Yle uutiset

Tilaa syöte syöte Yle uutiset
Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset
Syötteen kokonainen osoite. 35 min 13 s sitten

Presidentti Niinistö: Järkyttävä ja raukkamainen teko

41 min 55 s sitten

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö esittää syvän osanottonsa Turun iskun uhreille. Ylelle toimittamassaan lausunnossa Niinistö kutsuu tekoa järkyttäväksi ja raukkamaiseksi teoksi.

Niinistön lausunto kokonaisuudessaan:

Turun iskut ovat järkyttävä ja raukkamainen teko. Haluan kaikkien suomalaisten puolesta esittää syvimmät osanottoni uhreille, heidän omaisilleen ja läheisilleen. Silmittömän väkivallanteon motiivit ja taustat ovat vielä selvittämättä. Selvää kuitenkin on, että isku koskettaa syvästi meitä kaikkia. Viranomaiset ja valtiojohto tekevät kaikkensa, jotta jokainen suomalainen voi olla ja voi tuntea olevansa turvassa.

Espanjalaismediat: Barcelonan iskun tekijä surmattujen epäiltyjen joukossa

1 tunti 8 min sitten

Espanjalaismedian mukaan Barcelonan iskussa pakettiautoa kuljettanut mies sai surmansa perjantain vastaisena yönä Cambrilsissa, kun poliisi avasi tulen viittä epäiltyä vastaan. El País -sanomalehti perustaa tietonsa nimettömään poliisilähteeseen.

Poliisi on aikaisemmin sanonut pitävänsä mahdollisena, että iskun tekijä on kuolleiden epäiltyjen joukossa. Tietoa ei ole kuitenkaan vielä vahvistettu.

Noin kahdeksan tuntia La Rambla -kadulle kohdistuneen iskun jälkeen henkilöauto ajoi päin jalankulkijoita Cambrilsissa, 120 kilometriä Barcelonan eteläpuolella. Yksi kuoli ja kuusi loukkaantui välikohtauksessa, jonka päätteeksi poliisi ampui viisi epäiltyä.

Poliisin mukaan epäillyillä oli mukana kirves ja veitsiä. Heillä oli myös räjähdeliivit, joissa ei kuitenkaan ollut räjähteitä.

Lähteet: EL País, EL periodico, Yle uutiset

"Sinne, missä on vihaa, kylväisin rakkautta" – Turun tuomiokirkossa järjestetään illalla rukoushetki

1 tunti 10 min sitten

"Turun perjantai-illan rauhan rikkoi väkivalta. Kadut ovat nyt hiljaiset. Turun tuomiokirkon kello lyö niin kuin joka päivä ja joka tunti. Huomennakin." Arkkipiispa Kari Mäkinen

Turun tuomiokirkon rukoushetkeen osallistuu evankelis-luterilaisen kirkon edustajien lisäksi myös muiden uskontojen edustajia. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän diakonit ja papit ovat tilaisuuden jälkeen käytettävissä keskusteluja varten.

"Herra, tee minusta rauhasi välikappale, niin että sinne missä on vihaa, kylväisin rakkautta." Arkkipiispa Kari Mäkinen

Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki halukkaat.

Arkkipiispan sitaatit on otettu Kirkon tiedotuskeskuksen tiedotteesta.

Näin tapahtumat etenivät Turussa: ensimmäinen hälytys klo 16.02, puukottaja saatiin kiinni muutamassa minuutissa

1 tunti 11 min sitten

Nuorehko mies riehui Turussa Kauppatorilla ja Puutorilla perjantaina iltapäivällä. Turun poliisi sai hälytyksen kello 16.02. Hälytyksen mukaan Turun kauppatorilla nuorehko mies oli puukottanut kahta ihmistä. Toinen puukotetuista oli ensimmäistä uhria avustanut henkilö.

Poliisi aloitti operatiivisen kenttätoiminnan torilla ja sen lähiympäristössä välittömästi. Kauppakeskuksia ei tyhjennetty, mutta niiden vartiointia lisättiin. Poliisi hälytti lisää työvoimaa ja keskitti tapahtumien selvittämisen Turun keskustaan. Samalla aloitettiin tapahtumien laajempi tutkinta.

Puukottaja pakeni Kauppatorilta juosten Kauppiaskatua, kääntyi siltä oikealle Maariankadulle ja seuraavasta risteyksestä vasemmalle Puutorille, jossa hän puukotti useaa uhria. Nämä tiedot perustuvat silminnäkijähavaintoihin.

