Uutiset

Vantaa halusi eroon ulkona kiemurtelevista leipäjonoista, ja nyt tuore selvitys osoittaa, että se kannatti: Enemmistö avun saajista pitää yhteisöruokailua mieluisana

Yle uutiset - 1 tunti 3 min sitten

Vantaalla on nyt viiden vuoden ajan pyritty eroon ulkoilmassa kiemurtelevista leipäjonoista ja yritetty kehittää ruoka-apua siten, että ihminen tulisi kohdatuksi kokonaisvaltaisesti ja kunnioittavasti.

Ruoka-apua tarvitsevia ihmisiä yhteen kokoavat yhteisöruokailut ovat olleet laajasti esillä, mutta Vantaalla kyse on laajemmasta kokonaisuudesta.

Yhteinen pöytä -mallissa hävikkiruoka kootaan keskitetysti yhteen paikkaan, mistä se siirretään yli 60 jakopisteelle. Samalla työllistetään pitkäaikaistyöttömiä.

Siksi toiminnan nimeä on nyt pohdittu uudelleen.

– Huomasimme tänä vuonna, että Yhteinen pöytä -nimi johtaa hiukan harhaan. Se käsitetään usein pelkiksi yhteisöruokailuiksi, vaikka yhteisen pöydän malli on paljon enemmän. Olemme kestävän kehityksen malli, jossa sekä ekologinen, sosiaalinen että taloudellinen puoli otetaan huomioon. Siksi Hukaton Vantaa, jotta mikään tai kukaan ei menisi hukkaan, sanoo projektipäällikkö Hanna Kuisma.

Tutkitusti toimiva konsepti Yhteinen pöytä on nyt Hukaton Vantaa
  • Yhteisöruokailua ja ruokakasseja Vantaalla tarjoava Yhteinen pöytä -toiminta kulkee nyt kampanjanimellä Hukaton Vantaa.
  • Vantaan kaupungin ja seurakuntayhtymän Yhteinen pöytä -toiminnan tarkoituksena on vähentää ruokahävikkiä, kehittää hävikkiruoan jakoa ja työllistää pitkäaikaistyöttömiä.
  • Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra on mukana rahoittamassa toimintamallin levittämistä Vantaalta muualle Suomeen.
  • Omaa toimintamallia kehittävät Espoo, Helsinki, Hämeenlinna, Jyväskylä, Järvenpää, Lahti, Oulu, Rovaniemi, Tampere ja Turku.

Yhteinen pöytä -konseptia on tutkittu ulkopuolisen tahon voimin ja tuore vaikuttavuusarviointi kertoo, että Vantaalla ollaan oikealla tiellä.

– Todistetusti ollaan saatu tätä ruoka-apuverkostoa käsittämään, että he todella ovat verkosto. He voivat yhdessä kehittää asioita ja saada toisiltaan vertaistukea. Lisäksi hävikkiterminaalimme on melko ainutlaatuinen. Ruokahävikin hyötykäyttö on tehokasta, kun se voidaan jakaa terminaalista kymmeniin kohteisiin, Kuisma kertoo tuloksista.

Ruoka-apukohteita on Vantaalla kaikkiaan 65, joista osa tarjoaa jonkinlaista hävikkiruokaa, osa jakaa ruokakasseja ja joissakin paikoissa tehdään molempia.

Projektipäällikkö Kuisman mukaan kohteet jakautuvat Vantaalla melko laajalle ja kattavalle alueelle. Tarkoitus on, että erilaisissa elämäntilanteissa oleville avun tarvitsijoille olisi tarjolla riittävästi erilaista toimintaa, riittävän lyhyen matkan päässä.

Yhteisöllisyydellä edelleen suuri merkitys

Vaikka Hukaton Vantaa -nimellä halutaan korostaa mallin monipuolisuutta, uskotaan Vantaalla yhä yhteisöruokailujen voimaan.

Kuisma mainitsee yhtenä esimerkkinä Hämeenkylän yhteisölounaan, jonne saapuu lähiympäristöstä runsaasti erilaisia ihmisiä sekä syömään että tapaamaan toisiaan.

– Johonkin yhteisöön kuuluminen hyödyttää kaikkia ihmisiä, myös ruoka-avun saajia. Yhteisö kantaa, kun on vaikeinta ja sen avulla voi tarjota muutakin kuin vain sen ruokakassin.

Myös vaikuttavuusarvioinnin tulokset kertovat, että suurin osa ruoka-avun saajista pitää nykyistä toimintamallia arvossaan. Kuisman mukaan 85 prosenttia kyselyyn vastanneista piti sisätiloissa tapahtuvaa, yhteisöllistä ruoka-apua mieluisana.

