Uutiset

Portal ja moni muu: Nippu Valven suosituimpia Xbox 360 -pelejä nyt tarjolla Xbox One X:lle parannelluin grafiikoin

Muropaketti - 1 tunti 51 s sitten

Neljä suosittua Xbox 360 -peliä on nyt pelattavissa Xbox One X:llä paranneltuna versiona.

Valven suosituimpia Xbox 360 -pelejä on nyt mahdollista pelata Xbox One X:llä alkuperäistä parannettuna versiona. Orange Boxin pelit (Half Life 2, Team Fortress 2 ja Portal), Portal: Still Alive, Left 4 Dead ja Left 4 Dead 2 ovat nyt kaikki osa Xbox 360 Backward Compatibility Collection -pelisarjaa.

Pelejä on paranneltu visuaalisesti ja niissä on myös suurempi tarkkuus, kertoo Destructoid.

Xbox One X Enhanced Xbox 360 -pelisarjasta löytyy tällä hetkellä 21 erilaista peliä jotka tarjoavat päivitetyn pelikokemuksen Xbox One X:llä pelatessa.

Ubuntu Linux 18.10 'Cosmic Cuttlefish' Arrives

Slashdot - 1 tunti 20 min sitten
Ubuntu 18.10 Cosmic Cuttlefish, the latest version of Ubuntu, is now available to download. From a report: Under the hood, the Cosmic Cuttlefish boasts the 4.18 Linux Kernel. This updates comes with better support for for AMD and Nvidia GPU, USB Type-C and Thunderbolt, a way for unprivileged users to mount Filesystem in Userspace (FUSE) can be mounted by, and CPUfreq performance improvements. On top of this, you'll find the freshest version of GNOME 3.30. You can, of course, use other desktops, but GNOME, since Ubuntu 17.10, is Ubuntu's default desktop. You'll be glad to know that GNOME is faster than it has been for a while. That's because some nasty memory leaks have been patched. Canonical has also added some performance tweaks that didn't make it into the GNOME 3.30 upstream. Ubuntu 18.10 also comes with a new desktop theme, the Yaru Community theme installed by default, for your visual enjoyment. Further reading: Ubuntu 18.10: What's New? [Video]; Ubuntu 18.10 Review; and Ubuntu 18.10 Flavors Released, Ready to Download.

Read more of this story at Slashdot.

Kärpät dominoi liigakaukaloita ja rikkoo ennätyksiä – yksikään liigajoukkue ei ole yltänyt aiemmin samaan kuin oululaiset nyt

Kaleva - 1 tunti 39 min sitten
Kärppien alkukausi on ollut vahva – tietyillä osa-alueilla jopa ennätysmäisen vahva. Oululaisjoukkue on hyvässä voittoputkessa.

Italia joutuu selittämään hölläkätistä rahankäyttöään – Juncker: Lisää joustoa ei tule

Yle uutiset - 1 tunti 50 min sitten

Euroopan komissio on lähettänyt Italian hallitukselle kirjeen, jossa se pyytää lisää tietoa hallituksen budjettisuunnitelmista. Italian hallitus on laatinut ensi vuodelle budjetin, jonka alijäämä rikkoo selvästi EU:ssa sovittuja sääntöjä.

Italian pääministeri Giuseppe Conte puolusti budjettiaan EU-maiden huippukokouksessa tänään torstaina. Conte sanoi kokouksen jälkeen, että budjetti poikkeaa tavoitteista vain vähän.

Budjettiesitys on 2,4 prosenttia alijäämäinen. Italia on vedonnut siihen, että elvyttävä budjetti nostaa talouden kasvuun, mikä pitäisi velkasuhteen kurissa.

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi, että useat EU-maiden johtajat ovat kehottaneet häntä pitämään kiinni EU:n säännöistä, jotka säätelevät jäsenmaiden taloudenpitoa.

– Olemme olleet ystävällisiä, helliä ja myönteisiä Italian suhteen. Koska Italia on Italia, Juncker sanoi.

Junckerin mukaan Italialle on tähän saakka myönnetty kaikki sääntöjen sallima jousto budjettivajeisiin, mutta enempää joustoa ei voitaisi enää myöntää.

Italialla on maanantaihin saakka aikaa toimittaa komissiolle sen pyytämät lisätiedot. Seuraavassa vaiheessa EU voi ehdottaa, että Italia muuttaisi budjettiaan.

– Uskon, että siellä on riittävästi painetta. Italian pääministerin puheenvuoro oli rakentava, sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Sipilän mukaan Italia on niin iso kansantalous, että jos se ajautuu ongelmiin velkojensa kanssa, EU-maiden rahkeet eivät riitä sen pelastamiseen.

Italian julkinen velka on yli 130 prosenttia bruttokansantuotteesta. Ensi vuoden budjetin alijäämä on 41 miljardia euroa. Budjetti toteuttaa Viiden tähden liikkeen ja Pohjoisen liiton vaalilupauksia esimerkiksi keventämällä verotusta ja korottamalla sosiaaliturvaa.

Conte sanoi käyvänsä keskusteluita Moody's ja Standard & Poor's -luokituslaitosten kanssa, jotta Italia voisi välttää lainaluokituksen alentamisen. Laitosten on määrä arvioida Italian luottoluokitusta kuun loppuun mennessä. Luokitus on nyt kaksi pykälää roskalainaluokan yläpuolella.

Uutiset nostivat Italian valtionlainojen korot jälleen korkeimalle tasolleen sitten vuoden 2013.

Gogi Mavromichalis tuo Kioskista tutun spartalais-kymenlaaksolaisen karismansa uuteen nuoriso-ohjelmaan marraskuussa

Yle uutiset - 1 tunti 52 min sitten

Yle Kioskin juontaja Constantinos "Gogi" Mavromichalis tunnusti torstain Puoli seiskassa, että ohjelmassa esitelty klassikkoeines, roiskeläppäpizza, kuului kouluaikana hänen säännölliseen ruokavalioonsa. Nykyään herkku tulee evääksi harvoin.

Puoliksi kreikkalainen Gogi pitää maailman parhaana pikaruokana souvlaki gyrosta, leipärullaa lihalla.

– Sinne voi vielä pudottaa ranskalaiset sekaan!

Kreikka on Gogille lomapaikka, jossa tavataan sukulaisia.

Kotikielinä Gogilla oli isän kanssa englanti, äidin kanssa suomi. Kreikasta hän osaa vain alkeet: kirosanat ja arveluttavat ilmaisut.

– Pitäisi opetella se. Mutta kielipääni on huono. Ruotsinkin melkein reputin ylioppilaskokeissa. Kiitokset vaan opettajalle, kun päästi läpi.

Esiintymisvietti DJ-isältä

Gogin juuret ulottuvat Spartan alueelle.

– Minun pitäisikin olla kunnon alfa-uros. Ehkä sitä yritänkin, mutta äidin kymenlaaksolainen rauhallisuus taltuttaa sen.

Gogilla on myös esiintyjän geenit. Hänen isänsä, Nicolas Mavromichailis, tunnetaan paremmin nimellä DJ Black Mike. Kotona soivat aina levyt tai musiikki-tv pauhasi. Elämä oli rock'n'rollia.

– Isä on suuri esiintyjäluonne. Se on periytynyt häneltä selvästi.

