Yle uutiset

Tilaa syöte syöte Yle uutiset
Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset
Syötteen kokonainen osoite. 25 min 49 s sitten

Finnair kehottaa varautumaan pitkään yöhön lentokentällä

2 tuntia 54 s sitten

Lentoyhtiö Finnair kehottaa Twitterissä matkustajia varautumaan lentokentällä yöpymiseen tai etsimään muuta majoitusta pääkaupunkiseudulta, jos jatkolento on peruttu. Finnairin tietojen mukaan hotellit ovat aivan täynnä.

Eilinen sankka lumipyry vaikeuttaa Helsingissä Finnairin ja muiden lentoyhtiöiden toimintaa.

Myös matkatavaroiden toimituksessa Helsinki-Vantaalla on pitkiä viiveitä. Finnair kertoo toimittavansa kentälle jääneet matkatavarat asiakkaille myöhemmin kotiin.

Kanada ostaa Super Hornetien sijasta käytettyjä hävittäjiä Australiasta

2 tuntia 30 min sitten

Kanada hylkäsi tiistaina virallisesti vuodentakaisen suunnitelmansa hävittäjäkaupoista amerikkalaisen Boeingin kanssa. Kanadan oli määrä ostaa 18 Super Hornetia, mutta niiden sijasta Kanadaan lennähtää 18 käytettyä F-18-hävittäjää Australiasta.

– Olemme saaneet Australiasta virallisen tarjouksen ja aiomme tarttua siihen, sanoi yleisten töiden ja julkisten hankintojen ministeri Carla Qualtrough.

Tammikuussa Kanada alkaa neuvotella konevalmistajien kanssa ja tarjouskilpailu uusista hävittäjistä julkistetaan vuonna 2019. Kanada aikoo hankkia 88 uutta hävittäjää.

Super Hornetien hylkääminen tarkoittanee myös sitä, että amerikkalainen Boeing ei ole vahvoilla tulevassa tarjouskilpailussa. Taustalla on Boeingin tekemä valitus, jolla se yrittää pitää kanadalaisen Bombardierin lentokoneet pois Yhdysvaltain markkinoilta. Boeing syyttää Bombardieria hintojen polkemisesta.

Kanada oli aiemmin mukana kehittämässä Lockheed Martinin F-35-hävittäjää ja vuonna 2010 Kanada päätti ostaa niitä 65 kappaletta. Koneen hinta alkoi kuitenkin nousta kestämättömäksi. Päätös peruttiin vuonna 2015, kun nykyinen pääministeri Justin Trudeau nousi valtaan.

Kanadan hallituksen toimintaa arvostelevien mukaan maalla on kuitenkin vain kaksi hävittäjävaihtoehtoa: vain Super Hornet ja F-35 ovat Yhdysvaltain hävittäjien kanssa yhteensopivia. Yhteensopivuuteen pakottaa maiden NORAD-sopimus (North American Aerospace Defence Command).

Suursikalassa uhkaava palo Isossakyrössä

Ti, 12/12/2017 - 23:47

Pelastuslaitos sai ilmoituksen suuresta rakennuspalosta hieman ennen yhtätoista tiistai-iltana.

Päivystävän palomestarin Ismo Ojalan mukaan rakennuksen sisällä oli noin tuhat eläintä. Ojalan mukaan palo oli sikalan välipohjassa.

Paikalle lähetettiin 20 pelastustoimen yksikköä. Palo saatiin hallintaan ennen puoltayötä. Palosta ei aiheutunut eläin- eikä henkilövahinkoja.

Anna Kontula A-studiossa: "On kansanedustajia, jotka tulevat niin metsästä, etteivät he ole huomanneet meidän elävän 2000-lukua”

Ti, 12/12/2017 - 23:18

Eduskunnassa käytiin tiistaina päivällä seksuaalista häirintää käsitellyt keskustelu. A-studiossa vieraana ollut oikeusministeri Antti Häkkänen on sitä mieltä, että tämä keskustelu ei vielä riitä, vaan tarvitaan laaja kansanliike.

Noin kymmenen prosenttia Ylen kyselyyn vastanneista oli kokenut häirintää eduskunnassa. Kansanedustaja Anna Kontula näki monta syytä siihen, miksi häirintää on eduskunnassa.

– Monet häiritsijöistä olivat kansanedustajia. Kansanedustajille ei ole pomoa, paitsi kansa, joka ei laita sitä vastuuseen asiasta. Usein eduskunnan arkeen liittyy myös juhlia, joissa käytetään alkoholia. On myös edustajia, jotka selvästi tulevat niin metsästä, että he eivät ole huomanneet, että elämme 2000-lukua ja sellainen käytös, joka ennen oli ok, ei sitä enää ole.

Eduskunnan tulee näyttää esimerkkiä

Kontula muistuttaa, että muun muassa vuonna 2014 eduskunnassa, kun seksuaalinen ahdistelu tuli rikoslakiin, käytiin keskustelua aiheesta. Entä, miten häirintä saadaan loppumaan? Oikeusministeri Häkkänen on tänään haastanut eri tahot mukaan #häirinnästävapaa-kampanjaan.

– Valtioneuvosto ja eduskunta voi tässä asiassa olla aloitteellinen. Yhteiskunnallisen liikkeen aikaansaamiseksi tarvitaan kaikki mukaan. Tämän takia oikeusministerinä halusin lanseerata tällaisen kampanjan.

– Kyllä eduskunnan Suomen tärkeimpänä valtion ykkösmahtina pitäisi näyttää tässä asiassa esimerkkiä paljon paremmin, Häkkänen toteaa.

Häkkänen: "Nyt asiat eivät ole kunnossa"

Kontula sanoo, että on vähän, mitä hallitus voi asiassa tehdä. Hänen mielestään tehdyt toimet ovat hallitukselta riittäviä.

– Aika paljon siitä, mitä pitäisi tehdä, on meidän kaikkien vastuulla. Ja se on sitä häirinnän sanoittamista, sen näkyväksi tekemistä ja siihen puuttumista. Häirityksi tullut henkilö ei saa jäädä yksin eikä joudu yksin viemään asiaa eteenpäin. Sitä ei voi tehdä oikeusministeri, vaan sitä pitäisi tehdä ihan meidän kaikkien.

Häkkäsen mukaan säännöillä ja toiminnan kulttuurilla pitäisi näyttää toisille työyhteisöille, miten hommat hoidetaan kunnolla.

– Nyt asiat eivät ole kunnossa, Häkkänen toteaa.

Häkkänen sanoo, että tarvitaan iso ruohonjuuritasolta lähtevä asennemuutos. Hänen mukaansa jokaisella on velvollisuus ilmoittaa epäsopivasta käytöksestä.

– Jokaisella työkaverilla on velvollisuus nostaa asiat esille. Häirintätapaukset paljastuvat ja ne tulevat julki jatkossa.

Anna Kontula kertoo, että hän ei ole ollut tilanteissa paikalla, joissa häirintää on tapahtunut. Niihin hän ei ole voinut puuttua. Hänen mukaansa silloin kun tekijä on tiedossa, asiaan voi puuttua.

– Seksuaalinen häirintä perustuu laajempaan sukupuolittuneeseen rakenteeseen, joka määrittää ihmisten toimintaa eduskunnassa mutta myös sen ulkopuolella.

Häkkänen ei ole kokenut eduskunnassa seksuaalista häirintää.

– En tiedä, mistä johtuu, etten ole kokenut. Toki voi olla näin, että tällaiset tilanteet, joissa itse ei ole valta-aseman toisessa päässä, niin on ehkä välttynyt häirinnältä. Usein valta-asemassa ylempänä oleva henkilö häiritsee toista.

Prinssit William ja Harry uusimman Star Warsin punaisella matolla – pikkuroolit odotetussa tieteiselokuvassa

Ti, 12/12/2017 - 21:42

Tiistai-illalla Lontoossa vietetyn Star Wars: The Last Jedi -elokuvan Euroopan ensi-illassa esittäytyi avaruusseikkailun tähtinäyttelijöiden lisäksi myös kuninkaallista verta. Britannian prinssit William ja Harry tepastelivat Royal Albert Hallissa järjestetyn ensi-illan punaisella matolla myös siksi, että molemmilla on elokuvassa pienet cameo-roolit.