Kuisma myöntää kuitenkin, että eniten avun tarpeessa olevat eivät välttämättä pääse osalliseksi mistään ruoka-avusta.

– On ihmisiä, jotka eivät pääse poistumaan kotoaan syystä tai toisesta. He eivät tällöin pääse leipäjonoihin, yhteisölounaisiin eivätkä mihinkään variaatioihin siltä väliltä.

Auttaminen ei ole ikäkysymys

Vantaan Yhteisen pöydän toiminnassa kolme vuotta vapaaehtoistyöntekijänä mukana ollut eläkeläinen Reino Söderholm, 71, on mielissään siitä, että kaiken ikäiset voivat halutessaan auttaa muita ihmisiä.

– Ruoka-apua tarvitsevat ihmiset ovat todella hädässä, ja tuntuu hyvältä, että tässä iässä pystyy vielä auttamaan toisia. Eikä velvoiteta olemaan koko päivää paikalla, muutama tunti kerralla riittää hyvin.

Kaksi päivää viikossa vapaaehtoistyötä tekevä Söderholm korostaa myös yhteisöllisyyttä. Toisen ihmisen seuraa kaipaavat sekä ruokailijat että työntekijät.

– Sen näkee, miten monet kaipaavat seuraa ja ovat yksinäisiä. Kyllä kaikkien pitää aina välillä päästä ulos keskustelemaan toisten ihmisten kanssa.

Lue myös:

Raju uudistus leipäjonoihin? Köyhät halutaan syömään yhdessä, leipäjonot putsataan pääkaupunkiseudun kaduilta

Työryhmä: Fossiilisella bensiinillä ja dieselillä ajaminen kalliimmaksi vuosi vuodelta ja täysi myyntikielto 2045

Kaleva - 1 tunti 6 min sitten
Liikenteen ilmastotyöryhmä kohdistaisi verotusta toisin kuin nyt, jotta eniten saastuttava maksaisi eniten. Raha liikkuisi pääsiassa liikennesektorin sisällä, mutta pienituloisille apua voisi tulla ansiotuloverotuksen kautta.

Asus julkaisi Call of Duty Black Ops 4 -teemaisen GeForce RTX 2080 Ti -näytönohjaimen

Muropaketti - 1 tunti 12 min sitten

ROG Strix RTX 2080 Ti Call of Duty Black Ops 4 Edition -näytönohjaimia valmistetaan vain 500 kappaletta. Eroavaisuudet tavalliseen versioon verrattuna ovat kosmeettisia.

Asus paljasti aiemmin syksyllä yhteistyönsä Call of Duty Black Ops 4 -pelin kanssa. Tuolloin paljastettiin iso joukko tuotteita, jotka ovat saaneet CoD-käsittelyn. Viimeisimpänä joukkoon liittyy ROG Strix RTX 2080 Ti OC -näytönohjain, joka on saanut myös kasvojen kohotuksen.

Näytönohjaimen jäähdytysratkaisu on koristeltu pelin teemaan sopivasti, ja takalevystä löytyy pelin logo Asuksen oman ROG-login lisäksi. Ulkoasuvirittelyn lisäksi erikoismalli ei eroa ROG Strix Geforce RTX 2080 Ti OC -näytönohjaimesta. Grafiikkapiirin boost-kellotaajuus OC-tilassa on 1665 megahertsiä ja muistien tehollinen kellotaajuus 14000 megahertsiä.

Valmistusmäärästä johtuen näytönohjainten saatavuus on rajallinen, eikä hinnoittelua tiedotteen yhteydessä vahvisteta. Hinta noussee lähemmäs 1500 euron luokkaa. Odotetusti näytönohjaimen kylkiäisenä tulee Call of Duty Black Ops 4 -pelin perusversion koodi.

Oulussa ja Espoossa toimiva Minima löysi ison kumppanin Hollannista

Kaleva - 1 tunti 15 min sitten
Oulussa ja Espoossa toimiva yritys kehittää virransäästöä.

Marvel Studios todella pelkää spoilereita: Jopa Jude Law’n lapset joutuivat allekirjoittamaan Captain Marvelin vaikenemissopimuksen

Muropaketti - 1 tunti 17 min sitten

Captain Marvel julkaistaan Suomessa 6. maaliskuuta. Yhdessä keskeisistä rooleista nähdään Jude Law.

Odotetut supersankarielokuvat halutaan ymmärrettävästi pitää salassa mahdollisimman pitkään, sillä jokainen tiedonmurunen kiertää hetkessä ympäri maailman kaikkien fanien korviin. Jude Law nähdään mukana ensi maaliskuussa julkaistavassa, Brie Larsonin tähdittämässä Captain Marvelissa, mutta hänen esittämästä hahmostaan ei ole kerrottu julkisuuteen vielä oikein mitään.