Tulossa: Keep Calm and Gogi

Kioskin autoilevana haastattelijana tunnettu Gogi osaa myös animoinnin. Hän opiskeli ammatin Englannin Bristolissa.

Nyt taito on käytössä Kioskin Keep Calm and Gogi -tuotannossa, jota voi seurata Yle Areenassa ja Yle Kioski LIFE -Youtube-kanavalla.

Siinä Gogi pyytää vihreään huoneeseen vieraakseen tunnettuja suomalaisia, jotka joutuvat yllättäviä tilanteisiin. Kaikki taustat, tapahtumat ja erikoisefektit ovat Gogin käsialaa.

FOMO ottaa haltuun kaikki kanavat

Marraskuussa Gogi aloittaa yhtenä seitsemästä nuoremman polven kyvystä, jotka lupaavat kertoa viikon kaikki ohi suun menneet tapahtumat. Ohjelman nimi FOMO tulee englannin termistä fear of missing out, joka kääntyy paitsi jäämisen peloksi.

YleX:n Poikelus, Hätönen, Viki ja Köpi sekä Kioskin Gogi, Emma ja Matti ovat kyllästyneitä tunteeseen, että vaikka tekee koko ajan kaikkea, jää jatkuvasti jostain paitsi. Ilmiöllä on nimikin, FOMO, eli epämääräinen ulkopuoliseksi jäämisen pelko, Fear Of Missing Out. FOMO perustaa oman toimituksen Helsingin ydinkeskustaan ja ottaa haltuun radion, somen ja tv:n, jottei kukaan jää ulkopuolelle.

Keskeltä Helsinkiä tehtävä FOMO kerää viikon aikana laaditut sosiaalisen median alustojen ja verkon julkaisut myös lineaariseen televisioon. Ohjelma nähdään marraskuun alusta alkaen TV 2:n tiistain myöhäisilloissa.

Uusi video lyö roolipeli Thronebreaker: The Witcher Talesin kortit pöytään

Muropaketti - 1 tunti 56 min sitten

The Witcherin korttipeliin pohjautuva Thronebreaker esittelee tuoreella videolla sen roolipelielementtejä.

CD Projekt Redin seuraava The Witcher -peli poikkeaa aiemmista kosolti, sillä Thronebreaker perustuu sarjasta tuttuu Gwen-korttipeliin.

Thronebraker on pelkästään yksinpeliä tarjoava roolipeli joka sijoittuu The Witcherin maailmaan. Se yhdistelee tarinallista ympäristön tutkimista ja omalaatuisten puzzle-pähkinöiden ratkaisua – sen taistelumekaniikka on korttipohjaista.

Pelin tarina kertoo sotaveteraanina tunnetun kuningattaren touhuista, kun tämä valmistautuu kohtaamaan kuningaskuntaansa kohdistuvaa miehitystä, kertoo Gematsu-julkaisu.

Thronebreaket: The Witcher Tales ilmestyy lokakuun 23. päivä PC:lle. Se julkaistaan joulukuun 4. PlayStationille ja Xbox Onelle.

Tutkijan mielestä Sipilän tarjous meni metsään: Esiintyminen on omiaan kärjistämään ay-väen tunnelmia

Yle uutiset - 1 tunti 57 min sitten

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tarjosi tiistaina Ylen A-studiossa SDP:n puheenjohtajalle Antti Rinteelle ratkaisua irtisanomislain tulehduttaneeseen tilanteeseen. Hän esitti paluuta aiemmin hylättyyn työaikalakiesitykseen.

Irtisanomislakia ei silloin Sipilän mukaan tarvittaisikaan, eikä myöskään ammattiyhdistysväen uhkaamia lakkoja.

Itä-Suomen yliopiston dosentti, työmarkkinatutkija Tapio Bergholm pitää Sipilän esitystä kummallisena.

– Minun mielestäni se on kovin kummallinen ehdotus. Tässähän on kiista ammattiyhdistysliikkeen ja hallituksen välillä, eikä hallituksen ja opposition välillä, Bergholm ihmettelee.

Sipilä halusi Rinteen tuen

Kerrataan tähän väliin vielä, kunka Sipilän avaus A-studiossa oikein meni:

– Niin Antti, minullakin on ratkaisuehdotus, eli palataan tähän alkuperäiseen ehdotukseen. Eli yksinkertaisesti työaikalain joustoja... , Sipilä sanoi suorassa lähetyksessä.

Rinne ei ratkaisulle lämmenyt.

Sipilä tinkasi samaa uudelleen myöhemmin ohjelmassa.

– Niin Antti, mitä jos tehdään niin, että lisätään tuota neuvontaa, luovutaan tuosta irtisanomislaista ja viedään tämä työaikalain muutos sillä tavalla läpi, että se koskee myös järjestäytymättömiä työntekijöitä ja työnantajia, niin silloinhan meillä on tässä ratkaisu. Jos Antti sinä annat tälle tukesi, niin silloinhan meillä on ratkaisu, Sipilä maanitteli.

Sipilä ohitti ammattiyhdistysliikkeen

Työmarkkinatutkija Bergholm oudoksuu myös Sipilän asennetta.

– Tässähän pääministeri ikään kuin korostaa, kuinka mitätön ja ohitettavissa oleva ammattiyhdistysliike tässä olisikaan. Ja se tässä on vähän kummallista.

Bergholm tähdentää, että Rinteellä ei ole edes mandaattia päättää ay-liikkeen ja hallituksen kiistassa.

– Hän ei ole yhdenkään ammattiliiton tai keskusjärjestön puheenjohtaja, eikä hän ole päättänyt yhdestäkään työtaistelutoimesta. Hän on siinä mielessä sivullinen. Se, että SDP on tässä kiistassa lähempänä ammattiyhdistysliikettä niin kuin eräät muutkin puolueet, ei tarkoita, että SDP:llä olisi päätäntävaltaa tässä asiassa.

Umpisolmu vain tiukkenee

Bergholm arvelee, että Sipilän esiintyminen on omiaan vain kärjistämään ay-väen tunnelmia.

– Kyllä ammattiyhdistysliikkeen toimijoita harmittaa, että annetaan ikään kuin ymmärtää, että he olisivat jonkun yhden puolueen sätkynukkeja tai että kokonaan ammattiyhdistysliikkeen ohi voitaisiin sopia jossain A-studion paneelikeskustelussa.

Miksi Sipilä kuitenkin teki "kummallisen" esityksensä?

Bergholmin mukaan voi olla, että Sipilällä, kuten jo aiemmin joillakin puolueilla, on ollut ajatuksena heikentää lainsäädäntöhankkeilla ammattiyhdistysliikkeen asemaa.

Uhrauksiin vastattu kiristyksin

Ay-väen mitan täyttymisen Bergholm ymmärtää hyvin.

– Yleissitovuuskeskustelu on ajankohtainen, koska tämän hallituksen aikana ammattiyhdistysliikeen riveissä on koettu ehkä niin, että ollaan tehty merkittäviä uhrauksia: työajan pidennyksiä, ja on sovittu lomarahojen leikkauksista. Sitten hallitus ilmoittaa, että kaikki taloudellinen menestys ja työllisyys ovat pelkästään sen nerokkuuden ja toimenpiteiden ansiota.