Tekijän henkilöllisyys ei ole vielä selvillä. Poliisi pysäytti miehen muutaman minuutin sisällä tapahtumista. Poliisi kertoi tiedotustilaisuudessa taltuttaneensa tekijän noin kello 16.20 Brahenkadulla. Poliisi ampui häntä reiteen. Hän on sairaalahoidossa.

Poliisi kertoi perjantai-iltana järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että kaikkiaan kahdeksaa henkilöä on puukotettu. Heistä kaksi on menehtynyt. Tilaisuuden lopulla poliisi vahvisti, että tapahtumiin liittyy kaikkiaan yhdeksän henkilöä. Kahdeksan puukotetun lisäksi yhdeksäs sairaalaan viety on puukottaja.

Kolme sairaalaan viedyistä uhreista tarvitsi leikkaushoitoa. Yksi sairaalaan tuoduista on kuollut.

Kaikkia Turun tapahtumiin liittyviä yksityiskohtia ei ole vielä saatu selville. Poliisin mukaan ei ole vielä tiedossa, liittyykö tapahtumiin muita tekijöitä kuin kiinni otettu mies. Poliisi jatkaa tutkintaa ja pyytää kaikkia silminnäkijöitä ottamaan yhteyttä Turun poliisiin. Poliisi tutkii myös kaikki alueen valvontakameroiden videot. Tekoase on poliisin hallussa ja se toimitetaan tutkintaryhmälle.

Tutkintaan osallistuu Turun poliisin llisäksi myös Suojelupoliisi ja Keskusrikospoliisi.

Poliisi lisäsi välittömästi valvontaa muun muassa Helsinki-Vantaan lentoasemalla, Turun ja Helsingin satamissa sekä rautatieasemilla. Myös ulkomaalaisvalvontaa on nostettu ja viranomaiset ovat olleet yhteydessä myös maahanmuuttovirastoon.

Turkulaisille järjestettiin heti perjantaina kriisiapua. Sisäministeri Risikko totesi tiedotustilaisuudessa, että apua on tarjolla kaikille sitä tarvitseville.

Presidentti Sauli Niinistö on matkustanut Turkuun perjantai-iltana. Sisäministeri Paula Risikko välitti presidentin osanoton jo poliisin järjestämässä tiedotustilaisuudessa. Se pidettiin Turun pääpoliisilaitoksella kello 19 alkaen. Tiedotustilaisuudessa oli paikallisen poliisijohdon lisäksi läsnä vastaamassa sisäministeri Paula Risikko ja poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

Poliisi järjestää seuraavan tiedotustilaisuuden lauantaina aamupäivällä.

Trump erotti päästrategistinsa Steve Bannonin

1 tunti 26 min sitten

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päästrategisti Steve Bannon joutuu eroamaan tehtävästään.

Valkoisen talon tiedottajan mukaan Bannon ja kansliapäällikkö John Kelly ovat sopineet, että perjantai on Bannonin viimeinen työpäivä.

Jo aiemmin The New York Times -sanomalehti kertoi, että Trump on päättänyt erottaa Bannonin.

Uutistoimisto Reutersin lähteen mukaan Bannonille olisi annettu mahdollisuus erota itse tehtävästään.

Bannonia lähellä oleva lähde sanoo, että Bannonin jätti eronpyyntönsä 7. elokuuta, mutta ero viivästyi Charlottesvillessä puhjenneiden väkivaltaisuuksien takia.

Jyrkän oikeistolaisista mielipiteistään tunnetun Bannonin kerrotaan ottaneen viime kuukausina yhteen muiden Valkoisen talon neuvonantajien ja presidentin perheenjäsenten kanssa.

Reutersin mukaan Bannon on kertonut ystävilleen, että hän aikoo palata luotsaamaan äärioikeistolaista Breitbart-julkaisua. Bannon väistyi Breitbartin johdosta, kun hän siirtyi elokuussa 2016 johtamaan Trumpin vaalikampanjaa.

Lähteet: Reuters, AFP, Yle Uutiset

Järkyttivätkö Turun tapahtumat sinua? Kriisipuhelimet päivystävät

2 tuntia 15 min sitten

Turun puukotukset saattavat järkyttää, vaikka et olisi itse ollut vaarassa. Jos koet tarvitsevasi keskusteluapua, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi näihin numeroihin.

Turun kaupungin kriisipuhelin: 040-638 3659. Uusia kriisipuhelinlinjoja avataan illan aikana.

Evankelis-luterilaisen kirkon päivystävä puhelin 0400-221180 on auki kello 3:een.

Poikien Puhelin päivystää perjantaina poikkeuksellisesti kello 21:een asti. Palvelu on tarkoitettu alle 20-vuotiaille pojille ja miehille. Numero on 0800-94884. Puhelu on soittajalle maksuton.