The Late Show with James Cordenissa vieraillut Law kertoo Marvelin salailun menneen niin pitkälle, että jopa hänen lapsensa joutuivat allekirjoittamaan salassapitosopimuksen: “Olin juuri viettämässä lasteni kanssa perhepäivää kuvauspaikalla ja esittelemässä heille stuntteja ja mahtavia avaruusaluksia, kun he [Marvelin laki-ihmiset] hyppäsivät eteemme paperinippuja heilutellen. Joten lapseni kutakuinkin tietävät, mistä on kyse, mutta en saanut kertoa heillekään nimeäni.”

Cordenin haastattelussakin paljon puhuva Law huomauttaa, että hänen pitää pitää suunsa visusti supussa: “Olen niitä ihmisiä, että jos kerron vähän jotain, kerron sitten samalla kaiken.”

Katso koko haastattelu, jossa Law puhuu Captain Marvelin lisäksi myös Young Pope -tv-sarjaroolistaan, oheisesta videosta:

The Record For High-Temperature Superconductivity Has Been Smashed Again

Slashdot - 1 tunti 28 min sitten
Chemists have found a material that can display superconducting behavior at a temperature warmer than it currently is at the North Pole. The work brings room-temperature superconductivity tantalizingly close. From a report: The work comes from the lab of Mikhail Eremets and colleagues at the Max Planck Institute for Chemistry in Mainz, Germany. Eremets and his colleagues say they have observed lanthanum hydride (LaH10) superconducting at the sweltering temperature of 250 K, or -23C. That's warmer than the current temperature at the North Pole. "Our study makes a leap forward on the road to the room-temperature superconductivity," say the team. (The caveat is that the sample has to be under huge pressure: 170 gigapascals, or about half the pressure at the center of the Earth.)

Read more of this story at Slashdot.

Porin prikaatin jääkärikomppania läpäisi Naton arvioinnin

Yle uutiset - 1 tunti 42 min sitten

Porin prikaatin 1. jääkärikomppania on läpäissyt sotilasliitto Naton tekemän suorituskyvyn arvioinnin, ilmoittaa Maavoimat.

Arviointi yhdistettiin kriisinhallinnan harjoitukseen, joka pidettiin Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa marraskuun lopulla. Naton valtuuttama suomalaisista ja ulkomaalaisista arvioitsijoista koostuva ryhmä esittää nyt Natolle, että jääkärikomppanian taisteluvalmiutta vahvistetaan.

– Tämä osoittaa, että pystymme antamaan varusmiehille kansainvälisen kriisinhallinnan vaikeisiin olosuhteisiin tähtäävän koulutuksen, Porin prikaatin komentaja, eversti Mika Kalliomaa sanoo.

Porin prikaatin 1. jääkärikomppania on ensi vuoden ajan sekä Naton NRF-valmiudessa että osa Suomen ilmoittamaa YK:n ja EU:n joukkopoolia. NRF tarkoittaa niin sanottuja Naton nopean toiminnan joukkoja.

Vakavasti sairas lapsi joutui henkirikoksen uhriksi Nurmijärvellä – poliisi epäilee miestä murhasta

Kaleva - 1 tunti 46 min sitten
Vuonna 1982 syntyneen miehen epäillään murhanneen vakavasti sairaan lapsen 21.–22. marraskuuta välisenä aikana yksityisasunnossa Nurmijärvellä.

Monster Hunter Worldiä pääsee nyt testaamaan konsoleilla täysin ilmaiseksi

Muropaketti - 1 tunti 53 min sitten

Xbox Onen ja PlayStation 4:n omistajat voivat nyt pelata Monster Hunter Worldiä ilmaiseksi aina joulukuun 17. päivään saakka.

Monster Hunter Worldiin julkistettiin aiemmin tällä viikolla valtava Iceborne-lisäosa sekä The Witcher 3: Wild Huntin kanssa tapahtuva crossover. Julkistusten kunniaksi Monster Hunter Worldiä pääseekin nyt pelaamaan konsoleilla täysin ilmaiseksi.

Hirviöpelin voi ladata Xbox Onen ja PlayStation 4:n pelikaupoista ja sitä pääsee testaamaan aina joulukuun 17. päivään eli ensi maanantaihin asti.

Try the award-winning Action RPG for FREE. #MHWorld Free Trial now available on PS4 and Xbox One!

⚔️ Dec 11 ~ Dec 17 pic.twitter.com/QS3VZRI0Lm

— Monster Hunter (@monsterhunter) 12. joulukuuta 2018

Älyn jättiläinen löytyy pian Kainuusta – Pohjoismaiden kehittynein tekoälylaitteisto sijoitetaan vanhaan UPM:n paperitehtaaseen

Kaleva - 2 tuntia 2 min sitten
Suomessa on nyt kovat odotukset uudesta supertietokoneesta, joka nostaa tutkijoiden laskentaresurssit Euroopan kärkitasolle ja mahdollistaa huippututkijoiden läpimurrot.