– Sen päälle, kun näitä uhrauksia on tehty, vastavuoroisesti hallitus ei tarjoakaan ystävän kättä, vaan sellaisia lakimuutoksia, jotka ammattiyhdistysliikkeelle ovat hyvin periaatteellisia kysymyksiä ja joihin heidän mielestään ei pidä puuttua muuten kuin osana jotain laajempaa sopimusta, Bergholm sanoo.

Eivät sovun edellytykset kovin hyviltä näytä, josta olen kovin surullinen. Tapio Bergholm

Lähitulevaisuutta hän ei näe hyvänä.

– Uskon, että jo nyt Suomen maineelle pragmaattisena, pienten askelien, sovun kautta etenevänä maana on tehty suurta vahinkoa, enkä usko, että lähiaikoina vahingon määrä vähenee.

"Sotapuhe" lisääntynyt

Bergholm arvelee, että nykyhallitus on erilaisten kannatusongelmiensa kanssa lähtenyt mobilisoimaan omia ydinkannattajiaan ideologisella ristiretkellä.

Vaikka hankkeen työllisyys- ja talousvaikutukset ovat pienet, lienee kuitenkin arvattu, että ammattiyhdistysliikkeelle tämä on niin iso periaatteellinen kysymys, että saadaan vastakkainasettelua lisättyä, Bergholm uumoilee.

– Olen työmarkkinatutkijana hyvin huolissani siitä, että kielenkäyttö on mennyt siihen, että osapuolet – hallituspuolueet ja ammattiyhdistysliike – ovat sen verran kiihottaneet itseään, että varsinkin hallituksen hurjimmat propagandistit käyttävät sotakieltä: puhuvat vapaussodasta tai vapautussodasta ja kapinallisista.

– Eivät sovun edellytykset kovin hyviltä näytä, josta olen kovin surullinen, Bergholm sanoo.

Lue myös:

Ay-liikkeeltä tiukka viesti Sipilälle: "Olisiko järjellistä mennä neuvottelupöytään eikä uhkailla koko ajan?"

Analyysi: Irtisanomiskiista ei vaimene eduskunnan äänestykseen – Aika hupenee, vaalipoteroja kaivetaan syvemmäksi

Panasonic Designed Human Blinders To Block Out Open-Plan Office Distraction

Slashdot - 2 tuntia 50 s sitten
An anonymous reader shares a report: Open plan offices, once the darling of design, are now showing their fault lines. To get a little bit of personal space, we've come up with all sorts of solutions, from phone booths to furniture designed to create a sense of privacy. All of those ideas seem totally, completely normal compared to this new project from Panasonic. The tech company's Future Life Factory design studio partnered with Japanese fashion designer Kunihiko Morinaga to develop an open-plan solution to end all open-plan solutions. Say hello to Wear Space. Wear Space is, for lack of a better description, like equine blinkers for humans. The strip of flexible material wraps around the back of the head and covers the side of the eyes, blocking up to 60 percent of a wearer's peripheral vision, Panasonic says. Think of it as a sign for potential bothersome coworkers that broadcasts, "I'm busy."

Read more of this story at Slashdot.

Hybridit ja sähkö jyräsivät Pariisin autonäyttelyssä

Kaleva - 2 tuntia 4 min sitten
Puoli tusinaa tunnettua automerkkiä jätti Pariisin näyttelyn suosiolla väliin, mutta Kaukoidästä riittää uusia toiveikkaita tulijoita maailman...

Call of Cthulhun kehitystyö on nyt paketissa – Tässä uusi traileri

Muropaketti - 2 tuntia 37 min sitten

Cyanide Studio on saanut loppukuusta julkaistavan Call of Cthulhun kehitystyön pakettiin. 

Cyanide Studiosin kehittämä ja Focus Homen tiivistunnelmainen roolipeli Call of Cthulhu saapuu PlayStation 4:lle, Xbox Onelle ja PC:lle 30. päivä lokakuuta. Nyt pelistudio on ilmoittanut, että pelin kehitys on nyt paketissa ja kokonaisuus on julkaisuvalmis, raportoi Gematsu.

Lovecraftin tarinoista vaikutteita ottavassa Call of Cthulhussa pelaaja seikkailee hirviöiden, salaliittojen ja kulttien täyttämällä Darkwaterin saarella. Etsivä Piercen mielenterveys tulee olemaan koetuksella, kun tämä selvittää saaren suurta mysteeriä.

Call of Cthulhu sai juhlan kunniaksi myös uuden ”Preview to Madness”-trailerin, joka on nähtävissä tekstin alla.

Syömässä: Tavernassa tortillaperjantai tarjoaa runsaasti höystettä laidasta laitaan

Kaleva - 2 tuntia 42 min sitten
Limingantullissa taannoin palvellut Wanha Taverna on vaihtanut osoitteensa Kempeleen Paituriin.

Työtaistelutoimet hallituksen irtisanomislakia vastaan kovenevat: Teollisuusliitto suunnittelee usean päivän lakkoa

Yle uutiset - 2 tuntia 56 min sitten

Teollisuusliiton hallitus kokoontuu perjantaina Hakaniemessä päättämään entistä kovemmista työtaistelutoimista.

Viime keskiviikkona liiton 22 000 työntekijää lakkoili 150 yrityksessä.

Ylen tietojen mukaan Teollisuusliitto suunnittelee useamman päivän lakkoa. Se voisi alkaa aikaisintaan ensi viikon puolessa välissä. Vaihtoehtona on laajentaa lakon piirissä olevien työntekijöiden määrää.

Ylityökielto tuli Teollisuusliiton työpaikoilla voimaan jo kuukausi sitten.

Teollisuusliitto koventaa työtaistelutoimia askel askeleelta vastatoimia Juha Sipilän (kesk.) hallitusta vastaan: ylityökielto, päivän lakko ja nyt useamman päivän lakko.

Lakoilla halutaan vastustaa hallituksen lakiesitystä, joka helpottaisi irtisanomista alle kymmenen hengen työpaikoilla.

Yle tavoitti Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon torstai-iltana. Hän kommentoi suunnitelmaa usean päivän lakosta niukasti. Aallon mukaan hallitus käsittelee tilannetta kokouksessaan.

– Olemme aikaisemmin ilmoittaneet, että kiristämme poliittisia mielenilmauksia. Meillä on aikaisemmin ollut yhden päivän poliittinen mielenilmaus ja olemme aikaisemmin ilmoittaneet, että toimia kiristetään. Se tarkoittaa, että todennäköisesti päätös tulee olemaan muuta kuin yhden päivän mielenilmaus. Kerromme huomenn, mikä se tulee olemaan, Aalto sanoi Ylelle.

Vain irtisanomislain peruminen kelpaa

Seuraava lakko on luvassa jo maanantaina, kun Julkisen ja hyvintoalojen liiton siivous- ja ruokapalvelutyöntekijät aloittavat kahden päivän lakon. JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine totesi keskiviikkona Ylelle, että "tämä on vasta alkua".

JHL:n lakko vaikuttaa ruuanjakeluun ja siivoukseen vanhusten palveluyksiköissä kouluissa ja kaupunkien ja kuntien urheilutiloissa. Tästä voit katsoa tarkemmin, miten kaksipäiväinen lakko näkyy.

Naisvaltaiset Tehy, Super ja JHL ovat ilmoittaneet, että vain irtisanomislakiesityksen peruminen kelpaa.