BBC:n mukaan prinssit esittävät elokuvassa stormtroopereita, eli iskusotilaita, jotka palvelevat pahan sotilasvalta Ensimmäisen ritarikunnan riveissä. Saagan elokuvissa sotilailla on päällään ikoniset valkoiset haarniskat ja kypärät, joten kuninkaallisten tunnistaminen rooleistaan lienee vähintään haasteellista.

Prinssit purkittivat kohtauksensa viime vuoden keväällä brittiläisellä Pinewood Studiosilla, BBC kertoo.

Prinssi William vieraili vastikään marraskuun lopussa Suomessa.

Star Wars: The Last Jedi saa ensi-iltansa Suomessa keskiviikkona 13. joulukuuta.

Star Wars -elokuvien storm troopereita, eli iskusotilaita Star Wars: The Last Jedi -elokuvan ensi-illassa Lontoossa. Prinssit William ja Harry esiintyvät elokuvassa valkoasuisina sotilaina.EPA-EFE / Facundo Arrizabalaga

Lue myös:

Star Wars: The Last Jedi - Hyvä, paha, hyvä, paha...

Näin prinssi hurmasi helsinkiläiset – "Hän oli kohtelias ja kiinnostunut"

Helsingissä myräkkä aiheutti liki 80 hälytystehtävää

Ti, 12/12/2017 - 21:32

Tiistaina iltapäivällä voimistunut lumisade piti pelastuslaitokset kiireisinä. Iltapäivän ja illan aikana Helsingin Pelastuslaitoksella oli lähes kahdeksankymmentä vahingontorjuntatehtävää.

Puihin kerääntynyt lumi muun muassa kaatoi puita ja katkoi oksia. Kaatuneista puista ja katkenneista oksista aiheutui osittain vahinkoja rakennuksille ja ajoneuvoille, Helsingin Pelastuslaitoksen päivvystävä palomestari Jari Lempinen kertoo tiedotteessaan.

Ajoneuvot kärsivät pudonneista oksista peltivaurioita ja muuan kerrostaloa päin kaatunut puu rikkoi rakennuksen ikkunan. Osa puista kaatui ajo- ja kävelyteille aiheuttaen kulkuesteitä ajoneuvoille ja jalankulkijoille.

Palomestari Lempisen mukaan vahingontorjuntatehtävät olivat suurelta osin kaatuneiden puiden ja oksien raivausta sekä vaaratilanteiden purkamista taipuneista puista ja oksista.

Pohjois-Helsingissä kaksi kuplahallia painui kasaan lumen painosta. Henkilövahinkoja ei ole kuitenkaan tullut Pelastuslaitoksen tietoon.

Vahingontorjuntatehtävien suurta määrää purkamaan otettiin Pelastuslaitoksen avuksi 13 kpl kaupungin sopimuspalokuntia.

Lue lisää:

Tykkylumi piinaa Etelä-Suomessa – Metsissä ryskyy ja oksia voi putoilla niskaan: "En lähtisi metsään samoilemaan"

Lumimyräkän seuraus: Sähköttä noin 20 000 taloutta, vain yksi kiitotie käytössä Helsinki-Vantaalla

Painava lumi painoi kuplahallit vaikeuksiin pääkaupunkiseudulla – halleja on jouduttu sulkemaan turvallisuuden takaamiseksi

Ti, 12/12/2017 - 21:28

Lumimyräkkä ja painava lumi ovat koetelleet kuplahalleja. Pääkaupunkiseudulla joitakin halleja on jouduttu sulkemaan ja yksi purkamaan.

Helsingin Pajamäen kuplahalli on yksi halleista, jota ankarat sääolosuhteet ovat koetelleet.

– Otamme Pajamäen hallin hallitusti alas, ettei tule mitään vahinkoja. Mitään dramaattista tässä ei ole – halli ei revennyt.Turvallisuussyistä on laskettu se kokonaan alas, kertoo olosuhdepäällikkö Antti-Jussi Väinölä.

Väinölän mukaan lumikuorma alkoi painamaan hallin kangasta alas.

– Iltapäivällä saatiin ilmoitus, että halli on hiukan vajonnut. Tehtiin nopea ratkaisu, että halli otetaan kokonaan alas. Lumi oli todella märkää ja kovaa.

Väinolän mukaan kukaan ei ollut vaarassa. Hallin laskeminen luonnollisesti aiheutti harjoitteluvuorojen perumisen koko tiistaista. Halli pystytetään näillä näkymin keskiviikkona.

Lumen paino yllätti

– Olisi pitänyt ehkä jo huomioida tämä aikaisemmin, eli ottaa jo aamulla lumenpudottajat. Mutta aina sitä opitaan ja viisastutaan. Ei kukaan tiennyt, että se on näin raskasta se lumi.

Raskaan lumen vuoksi ainakin Vantaan Hakunilassa sijaitseva Sotungin kuplahalli suljettiin iltapäivällä. Samaan päädytiin Tikkurilan kuplahallin kohdalla.

– Suljimme varotoimena, sillä lunta tuli sen verran paljon ja sitä alkoi kertyä hallin päälle. Asiakkaiden turvallisuus edellä mennään näissä hommissa, kertoo molemmista halleista vastaava liikuntapaikkamestari Jukka Joronen.

– Kun lunta tulee katolta, niin se romahtaa alas yleensä hätäpostumisteiden eteen ja niidenhän on pysyttävä auki. Myös tämä vaikutti sulkemiseen.

Helsingin Käpylän kuplahallissa on paiskittu töitä aamusta asti usean lumenpudottajan voimin, eikä sää ole vaikuttanut hallin toimintaan.

– Kovaa työtä on väännetty ja saatu katto puhtaaksi, jotta paikka on turvallinen. Tämä on ollut äärettömän raskas ponnistus, kertoo Käpylän juniorihallin hallimestari Timo Maakannas.

Lue myös:

Lumimyräkän seuraus: Sähköttä noin 20 000 taloutta, vain yksi kiitotie käytössä Helsinki-Vantaalla

Meteorologin varoitus: yö pakastaa vetiset tienpinnat etelässä – pohjoisessa piiskaavaa lumipyryä

Ti, 12/12/2017 - 21:25

Lumisadealue liikkuu yön aikana kohti pohjoista ja lunta sataa keskiviikkona Suomen pohjoisosissa monin paikoin sakeasti.

Etelärannikolla sade muuttui tiistai-illan mittaan vetiseksi ja kun yöllä pakastuu, märät tienpinnat jäätyvät.

– Etenkin jalkakäytävät ja sivutiet voivat olla liukkaita, varoittaa Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Kainuusta Itä-Lappiin voi kertyä aamuun mennessä 10-15 senttiä lunta.

Tuuli on kovaa, mutta ei myrskyisää. Merialueilla on kovan tuulen varoituksia.

– Keskiviikkona iltapäivällä etelässä sää hetkeksi poutaantuu ja pilvipeitekin repeilee, Huutonen sanoo.

Loppuviikko on epävakainen, torstaina etelässä tulee räntää tai vettä ja pohjoisessa lunta. Myös perjantaina satelee Lappia lukuun ottamatta.

Lämpötilat ovat etelässä nollan kieppeillä ja muutoin muutaman asteen pakkasella. Lapissakaan ei ole odotettavissa kireitä pakkasia, mutta lämpömittari on viidestä kymmeneen astetta nollan alapuolella.

Itävallan kaasuonnettomuus aiheutti rajun hinnannousun – Italiaan julistettu hätätila

Ti, 12/12/2017 - 20:50

Itävallassa tänään sattunut kaasuaseman räjähdys on nostanut merkittävästi kaasun hintaan Euroopassa. Italiassa kaasun hinta on noussut peräti 215 prosenttia ja maahan on julistettu hätätila, uutistoimisto Reuters raportoi.

Wienin itäpuolella sijaitsevalla Baumgartenin kaasuasemalla aamulla tapahtuneessa räjähdyksessä ja sitä seuranneessa tulipalossa menehtyi yksi ihminen ja 21 loukkaantui. Onnettomuuden syyksi epäillään teknistä vikaa.

Baumgartenin kaasuasema on yksi Euroopan tärkeimmistä maakaasun risteysasemista. Laitokseen saapuu kaasua Venäjältä ja Norjasta. Sieltä kaasua siirretään edelleen muun muassa Saksaan, Kroatiaan, Ranskaan ja Slovakiaan. Suurin vastaanottajamaa on Italia.