Kun vuosikausia junnanneen vesireitin rakentaminen vihdoin alkoi, aukesi ketsuppipurkki – nyt suunnitellaan satamia ja risteilyaluksia

Yle uutiset - 2 tuntia 3 min sitten
Tästä on kyse
  • Kimolan kanavan veneilijöille suunnitellaan jo pienevenesatamia
  • Satamien rakennustöihin päästään Kymijoen rannoilla vuoden 2019 aikana
  • Venesatamien rakentamisessa varaudutaan myös risteilyliikenteen alkamiseen

Huviveneilylle vuonna 2020 avattavan Kimolan kanavan liikenteeseen suunnitellaan pienvenesatamia.

Kymijoen rannoille Voikkaalle on tarkoitus rakentaa ensi vuonna satamat yli sadalle veneelle. Paikkoja on tulossa sekä vierasveneilijöille että paikallisille veneilyn harrastajille.

Suunnitelmissa varaudutaan myös risteilyliikenteen alkamiseen. Tiedossa on yksi yritys, joka aikoo aloittaa liikennöinnin Kimolan kanavalle.

Tänä syksynä perustettu Heinolan Laivaosakeyhtiö aloittaa liikennöinnin jo ensi kesänä, aluksi tosin vain Heinolan ja Iitin Vuolenkosken välillä. Yhtiöllä on suunnitteilla myös muita reittejä sekä tilausliikennettä.

–Tarkoituksemme on ajaa Heinolasta Vuolenkosken kesätorille kerran viikossa viikonloppuisin, kertoo yrittäjä ja m/s Pyhäjärvi -aluksen kippari Risto Turunen.

Vuolenkoskelle ja Kimolan kanavalle liikennöinnin aloittava alus kotisatamassaan Heinolassa.Risto Turunen, Heinolan Laivaosakeyhtiö

Matka Heinolasta Vuolenkoskelle kestää noin tunnin ja 20 minuuttia. Kun Kimolan kanava aukeaa huviveneliikenteelle, aikoo Heinolan Laivaosakeyhtiö pidentää Heinolasta alkavia risteilyjään Vuolenkoskelta eteenpäin.

– Esimerkiksi Iitin Hiidensaari on hieno paikka, johon voisi viedä Heinolassa vierailevia ulkomaisia turisteja, kaavailee Turunen.

Kanava asettaa rajoituksia liikenteelle

Vuolenkoskella ensi kesänä liikennöintinsä aloittavaan risteilijään mahtuu 50 matkustajaa. Lähes 100-vuotias laiva on alunperin valmistunut Enso Gutzeitin uittotöihin Saimaalle.

Neljä viime vuotta m/s Pyhäjärvi toimi ravintolalaivana Kiteellä, sitä ennen se oli kymmenisen vuotta risteilyliikenteessä itäisellä Saimaalla.

Aluksen pituus on 17 metriä, leveys neljä metriä ja korkeus runsaat neljä metriä. Alus mahtuu kanavaan.

– Korkeuskaan ei tuota ongelmia kanavatunnelissa. Heinolassa on samankokoisia siltojen alituksia, sanoo Risto Turunen.

Kimolan kanavan leveyden, sulun pituuden, väyläsyvyyden ja siltojen alikulkukorkeuden asettamien rajoitusten takia Kymijoella ja kanavassa ei kuitenkaan mikä tahansa alus mahdu risteilemään.

– Maksimissaan alus voisi olla 30 metriä pitkä ja seitsemän metriä leveä. Mahdollisesti yksikerroksinen alus, jossa voisi olla esimerkiksi aurinkokansi tai -terassi, hahmottelee Kouvolan kaupungin kehitysjohtaja Petteri Portaankorva suurinta kanavalle mahtuvaa laivaa.

M/s Suomen Suvi valmistui Keitele-Päijänne -kanavan liikenteeseen 1990-luvun alussa. Yhtä pitkälle ja yhtä leveälle alukselle suunnitellaan laituripaikkaa Voikkaan Virtakiven vierasvenesatamaan Kouvolassa.Päijänne-Risteilyt Hilden Oy

Likimain kuvaillun kaltainen alus valmistui 1990-luvun alussa Keitele-Päijänne -kanavan liikenteeseen.

Päijänteellä ja Keski-Suomessa liikennöivästä Päijänne Risteilyt Hilden Oy:stä tosin arvioidaan, että täsmälleen m/s Suomen Suven mittojen mukainen risteilijä saattaisi olla liian korkea Kimolan kanavan reitillä. Aluksen pohjapiirroksen voi katsoa tästä.