Se, että hallituksen työvoimapolitiikka ja irtisanomislaki sai keskiviikkona eduskunnan luottamuksen, on ay-liikkeen korvissa tuulen huminaa.

Tilannetta ei parantanut se, että pääministeri Juha Sipilä totesi uusista lakkosuunnitelmista kuultuaan, että "ei kannata ampua tykillä kirppua".

Ulospääsyä haettu kiivaasti

Maanantaina alkaa myös Suomen lähi- ja perushoitajaliiton Superin ja Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestön Tehyn vuoronvaihtokielto.

Esimerkiksi sairaaloissa vuoroja voi vaihtaa työntekijöiden omasta pyynnöstä, mutta ei työnantajan vaatimuksesta.

Keskiviikkona hallituksen ja ay-liikkeen väliseen riitaan on haettu ulospääsyä eri puolilla Helsinkiä. Ylen tietojen mukaan ratkaisuvaihtoehtoja on etsitty kuumeisesti esimerkiksi työnantajia edustavassa Elinkeinoelämän keskusliitossa.

EK ei ole riidan osapuoli, mutta teollisuuden lakot aiheuttavat yrityksille mijoonalaskun. Keskeinen vientiala Teknolgiateollisuus on laskenut, että päivän lakko maksaa 70 miljoonaa euroa.

Eikä tämä tähän lopu. Palvelualan ammattijärjestö PAM päättää uusista työtaistelutoimista ensi viikolla.

Arvostelu: Syksyn odotetuin kauhuelokuva Halloween on valtaisa pettymys, joka ei pelota kertaakaan

Muropaketti - 3 tuntia 10 min sitten

Kaikki jatko-osat unohtava Halloween vuosimallia 2018 on ääripöljää kökkökauhua, joka luulee olevansa alkuperäisen tasoinen elokuva.

Ensi-ilta: 19.10.2018. / Alkuperäisnimi: Halloweeen / Ohjaus: David Gordon Green / Käsikirjoitus: Jeff Fradley, Danny McBride, David Gordon Green/ Pääosissa: Jamie Lee Curtis, Judy Greer, Andi Matichak, Will Patton, Virginia Gardner, Nick Castle / Pituus: 105 minuuttia / Ikäraja: K16

Kiinnostavampiakin genren teoksia on vielä luvassa tämän vuoden puolella, mutta valtavirran kauhuelokuvista uusi Halloween lienee se jota on odotettu eniten. Palikoiden pitäisi olla periaatteessa aivan kohdillaan, jotta vuoden 2018 versio olisi oikeasti hyvä tekele. Alkuperäisen elokuvan ohjaaja John Carpenter on mukana projektissa niin neuvonantajana kuin säveltäjänäkin, uusi leffa unohtaa kaikki toinen toistaan kamalammat jatko-osat ja tekijöinäkin on asiansa osaavaa porukkaa. Mikä voi mennä vikaan kun pääosassa on taas Jamie Lee Curtis ja leffasta ovat vastuussa ohjaaja-käsikirjoittaja David Gordon Green, käsikirjoittaja Danny McBribe ja tuottaja Jason Blum?

No, periaatteessa melkein kaikki.

Ainuttakaan kollegoiden kirjoittamaa arviota en tietenkään ole lukenut ennen tämän oman tekstini rustaamista, mutta satuin näkemään elokuvasta pari päivää sitten uutista kirjoittaessani Metacriticin kriitikkoarvioiden keskiarvon, joka oli slasher-kauhulle melkoisen huima 69 / 100. Odotukset olivat siis korkealla, mutta valitetttavasti Halloween osoittautui myös yhdeksi syksyn suurimmista petttymyksistä. Se ei ole mitään muuta kuin vähän perinteistä tusina-slasheria parempi pläjäys, joka onnistuu ehkä hetken verran huijaamaan olevansa ihan ok teos. lähinnä fan-servicen ja nostalgian avulla. Kaiken hypen alta paljastuu kuitenkin hyvin äkkiä täysin turhanpäiväinen alkuperäisen elokuvan homagen, jatko-osan ja eräänlaisen rebootin risteytys, josta ei löydy slasher-fanillekaan muuta hurrattavaa kuin Michael Myers -pahiksen suorittamat ääriväkivaltaiset murhat.

Pelkällä gorella ei kuitenkaan pitkälle pötkitä, sillä umpityhmä leffa tuntuu laahustavan 105 minuutin kestossaan hitaammin eteenpäin kuin itse Myers.

Vuoden 1978 ensimmäinen elokuva on tietysti genren klassikkoteos, josta saadaan kiittää ja syyttää slasher-kauhuleffojen tulvaa. Vuosien saatossa genren elokuvat alkoivat kilpailla keskenään lähinnä sillä kuinka monta ja miten kekseliäillä tavoilla teosten monsterit laittoivat ihmisiä kylmäksi. Se on ollut ja on välillä edelleenkin ihan hauskaa touhua, toisin kuin esimerkiksi kisa siitä miten paljon pakollisia kliseitä yhteen elokuvaan saa mahdutettua.

Uuden leffan murhat saavat genrefanit taatusti taputtamaan, mutta niitä on ängetty elokuvaan liikaa. Tekijät ovat selvästi alkuperäiselokuvan kovia faneja, apinoidessaan sitä kohtauksia ja kuvakulmia myöten ja näyttäessään katsojille ”vanhat hyvät ajat” mieleen tuovia juttuja, oikeastaan täysin samaan tapaan kuin J. J. Abrams teki Star Wars: The Force Awakens -elokuvassaan. Halloweenista huomaa kuitenkin heti, ettei tekijöille ole mennyt lainkaan perille asiat, jotka tekivät ekasta elokuvasta oikeasti pelottavan.

Lisäksi vähän väliä mukaan on ängetty selvästi Danny McBriden rustaamaa paskaa huumoria, joka on aivan väärässä paikassa, kuten mies itsekin näyttelijänä jokaisessa vakavassa elokuvassaan.

Alkuperäisessä Myers tappoi vain viisi ihmistä, mutta se oli silti todella pelottava, ainakin silloin kun elokuvaa katsoi liian nuorena suhisevalta VHS-nauhalta. Nyt Myers-monsteri laittaa jengiä kylmäksi koko ajan, jolloin teot menettävät merkityksensä, vaikka hahmot kuinka jankkaavat hänen olevan pahuuden ruumiillistuma. Tämä Halloween ei ole pelottava elokuva millään tasolla.

Valitettavasti Myers on lähinnä vain koominen hahmo, joka ei onnistu pyyhkimään pois mielestä aiempia jatko-osia. Tämäkin slasher on täysin ennalta-arvattava, jonka ekspositio on sellaista alleviivaamista, että valkokankaalla voisi vaikka vilkkua isoin neonvärisin kirjaimin:

”HEI KATSOJAT, NYT ME SELITETÄÄN TEILLE JUTTUJA, JOTKA TAJUSITTE ITSE JO AJAT SITTEN! KIINNITTÄKÄÄ MYÖS HUOMIOTA TUOHON, SE ON ASIA JOHON PALATAAN MYÖHEMMIN ELOKUVASSA! TÄMÄ ON TÄRKEÄÄ JA ITSESTÄÄNSELVÄÄ!”