Kaasun katkeaminen sai Italian julistamaan maahan tiistaina hätätilan. Italian teollisuusministerin mukaan maalla on vakavia ongelmia energiansaannissa. Saapasmaalla on omia energiareservejä, mutta epäselvää on, miten pitkään ne voivat korvata tuontikaasun. Nyt julistettu hätätila mahdollistaa esimerkiksi hiilivoimaloiden käyttämisen täydellä teholla.

Kysyntä noussut - tarjonta laskenut

Financial Timesin mukaan energian kysyntä on Euroopassa noussut viime päivinä kylmän ilman vuoksi. Samaan aikaan kaasun tarjonta on vähentynyt jo ennen tämänpäiväistä onnettomuutta. Britanniaan kaasua toimittava Pohjanmeren kaasuputki jouduttiin eilen sulkemaan siitä löytyneen halkeaman vuoksi.

Tiedossa ei ole, miten pitkään kestää ennen kuin kaasunjakelu saadaan ennalleen. Eurooppalaiset energiatoimittajat ohjaavat parhaillaan kaasuvirtoja uusille reiteille. Venäläinen Gazprom Export on ilmoittanut pyrkivänsä takaamaan keskeytymättömät toimitukset asiakkailleen.

Analyytikoiden mukaan nykyiset energiavarannot kuitenkin riittävät ainakin toistaiseksi korvaamaan kaasuvajetta.

– Mutta mikäli tarjonta ei pian palaudu ja kylmä sää jatkuu, hinnat tulevat pysymään korkealla halki talven, arvioi Wood Mackenzien konsultointiyrityksen analyytikko Massimo Di-Odoardo.

Paavo Väyrynen avasi vaalikampanjansa

Ti, 12/12/2017 - 20:36

Europarlamentaarikko Paavo Väyrysen presidentinvaalikampanja avattiin tiistai-iltana Helsingin Katajanokalla sijaitsevassa hotellissa.

Tarjolla oli glögiä ja piparkakkuja ja myynnissä vaalimukeja. Tilaisuuteen osallistui myös puoliso Vuokko Väyrynen, joka hänkin on esillä vaalimukeissa.

Paavo Väyrynen aikoo olla ehdokkaana presidentinvaaleissa, joiden ensimmäinen kierros pidetään 28. tammikuuta.

Väyrysen kannattajakortit luovutettiin alkuviikosta Helsingin vaalipiirilautakunnalle. Presidentinvaalien ehdokasasettelu vahvistetaan virallisesti ensi viikon torstaina

Nuukailu naurattaa, mutta on myös totisinta totta – laihialainen nuukuus on nyt osa suomalaista kulttuuriperintöä

Ti, 12/12/2017 - 20:24

Laihialainen nuukuus hyväksyttiin marraskuussa osaksi suomalaista elävää kulttuuriperintöä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön nimeämien 52 kohteen joukossa on juhlaperinteitä, käsityöperinteitä ja muun muassa esittäviä taiteita. Laihialainen nuukuus on luokiteltu suulliseen perinteeseen sananlaskujen, arvoitusten, laulujen ja vitsien joukkoon. Eikä ihme, laihialaisesta ja laihialaisten nuukuudesta on satoja vitsejä.

– Muutama vuosi sitten vitsejä löytyi toista tuhatta, mutta tarkkaa lukumäärää on mahdotonta tietää, kun niitä tulee koko ajan lisää. Nuoret ihmiset keksivät niitä ja ne tehdään nykyaikaan ja nykytapahtumiin, sanoo kotiseutuaktiivi Raija Kivioja.

Ei vain vitsien aihe

Laihialainen nuukuus ei ole kuitenkaan pelkkää vitsiä.

– Se on muutakin. Elävää elämää, sanoo myös aktiivisesti kotiseututyössä mukana oleva Jaakko Heinimäki.

Raija Kivioja muistuttaa vanhasta sanonnasta ”Ei ne suuret tulot, vaan pienet menot”, joka sopii laihialaisuuteen edelleen.

– Yritämme elää sen mukaan, mikä on välttämätöntä, muttei turhuutta, Kivioja sanoo.

Laihialla on hänen mukaansa kolme kirpputoria ja niillä tavara kiertää.

– Täällä ihmiset osaavat kierrättää.

– Ei me täällä pihiä olla, mutta taloudellisia. Katsotaan, mikä on järkevää ja mistä me hyödymme eniten. Tietysti joskus voi käydä, että naapurien kustannuksella, mutta naapurithan ovat sitä varten, että niitä voi joskus vähän narrata, Heinimäki sanoo.

Nuukuurenmuseon pihamaata Laihialla.Jarkko Heikkinen/Yle Juuret nälkävuosissa

Nuukuus ja nuukuuden maine kulkevat Laihialla ja koko Suomessa perimätietona sukupolvelta toiselle.

Kiviojan ja Heinimäen mukaan maineen syntyhistoriaa ei varmuudella tiedetä, mutta todennäköisesti se juontaa juurensa nälkävuosiin 1856-67.

– Laihialaiset eivät olleet silloin nuukia. He ruokkivat omat väkensä, mutta talolliset eivät antaneet kiertäville kerjäläisille niin paljon. Kerjäläisten mukaan [täällä] oli nuukaa, mutta laihialaisia köyhiä ihmisiä ei kuollut niin paljon, Kivioja kertoo.

– Sanottiin, että varistenkin pitää pitää eväspussi mukanaan, kun lentävät Laihian yli.

Kotiseutuaktiivit Jaakko Heinimäki ja Raija Kivioja Laihian Nuukuurenmuseolla.Anne Elhaimer/Yle Kiitokset Helsinkiin

Jaakko Heinimäki ja Raija Kivioja kiittävät aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon pääsemisestä Helsingissä asuvaa Anne Riihimäkeä, jonka idea ja into ovat olleet asiassa ensisijaisen tärkeitä.

Idean äiti myös edustaa Laihian kotiseutu- ja museoyhdistystä keskiviikkona, kun elävän perinnön kansalliseen luetteloon hyväksyttyjen tahojen edustajat kokoontuvat Helsinkiin kakkukahveille.

– Säästämme matkakuluja, kun hän menee sinne edustamaan kotiseutuyhdistystä. Toivomme myös, että hän syö siellä [juhlassa] mahansa täyteen kakkua, ettei sitten kotona enää tarvitse syödä, Kivioja ja Heinimäki lohkaisevat.

Palestiinalaiselta Jasserilta puuttuu kotikaupunkinsa Jerusalemin asumislupa – neljä vuotta vääntöä henkilökorttiviidakossa

Ti, 12/12/2017 - 20:15

Jerusalem on yksi maailman kiistellyimmistä kaupungeista ja viime päivät se on ollut jälleen maailmanpolitiikan polttopisteessä. Sitä on vaikeaa uskoa At-Turin naapurustossa, jossa on hiljaista ja jopa uneliasta. Kukkulalta aukeaa jylhä maisema Jerusalemin kuuluisaan ja uskonnollisesti herkimpään paikkaan, vanhaankaupunkiin.

Poliittisesta tilanteesta muistuttaa Abdulhawan olohuoneessa televisio, jossa pyörivät uutiset Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpista ja hänen Jerusalem-julistuksensa seurauksista. Trump julisti viikko sitten tunnustavansa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.

Jerusalemin asema on äärimmäisen tulenarka ja vaikea kysymys. Sen olohuoneensa sohvalla istuva Jasser Abdulhawa tietää omasta kokemuksestaan. Abdulhawa on kotikaupungissaan, mutta hänellä ei ole siellä enää pysyvää oleskelulupaa siellä. Syy on Jerusalemin palestiinalaisten monimutkaisessa asemassa.

Abdulhawan tilanteen ymmärtämiseksi on selitettävä ensin Jerusalemin asema ja palestiinalaisten monimutkainen henkilökorttiviidakko.

Palestiinalainen Jasser Abdulhawa menetti oleskelulupansa Jerusalemissa asuttuaan vuosia Yhdysvalloissa.Aishi Zidan / Yle Oleskelulupa, muttei passia

Jerusalem jakautuu karkeasti ottaen kahteen osaan: israelilaisten asuttamaan Länsi-Jerusalemiin ja palestiinalaisenemmistöiseen Itä-Jerusalemiin.