Taipaleen sillan pohjoispuolinen osuus Kimolan kanavasta on jo saatu pengerrettyä.Vesa Grekula / Yle

Risteilyliikenteeseen varautumiseen kuuluu myös Kimolan kanavalta Pyhäjärven kautta Kymijoelle tulevan väylän syväyksen ja viitoituksen parantaminen.

– Satamia, laitureita ja väylän parantamista koskevat suunnitelmat valmistuvat ensi vuoden alkupuolella, kertoo suunnitteluinsinööri Olli-Pekka Helaja Kouvolan kaupungilta.

Yrittäjän oltava ajoissa liikkeellä

Kymijoen rannalla Voikkaan Virtakivessä muun muassa saunaa ja kahvilaa pitävä kouvolalainen yrittäjä Eija Parkkinen on myös tehnyt jo suunnitelmat valmiiksi veneilijöiden palvelemiseksi. Hänen yrityksensä sijaitsee parisataa metriä kaupungin tulevasta vierasvenesatamasta alaspäin.

– Jo ensi kesäksi rantaan valmistuu 30 metriä uutta laituria, kertoo Parkkinen ensimmäisestä projektistaan.

Hänen suunnitelmissaan on myös remontoida omistamaansa sauna- ja kahvilarakennusta.Luvassa on muun muassa ovi-, ikkuna- ja majoitustilaremonttia.

– Olen tässä kahdeksan vuotta toiminut yrittäjänä, ja koko sen ajan on puhuttu Kimolan kanavan aukaisemisesta. Olen jo monta vuotta työstänyt päässäni veneilijäpalveluiden järjestämistä.

Eija Parkkinen on toiminut yrittäjänä 15 vuotta. Ajasta noin puolet hän pitänyt saunaa ja kahvilaa Kymijoen rannalla Voikkaalla, jonne suunnitellaan Kimolan kanavaa käyttävien huviveneilijöiden palveluja.Pyry Sarkiola / Yle

Eija Parkkisen mielestä kaiken on syytä olla valmiina, kun kanava aukeaa huviveneille puolentoista vuoden kuluttua.

– Ensimmäiset kolme vuotta ovat huippuaikaa. Jos ihmiset silloin täällä käydessään pettyvät, eivät he toista kertaa tule, arvioi Parkkinen tulevaisuutta.

Mahdolliset kilpailijat eivät Eija Parkkista huoleta. Päinvastoin hän toivoo, että Kymijoen rannoille tulisi muitakin yrittäjiä.

– On vanhanaikaista ajatella muita vain kilpailijoina. Kaikkia yrittäjiä tarvitaan, jotta tänne saadaan lisää veneitä.

Yhteistyötä veneilyseurojen kanssa

Tulevassa vierasvenesatamassa Virtakivessä on jo entuudestaan nelisenkymmentä kaupungin venepaikkaa. Laituripaikat on tarkoitus uudistaa, ja lisäksi rakennetaan kokonaan uusi laituri kahdeksalle isolle matkaveneelle poijukiinnitystä varten.

Uusia laitureita alueelle rakennetaan noin 60 metrin matkalle.

Suunnitteluinsinööri Olli-Pekka Helaja tulevan Virtakiven vierasvenesataman rannalla Kymijoella. Kuvassa Kymijoki aukeaa pohjoiseen kohti Pyhäjärveä ja Kimolan kanavaa.Pyry Sarkiola / Yle

Vierassataman lisäksi Kouvolan kaupungilta on valmistumassa suunnitelma paikallisten veneilyharrastajien kotisataman rakentamiseksi. Hirvelän sataman lähes 100 laituripaikkaa valmistuvat noin kilometrin päähän Virtakiven vierasvenesatamasta Kymijokea ylöspäin.

Paikka mahdollistaa myös veneiden säilytyksen sataman kenttäalueella.

– Paikallisten veneilijöiden palveleminen on samalla tavalla tärkeää kuin vierailevienkin veneilijöiden. Teemme tiivistä yhteistyötä paikallisten veneilyseurojen kanssa, korostaa Olli-Pekka Helaja.

Paikallisten veneilyharrastajien tarpeisiin rakennetaan lähes 100 kotisatamapaikkaa Voikkaan Hirvelään.Yle / Vesa Grekula

Sekä Hirvelän että Virtakiven venesatamien rakentamisen on tarkoitus alkaa loppuvuodesta 2019. Valtaosa rakennustöistä tehdään veneilykauden päätyttyä.

Satamiin tehdään muuassa sähkö- ja vesipisteet sekä wc:t. Vierasvenesatamaan tehdään myös grillipaikka, Hirvelän kotisatamaan puolestaan luiska veneiden nostoa ja laskua varten. Lisäksi sinne on tulossa muun muassa huoltolaituri ja varaus huoltorakennukselle.

