastaan.

Hän syytti sen sijaan Israelia kansainvälisen lain loukkaamisesta, kun se tekee ilmaiskuja Syyriaan ja loukkaa Libanonin ilmatilaa.

Zarif arvosteli Euroopan maiden katsovan sormiensa läpi Israelin tekemiä kansainvälisen lain rikkomuksia.

– Sodan riski on siis suuri? keskustelun vetäjä kysyi.

– Riski on suuri. Mutta riski on jopa suurempi, jos edelleen ummistatte silmänne vakavilta kansainvälisen lain rikkomisilta, Iranin ulkoministeri sanoi.

Aiheesta aiemmin:

Niinistö Münchenissä: EU tarvitsee yhteisen äänen ja lisää kovaa voimaa 16.2.2019

Yhdysvaltain varapresidentti Pence Euroopalle: Luopukaa ydinsopimuksesta, liittykää mukaan pakotteisiin 14.2.2019

Britannia, Saksa ja Ranska esittelivät kauppamekanismin Yhdysvaltain Iran-pakotteiden välttämiseksi 31.1.2019

Vihreät tavoittelee 100 000:ta uutta työpaikkaa

Su, 02/17/2019 - 13:55

Vihreät tavoittelee seuraavan hallituskauden aikana 100 000:ta uutta työpaikkaa ja 75 prosentin työllisyysastetta.

Tavoitteet sisältyvät Talouden ja työllisyyden tiekartta -ohjelmaan, joka hyväksyttiin puoluevaltuuskunnan kokouksessa sunnuntaina.

Nykyhallituksen työllisyystavoite, 72 prosenttia, täyttyi loppuvuonna. 75 prosentin tavoite oli esillä marraskuussa, kun Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla kertoi pitävänsä sitä mahdollisena.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto ilmoitti jo tuolloin pitävänsä tavoitetta hyvänä.

Vihreiden uudessa ohjelmassa keinoiksi linjattiin työvoiman osaamisen ja liikkuvuuden parantaminen sekä työnteon esteiden purkaminen.

"Sosiaaliturva ja perhevapaat uudistettava"

Ohjelman mukaan myös sosiaaliturva ja perhevapaat ovat uudistettava ja kansainvälisen työvoiman työllistämistä helpotettava.

– On selvää, että tarvitsemme työmarkkinoillemme lisää maahanmuuttajia. Siksi haluamme edistää työperäistä maahanmuuttoa ja jo Suomessa olevien maahanmuuttajien työllistymistä, Haavisto sanoo tiedotteessa.

Vihreät haluaa muun muassa poistaa työlupien tarveharkinnan ja nopeuttaa työlupakäytäntöjä. Esimerkiksi EU- ja ETA-alueiden ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden lukukausimaksut poistettaisiin ja valmistuneille tarjottaisiin pysyvä oleskelulupa.

Lisäksi maahanmuuttajien kotouttamispalveluita kehitettäisiin ja turvapaikanhakijoiden työllistymisen esteitä purettaisiin.

Kokouksessaan vihreät hyväksyi myös eduskuntavaaliohjelmansa, jossa korostetaan etenkin ilmastonmuutoksen pysäyttämistä ja koulutuksen vahvistamista.

Lehti: Japanin pääministeri ehdotti Trumpille Nobelin rauhanpalkintoa – Tosin Yhdysvaltojen omasta pyynnöstä

Su, 02/17/2019 - 12:25

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi perjantaina lehdistölle, että Japanin pääministeri Shinzo Abe on esittänyt Nobelin rauhanpalkinnon antamista hänelle.

Trump sanoi saaneensa Abelta kopion viisisivuisen kirjeestä, jonka Japanin pääministeri kertoi lähettäneensä Nobel-komitealle. Kirjeessä Japanin johtaja ylisti presidentti Trumpia ja hänen saavutuksiaan Pohjois-Korean kriisin ratkaisemisessa.

– Monista muistakin ihmisistä tuntuu samalta. Tuskin kuitenkaan koskaan saan sitä, ja se on ok, Trump kertoi Valkoiseen taloon toissapäivänä kokoontuneille toimittajille.

Kertomatta jäi, että Abe oli toiminut Yhdysvaltain pyynnöstä ehdottaessaan palkintoa.

Japanilainen sanomalehti Asahi Shimbun uutisoi sunnuntaina, että Yhdysvaltain hallitus oli "epämuodollisesti" pyytänyt Japania esittämään Nobelin rauhanpalkintoa presidentti Trumpille. Lehti perustaa väitteensä japanilaisiin virkamieslähteisiin.

Nobelin rauhapalkinnon saajaa voi ehdottaa laaja joukko ihmisiä päättäjistä entisiin palkittuihin. Itseään ei kuitenkaan voi ehdottaa. Tiedossa ei ole, onko Trumpin nimi lopulta päätynyt ehdokaslistalle. Nobel-komitean sääntöjen mukaan ehdokkaiden nimiä ei julkisteta 50 vuoteen.

Japani ei ole mahdollisesti ainoa maa, joka on esittänyt Nobelin rauhanpalkintoa Trumpille. Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in sanoi viime huhtikuussa Trumpin ansaitsevan Nobelin pyrkimyksistään lopettaa Pohjois-Korean ydinaseohjelma.

Presidentti Trump tai Valkoinen talo eivät ole toistaiseksi kommentoineet väitteitä pyydetystä ehdottamisesta.

Sivut