Poliisi: Kaksi kuollut Turun tapahtumien vuoksi – Kahdeksaa puukotettiin

2 tuntia 16 min sitten

Polisiin mukaan Turussa puukotettiin kahdeksaa, joista kaksi on menehtynyt. Tekijän henkilöllisyys ei ole vielä selvillä. Hän on sairaalahoidossa. Poliisi pysäytti miehen ampumalla tätä alavartaloon.

Poliisi sai hälytyksen 16.02. Tuossa vaiheessa oli tiedossa, että yhtä henkilöä ja häntä avustanutta henkilöä on puukotettu.

Tapahtumien edetessä poliisi keskitti kaikki yksiköt Turun keskustaan. Poliisi jatkaa tutkimuksia, muun muassa eri videonauhoja puretaan parhaillaan.

Sisäministeri Paula Risikko esitti tilaisuudessa suruvalittelunsa ja totesi, että tällainen tapahtuma on raskas kaikille, mutta erityisesti uhrien läheisille.

– Turussa on saatavilla kriisiapua kaikille halukkaille, Risikko totesi. Risikon mukaan poliisi on tehnyt kaiken voitavansa.

Poliisi haluaa tietoja silminnäkijöiltä

Poliisi on lisännyt valmiuttaan ja valvontaa eri puolilla maata, muun muassa Helsinki-Vantaan lentosaemalla ja rautatieasemilla. Valvontaa on lisätty myös satamissa.

Poliisi jatkaa tutkintaa ja tarvitsee siihen tutkintarauhaa.

– Kaiken keskiössä on tekijän henkilöllisyyden selvittäminen, sanoi poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

Poliisi pyytää kaikkia silminnäkijöitä ottamaan yhteyttä Turun poliisiin.

Poliisi järjesti tiedotustilaisuuden perjantai-iltana kello 19 Turun pääpoliisiasemalla. Paikalla poliisin järjestämässä tiedotustilaisuudessa olivat muun muassa sisäministeri Paula Risikko ja poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

Turun yliopistollisen keskussairaalaan mukaan puukotusten seurauksena sairaalaan on tuotu kahdeksan ihmistä. Heistä yksi on kuollut ja kolmea leikataan.

Yle seuraa tapahtumia hetki hetkeltä.

Valtiojohto on ollut asian tiimoilta yhteydessä. Hallitus kertoo pitävänsä neuvottelun vielä tämän illan aikana.

Turun puukotuksissa kuoli yksi, seitsemän sairaalahoidossa – kolmea leikataan

2 tuntia 27 min sitten

Turun yliopistolliseen keskussairaalaan on puukotusten vuoksi tuotu kahdeksan potilasta. Sairaalajohtaja Petri Virolainen kertoo, että kaikkia sairaalaan tuotuja on puukotettu.

Yksi on kuollut ja kolmea loukkaantunutta leikataan parhaillaan. Heillä on Virolaisen mukaan vakavampia vammoja.

Neljällä potilaalla on lievempiä vammoja ja he odottavat, että saavat hoitoa.

Virolaisen mukaan tilanne näyttää nyt vakiintuneen. Sairaala ei tiedota asiasta enempää.

Suorana klo 19 alkaen: Poliisi pitää tiedotustilaisuuden Turun puukotuksista

2 tuntia 34 min sitten
Turun keskustassa on puukotettu useita ihmisiä. Yliopistolliseen keskussairaalaan on tuotu kahdeksan ihmistä, joista yksi on kuollut ja kolmea leikataan.

Turun puukotukset – tämä tapahtumista tiedetään nyt

2 tuntia 39 min sitten

Turun keskustassa on tapahtunut useita puukotuksia tänään perjantaina. Koostimme, mitä tapahtumista tiedetään tähän mennessä. Yle seuraa tapahtumia hetki hetkeltä.

Turun yliopistollisesta keskussairaalasta Tyksistä saatujen tietojen mukaan sairaalaan on tuotu kahdeksan ihmistä, joista yksi on kuollut ja kolme on vakavasti loukkaantunut.

Kaupungissa on käynnissä poliisioperaatio ja poliisi on ampunut yhtä epäiltyä. Hän on poliisin hallussa.

Poliisi pyytää Twitter-tilillään välttämään Turun keskustaa.

Silminnäkijän mukaan nuori nainen kiljui suunnattomasti. Turkulainen Laura Laine oli noin 20 metrin päässä Kauppatorilla terassilla ystäviensä kanssa, kun jotakin poikkeavaa tapahtui.