Israel on kontrolloinut käytännössä koko kaupunkia vuonna 1967 käydystä kuuden päivän sodasta lähtien. Silloin Israel miehitti Itä-Jerusalemin, Länsirannan ja Gazan.

Israel pitää Jerusalemia jakamattomana kaupunkinaan, mutta kansainvälinen yhteisö ei ole tunnustanut Itä-Jerusalemin liittämistä Israeliin. Näihin syihin liittyen Trumpin viimeviikkoinen julistus on tuomittu laajasti.

Miehityksen seurauksena palestiinalaisten asema Jerusalemissa on monimutkainen. Suurimalla osalla itäjerusalemilaisista ei ole Israelin passia, sillä sen saaminen on vaikeaa ja monet eivät edes halua sitä. Heille on myönnetty oleskelulupa kotikaupunkiinsa. Sen turvin he saavat tehdä töitä ja ovat sosiaaliturvan piirissä Israelissa, mutta eivät saa äänestää Israelin kansallisissa vaaleissa.

Paikallisissa vaaleissa itäjerusalemilaiset saavat äänestää, mutta he boikotoivat tavallisesti vaaleja, koska eivät halua tunnustaa alueen liittämistä osaksi Israelia.

Näin ollen heidän tilanteensa poikkeaa Länsirannan ja Gazan palestiinalaisista, jotka eivät yleisesti ottaen pääse matkustamaan Israelin puolelle kuin luvan kanssa.

Moni jerusalemilainen kokee olonsa epävarmaksi. He pelkäävät, että tulevat jonkin poliittisen käänteen seurauksena menettämään asemansa. Jasser Abdulhawa on jo menettänyt oman oleskelulupansa.

Uusi passi voi viedä oikeuden kotikaupunkiin

Abdulhawa muutti Yhdysvaltoihin 2000-luvun alussa töiden perässä. Sieltä löytyi vaimo, joka oli Yhdysvalloissa lähes koko ikänsä kasvanut palestiinalainen. 12 vuoden Yhdysvalloissa elämisen jälkeen Abdulhawa palasi Jerusalemiin käymään.

Siellä hänen pelkonsa varmistui. Oleskelulupa Jerusalemissa oli peruttu.

Palestiinalaiset voivat nimittäin menettää oleskelulupansa Jerusalemissa, jos he ovat asuneet seitsemän vuotta ulkomailla tai muilla palestiinalaisalueilla. Myös esimerkiksi toisen valtion passin saaminen voi johtaa Jerusalemin oleskeluluvan menettämiseen.

He haluavat meidän lähtevän, mutta ei palaavan, Abdulhawa sanoo.

Säännöt rajoittavat ihmisten mahdollisuuksia muuttaa esimerkiksi opintojen, työn tai rakkauden perässä muualle. Lähtijä voi menettää oikeuden palata kotikaupunkiinsa.

Vajaat 15 000 Jerusalemin palestiinalaista on menettänyt oleskelulupansa vuoden 1967 jälkeen. Lukuun ei ole sisällytetty heidän lapsiaan, jotka eivät tietenkään saa enää oleskelulupaa.

– Oleskelulupa on tärkeä kysymys, sillä se on Israelille keino estää palestiinalaisia asumasta Itä-Jerusalemissa. Monet, jotka ovat menettäneet luvan, yrittävät saada sen takaisin lakiteitse. Tämä on hyvin epävarma status, jonka voi menettää helposti, Society of Saint Yves -järjestössä johtajana toimiva Raffoul Rofa sanoo.

Society of Saint Yves tarjoaa lakiapua oleskelulupansa kanssa taisteleville palestiinalaisille.

Toimistolle on tullut esimerkiksi tapauksia, joissa jerusalemilainen on avioitunut Länsirannan puolella asuvan palestiinalaisten kanssa. Länsirannan palestiinalaisten on vaikeaa saada lupaa asua Jerusalemissa, joten pariskuntien on asetuttava yleensä Länsirannalle. Sen seurauksena itäjerusalemilainen voi menettää lopulta oleskelulupansa kotikaupungissaan.

Vaikutus on se, että itäjerusalemilaiset eivät voi elää vapaasti siellä, missä haluavat. Jos he muuttavat esimerkiksi Ramallahiin, Betlehemiin tai Jerikoon, he ovat vaarassa menettää oleskelulupansa, Rofa sanoo. – Heistä tulee vankeja kaupungeissa, joissa he asuvat.

Jerusalemin kaupungin väestöstä vajaat 40 prosenttia on palestiinalaisia. Monet palestiinalaiset pitävät lupajärjestelmän tarkoitusperiä poliittisina.

– Joku voisi sanoa, että Israel haluaa pitää palestiinalaisten määrän Jerusalemissa mahdollisimman pienenä, Rofa sanoo.

Raffoul Rofan toimistolla Jerusalemin vanhassakaupungissa autetaan oleskelulupansa kanssa vääntäviä palestiinalaisia. Aishi Zidan / Yle Passin hakeminen on tabu

Oleskelulupaa voi nykyään hakea takaisin, mutta sitä varten on muutettava Jerusalemiin ainakin kahdeksi vuodeksi. Mahdollisuus ei koske kaikkia. Oleskelulupaa Jerusalemiin ei voi saada takaisin, jos se on peruttu ennen vuotta 1995.

Osa Jerusalemin palestiinalaisista hakee myös Israelin kansalaisuutta. Silloin heidän asemansa on varmempi, mutta israelilaisen passin hankkiminen on haastava prosessi. Se on myös tabu. Monet palestiinalaiset kokevat, että Israelin passin hankkiminen tarkoittaa Jerusalemin tunnustamista israelilaiseksi kaupungiksi.

Sohvallaan tupakkaa polttava Abdulhawa on selvitellyt oleskelulupaansa nyt neljä vuotta. Hänen vaimonsa ja lapsensa ovat Yhdysvalloissa. Perhe pääsee käymään aina välillä Jerusalemissa turistiviisumilla amerikkalaisilla passeillaan, mutta Abdulhawa itse ei voi lähteä.

– On tämä todella vaikeaa, kun ihminen joutuu olemaan erillään perheestä ja lapsista. Minulla on vastuu heistä, koulusta ja työni on siellä. Kaikkein vaikeinta tämä on henkisesti, Abdulhawa sanoo.

Jos hän lähtisi ulkomaille, oleskeluluvan hakuprosessi nollautuisi. Abdulhawa uskoo, että hänen hakemuksensa on loppusuoralla. Hän toivoo sen ratkeavan ehkä jo tällä viikolla. Abdulhawa aikoo sen jälkeen nähdä taas perhettään.

Jo yli 100 000 pakettia on kulkenut Postin pop up -pisteiden kautta – "Noutopisteet ovat auttaneet merkittävästi ruuhkien purussa"

Ti, 12/12/2017 - 20:08

Kuopiolainen Jouko Keinänen haki maanantaina paketin Postin väliaikaisesta pop up -noutopisteestä Kolmisopen kauppakeskuksessa. Oma paketti löytyi nopeasti.

– Tämä on hyvä systeemi, aikaisempina vuosina on joskus ollut jonoja. Vaimo tilaa netistä tavaraa ja minä käyn hakemassa paketit, kertoo Keinänen.

Posti on varautunut joulusesonkiin pakettien väliaikaisilla noutopisteillä. Pohjois-Savossa on yhteensä neljä pop up -pistettä Kuopiossa, Iisalmessa, Siilinjärvellä ja Varkaudessa. Koko maassa Postilla on noin 130 väliaikaista noutopistettä.

Väliaikaispisteet toimivat nyt kolmatta viikkoa. Posti arvioi, että esimerkiksi Kuopion Kolmisopen kauppakeskuksessa olevan pop up -pisteen kautta liikkuu yli 1 400 pakettia viikossa. Tässä pisteessä tilaa on yli 100 hyllymetriä.

– Noutopisteiden kautta on luovutettu jo yli 100 000 pakettia. Pisteet ovat auttaneet merkittävästi ruuhkien purussa, kertoo Postin liiketoimintajohtaja Kati Nevalainen.

Joulua ennen liikkuu paketteja ennätystahtiin

Postin Kuopio-Joensuu-alueen kuljetuspäällikkö Anne Partanen sanoo, että väliaikaisiin noutopisteisiin ohjataan paketteja pakettiautomaattien täyttyessä.