Myös satamien pysäköintialueita sekä rantaan johtavia katuja on tarkoitus parantaa ennen veneilykautta 2020.

Tekemisen vuosi 2019

Vuosi 2019 on Kimolan kanavan ja siihen liittyvien oheispalveluiden vilkkain vuosi.

– Matkailumarkkinointiin liittyvät suunnitelmat tarkentuvat, pienvenesatamien suunnitelmat valmistuvat, satamien rakentaminen päästään aloittamaan ja itse kanava valmistuu, listaa Kouvolan kaupungin kehitysjohtaja Petteri Portaankorva.

Vielä viime toukokuussa Kimolan kanavan vanhat puiden uittoon liittyneet nippunosturit olivat paikallaan.Pyry Sarkiola / Yle

Kanavan rakentaminen on edennyt suunnitellun aikataulun mukaisesti. Taipaleen sillan pohjoispuolinen lyhyehkö osuus on jo saatu sellaiseen kuntoon, että alueella voi hahmottaa millaiselta kanavan pengerrys aikanaan näyttää.

Muualla kanavan louhintatyöt ovat yhä meneillään, valmiiksi kanava saadaan vuoden 2019 loppuun mennessä.

Kanavan rakentaminen vaatii vielä ruoppaustöitä, jotka keskeytettiin joulukuun alussa kanavan jäätymisen takia. Ruoppaus jatkuu kun jäät ovat sulaneet.

Kimolan kanava otetaan käyttöön veneilykauden 2020 alkaessa.

Unkari perustaa hallituksen valvomia tuomioistuimia

Yle uutiset - 2 tuntia 5 min sitten

Unkariin perustetaan erillisiä tuomioistuimia, jotka tulevat suoraan oikeusministerin valvontaan. Oikeusistuimet ovat hallinto-oikeuksia, jotka ratkaisevat esimerkiksi vaaleihin ja verotukseen liittyviä laillisuuskysymyksiä.

Uudet tuomioistuimet mahdollistava laki hyväksyttiin tänään keskiviikkona maan parlamentissa.

Tähän asti julkisen toiminnan laillisuutta on arvioitu Unkarin tavallisen oikeusjärjestelmän sisällä. Hallituksen mukaan erillisia tuomioistuimia tarvitaan, koska ne pystyvät käsittelemään tapauksia nykyistä tehokkaammin.

Valtaoikeudet hämärtyvät

Kansalaisjärjestöt ovat huolissaan uusien tuomioistuinten poliittisesta riippumattomuudesta. Unkarin hallituksen mukaan hallinto-oikeuksiin valittavat tuomarit tulevat toimimaan täysin itsenäisesti ilman poliittista ohjausta.

Tämä ei kriitikoiden mukaan muuta sitä, että oikeusministerillä on iso rooli tuomareiden nimetyksissä. Ministeri myös vastaa tuomioistuimen rahoituksesta.

– Laki heikentää valtaoikeuksien jakoa. Rajat toimeenpanovallan ja tuomiovallan välillä sumenevat, mikä voi tasoittaa tietä hallinnon poliittiselle sekaantumiselle päätöksiin, kansalaisjärjestö Helsinki Committee kommentoi uutta lakia.

Lain on määrä astua voimaan 2020.

Lue lisää:

Unkarin pääministerin korruptiotutkinta lopetettiin – EU:n tarkastaja: Vahvistaa epäilyjä oikeuslaitoksen heikkoudesta

Unkari muuttaa perustuslakiaan – uusi laki tekee turvapaikanhakijoiden auttamisesta rangaistavaa

Suuret metsähakkuut ja biotalous sopivat Suomen ilmastopolitiikkaan laskentamallin muutoksen jälkeen – "Kova poliittinen paine sekä säästää että syödä kakkua"

Yle uutiset - 2 tuntia 9 min sitten

Suomen ilmastotoimet näyttävät uusilla laskelmilla riittäviltä jopa silloin, jos metsien hakkuita lisätään yli nyt kestävänä pidetyn rajan.

– Ensimmäistä kertaa ollaan siinä tilanteessa, että hakkuutaso voidaan nostaa yli 80 miljoonan kuutiometrin. Siitä huolimatta hiilinielu jatkaa kasvuaan sillä uralla, mitä se on ollut viimeisten vuosikymmenten aikana, sanoo Helsingin yliopiston tutkija-tohtori Tuomo Kalliokoski.