– Näimme jonkun miehen siinä torilla, valkoinen puukko välkkyi kädessä. Puukko heilui ilmassa, ja ymmärsimme että hän on puukottanut jotain, Laine sanoo.

Turun keskustassa sijaitsevassa Hansa-korttelissa ovet suljettiin joksikin aikaa, jonka jälkeen kortteli evakuoitiin. Maria Erholz oli Hansa-korttelin liikkeessä. Tapahtuneesta asiakkaille tihkuneet tiedot loivat paniikkia.

– Alkoi pälyily, minne voi mennä ja mihin voi piiloutua. Siinä ehti paniikki nousta, vaikka ei ehtinyt edes reagoida paniikinomaisesti, Erholz kertoo.

Erholzin mukaan meni noin kymmenen minuuttia, kunnes asiakkaita pyydettiin poistumaan rauhallisesti lähimmälle kadulle ja lähtemään pois keskustasta.

Poliisi nostaa valmiutta myös muualla Suomessa Turun tapahtumien takia. Muun muassa Helsinki-Vantaan lentoasemalle lisätään valvontaa.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen ei vahvistanut Ylelle, onko kyse terrorismista.

Poliisi tiedottaa tilanteesta kello 19.00. Tiedotustilaisuus on nähtävissä Ylen verkkosivuilla.

Valtiojohto on on ollut asian tiimoilta yhteydessä. Hallitus kertoo pitävänsä neuvottelun vielä tämän illan aikana.

Turkulaisnainen näki väkivaltaisen tilanteen läheltä: "Luulin ensin, että mies hakkaa naista"

2 tuntia 41 min sitten

Turkulaisnainen oli juuri ylittämässä suojatietä Kauppatorin laidalla, kun hän joutui todistamaan väkivaltaista tilannetta. Hän havahtui, kun yhtäkkiä suojatien toisella puolella joku nainen alkoi juosta.

– Nainen kiljui täysiä ja lähti juoksemaan. Hän oli ilmeisesti niin paniikissa, että kompastui juostessaan.

Pian suojatien ylitystä odottava turkulaisnainen havahtui, että alle kymmenen metriä hänestä suojatien toisella puolella makasi nainen.

– Mies oli polvillaan, ja nainen makasi siinä. Luulin ensin että hän hakkasi naista, mutta hänellä olikin puukko. Hän puukotti useita kertoja naista kaulaan.

Tapahtuman aikaan alueella oli paljon ihmisiä. Osa lähti juoksemaan pakoon.

– Se mies vain jatkoi koko ajan, hän vain hakkasi naista koko ajan puukolla.

Suojatien toisella puolella oleva turkulaisnainen lähti monen muun kanssa juoksemaan pakoon. Jossain vaiheessa mies lopetti ja lähti paikalta.

– Naisen kaulasta pulppusi verta, ja ihmisiä meni siihen auttamaan. He pitelivät haavaa ja yrittivät elvyttää.

– Kamalaa, että ihminen tekee toiselle näin. Olen jotenkin ajatellut, että Turku on turvallinen paikka.

Nainen itse pääsi turvaan lähelle sisätiloihin, ja loppupäivä on mennyt asian käsittelyssä sekä läheisille soittaessa.

– On ollut huoli ystävistä.

Poliisiylijohtaja: Liian varhaista arvioida, onko tapahtumien takana terrorismi

2 tuntia 53 min sitten

Tapahtumien mahdollista yhteyttä kansainväliseen terrorismiin ei myöskään toistaiseksi voida poissulkea mutta ei myöskään vahvistaa.

- Sitä on mahdotonta arvioida, koska tässä vaiheessa ei tiedä vielä mahdollisen tekijän motiiveista tai mitä Turussa tarkalleen ottaen on tapahtunut. Nämä seikat toivottavasti selviävät tutkimusten edetessä.

Turun väkivaltaisuuksien takia turvatoimia on kiristetty muun muassa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

- Poliisi lisää valvontaa ja näkyvää partiointia lähimmän vuorokauden aikana. Viranomaiset tekevät parhaansa, että tällaiset iskut ennaltaehkäistäisiin.

Pandanhoitajan tehtävä Ähtärissä kiinnosti – hakemuksia toista sataa eri puolilta maailmaa

3 tuntia 14 min sitten

Ähtärin Eläinpuistossa avoinna ollut jättiläispandojen hoitajan paikka on kiinnostanut ympäri maailmaa. Intendentti Mauno Seppäkosken mukaan hakemuksia tehtävään on tullut toista sataa muun muassa Suomesta, naapurimaista ja Amerikasta.