Halloweenin juonta en todellakaan ala tässä kirjoittaa auki, saati luettelemaan näyttelijöitä ja heidän suoritustensa tasoa. Leffasta on julkaistu jo niin paljon trailereita, mainoksia, ennakkopätkiä ja ties mitä, että olette periaatteessa jo nähneet elokuvan ne tuijottamalla.

Suosittelen säästämään leffalippurahat ja katsomaan mielummin minkä tahansa slasher-leffasarjan miljoonannen jatko-osaköntsän jostain suoratoistopalvelusta. Ne eivät ainakaan teeskentele Halloweeniin tapaan olevansa yhtikäs mitään muuta kuin ovat. Tämän uutuuden murhakohtaukset voit katsoa kaveriporukalla hihittäen myöhemmin kotisohvalta, jutellen niiden välillä ihan jostain muusta. Ette taatusti tipahda kärryiltä kuin korkeintaan viimeisen puolen tunnin aikana, jonka veikkaan olleen alun perin aivan erilaisen. Se on hyvin todennäköisesti kuvattu uusiksi koenäytösten perusteella.

HALLOWEEN

”Halloween on ilmeisesti kollegoiden mielestä hyvä elokuva, koska alkuperäisen ohjaaja John Carpenter on mukana tienaamassa helpot rahat. Uutuus ei onnistu pelottamaan kertaakaan”

Isoisän turkistarha on pojanpojan käsissä jo tuhatkertaistunut – lähes joka eläin tuottaa nyt tappiota, mutta Lasse Joensuu uskoo yhä alaan ja nousuun

Yle uutiset - 3 tuntia 15 min sitten

Lasse Joensuu kävelee turkistarhallaan lokakuisena aamuna. Eläimiä on yli 20 000: minkkejä, kettuja ja suomensupeja.

Nyt eletään rauhallista, sesonkien välistä aikaa.Seuraava kiire on marras-joulukuussa nahkonta-aikaan.

Tarhaus on kulkenut Joensuulla suvussa. Hänen isoisänsä aloitti turkistarhauksen vuonna 1945 noin 20 minkillä. Sen jälkeen toimintaa jatkoi hänen isänsä, ja kolmisenkymmentä vuotta sitten Lasse itsekin aloitti turkistarhaajana.

Isoisän tarhasta tuotanto on siis yli tuhatkertaistunut.

Julkinen keskustelu turkistarhauksen lopettamisesta on Lasse Joensuulle raskasta kuunneltavaa – puhutaanhan samalla monen elinkeinosta.

Häntä harmittaa, ettei alaa nähdä kokonaisuutena, vaan esiin nostetaan vain kielteiset asiat.

– Me ollaan tietyillä paikkakunnilla hyvinkin merkittäviä työllistäjiä ja osa kiertotaloutta: Itämeren silakkaa syötetään turkiseläimille, ja sitä kautta saadaan fosforia Itämerestä pois. Lannasta voidaan tehdä kasvualustoja. Tässä on hyvin positiivisiakin asioita.

Ennen oltiin pieniä, nyt isoja

Suomessa turkiseläinten kasvattaminen keskittyy entistä harvemmalle joukolle. Kymmenen viime vuoden aikana kolmannes tiloista on pudonnut pois. 1980-luvulta tilojen määrä on tippunut noin kuudesosaan.

Silti tuotantomäärät ovat säilyneet ennallaan tai joinakin vuosina jopa kasvaneet. Viime vuonna Suomessa tuotettiin reilu neljä miljoonaa turkiseläimen nahkaa.

Suunta on sama kuin maataloudessa: tilat vähenevät mutta tilojen koko kasvaa. Lasse Joensuun eläinmäärä väheni reilu kymmenen vuotta sitten, kun hänen piti siirtää kaksi tarhaa pois pohjavesialueilta. Sen jälkeen eläimiä on taas lisätty.

– Meillä on tässä tilaa vielä laajentaa, kunhan nahkojen hintataso saadaan selvästi plussan puolelle, Joensuu sanoo.

Suomi on kettujen turkistentuottajana Euroopan suurin.Kalle Niskala / Yle "Oikeastaan joka turkiseläin tuottaa tappiota"

Tällä hetkellä laajentaminen ei ole kuitenkaan Lasse Joensuun mielessä, sillä nahkoja pitää myydä tappiolla. Ala on herkkä markkinoiden heilahteluille, ja nousu- tai laskukaudet ovat usein rajuja.

Nyt ollaan tukalassa tilanteessa lähinnä ylituotannon takia.

– Oikeastaan joka turkiseläin tuottaa tällä hetkellä tappiota, mutta minkillä tappioputki on kestänyt jo neljä–viisi vuotta.

Lasse Joensuun tilalla kasvaa kettuja, minkkejä ja suomensupeja. Näin hän hajauttaa riskiä: kun esimerkiksi minkin hinta sukeltaa, saa muista todennäköisesti paremman hinnan.

– Esimerkiksi suomensupi on myynyt viime vuosina vähän paremmin – toki senkin hinta meni nyt viime huutokaupassa vähän alaspäin, mutta sillä niitä huonoja aikoja voidaan vähän tasata. Tosin siinä jää ne huiputkin vähän huonommiksi, kun tuottaa monipuolisemmin, Joensuu selvittää.

Hajauttaminen ei kuitenkaan auta silloin, kun kaikki eläimet tuottavat tappiota.

– Onneksi meillä oli takana myös hyvä aika, jolloin saatiin kerättyä puskuria, mutta tarkoittaahan nykytilanne sitä, että rahoittajien kanssa täytyy olla asiat kunnossa, jotta voidaan välillä mennä miinuksella. Rahoittajien pitää ymmärtää, että ala on välillä vuoristorataa.

Kysyntää on, nyt ongelmana on ylituotanto

Joensuu tietää kuitenkin kokemuksesta, että pohjasta noustaan aina. Näin alhaalla oltiin viimeksi kymmenen vuotta sitten.

– Tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tällä hetkellä turkikselle on kysyntää. Silloin kysyntää oli heikommin. Nyt ylituotanto on saanut aikaan tämän tilanteen.

Minkinnahasta saa Joensuun mukaan nyt kymmenen euroa vähemmän kuin sen tuottaminen maksaa.

Lasse Joensuu harkitseekin minkkien vähentämistä kolmanneksella. Päätöksiä pitäisi tehdä ennen maaliskuun paritusaikaa.

– Viimeiseen asti tietenkin odotan mitä signaaleja tulee maailmalta, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että vähennän minkkiä ensi kaudella – ja aika monesta suunnasta kuuluu samaa.

Tarhaajat toivovat, että ylituotantoa purettaisiin enemmän siellä, missä tuotantokin on suurempaa. Esimerkiksi Tanska tuottaa 16,5 miljoonaa minkkiä vuodessa, kun Suomessa luku on alle kaksi miljoonaa.