Suomen luonnonvarakeskuksen Luken tekemät uudet laskelmat Suomen hiilinielujen tulevasta koosta julkaistiin keskiviikkona. Laskelmien mukaan hiilinielujen koko on aiemmin arvioitu alakanttiin. Valitsemalla malliin esimerkiksi korkeamman vaikutuksen ilmastonmuutoksen aiheuttamalle metsien kasvulle, nielujen koko näyttää ensi vuosikymmenellä suuremmalta, kuin aiemmin on arvioitu.

Uuden arvion mukaan vuosina 2021–2015 hiilinielut, siis pääasiassa metsät, sitovat hiiltä 34,77 miljoonaa tonnia, jos mukaan lasketaan myös puusta valmistetut tuotteet ja 27,88 miljoonaa tonnia ilman puutuotteita.

Yle Uutisgrafiikka Kriittinen vertailutaso ei alitu

Vaikka hiilinielu metsähakkuiden ja biotalousinvestointien myötä pienenee, se ei kuitenkaan tipu Luken laskelman mukaan alle kriittisenä pidetyn vertailutason missään vaiheessa 2050-luvulle mentäessä.

Jos näin kävisi ja maankäyttö, kuten metsien hakkuut, olisivat laskennallinen päästö, tarvittaisiin muilla sektoreilla kuten liikenteessä tiukempia ilmastotoimia.

– Tässä oletukset ja valinnat perustuvat EU:n lakitekstiin. Kun tutkijat tekevät skenaarioita, he voivat itse valita oletuksensa ja tulokset ovat sen mukaiset, sanoo Luken apulaisprofessori Aleksi Lehtonen.

Luken apulaisprofessori Aleksi Lehtonen myöntää mallin epävarmuuden ja sanoo, että epävarmuudet ovat isot.Mårten Lampén / Yle Kiihtyykö metsien kasvu lopulta vai ei?

Ilmastotieteellisesti nielut eivät laskelmia muuttamalla mihinkään kasva, vaikka laskennallisesti hiilinielut näyttävät Luken mallissa isommilta ja Suomen ilmastopolitiikka näyttää EU:ssa riittävältä.

– Suhtaudumme varauksella näihin tuloksiin, mihin nyt on päästy. Olettamuksia muuttamalla voidaan hyvin voimakkaasti vaikuttaa myös lopputulokseen, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä.

Uudessa laskelmassa tehdään nyt rohkeampia arvioita hiilinieluista kuin aiemmin. Metsiemme puuston lasketaan kasvavan rajusti.

– Kova poliittinen paine, että pystyttäisiin sekä säästämään että syömään sitä kakkua, eli sekä lisäämään hakkuita että suojelemaan ilmastoa, Hölttä sanoo.

Suomi siis pääsee uusilla laskukaavoilla eroon sanktioista, vaikka metsiä hakattaisiinkin enemmän esimerkiksi sellutehtaiden tarpeisiin.

– Vaikka kyse on ilmastosopimuksen toteuttamisesta, niin mennään metsätalous edellä ja koitetaan ilmastonsuojelu saada mahtumaan siihen malliin, jos se vain onnistuu, Hölttä sanoo.

Suuri kysymysmerkki on, että kun arvioidaan ilmastonmuutoksen aiheuttamaa metsien kasvun kiihtymistä, tapahtuuko sitä lopulta vai ei.

– Uusimmat, parhaimmat tieteelliset löydökset osoittavat, että voi hyvinkin olla, että kasvu ei saavuta tällaisia tavoitteita, mitä nyt ennustetaan. Tämä johtuu siitä, että maaperän ravinteet rupeavat rajoittamaan kasvua, tutkija-tohtori Kalliokoski sanoo.

Vasta kun Luke julkaisee laskelmiensa luvut, tieteellinen yhteisö pystyy arvioimaan, kestävätkö ne tieteellistä arviointia.

Helsingin yliopiston tutkija-tohtori Tuomo Kalliokoski uskoo, että Suomen esittämä tapa laskea hiilinieluja menee EU:ssa helposti läpi.Mårten Lampén / Yle Vaikuttaako poliittinen paine?

Maa- ja metsätalousministeriön alaisen Luken laskelmat ovat herättäneet keskustelua jo ennakkotietojen perusteella, ja niitä on pidetty jopa poliittisina.

– Tässä mennään biotalous eikä ilmasto edellä. Surullista tämä on siksi, että jos LULUCF-asetusta [hiilinielujen laskentaa] horjutetaan, horjuu myös EU:n ilmastopolitiikka, twiittasi Suomen luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Otto Bruun.

Maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Jaana Kaipainen kiistää epäilyt.

– Tutkimustuloksia me ei ohjata. Tämähän ei ole tutkimus, vaan tämä on laskenta, joka on tehty tiettyjen kriteerien mukaan. Matkan varrella on tehty valintoja, ja ne on läpinäkyvästi kerrottu.