– Kyselyitä on tullut jopa Australiasta, Seppäkoski sanoo. Hakemuksia on tullut myös Kiinasta, mistä jättiläispandoja odotetaan Suomeen.

Hakemusten suuri määrä oli odotettavissa, Seppäkoski arvelee. Hän muistelee, että aiemmin Ähtärissä avoinna olleisiin eläintenhoitajan tehtäviin on tullut parhaimmillaan 60-70 hakemusta.

– Kyllähän panda on ainutkertainen tässä valtakunnassa ja näillä leveysasteilla. Ilman muuta oli odotettua.

Ähtäri Zoon pandahoitajan haku on kiinnostanut myös ulkomailla.Hanne Leiwo/Yle Perehdytystä myös Kiinassa

Ähtärin Eläinpuiston johtoryhmä ja asiantuntijat valitsevat lähiaikoina haastatteluun kutsuttavat henkilöt. Jättiläispandojen hoitajan työhön liittyy 6 kuukauden perehdyttämisjakso, josta osa toteutetaan Kiinassa.

Jättiläispandojen odotetaan tulevan Suomeen joulukuussa 2017.

La Rambla – katu, joka on ollut niin viemäri kuin taistelutannerkin

3 tuntia 16 min sitten

Elämä on jälleen palannut La Rambla -kävelykadulle. Tuoreet uutiskuvat näyttävät, kuinka ihmisvirta vaeltaa pitkin Ramblaa. Paikalle on tuotu kukkia. Ilmeet ovat vakavia.

Maailman kenties tunnetuin turistikatu oli lopulta kiinni vain puolisen vuorokautta eilen illalla sattuneen terrori-iskun jälkeen. Yön aikana viranomaiset siivosivat kadun, ja se avattiin yleisölle aamupäivällä.

La Rambla on Barcelonan tunnetuin, mutta ei suinkaan suurin katu. Rambla on itseasiassa aika kapea ja ahdas väylä. Kioskit ja puurivistöt ohjaavat ihmisvirtaa kulkemaan kadun keskiosassa. Oman tilansa tarvitsevat myös Ramblan reunoilla kulkevat huoltoväylät, joilla autoilu on sallittu.

Väkeä La Ramblalla sen sijaan riittää. Espanjalaislehti La Vanguardia arvioi, että kadulla kulkee vuosittain 100 miljoonaa ihmistä, joista noin 80 miljoonaa on turisteja.

Rambla oli Barcelonan viemäri

La Ramblan historia ulottuu noin kolmensadan vuoden taakse. Kadun nimi tulee arabian kielen sanasta Ramla, joka suunnilleen tarkoittaa kuivunutta joenuomaa.

Joenuoma La Rambla pitkään olikin. Sitä myöten valuivat sulamisvedet läheisiltä kukkuloilta kohti Välimerta. Rambla toimi myös viemärinä, minkä vuoksi se sai lempinimen Caganell, paskavirta.

1700-luvun alussa vesi oli ohjattu uusiin uomiin ja La Rambla kuivatettu ihmisvirran tarpeisiin. Samoihin aikoihin Barcelonan keskiaikainen muuri purettiin ja kaupunki alkoi laajeta Ramblan toiselle puolen. Yhä edelleen Rambla jakaa Barcelonan vanhan kaupungin, Barri Goticin entisestä työläis- ja satamakaupunginosasta Ravalista.

Myös Ramblalle tunnusomaiset puut istutettiin 1700-luvun alussa. Bulevardilla testattiiin useita puulajeja, kunnes 1800-luvun loppupuolella keksittiin plataani, joka nykyisinkin tarjoaa varjon käveleskelijöille.

La Rambla 1800-1900 luvun vaihteessa.AOP Turistikrääsä syrjäytti luksuspuodit

Alusta asti La Rambla on ollut näyttäytymispaikka. Kirjailija George Sand kuvaili katunäkymää vuonna 1837:

"Naiset, kauniit ja ylväät, keimailevat ihailijoittensa edessä. Miehet sikarit suussaan ällistelevät naisia, jolleivät keskustele italialaisesta oopperasta."

Turistien myötä Rambla on menettänyt jotain alkuperäisestä viehätyksestään. Paikalliset ovat siirtyneet muille kaduille. Samoin muodikkaimmat liikkeet ovat korvautuneet turistikrääsällä ja pikaruokapaikoilla.

Ramblan varrella sijaitsee silti yhä useita merkittäviä rakennuksia, kuten Liceu, Barcelonan oopperatalo sekä Teatre Principal, 1500-luvulla perustettu kaupungin vanhin teatteri. Myös maailman kuuluisimpiin lukeutuvaan kauppahalliin, La Boqueriaan, käydään Ramblalta.