– Marraskuun viimeisellä viikolla tällä Kolmisopen pisteellä oli käytössä noin 50 prosenttia hyllyistä. Ennen joulua täyttöaste saattaa olla noin 75 prosenttia, arvioi Partanen.

Viime vuonna Postin kautta kulki kaikkiaan 34 miljoonaa pakettia. Yhtiön mukaan tänä vuonna pakettivolyymi on kasvanut jo ennen joulusesonkia kahdeksan prosenttia.

Joulua edeltävillä viikoilla paketteja on yli miljoona viikossa. Posti teki uuden viikkoennätyksensä marraskuun lopussa. Silloin viikon aikana liikkui yli 1,2 miljoonaa pakettia.

Postin päiväkohtainen pakettiennätys tuli myös marraskuun lopussa, kun yhtenä päivänä kuljetettiin yli 250 000 pakettia.

Joulusesongin aikana Postin pakettiautomaatteja käydään täyttämässä useita kertoja päivässä. Myös väliaikaisiin noutopisteisiin paketteja voi tulla pitkin päivää.

Paketti haetaan yleensä hyvin nopeasti

Posti on varautunut joulusesonkiin myös lisäämällä pakettiautomaatteihin 4 200 lokeroa. Yhtiöllä on koko maassa yli 500 pakettiautomaattia.

Postin toiveissa on, että asiakkaat hakevat paketit varsin nopeasti. Näin kierto toimii hyvin eivätkä varastotilat ruuhkaudu.

– Valtaosa paketeista haetaan jo hyllytyspäivänä tai viimeistään seuraavana päivänä, kertoo Postin liiketoimintajohtaja Kati Nevalainen.

Pakettireissulla ollut kuopiolainen Katja Jämsä sanoo, että oli pientä hämmennystä, mistä paketti nyt löytyy. Tavallisesti Jämsä hakee pakettinsa Kolmisopen kauppakeskuksessa olevasta pakettiautomaatista.

– Tämä paketti on omia nettitilauksiani. Minulle tulee paketti ehkä noin kerran kuukaudessa, miettii Jämsä.

Helsingin poliitikoilta yksimielinen ei moskeijahankkeen jatkoselvittelylle – "Rahoituksen alkuperä mietityttää"

Ti, 12/12/2017 - 19:36

Helsinkiin suunniteltu moskeija ei saanut tiistai-illan kaupunkiympäristölautakunnan kokouksessa kannatusta. Kokouksessa syntyi selvä päätös: lautakunta ei puolla suunnitteluvarausta moskeijalle ja monitoimikeskukselle.

– Tästä keskusteltiin hyvin pitkään jo eilen. Päätös oli selvä, sanoo lautakunnan varapuheenjohtaja, Risto Rautava (kok.).

Rautavan mukaan lautakunta perustelee päätöstä esimerkiksi sillä, että rahoituksen alkuperässä on liian paljon avoimia kysymyksiä.

– Muslimiyhteistöjen toiminnan edellytyksistä täytyy huolehtia myös asianmukaisten tilojen osalta, mutta nyt käsittelyssä olevan hankkeen laajuus ja rahoituksen alkuperä eivät ole kestävä pohja toteuttamiselle, Rautava listaa.

Rautava arvioi, että lautakunnan kielteisellä päätöksellä on olennainen vaikutus myös kaupunginhallituksen tulevaan päätökseen moskeijahankkeen etenemisestä.

– Kyllä se on hallitukselle merkittävä signaali, että lautakunta tekee asiasta täysin yksimielisen päätöksen.

Lisää aiheesta:

Suurmoskeijasta ei ole vielä mitään päätöksiä, mutta ehtoja suunnitellaan jo

Kuuluuko rukouskutsu Helsingissä, jos moskeija rakennetaan? Ja 9 muuta kysymystä

Ihanneperheessä on yhä kaksi lasta pienellä ikäerolla – ainokaisten pelätään olevan hemmoteltuja, vaikka lapset hyötyvät vanhempien huomiosta

Ti, 12/12/2017 - 19:21

Kaksi aikuista ja kaksi lasta. Tämä on Väestöliiton tuoreen Perhebarometrin mukaan suomalaisten nuorten aikuisten perhehaave.

"Mä tekisin kaks lasta, et ois joku kaveri sille lapselle."

Tämänkaltaiset ajatukset olivat vahvoilla Perhebarometriin haastateltujen nuorten aikuisten vastauksissa.

– Oltiin sitä mieltä, että ehdottomasti pitää olla sisarus, tutkimusprofessori Anna Rotkirch Väestöliitosta sanoo.

Haaveet lapsiluvusta ovat pienentyneet hiukan viime vuosina – aiemmin ihanteena oli kaksi tai kolme lasta.

Rotkirchin mukaan suomalaisessa kulttuurissa kaksi lasta perheessä on nyt niin vahva normi, että muun kokoiset perheet jopa leimataan huonoiksi.

Vaikka ihanne on vahva, yhä useampien ihmisten kohdalla kahden lapsen unelmasta ei tule totta. Tällä hetkellä lapsiperheissä on edelleen yleisimmin kaksi lasta, mutta lapsettomuus ja yhden lapsen perheet todennäköisesti yleistyvät tulevaisuudessa.

Tiistaina julkaistu Perhebarometri tutkii syitä siihen, miksi syntyvyys laskee jo seitsemättä vuotta peräkkäin.

Ainoa lapsi pääsee kukoistamaan

Äideiksi tullaan entistä vanhempina. Ensisynnyttäjät ovat Suomessa keskimäärin 29-vuotiaita. Se näkyy jatkossa myös perheiden lapsiluvussa. Osa jää tahtomattaan lapsettomiksi tai ei ehdi hankkia toista lasta ennen kuin on jo liian myöhäistä – vaikka se olisi suuri toive.

"Mä en haluais tehä vaan yhtä lasta. Se ois varmaan semmonen hirveen lellitty", sanoo Perhebarometriin haastateltu opiskelija.

Stereotypioissa ainoat lapset ovat itsekkäitä ja hemmoteltuja. Sitkeästi luullaan, etteivät he oppisi sosiaalisia taitoja yhtä helposti kuin sisarusten kanssa kasvavat lapset.

Anna Rotkirchin mukaan perheen ainoana lapsena kasvaminen on tutkimustiedon mukaan kuitenkin monella tapaa lapselle bonusta. Vanhempien huomio tekee lapselle hyvää.

– Se on lapsen kehitykselle paras taikasauva, ja saa hänet kukoistamaan. Lapsi saa enemmän aikaa vanhemmiltaan, ja se näkyy esimerkiksi koulumenestyksessä, Rotkirch sanoo.

Pieni ikäero on mielikuvissa paras

Nuorten aikuisten kahden lapsen haaveperheessa lapsilla on myös pieni ikäero. Ihanteellisena pidetään Perhebarometrin mukaan vähän päälle kahden vuoden ikäeroa.

Näin myös usein käy, kun lapset syntyvät aiempaa iäkkäämmille vanhemmille. Jos nainen saa lähempänä neljääkymmentä esikoisensa, toinen lapsi on yritettävä tehdä heti perään, jos sitä toivoo.

Nuoremmissa perheissä syyt ovat käytännöllisemmät.

– Ajatellaan, että päästään helpommalla, jos lapset ovat iältään hyvin lähellä toisiaan.

Näin ei Rotkirchin mukaan välttämättä suinkaan ole.

– On aika iso ero, onko sinulla vauva ja nelivuotias vai vauva ja kaksivuotias.

Moni jää lapsettomaksi tahtomattaan

Useampi kuin joka viides pari-kolmekymppisistä nuorista aikuisista ei tule todennäköisesti saamaan lainkaan lapsia. Anna Rotkirchin varovaisen arvion mukaan lapsettomista vain noin viidesosa valitsee lapsettomuuden itse. Lapsettomuus aiheuttaa monille paljon surua.

– Enemmistö heistä, jotka eivät tule saamaan lapsia, olisi ainakin jossain vaiheessa elämää toivonut omia lapsia, Rotkirch sanoo.

Perhebarometrin mukaan monet nuorista aikuisista suhtautuvat kielteisesti itse valittuun lapsettomuuteen. Kun syynä on esimerkiksi puolison puuttuminen, nuoret aikuiset pitävät lapsettomuutta hyväksyttävämpänä.

"Vähän tuntuu hölmöltä sanoa niin jyrkästi että ei halua lapsia, koska mieli voi muuttua aika äkkiä", sanoo Perhebarometriin haastateltu parikymppinen mies.