Number of Robocalls Placed in the US Surged By 50 Percent in the First Half of This Year

Slashdot - 3 tuntia 20 min sitten
An anonymous reader has shared an NBC report, which explores the state of robocalls in the United States. The report, which shares several anecdotes, also cites data from YouMail, a company that provides voicemail and call-blocking services, according to which the number of robocalls placed nationwide increased by 50 percent from February to July this year. From the report: Robo-dialed and unwanted telemarketing calls were the top consumer complaint to the Federal Communications Commission last year, and they are again this year. This puts those complaints ahead of billing disputes, service availability and program indecency. Not all robocalls are bad. Some, like appointment reminders and flight updates, are usually welcome. But robocall scams, such as the wave of calls that targeted Chinese communities this spring, can be harmful. According to news reports, more than 30 consumers in New York City were tricked out of an estimated $3 million by callers pretending to be from the Chinese consulate and demanding money to settle a criminal matter. According to YouMail, scams made up about 40 percent of the 4.4 billion robocalls placed to Americans in September. Not all area codes are equal: Phone owners with a 404 area code (Atlanta) on average received 68 robocalls in September. That's much higher than the next-worst area code, 202 in Washington, D.C., which got an average of 49 robocalls the same month.

Read more of this story at Slashdot.

Major Facebook Investors Want Mark Zuckerberg Out as Chairman

Slashdot - 3 tuntia 20 min sitten
Major Facebook investors, including public pension funds and state officials, are pushing for Mark Zuckerberg's ouster as chairman of the company's board. From a report: The proposal is largely symbolic, since Zuckerberg holds absolute control of the board. But it comes at a difficult time for Facebook, as security breaches plague the company and spur questions around corporate oversight. "We need Facebook's insular boardroom to make a serious commitment to addressing real risks -- reputational, regulatory, and the risk to our democracy -- that impact the company, its share owners, and ultimately the hard-earned pensions of thousands of New York City workers," New York City Comptroller Scott Stringer said in a statement to CNBC. Stringer joined a previous motion by Trillium Asset Management in calling for Zuckerberg to step down.

Read more of this story at Slashdot.

Suomalaisnainen kaapattiin työmatkalla Tunisiassa – nyt hän kertoo Ylelle, kuinka traumat ja kymmenien tuhansien eurojen velat seurasivat häntä vapauteen

Yle uutiset - 3 tuntia 23 min sitten

Ihmiskaappauksesta tulee mieleen kahden kulttuurin avioerolapsi, joka viedään salaa Suomesta toiseen maahan. Ihmiskaupasta tulee mieleen nuori, afrikkalainen nainen, joka houkutellaan hyvän työpaikan varjolla Eurooppaan ja pakotetaan prostituutioon.

Kaappauksesta tai ihmiskaupasta ei tule mieleen koulutettu, kielitaitoinen suomalainen nainen, joka etsii työpaikkaa työministeriön sivuilta.

Marissa Jaakola kertoo tulleensa työnantajansa kaappaamaksi. Hän virui kuukausia nälkiintyneenä, sairaana ja huumattuna eri puolilla Tunisiaa sijaitsevissa asunnoissa ja hotellihuoneissa. Häntä pahoinpideltiin ja hänet raiskattiin. Pako Suomeen onnistui lopulta Jaakolan oman kekseliäisyyden ja muutaman suomalaisen avulla.

Tästä kaikesta nyt kulunut reilu kymmenen vuotta ja on aika kertoa, mitä tapahtui.

– Minulla oli koko ajan tosi suuri halu selvitä. Kun aloin toipua tapahtuneesta, ajattelin, että haluaisin kirjoittaa kirjan, kertoo Marissa Jaakola.

– Olin avustajana Arto Halosen elokuvassa Valkoinen raivo. Pidin paljon elokuvasta ja sen toteutustavasta. Silloin päätin ottaa yhteyttä Artoon ja ehdottaa yhteistyötä.

Arto Halonen on ohjannut sekä draamaelokuvia että dokumentteja. Takaisin valoon on dramatisoitu dokumenttielokuva, joka kertoo Marissa Jaakolan uskomattoman tarinan.Laura Railamaa / Yle

Arto Halonen liikuttui Jaakolan tarinasta. Hän halusi sekä tehdä elokuvan, että auttaa Jaakolaa. Halosella oli hyvät suhteet Like-kustantamoon entisten projektien myötä ja sieltä näytettiin vihreää valoa myös kirjalle. Kustantamo palkkasi Ari Väntäsen avuksi kirjaprojektiin. Takaisin valoon -elokuva ja kirja syntyivät tahoillaan yhtä aikaa yhteistyössä. Elokuvassa Jaakola kuvaa tarinansa vaiheita värien avulla. Aloitetaan keltaisesta.

Keltainen vaihe

Marissa Jaakola oli valmistunut merkonomiksi ja opiskellut venäjää Pietarissa. Vuonna 2007 hän etsi ensimmäistä vakituista työpaikkaa Helsingissä ja lähetti hakemuksen toisensa perään.

Yhteen pyydettiin liittämään mukaan valokuva. Se hieman ihmetytti, mutta paikka lakiasiantoimiston uuden toimipisteen avaajana ja assistenttina kuulosti muuten asialliselta ja kiinnostavalta. Edustavia kuvia löytyi kyllä. Jaakola oli toiminut mallina opintojen ohella.

Työpaikkahaastattelun teki toimiston johtaja. Jaakola nimittää häntä kirjassa Lakimieheksi. Mies puhui suomea hyvin, pienellä korostuksella. Hänen ulkoasunsa, olemuksensa ja puheensa vakuuttivat. Palkkatarjous oli hyvä ja työ alkaisi heti. Mikä parasta, pian Jaakola sai tietää tulleensa valituksi.

Takaisin valoon -elokuvassa Marissa Jaakolaa (edessä) esittää Stella Kylä-Liuhala.Joonas Pulkkanen

Marissa Jaakola pääsi kalustamaan tyylikästä toimistoa World Trade Centeriin kaupungin ydinkeskustaan. WTC vakuutti ettei rakennukseen ole mitättömillä yhtiöillä asiaa. Lakiasiaintoimisto läpäisi seulan.

Jaakola sai palkkansa ajallaan ja muutti omaan kotiin, pois entisen poikaystävänsä Riston asunnosta. Nuori nainen ajatteli elävänsä pelkkää valoa, keltaista.

Sitten tuli eteen ensimmäinen työmatka.

Musta vaihe

Lakimies lähetti Jaakolan ensin Saksaan. Sieltä tämän tuli ostaa auto omalla luottokortillaan. Toisen auton hän osti Sveitsistä.

Genovassa Lakimies liittyi Jaakolan seuraan. He ajoivat autot lauttaan ja matkustivat Tunisiaan. Toimiston oli määrä avata sinne puhelinkeskus Eurooppaa halvempien kustannusten vuoksi.

Jaakola kertoo Lakimiehen huumanneen hänet autossa matkalla majapaikkaan. Seuraavat kuukaudet hän makasi sängyllä milloin hotellissa, milloin yksityiskodeissa, lukkojen takana, huumattuna. Unelmien työpaikka olikin ansa.

– Minulle syötettiin huumaavia aineita ruoan mukana. Niillä haluttiin murtaa sekä mieltä että fysiikkaa, että minun olisi mahdollisimman vaikea pyrkiä sieltä pois, analysoi Marissa Jaakola nyt yli kymmenen vuotta myöhemmin.

Ihmiskauppa Suomessa

Ihmiskauppa kriminalisoitiin Suomessa vasta vuonna 2004.

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä käynnistettiin kaksi vuotta myöhemmin.

Suomessa apua etsii yli 100 uhria vuodessa.