La Rambla, Las Ramblas vai Les Rambles?

Uutisteksteissä kadusta näkyy ainakin kahta kirjoitusasua: La Rambla ja Las Ramblas. Ensimmäisessä katua puhutellaan yksikössä, jälkimmäinen viittaa usean kadun kokonaisuuteen.

1200 metriä pitkä Rambla kulkee Placa de Catalunyalta kohti merenrantaa. Alkujaan katu miellettiin viiden lyhyemmän Ramblan kokonaisuudeksi, ja siksi siitä puhuttiin monikossa, Las Ramblas. Toisaalta kadulla on aika selkeä alku- ja loppupiste, joten yksikkömuotokin on perusteltu.

La Rambla on valtaosan historiastaan ollut rauhan ja hyvänmielen katu. Sen vaiheisiin liittyy kuitenkin jo ennen eilistä terrori-iskua väkivallan kausia.

Espanjan sisällissodassa 1936-39 Ramblalla käytiin kiivaita taisteluja anarkistien ja kommunistien välillä. Kommunistit olivat linnoittautuneet vanhaan kaupunkiin, jota anarkistit tulittivat Ramblan toiselta puolelta Ravalista.

Kirjailija George Orwell kuvaa, kuinka kaupunki oli tyhjentynyt porvaristosta.

"Barcelona oli kaupunki, josta vauras luokka oli kadonnut. Hyvin pukeutuneita ihmisiä ei näkynyt missään. Kaikki olivat verhoutuneet rumiin työvaatteisiin. Kaikesta näki, että Barcelona oli työläisten kaupunki."

Barcelonan suhde sodan voittajaan, Francoon, oli ongelmallinen. Vaikka valta on jo ajat sitten vaihtunut ja kaupungista kehittynyt koko Espanjan talouden veturi, suhde Madridiin hiertää yhä.

Siitä kertoo osaltaan kolmas tapa nimetä katu: Les Rambles. Katalaanin kielisellä nimellä barcelonalaiset haluavat korostaa erityislaatuisuuttaan, joka monen mielestä ansaitsisi itsenäisyyden.

"Terroristit suunnittelivat vielä isompaa iskua" – Uusimmat tiedot Espanjan iskuista

3 tuntia 30 min sitten

Espanjan poliisin mukaan Barcelonan ja Cambrilsin terrori-iskujen tekijät olivat valmistelleet iskuja pitkään ja aikoivat alun perin tehdä vieläkin suuremman iskun.

He valmistelivat iskua Alcanarin kaupungissa noin 200 kilometriä Barcelonasta etelään. Suunnitelmiin tuli muutos Alcanarissa keskiviikkona sattuneen räjähdyksen takia. Räjähdys tuhosi aineita, joita iskussa piti käyttää, poliisi kertoo. Räjähdyksessä kuoli yksi ihminen ja haavoittui seitsemän.

Poliisilla on käynnissä mittava operaatio terrori-iskujen tekijöiden löytämiseksi. Poliisi epäilee, että iskujen takana on 12 hengen terroristisolu.

Terroristijärjestö Isis on ilmoittautunut iskujen tekijäksi, mutta väitettä ei ole vahvistettu.

Neljä pidätetty, pääepäilty ehkä surmattu

Poliisi on pidättänyt iskuihin liittyen neljä ihmistä, joista yksi on espanjalainen ja kolme marokkolaista. He ovat 21–34-vuotiaita eikä kellään ole aiempaa terrorismitaustaa. Yksi pidätettiin Alcanarissa ja muut Ripolissa sadan kilometrin päässä Barcelonasta.

Lisäksi poliisi ampui torstain ja perjantain välisenä yönä viisi ihmistä Cambrilsissa, jossa toinen iskuista tehtiin. Heistä kolme on tunnistettu.

Turvallisuusjoukkojen jäseniä seisomassa vartiossa asuintalon edessä Ripolissa. Poliisi teki rakennukseen ratsian ja piätti 30-vuotiaan miehen epäiltynä osallisuudesta Barcelonan terrori-iskuun.Robin Townsend / EPA

Polisi epäilee, että Barcelonassa väkijoukkoon pakettiautolla ajanut mies on yhden Ripolissa pidätetyistä marokkolaisista pikkuveli. Hän on eri lähteiden mukaan 17- tai 18-vuotias.

Poliisi pitää mahdollisena, että nuorukainen on yksi viidestä Cambrilissa surmatuista. Varmuutta tästä ei kuitenkaan ole.