Nyt julkaistua hiilinieluarviota ei voi kuitenkaan verrata mihinkään aikaisempaan laskelmaan, koska se on laskettu eri tavalla kuin aiemmat.

Seuraavaksi laskelma menee muiden EU-jäsenmaiden ja komission asiantuntijoiden arvioitavaksi.

Maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Jaana Kaipainen kertoi tänään, miten Luken hiilinielulaskelmat on tehty.Mårten Lampén / Yle

Venäjän liikenneministeriö: Bussit saavat ajaa talvikaudella Saimaan kanavan huoltotiellä

Yle uutiset - 2 tuntia 10 min sitten

Venäjän liikenneministeriö on ilmoittanut, ettei bussiliikennettä Saimaan kanavan huoltotiellä rajoiteta talvikautena 2018–2019.

Asia oli esillä Suomen ja Venäjän hallitusten välisen talouskomission alaisen liikennetyöryhmän kokouksessa 12. joulukuuta Moskovassa.

Liikennetyöryhmän venäläinen osapuoli totesi, ettei rajoituksiin ole tarvetta, koska Venäjän poliisi on aloittanut tieosuudella näkyvän valvonnan.

Venäjän liikenneministeriö rajoitti bussiliikennettä liikenneturvallisuussyistä talvikaudella 2017–2018 joulu–maaliskuussa.

Alkuviikon lakkoilleen Muhoksen Kirkonkylän koulun joulujuhla peruttiin – "Aika ei riitä ohjelman harjoitteluun"

Kaleva - 2 tuntia 15 min sitten
Koulun rehtori Pasi Kukkola kertoo, että päätös joulujuhlan perumisesta tehtiin keskiviikkona järjestetyssä opettajankokouksessa.

Keskustan ruokalinjaus korostaa tasapuolista tukipolitiikkaa ja kouluruokailua – Anttila: "Ruoan polkumyynti voidaan saada aisoihin Suomessa"

Kaleva - 2 tuntia 15 min sitten
Keskustan tuore ruokalinjaus lähtee siitä, että ruoan myynti alle tuotantokustannusten on kiellettävä.

Linux Kernel Developers Discuss Dropping x32 Support

Slashdot - 2 tuntia 18 min sitten
An anonymous reader shared a report: It was just several years ago that the open-source ecosystem began supporting the x32 ABI, but already kernel developers are talking of potentially deprecating the support and for it to be ultimately removed.. [...] While the x32 support was plumbed through the Linux landscape, it really hasn't been used much. Kernel developers are now discussing the future of the x32 ABI due to the maintenance cost involved in still supporting this code but with minimal users. Linus Torvalds is in favor of sunsetting x32 and many other upstream contributors in favor of seeing it deprecated and removed.

Read more of this story at Slashdot.

Android 9 Pie -käyttöjärjestelmään perustuva OxygenOS-betaversio on nyt ladattavissa OnePlus 5 ja 5T -puhelimiin

Muropaketti - 2 tuntia 22 min sitten

OnePlus on avannut Android 9 Pie -päivityksen avoimen betatestauksen OnePlus 5 ja 5T -puhelimille.

OnePlus 5 ja 5T -puhelinmallien Android 9 Pie -käyttöjärjestelmään perustuvan OxygenOS:n uusimman betaversion voi ladata OnePlus-verkkosivujen kautta ja asentaa omalle laitteelleen. Jos betaversion on päivittänyt laitteelleen jo aiemmin, tulevat jatkopäivitykset ladattavaksi OTA-päivityksinä.

Päivitys tuo mukanaan muun muassa Android Pien uudistetun käyttöliittymän, mahdollisuuden käyttää useita sovelluksia rinnakkain, Androidin uusimman turvallisuuspäivityksen ja parannellun ”älä häiritse”-tilan.

Android Pie -päivitys saapuu jakoon myös tavallisille käyttäjille kunhan siitä on saatu korjattua mahdolliset betatestin aikana ilmenneet ongelmat.

Vangittu ukrainalainen elokuvaohjaaja Oleg Sentsov palkittiin Euroopan parlamentin Saharov-palkinnolla

Kaleva - 2 tuntia 24 min sitten
Palkinto luovutettiin Sentsovin serkulle ja lakimiehelle ammuskelutapauksesta toipuvassa Strasbourgissa.

Ranskan poliisi jahtasi kaksi ihmistä Strasbourgin joulumarkkinoilla surmannutta - ampuja haavoittui laukaustenvaihdossa poliisin kanssa

Kaleva - 2 tuntia 33 min sitten
Iskussa haavoittui 12 ihmistä. Hallitus nosti uhkatason korkeimmalle tasolle ja rajatarkastuksia tiukennettiin.

Sivut

Tilaa syöte alakulju.net syötteiden kerääjä