Apua tarjoavat myös järjestöt.

Monet eivät hae apua, sillä pelkäävät pitkiä oikeusprosesseja.

Jotkut uhrit pelkäävät menettävänsä oleskelulupansa tai eivät uskalla paljastaa, ettei heillä ole lupaa.

Rikostutkimusprosessi voi ihmiskauppatapauksessa kestää 5-7 vuotta.

Suomi ei ole vain ihmiskaupan läpikulkumaa.

Uhreina ovat myös suomalaisia ja ihmisiä kaapataan Suomeen.

Apua voi hakea:

https://migri.fi/ihmiskaupan-uhrien-auttamisjarjestelma

https://www.riku.fi/fi/etusivu/

https://pro-tukipiste.fi/ihmiskauppa/

Jaakolalle selvisi, että mies aikoi myydä hänet eteenpäin, mutta kauppa meni mönkään. Huumeet ja Jaakolan tarvitsemien sydänlääkkeiden puute olivat saaneet hänet niin huonoon kuntoon, ettei hänestä ollut enää “myyntiartikkeliksi”.

– Olin aliravittu, sairas ja nestehukassa. Pystyin juuri ja juuri hengissä, enkä olisi kauaa pysynytkään, jos minua ei olisi pelastettu.

– Kyllä siinä oli mukana myös sellaista, että haluaako hän omistaa minut, pitää itsellään jostain järjettömästä syystä.

Myyntiyrityksen jälkeen lakimies päätti ottaa Jaakolasta irti sen minkä sai. Mies pahoinpiteli ja raiskasi Jaakolan useaan kertaan. Lakimies tuntui saavan tyydytystä adrenaliinista, jota väkivalta nostatti. Samoja tunteita hänessä näkyi auton ratissa. Hän kaahasi autolla ylinopeutta ja noudatti liikenteessä omia sääntöjään.

Harmaa voittaa mustan

Kuolemaisillaan olevan Marissa Jaakolan pelastivat lopulta neljä ihmistä. Tietysti mukana oli muitakin, mutta päätyön tekivät Jaakolan äiti, ex-poikaystävä Risto, Tunisian Suomen lähetystön virkailija Päivi sekä erään Jaakolaa vartioineen perheen pieni tyttö.

Tyttö oli ystävystynyt Jaakolan kanssa ja oppinut hieman Suomea. Kun lakimies sairastui kovaan selkäkipuun, Jaakola uskaltautui soittamaan äidilleen. Tyttö pyysi Jaakolan äitiä lähettämään hänelle valokuvan itsestään ja kertoi puhelimessa osoitteen. Sen perusteella Suomen lähetystö lähetti paikalle poliisit, ja kun ensimmäinen kerta ei tuottanut tulosta, virkailija-Päivi lähti itse matkaan. Risto lupasi maksaa matka- ja sairaalakulut. Lähetystö ei voinut niitä korvata.

Marissa Jaakola on saanut lisää voimia maalaamisesta. Kuva elokuvasta Takaisin valoon.Joonas Pulkkanen

Marissa Jaakola saapui Suomeen joulukuussa. Hän ei pystynyt kävelemään ja istui pyörätuolissa kesävaatteet yllään.

– Risto toi minulle talvitakin ja talvikengät. Hänen ansiostaan pääsin myös sairaalaan.

– Olen ylpeä suomalaisuudestani ja tämä on kotimaani, mutta kotimaa ei ollutkaan kohdallani hyvinvointi- ja oikeusvaltio.

Jaakolaa ei kohdeltu ihmiskaupan uhrina. Lakimiestä syytettiin omaisuusrikoksista ja hänet velvoitettiin maksamaan autot Jaakolalle. Pahoinpitelyt, vankina pitäminen ja raiskaukset päätettiin käsitellä Tunisiassa, jossa ne olivat tapahtuneet. Tutkinta siellä eteni hitaasti. Lopulta tuli tieto, että lakimies oli kuollut auto-onnettomuudessa.

Häväistylle, sairaalle ja pahoinpidellylle Marissa Jaakolalle jäi elinikäisen trauman lisäksi kymmeniä tuhansia euroja velkaa.

– Velkataakka pitää minut yhä kiinni menneessä. Se tuntuu todella väärältä kaiken kokemani jälkeen, Jaakola sanoo.

Punainen valtaa alaa

Elokuvalta kuulostavat tapahtumat ovat muuttuneet elokuvaksi.

Takaisin valoon -elokuva on dramatisoitu dokumentti. Siinä asianosaiset kuvailevat tapahtumia omalta kantiltaan. Kuvissa liikutaan näyttelijöiden matkassa Suomesta Tunisiaan. Tunisiassa näyttelijät ja kuvausryhmä olivat paikallisia.

– Mietin, mitä siellä mahdetaan ajatella, kun tulen tällaisen aiheen kanssa, ohjaaja Arto Halonen kertoo.

– Kuvausryhmä ja avustajamme olivat kuitenkin asialle hyvin myötämielisiä. He sanoivat, että tällainen maa tämä on. Ja, että lakimiehen kaltaisia ihmisiä on valitettavasti olemassa. Kaikkialla.

Takaisin valoon nähdään elokuvateattereissa 19.10. lähtien.Laura Railamaa / Yle

Marissa Jaakola on pyrkinyt toipumaan parhaansa mukaan. Hän on saanut lapsen ja jatkaa elämäänsä. Hän ei halua katkeroitua ja on antanut rakkauden ottaa vallan. Rakkauden väri on punainen.

Jaakola halusi kertoa tarinansa auttaakseen muita samankaltaisia asioita kokeneita. Ja varoittaakseen, näinkin voi tavalliselle suomalaiselle käydä.

Suomi ei ole irrallinen turvasaareke ihmiskaupassa, vaan sitä tapahtuu myös täällä.

– Minua on syyllistetty. Kysytty, miksi otit sen työpaikan. Se on vähän sama, kun avioeron jälkeen kysyttäisi, miksi otit sen miehen tai naisen. Olisit ottanut naapurin Pertin tai Annan.

– Se on varmaan jokin itsesuojelumekanismi. Ei haluta ajatella, että tällaista tapahtuu Suomessa. Ei hyväksytä sitä.

Samoin ajateltiin virallisessakin Suomessa pitkään. Ihmiskauppa kriminalisoitiin vuonna 2004. Vasta sen jälkeen käynnistyi ihmiskaupan vastainen työ ja uhrien auttaminen.

Traileri: Avaruudessa kukaan ei kuule klikkailuasi -Strategiapeli Stellaris ilmestyy konsoleille ensi vuoden alussa

Muropaketti - 3 tuntia 28 min sitten

Tähtienväliseen pimeyteen sijoittuva strategiapeli Stellaris julkaistaan ensi vuoden alkupuolella konsoleille.

Viime elokuussa julkistettiin Stellariksen saapuminen pelikonsoleille, ja mainiosta avaruuspelistä onkin julkaistu uusi traileri. Julkaisija Paradox Interactive ja Tatalus Media -studio ovat paljastaneet, että Stellaris: Console Edition ilmestyy ensi vuoden alussa, tietää Gematsu-julkaisu.