Hänen epäillään käyttäneen veljensä henkilöllisyystodistusta vuokratessaan pakettiauton.

Uhreja 34 maasta

Terrori-iskuissa on kuollut kaikkiaan 14 ihmistä ja loukkaantunut 130, pelastusviranomaiset kertovat. 17 loukkaantuneen tila on kriittinen ja 30 muun vakava.

Barcelonassa kuoli 13 ihmistä ja loukkaantui ainakin sata, kun pakettiauto ajoi torstaina illansuussa väkijoukkoon turistien suosimalla Las Ramblasin ostos- ja ravintola-alueella. Pakettiauton ajaja pakeni paikalta jalan.

Noin kahdeksan tuntia myöhemmin henkilöauto ajoi päin jalankulkijoita Cambrilsissa 120 kilometriä Barcelonan eteläpuolella. Kuusi siviiliä ja yksi poliisi loukkaantui. Yksi loukkaantuneista siviileistä kuoli myöhemmin vammoihinsa. Poliisi ampui viisi epäiltyä.

Poliisin mukaan epäillyillä oli mukana kirves ja veitsiä. Heillä oli myös räjähdeliivit, joissa ei kuitenkaan ollut räjähteitä.

Pelastusviranomaisten mukaan kuolleita ja loukkaantuneita on 34 eri maasta. Kuolleita on Espanjan lisäksi ainakin Italiasta, Belgiasta, Portugalista ja Yhdysvalloista. Suomalaisia uhrien joukossa ei tähänastisten tietojen mukaan ole.

Eri puolilla Espanjaa pidettiin perjantaina hiljainen hetki uhrien muistoksi. Hiljaisen hetken jälkeen väkijoukko taputti ja huusi: "Me emme pelkää".

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Yle Uutiset

Kansainvälinen media tarttui Turun puukotuksiin

3 tuntia 39 min sitten

Barcelonan terrori-iskun jälkimainingeissa kansainväliset tiedotusvälineet ovat uutisoineet näyttävästi Turun puukotuksista.

Brittiläinen BBC, yhdysvaltalainen CNN ja Japanin yleisradioyhtiö NHK ovat kaikki kertoneet tapahtumista. Ruotsissa puukotuksista ovat uutisoineet muun muassa SVT ja Expressen. Saksassa Frankfurter Allgemeine -sanomalehti on nostanut verkkosivuillaan välikohtauksen ylimmäksi uutisekseen. Tapauksesta kerrotaan myös intialaisella india.com -uutissivustolla. Myös kansainväliset uutistoimistot Reuters ja AP seuraavat tilanteen kehittymistä.

Silminnäkijä Turussa: "Nuori nainen kiljui suunnattomasti"

3 tuntia 41 min sitten

Turkulainen Laura Laine oli noin 20 metrin päässä Kauppatorilla terassilla ystäviensä kanssa, kun jotakin poikkeavaa tapahtui.

– Havahduimme siihen, että joku nuori nainen kirkui ihan suunnattomasti siinä torin kulmalla, Laine aloittaa.

Laine ajatteli ensin, että ehkä huudossa ei ole mitään vakavaa taustalla. Toisin ilmeni.

– Näimme jonkun miehen siinä torilla, valkoinen puukko välkkyi kädessä. Puukko heilui ilmassa, ja ymmärsimme että hän on puukottanut jotain, Laine sanoo.

Tässä vaiheessa ihmiset tapahtuneen ympärillä alkoivat reagoida. Baarin henkilökunta alkoi ohjata ihmisiä sisätiloihin, ja Laine ystävineen siirtyi myös sinne.

– Sitten torilta juoksi joku rouvashenkilö siihen samaan baariin, ja rysähti lattialle istumaan. Hän alkoi itkemään silmittömästi, ja sanoi että siellä on jonkun kurkku avattu veitsellä.

Laine oli baarin sisätiloissa noin vartin, ja näki suoraan torille. Ilmeisesti tekijä poistui paikalta ja torille alkoi tulla poliiseja ja pelastushenkilökuntaa. Laineen mukaan maassa makaavaa henkilö aloitettiin elvyttää.

– Ihmiset olivat paniikissa, itkivät ja juoksivat.

Laine kertoo, että oli reilun vartin sisätiloissa. Hän lähti baarista ystävineen, ja he näkivät lähtiessään maassa ruumispussin.

– Järkyttävät tunnelmat, mutta pelolle ei saisi antaa valtaa, Laine sanoo.

Valtion johto seuraa Turun tilanetta tarkasti

3 tuntia 46 min sitten

Suomen valtionjohto on ilmoittanut seuraavansa tiiviisti tapahtumia Turussa.