Yksi merkittävä syy lapsettomuuden yleistymiseen onkin se, että lapsen saamista aletaan yrittää entistä vanhempana. Lykkäämisen syitä ovat puolison puuttuminen, halu pitää elämäntavasta kiinni, ankeat mielikuvat lapsiperheen arjesta ja huoli siitä, riittävätkö rahat lapsen hyvään hoitamiseen.

– Askel vanhemmuuteen nähdään merkittävänä ja isona asiana, ja siihen suhtaudutaan hyvin vastuullisesti. Se on tietenkin sinänsä varsin myönteinen asia, Anna Rotkirch sanoo.

Kalajoen 200-vuotias vaivaisukko palasi töihin kirveshyökkäyksen jälkeen – seurakunta muistuttaa, ettei rahalippaita ryöstämällä rikastu

Ti, 12/12/2017 - 19:20

Kalajoen kirkon vaivaisukko on palannut työhönsä tapulin eteen. Ukko koki kovia syys-lokakuun vaihteessa, kun sitä pahoinpideltiin ilmeisesti kirveellä. Puumiehen korjasi ylivieskalainen Tuomo Hautamäki.

Silminnäkijä näki syksyllä kaksi ihmistä ukon kimpussa: ukkoa iskettiin kirveellä vatsaan, nilkkaan ja sääreen ja vauriot olivat isot.

Vuonna 1815 työnsä aloittanut ukko ei ole ainoa kaltoinkohdeltu. Pelkästään Kalajoella kaikki sen kollegat ovat joutuneet rikoksen kohteiksi. Himangan ukko yritettiin ryöstää vuosikymmenen alussa ja Raution ukko muutama vuosi sitten.

Himangan vaivaisukko revittiin irti ja jouduttiin korjaamaan. Raution ukko katosi kokonaan, ja sen tilalle ehdittiin jo tilata uusi, ennen kuin vanha isäntä löytyi metsäojasta.

Ukot ovat keränneet tapulin ovenpielessä vähävaraisille rahaa jo yli 200 vuotta.

Kaikissa tapauksissa tavoitteena oli ilmeisesti päästä käsiksi vaivaisukkojen keräämiin rahoihin. Yritys on kuitenkin turha, sanoo seurakunnan tiedottaja Jussi Leppälä.

– Kirstuun kilahtavat summat eivät ole kovin suuria, eikä niistä rikastu, vaikka niihin pääsisikin käsiksi. Se taas on melko mahdotonta, sillä lippaat on suojattu ukkojen sisälle niin hyvin, että yritys ei kannata.

Rahalippaat ovat osin seinän sisällä, ja niihin käsiksi pääseminen vaatisi seinän osittaista murtamista.

Kalajoen vaivaisukko uusittuna syksyisen ryöstöyrityksen jälkeen.Jussi Leppälä / Ylivieskan ja Kalajoen seurakunta

Vaikka vaivaisukkojen vatsoissa ei muhi jättisummia, kaikilla lahjoituksilla on merkitystä, muistuttaa Leppälä. Silti vaivaisukoista erityisen tärkeitä tekee perinne:

– Niillä on valtavan suuri merkitys ja ihan oma historiansa.

Kokkolan ja Pietarsaaren seudulla viriteltiin toissa vuonna keskustelua siitä, pitäisikö vaivaisukot päästää sisätöihin muun muassa niihin kohdistuvan ilkivallan vuoksi. Tapauksia on ollut vuosien varrella eri puolilla Pohjanmaata, missä vaivaisukot ovat yleisiä.

Uhritukista vetoavaan ihmishahmoon

Vaivaisukkojen historian voi katsoa ulottuvan katolisen kirkon keskiajalla kehittämään uhritukki-perinteeseen saakka. Uhritukeilla kerättiin varoja ensin uskonsotien rahoittamiseksi, sittemmin köyhien ja vaivaisten auttamiseksi. Tukeista tuli hiljalleen aiempaa koristeellisempia, ja lopulta niistä alettiin veistää ihmishahmoja, joiden arveltiin vetoavan enemmän ihmisten auttamishaluun.

Vanhimmat vaivaisukot ovat tiettävästi 1600-luvulta, mutta suurin osa on peräisin 1800-luvulta. Ukkoja alkoi ilmestyä sankoin joukoin kirkkojen ovenpieliin erityisesti Suomen sodan (1808–1809) jälkeen juuri Pohjanmaalla. Tuolloin ne olivat sotainvalidien asialla.

Suomessa on vielä yli sata virassa olevaa vaivaisukkoa. Museovirasto antoi viime vuonna ohjeet siitä, miten sään armoilla seisovia ukkoja pitää hoitaa. Aiemmin esimerkiksi maalaukset on saatettu tehdä julkisivumaalauksen tarkkuudella. Nyt Museovirasto muistuttaa, että ukkoja pitää kohdella taide-esineinä.

Kaupunkilaisen bussikorttiin hurja korotus – 40 kilometrin työmatkan hinnaksi 377 euroa kuukaudessa

Ti, 12/12/2017 - 18:51

Lappeenrantalainen Tiina Lavikka käy töissä vajaan 40 kilometrin päässä Savitaipaleella. Hän kulkee työmatkansa linja-autolla. Tällä hetkellä Matkahuollon seutulippu maksaa 70 euroa kuukaudessa, mutta ensi vuoden alusta lähtien kuukausikortin hinta on lähellä 400 euroa.

Syynä on se, että Lappeenrannan kaupunki on päättänyt luopua Matkahuollon seutulipuista. Tammikuun alusta 2018 alkaen työmatka bussilla maksaa halvimmillaan vakiovuorolla 268 euroa ja pikavuoroilla 377 euroa kuukaudessa.

– Oli se inhottava yllätys, kun asia selvisi, sanoo Tiina Lavikka, joka työskentelee Savitaipaleen seurakunnan talouspäällikkönä.

Lappeenrannan ympäryskunnilla on Matkahuollon seutulippu vielä voimassa, mutta Lappeenranta päätti yksipuolisesti seutulipusta luopua. Tämä tarkoittaa sitä, että ympäristökunnista voi kulkea Lappeenrantaan vielä edullisesti, mutta lappeenrantalaiset eivät voi käyttää edullisempaa lippua ympäryskuntiin töihin tai kouluun.

Lukiolaiset ovat työntekijöiden ohella puun ja kuoren välissä, sillä heille usein ainoa vaihtoehto on kulkea julkisilla kulkuneuvoilla.

– Olin laskenut sen varaan, että yhteydet toimivat. Yhtäkkiä kustannukset vähintään nelinkertaistuvat, niin kyllä se tuntuu inhottavalta, sanoo Tiina Lavikka.

Vain yksi matkakortti - Waltti

Vielä vuoden loppuun saakka Lappeenrannassa on ollut käytössä kaksi järjestelmää, Waltti-kortti ja Matkahuollon matkakortti. Waltti on joukkoliikenteen matkakortti, jonka ideana on toimia kaikkialla Suomen kaupunkiseuduilla.

Waltti-kortin hankaluus on se, että sillä ei vielä pääse kulkemaan kaikkialle, kuten nykyään Matkahuollon seutulipulla on päässyt. Waltti-kortilla pääsee kulkemaan tällä hetkellä Etelä-Karjalassa Lappeenrannasta Imatralle ja takaisin.

– Lappeenranta yritti säilyttää Matkahuollon seutulipun, mutta Matkahuolto olisi suostunut siihen vaan sillä ehdolla, että kaupunki olisi maksanut palvelusta noin 3 100 euroa kuukaudessa, kertoo joukkoliikennepäällikkö Olli Hirvonen Lappeenrannan kaupungilta.

Lappeenranta on maksanut seutulippupalvelusta Matkahuollolle kuukausittain noin 4 000 euroa. Tuloa on tullut 10 000 euroa eli tuloa kaupunki on saanut 6000 euroa kuukaudessa.

Myös vastaavanlaisia ongelmia on ollut muissa kaupungeissa. Mikkelissä seutulipun poistuminen kuumensi tunteita elokuussa.