Vuonna 2016 PC:lle ilmestynyt Stellaris on syvällinen strategiapeli, jossa monet avaruusolennot kohtaavat hienon tarinankerronnan merkeissä. Siinä tutkitaan tuntemattomia aurinkokuntia oman imperiumin laajentamiseksi, rakennetaan avaruuslaivastoa ja kohdataan kosmoksen mysteerien lisäksi lukuisia siellä puuhastelevia eliöitä ja pelaajan kanssa kilpailevia rotuja.

Stellaris: Console Edition ilmestyy ensi vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle.

Kari-Pekka Toivonen ei saapunut torstaina teatterin tulevaisuutta pohtineeseen kansalaistyöpajaan

Kaleva - 3 tuntia 29 min sitten
Oulun Teatteri järjesti torstai-iltana kaikille avoimen työpajan, jossa yleisö pohti teatterin plussia ja miinuksia. Kutsussa mainittu taiteellinen johtaja Kari-Pekka Toivonen ei saapunut paikalle.

Uutuuskirja sanoittajamestari Junnu Vainiosta kirvoitti vihaista palautetta tekijöille: "Emme lähteneet ilkeyttämme tekemään legendasta likaista"

Yle uutiset - 3 tuntia 31 min sitten
Tästä on kyse
  • Sanoittajamestari Juha Vainiosta julkaistiin 10. lokakuuta uusi elämäkerta.
  • Tietokirjailija Petri Pietiläisen ja valokuvaaja Juha Metson kirjassa artistit, ystävät ja perheenjäsenet kertovat avoimesti myös Vainion elämän nurjista puolista.
  • Kirjan vuoksi tekijät ovat saaneet palautetta muun muassa siitä, että he olisivat tahallaan vetäneet suuren suomalaisen lokaan.

Uutuuskirja sanoittajamestari Juha "Junnu" Vainiosta ei ole istunut kaikkien pirtaan. Uusi elämäkerta piirtää raadollisen kuvan sanataiteilijasta alkoholismin, perheväkivallan ja uskottomuuden kautta.

Kirjan tehneiden tietokirjailija Petri Pietiläisen ja valokuvaaja Juha Metson mukaan kipakkaakin palautetta on tullut sosiaalisessa mediassa ja tekstiviestein.

Kirja on herättänyt ihmetystä myös Vainion lapsissa. Musiikkimies Ilkka "Ile" Vainio kertoi Ilta-Sanomille, ettei tunnista miestä, jota kirjassa kuvaillaan väkivaltaiseksi. Vainion mukaan kirja antaa väärän käsityksen isästä, jonka hän muistaa rakastavana ja kannustavana.

Ilta-Sanomien mukaan tekijöiden on myös väitetty laittaneen sanoja kirjaa varten haastateltujen suuhun.

Muistoja ja tarinoita kirjaan ovat kertoneet artistit, ystävät ja perheenjäsenet. Kaikki tarinat eivät ole kauniita.

Esimerkiksi Juha Vainion entinen vaimo Taina Vainio kertoo vaikeista vuosista Juhan kanssa, pahoinpitelyistä ja riidoista. Toisaalta Taina Vainio kertoo myös, että he viettivät myös ihan tavallista perhe-elämää.

Legendaa ei haluttu vetää lokaan

Tekijät puolustavat viime viikolla julkaistua Sellaista elämä on -teostaan.

Pietiläisen mukaan tekijäkaksikon alkuperäinen ajatus oli tehdä fanikirja. Haastatteluvaiheessa saadut tiedot ja tarinat muuttivat suunnan.

– Jos joku ajattelee, että lähdimme ilkeyttämme tekemään legendasta likaista, on väärässä. Tehdessämme haastatteluja, alkoi kuitenkin esiin tulla tietoja, joita emme ennen Junnusta tienneet, emme olleet ennen kuulleet. Olisimme voineet jättää noin puolet haastatteluissa olleista asioista pois, mutta mikä järki siinä olisi ollut, Petri Pietiläinen sanoo nyt.

– Tämä kirja rehellisyydessään ja raadollisuudessaan tekee ihmisen.

Huomion ja palautteen määrä osittain yllätti tekijäkaksikon.

– Aika rajuakin palautetta tuli välillä, kiittävää, mutta kriittistäkin. Se yllätti, että kaikki olivat niin valtavan kiinnostuneita. Juha Vainio on niin valtavan merkittävä Suomessa, Pietiläinen sanoo.

Kymmeniä haastateltavia

Pietiläisen ja Metson toimittama elämäkerta julkaistiin viikko sitten näyttävästi.

Tiedotustilaisuudet järjestettiin sekä Kotkassa että Helsingissä, tekijät istuivat aamu-TV:n sohvallaja eri mediat kirjoittivat otsikoita esimerkiksi Vainion päihteiden käytöstä.

Junnun 80-vuotisjuhlavuonna julkaistua kirjaa varten haastateltiin kymmeniä ihmisiä.

Kirjan tekovaiheessa 25 haastateltavan joukko kasvoi kymmenillä, kun kävi selväksi, että edellinen vuonna 1998 ilmestynyt Reijo Ikävalkon kirjoittama Junnu – täyttä elämää – Kotkan poikii ilman siipii oli siloteltu ja sensuroitu.

Haastattelujen lisäksi kaksikko kaiveli myös arkistoja ja lehtileikkeitä sekä perhealbumeja. Niiden lisäksi kuvia löytyi myös kansalliskirjastosta.

– Mitään ei ole sävelletty itse. Tarinaa on tullut, ja ne laitettiin kirjaan, Juha Metso sanoo.

Kotkalainen laulaja ja sanoittaja Juha "Junnu" Vainio kirjoitti uransa aikana sanat noin 2500 lauluun.

Totuus useiden tarinoiden summa

Kirjassa ei peitellä sitä, että alkoholi virtasi tiettynä aikakautena Juha Vainion elämässä. Ryyppääminen vaikutti luonnollisesti myös työntekoon.

Elämäkerrassa viihdetaiteilija Danny muistelee noita aikoja: "Monesti studiossa odotettiin turhaan sovittuja tekstejä saapuvaksi. Hyvät ystävät tulivat avuksi, eivätkä tekstintekijän maine ja työtehtävät menneet karille. Jaakko Salo tunsi Juhan tyylin ja ajatukset. Salon tekstit olivat niin lähellä Juhan laatutasoa, ettei niistä erota, mitkä teksteistä ovat Juhan ja mitkä Jaakon tekemiä."

Yksi rajuimmista kirjan kuvista näyttää, miten Juha Vainio juo viinaa lasten retkellä Suomenlinnassa.

– Ihmiset kertoivat rankkojakin asioita. Keitä me olemme sensuroimaan niitä? Pietiläinen kysyy.

Hänen mukaansa Junnun elämään liittyvistä tilanteista kolme tai neljäkin eri ihmistä saattoivat kertoa omanlaisensa tarinan. Totuus on kirjailijan mukaan todennäköisesti jossain näiden välissä.

– Kaikki on laitettu kontekstiin. Se kenties järkyttää osaa haastatelluista, jos he mielestään ovat kertoneet kaunista ja hyvää. Joku toinen on sanonut jotain rumempaa. Sitten järkytytään, että miten tämä nyt näin. Haastateltavat kuitenkin tiesivät, että haastattelemme useita ihmisiä, Pietiläinen sanoo.

Sivut

Tilaa syöte alakulju.net syötteiden kerääjä