Turussa on sattunut useita puukotuksia. Silminnäkijöiden mukaan myös laukauksia on kuultu. Poliisi on kehottanut ihmisiä välttämään Turun keskustaa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi Twitter-tilillään, että hallitus seuraa Turun poliisioperaatiota.

– Hallitus seuraa tiiviisti Turun tilannetta ja käynnissä olevaa poliisioperaatiota. Hallitus pitää myöhemmin tänään neuvottelun, Sipilä twiittasi.

Myös Tasavallan presidentin kanslia reagoi tapahtumiin Twitterissä. Viestin mukaan presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Sipilä, varapääministeri Petteri Orpo (kok.) ja sisäministeri Paula Risikko (kok.) ovat neuvotelleet keskenään.

– Hallitus seuraa tiiviisti Turun tilannetta ja käynnissä olevaa poliisioperaatiota. Hallitus pitää myöhemmin tänään neuvottelun, Presidentin kanslian Twitter-tilillä kirjoitetaan.

Helsingin poliisi nostaa valmiutta Turun tapahtumien takia

4 tuntia 5 min sitten

Helsingin poliisi tiedottaa lisäävänsä välittömästi näkyvää valvontaa kaupungilla Turun tapahtumien johdosta.

Myös Itä-Uudenmaan poliisi nostaa valmiustilaa muun muassa Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja rautatieasemilla.

Juttua täydennetään.

Tuntemattomat "tarjosivat" savolaismiehelle reissun Etelä-Suomeen – Joutui maksumieheksi yli 20 000 eurolla

4 tuntia 21 min sitten

Varkautelainen mies joutui viikonloppuna törkeän maksuvälinepetoksen uhriksi uusien tuttavuuksien tarjoamalla matkalla Pohjois-Savosta pääkaupunkiseudulle.

Tapahtumasarja sai alkunsa, kun varkautelaismies tapasi viime viikonloppuna Varkaudessa ulkoilmakonsertissa entuudestaan tuntemattoman pieksämäkeläisen miehen. Miehet lähtivät yhdessä läheiseen ravintolaan, jossa pieksämäkeläismies urkki varkautelaisen miehen pankkikortin PIN-koodin. Myöhemmin hän anasti miehen pankkikortin.

Pieksämäkeläismies kutsui varkautelaisen miehen mukaansa matkalle pääkaupunkiseudulle yhdessä toisen pieksämäkeläisen miehen kanssa.

Pieksämäkeläiset miehet olivat antaneet varkautelaismiehen ymmärtää, että he tarjosivat kaiken reissun aikana. Kolmikko oli lähtenyt lauantaina toisen pieksämäkeläismiehen matkailuautolla Helsinkiin ja jatkaneet matkaa sunnuntaina Lahteen. He asustelivat poliisin mukaan hotelleissa ja tekivät reilusti muun muassa vaate- ja elektroniikkaostoksia.

– Helsingissä ja Lahdessa rilluteltiin taksilla, rikoskomisario Harri Pöysti sanoo.

Poliisi kertoi tilin tyhjennyksestä

Totuus "tarjotusta reissusta" paljastui, kun poliisi sai yhteyden varkautelaismieheen. Poliisi kertoi miehelle, että hänen tililtään oli käytetty parissa päivässä yli 20 000 euroa. Saadessaan tiedon matkan todellisesta maksumiehestä uhri oli kertonut poliisille olevansa Lahdessa taksissa kolmen muun miehen kanssa.

Poliisin mukaan varkautelaismies ei omistanut omaa puhelinta ja lisäksi hänet oli ilmoitettu jo aiemmin kadonneeksi.

Poliisi selvitti taksin olinpaikan ja otti miehet kiinni. Joukon käytössä olleesta matkailuautosta poliisi löysi yli 10 000 euron arvosta muun muassa vaatteita, elektroniikkaa ja astioita.

Päätekijänä on Itä-Suomen poliisin mukaan 28-vuotias pieksämäkeläismies. Häntä epäillään törkeästä maksuvälinepetoksesta. Mies oli vangittu samankaltaisista teoista helmikuussa.

– Saman käsikirjoituksen mukaan edettiin tälläkin kertaa, rikoskomisario Harri Pöysti sanoo.

Kahden muun kiinniotetun osuutta rikokseen tutkitaan.

Poliisi muistuttaa, että käyttötilillä ei kannata pitää suuria rahasummia ja päivittäisiä ostoja tulisi rajoittaa pankkikortin nostorajalla. Poliisi myös suosittelee jättämään ravintolakierrokselle lähtiessä pankkikortin kotiin.

Sivut