Seutulipun tilalle on muutamissa kunnissa tarjottu palveluseteliä. Tätä vaihtoehtoa harkitaan myös Lappeenrannassa.YLE Tiedotus tökkii – "Bussikuskitkaan eivät tiedä asiasta"

Lappeenrannan kaupungin päätöstä seutulipusta luopumiseen on ihmetelty bussipysäkeillä. Ihmiset kummeksuvat pysäkillä sitä, että onko Lappeenranta unohtanut, että jotkut työskentelevät kaupungin ulkopuolella.

Savitaipaleella töissä käyvä Tiina Lavikka aikoo jatkaa töiden tekoa, vaikka työmatkan hinta kallistuukin moninkertaiseksi.

– Töissä on pakko käydä. Ilman töitä ei toimeen tule, huokaisee Tiina Lavikka.

Työmatkan voi käyttää aamupalaa syöden tai tehdä töitä sen sijaan että kyttää vastaan tulevaa liikennettä. Tiina Lavikka

Lavikkaa ihmetyttää myös niukka tiedotus. Lappeenranta on kyllä kertonut, että Matkahuollon kortit eivät kelpaa pian paikallisliikenteessä, mutta se on unohtunut kertoa, että seutulippu lakkaa kokonaan.

– Tieto on ollut täysin huhupuheiden varassa. Bussikuskitkaan eivät tiedä asiasta. Ollaan muutamilta kuskeilta kysytty, mutta he ovat aivan tietämättömiä, ihmettelee Tiina Lavikka.

Matkahuollon seutulippu poistuu kokonaan

Lappeenrannan kaupunki perustelee yksipuolista päätöstään luopua Matkahuollon seutulipusta myös sillä, että Matkahuolto on luopumassa seutulipusta.

– Tämä liittyy joukkoliikennelain uudistukseen vuonna 2009, jonka jälkeen on eletty 10 vuoden siirtymäaikaa, sanoo toimitusjohtaja Jarmo Oksaharju Matkahuollosta.

Tähän asti seutulippua on tuettu julkisin varoin. Matkahuollosta kerrotaan, että siirtymäajan aikana tehdyt seutulippusopimukset toteutetaan, mutta sopimukset päättyvät viimeistään vuonna 2019. Siitä lähtien seutulippua ei voi enää myydä.

Matkahuollon seutulippusopimus olisi loppunut Lappeenrannassa elokuussa. Tiina Lavikka ihmetteleekin, että miksi Matkahuollon seutulipusta piti luopua juuri nyt, kun seutulippu on kuitenkin poistumassa vuoden sisään.

– Jos ympäryskunnissa olisi Waltti-järjestelmä käytössä, niin tässähän ei olisi mitään ongelmaa, Lavikka sanoo.

Tieto on ollut täysin huhupuheiden varassa. Tiina Lavikka

Seutulipun poistuttua muutamissa kunnissa on ollut käytössä joukkoliikenteen palveluseteli. Sitä on kokeiltu muun muassa Asikkalassa, Sysmässä, Padasjoella, Urjalassa ja Juvalla.

– Tämä palveluseteli muistuttaa paljon perinteistä seutulippua, toteaa toimitusjohtaja Jarmo Oksaharju Matkahuollosta.

Lappeenrannassakin on palvelusetelin käyttöönottoa mietitty. Palvelusetelillä pystyy vaan kulkemaan siihen merkityn matkan, eikä jatkamaan esimerkiksi kotiin asti paikallisbussilla.

– Lisäksi palveluseteli ei oikeuta valtionapuun, vaan se kaupunkien ja kuntien itse kustantama palvelu, sanoo joukkoliikennepäällikkö Olli Hirvonen Lappeenrannan kaupungilta.

Savitaipalelaiset pääsevät kulkemaan ensi vuonna normaalisti seutulipulla, mutta homma ei onnistu enää lappeenrantalaisilta.YLE Tiukka ei omalle autolle

Tiina Lavikka vastaa tiukasti ei, kun häneltä kysytään, että onko hän harkinnut auton ostoa. Talouspäällikkönä työskentelevä nainen on laskenut, että julkisilla kulkeminen tulee edullisemmaksi kuin oma auto. Se on myös ympäristöystävällisempää.

– Sen lisäksi 45 minuutin työmatkan voi käyttää aamupalaa syöden tai tehdä töitä sen sijaan, että kyttää vastaan tulevaa liikennettä, sanoo Tiina Lavikka.

Tiina Lavikalle on jäänyt kuva, että päätöksiä on tehty jotenkin salaa.

– Pimitetään, ettei kukaan pääse valittamaan, sanoo Lavikka.

Uusiutuvia polttoaineita ja biokemikaaleja – Neste kaavailee suurinvestointia Singaporeen

Ti, 12/12/2017 - 18:41

Energiayhtiö Neste aikoo lisätä tuntuvasti uusiutuvien liikennepolttoaineiden ja erilaisten biokemikaalien tuotantoa. Yhtiön hallitus linjasi tiistaina, että lisäkapasiteetti rakennetaan Singaporeen.

Vaihtoehtona oli Yhdysvallat. Vaakakupissa painoivat esimerkiksi raaka-aineiden saatavuus ja näkymät kysynnän kehittymisestä.

Neste on valmistanut uusiutuvia tuotteita Singaporen-jalostamollaan vuodesta 2010 lähtien. Uusi tuotantolinja lisäisi jalostamon vuotuista kapasiteettia miljoonalla tonnilla, yli kahteen miljoonaan tonniin.

Nesteen on määrä tehdä lopullinen investointipäätös uudesta tuotantolinjasta vuoden 2018 loppuun mennessä. Mikäli hanke etenee suunnitelmien mukaisesti, tuotanto voisi alkaa vuoteen 2022 mennessä.

Yhtiö ei kerro tiedotteessaan jalostamoinvestoinnin arvoa, mutta Helsingin Sanomien mukaan hintalappu noussee satoihin miljooniin euroihin.

Uutta kasvua biokemikaaleista

Uudella tuotantolinjalla valmistettaisiin uusiutuvia polttoaineita autoihin ja lentokoneisiin sekä biokemikaaleja. Biokemikaalit tarkoittavat esimerkiksi biomuovien raaka-ainetta ja uusiutuvia liuottimia.

Neste on rakentanut jo vuosien ajan uutta kasvua uusiutuvista tuotteista, sillä fossiilisen öljyn polttamisesta pyritään eroon tulevina vuosikymmeninä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Tähän mennessä strategia näyttää toimivan ainakin tuloslukujen valossa. Viime osavuosikatsauksessa Neste kertoi tahkoavansa uusiutuvilla tuotteilla jo enemmän liikevoittoa kuin perinteisillä öljytuotteilla.

Tätä nykyä Neste valmistaa vuodessa yhteensä 2,6 miljoonaa tonnia uusiutuvaa dieseliä Singaporessa, Rotterdamissa ja Porvoossa. Kapasiteettia on määrä kasvattaa pullonkauloja poistamalla noin kolmeen miljoonaan tonniin.

Kaavaillun lisäinvestoinnin myötä yhtiön uusiutuvien tuotteiden kapasiteetti nousisi yhteensä noin neljään miljoonaan tonniin.

Tykkylumi piinaa Etelä-Suomessa – Metsissä ryskyy ja oksia voi putoilla niskaan: "En lähtisi metsään samoilemaan"

Ti, 12/12/2017 - 18:35

Painava lumi on aiheuttanut pääkaupunkiseudulla pelastuslaitoksille paljon tehtäviä. Helsingin pelastuslaitos kertoo, että keliolosuhteet ovat erittäin huonot.

Vahingontorjuntatehtäviä kaupungissa on ollut tiistaina erittäin paljon. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos varoittaa erityisesti tykkylumen aiheuttamasta vaarasta, ja kehottaa kehottaa ihmisiä erityiseen varovaisuuteen ulkona liikkuessa ja liikenteessä. Myös Helsingin pelastuslaitos varoittaa tykkylumesta Twitterissä.

– Sieltä saattaa tulla puutavaraa lumen kera alas, ja se voi olla hengenvaarallista, sanoo päivystävä palomestari Mika Mäkelä Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Tykkylumi on painavaa ja märkää lunta, joka kertyy puiden oksiin. Oksat taipuvat lumen painosta, katkeilevat ja putoilevat.

Mäkelä kertoo, että tykkylumen aiheuttamat puiden kaatumiset, oksien putoilu ja muu tykkylumen aiheuttama kaaos on aiheuttanut enemmän töitä kuin pelkkä liikenne.

– Tässä on nyt ollut kymmeniä tehtäviä lähituntien aikana, ja lisää tulee. Ajattelin surkean kelin tieliikenteessä aiheuttavan enemmän töitä, mutta tämä kääntyikin tähän yllättävään puiden reagointiin märkään lumeen.

Mäkelä sanoo, ettei aiemmin ole törmännyt siihen, että tykkylumi aiheuttaisi näin laajalla mittakaavalla tehtäviä.

– Liikenteessä ollut yksikkö ilmoitti, että metsikössä käy ryske ja oksia tulee alas. Oikeasti aika erikoinen tilanne.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos kehottaa siis ihmisiä erityiseen varovaisuuteen ulkona liikkuessa ja liikenteessä.

– Kyllä ehkä voisi olla ihan hyvä jäädä kotiin. Ei nyt ainakaan kannata mennä puiseen maastoon samoilemaan. Siellä käy metsässä sellainen varoittava rapina. Kannattaa siis pysyä puista riittävän kaukana, päivystävä palomestari pohtii.

Jos ulos on kuitenkin mentävä, niin kannattaa katsoa ympärilleen ja varoa puista mahdollisesti putoavia oksia ja lunta. Myös omaisuusvahingot ovat mahdollisia – autoa ei kannata parkeerata puiden lähelle. Lisäksi lumesta taipuvat puut ja oksat voivat aiheuttaa vaarallisia näköesteitä liikenteessä.

Lunta on satanut yli 20 senttiä

Tänään on ollut ihanteelliset olot tykkylumen muodostumiselle.

– Kun lumi on sopivasti lähellä nollaa, se on painavaa ja märkää. Se kerääntyy puihin, tykkylumi katkoo puita ja jää sähköjohtoihin, Ylen meteorologi Kerttu Korakorpi selittää.

Painava tykkylumi aiheuttaa ongelmia myös sähköjohdoille. Yli 20 000 kotitaloutta on ilman sähköä.

Lämpötilat liikkuvat tykkylumelle ihanteellisen nollan asteen tienoilla juurikin eteläisessä Suomessa – etenkin Varsinais-Suomen ja Kymenlaakson alueella.

Tilanne ei näytä lumisateen määrää silmällä pitäen helpottuvan, sillä lumisade jatkuu puoleenyöhön asti. Meteorologien mukaan lunta sataa tiistain aikana paikoin jopa yli 20 senttiä. Erityisesti Uudeltamaalta Varsinais-Suomeen on satanut paljon lunta.

– Lunta on tullut hieman tavallista enemmän, Kotakorpi sanoo.

Lue myös:

Sähköttä yli 40 000 taloutta, vain yksi kiitotie käytössä Helsinki-Vantaalla – Yle seuraa lumimyräkän etenemistä

Rahat loppu, auto hajoaa ja joulu vaan tulee – Velkaneuvojan vinkki: Anna lupaus lahjaksi

Ti, 12/12/2017 - 18:15

Pienituloisissa kodeissa eletään juuri nyt vuoden tiukimpia hetkiä. Joulu aiheuttaa paineita ostaa lahjoja ja herkkuja, vaikka raha ei riittäisi kunnolla edes peruselämiseen. Seurakuntien diakoniatyössä joulukuu on vuoden kiireisin kuukausi. Työttömät, vanhukset, yksinhuoltajat ja vähävaraiset perheet yrittävät selvitä joulusta.

– Ihmiset ottavat yhteyttä, ja kysyvät, onko saatavissa mitään jouluavustusta. Ei haluttaisi näyttää naapureille ja ystäville, eikä omille lapsillekaan, että rahat ovat vähissä. Paine kasvaa hirveän kovaksi, diakoni Päivi Haltsonen Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnasta sanoo.

Monessa kodissa menojen kasvaessa äkillisesti talouden turvaa luottokortti tai pankin myöntämä kulutusluotto, olipa menojen kasvuun syynä joulu tai vaikka auton hajoaminen. Joka neljäs suomalainen on ottanut kulutusluottoa menojensa kattamiseksi.

Yhä useampi maksaa lainansa myöhemmin kuin piti

Kulutusluoton saaminen järkevällä korolla ja maksuehdoilla edellyttää kuitenkin sitä, että luoton pystyy maksamaan takaisin lainan antajan määrittämässä ajassa. Vähävaraisessa ja pienituloisessa taloudessa muutaman sadan euron autoremontti voikin ajaa tilanteen suoranaiseen kriisiin, kun lainaa ei saa mistään.

– Keskeistä luoton myöntämiselle on, että asiakkaalla on todelliset edellytykset suoriutua luoton takaisinmaksusta, summaa asiantuntijapäällikkö Jani Hautala Osuuspankista pankkien ohjenuoran lainan myöntämiselle.

– On myös asiakkaan etu, että luottoa ei myönnetä vastuuttomasti tilanteessa, jossa luoton takaisinmaksamiselle ei ole aitoja edellytyksiä, ja asiakas joutuisi tämän takia suurella todennäköisyydellä ongelmiin, Hautala sanoo.

Parempi mennä avustusjärjestön, kuin pikavippifirman asiakkaaksi. Talous- ja velkaneuvoja Riitta Kiljunen

Finanssialan keskusliiton mukaan yhä suurempi joukko suomalaisia joutuu maksamaan kulutusluottonsa takaisin hitaammin kuin oli tarkoitus. Useimmiten syynä maksuvaikeuksiin on äkillinen elämänmuutos, kuten avioero, työttömyys tai lomautus. Talous- ja velkaneuvoja Riitta Kiljunen kertoo, että usein hänen juttusilleen tullaan siinä vaiheessa, kun elämänmuutos on ensin laittanut raha-asiat sekaisin ja sitten kuvioon pamahtaa iso menoerä.

– Tilanne on vaikea. Silloin täytyy miettiä, mitä keinoja on käytettävissä. Voisiko auton hajoamisen tai rikki menneen kodinkoneen hoitaa osamaksulla? Jos on jo velkaa, voisi neuvotella velkojien kanssa maksuvapaista kuukausista. Myös ulosotosta voi saada maksuvapaata, Kiljunen sanoo.

Joulun aika ei useinkaan näy kiireenä velkaneuvonnassa. Kiire tulee tammi-helmikuussa, kun joulun törsäilyt alkavat erääntyä maksettaviksi. Vaikka pankki ei antaisi luottoa, voi tänä päivänä täysi rahatonkin saada pikavippejä ja muuta kenelle tahansa myönnettävää lainalla kovalla korolla.

Kiljunen kehottaakin miettimään, mikä kannattaa ja mikä ei.

– Kun tulee ongelmia niin silloin tahtoo iskeä pieni paniikki, ja harkinta unohtuu. Kannattaa miettiä, kuinka kalliiksi laina lopulta tulee ja pystyykö sen maksamaan takaisin. Parempi on mennä avustusjärjestön kuin pikavippifirman asiakkaaksi.

Voisi antaa lahjakortin niin, että talvitakki ostetaankin vasta joulun jälkeen alennusmyynnistä. Talous- ja velkaneuvoja Riitta Kiljunen

Diakoni Päivi Haltsonen kertoo, että monelle avun pyytämiseen on iso kynnys. Usein Haltsonen päätyy tekemään laskelmia asiakkaan tuloista ja menoista vasta siinä vaiheessa, kun tilanne on jo liian huono.

– Herkemmin voisi tulla hakemaan apua. Jos mietit, että rupeanko maksamaan vipillä vippiä, niin älä maksa. Tule juttelemaan. Hae apua.

Joulu tulee joka tapauksessa, oli rahaa tai ei, niin köyhän kuin rikkahankin luo, kuten laulussa lauletaan. Velkaneuvoja Riitta Kiljunen ymmärtää hyvin, että joulu on vaikeaa aikaa, etenkin jos perheessä on lapsia, joilla on kovat odotukset.

Puhu avoimesti rahatilanteesta läheisille, ja pidä järki päässä lahjojen suhteen, Kiljunen neuvoo.

– Tee mahdollisimman paljon itse, sillä lailla säästää. Ja jos ei ole kädentaitoja, niin voisi harkita antavansa vaikka lahjakortteja tulevista siivouksista ja lastenhoidosta. Jopa tavaralahjoista voisi antaa lahjakortin niin, että talvitakki tai talvikengät ostetaankin vasta joulun jälkeen alennusmyynnistä.

Sivut