Uutiset

Maailman toiseksi pisin mies vierailee Kainuussa – vierailu liittyy Cajanus-Jättiläisoopperaan

Kaleva - 25 min 29 s sitten
Maailman toiseksi pisin mies, Marokossa syntynyt ja nykyään Pariisissa asuva Brahim Takioullah vierailee tällä viikolla Kainuussa.

The Witch -ohjaajan uutta The Lighthouse -kauhuelokuvaa ylistetään arvioissa: “Parasta Cannesissa tänä vuonna!”

Muropaketti - 26 min 4 s sitten

Willem Dafoen ja Robert Pattinsonin tähdittämä The Lighthouse -elokuva kerää kehuja.

The Witch -elokuvan ohjaajana tunnetun Robert Eggersin uusi The Lighthouse -kauhuleffa taitaa olla vielä edeltäjäänsä parempi teos, sillä sen Cannesin elokuvajuhlilla toissa päivänä nähneet kriitikot ylistävät leffan maasta taivaisiin.

Metacriticin kriitikkoarvioiden keskiarvo on tällä hetkellä huimat 94 / 100 ja Rotten Tomatoes -sivuston mukaan näkemästään on pitänyt 94 prosenttia.

Elokuvan päähenkilöitä esittävät Willem Dafoe ja Robert Pattinson. 1890-luvulle sijoittuvan The Lighthousen käsikirjoituksesta vastaa ohjaaja yhdessä Max Eggersin kanssa. Elokuva on kuvattu 35 millmimetrin filmille käyttäen 1920- ja 1940-luvuilta peräisin olevia kameroita ja tekniikkaa.

The Lighthouse on vasta toinen Eggersin ohjaustyö. Elokuvan laajemman levityksen aikataulu ei ole vielä selvillä.

Robert Eggers’s gripping nightmare The Lighthouse is the best thing in #Cannes2019 with sledgehammer performances from Willem Dafoe and Robert Pattinson, like Steptoe and Son in hell #Cannes72 #Cannes

— Peter Bradshaw (@PeterBradshaw1) 19. toukokuuta 2019

The Lighthouse – Two men on a rock in the ocean slowly go mad. Absolutely phenomenal, visceral, intense, hilarious filmmaking. Every shot is masterful. Score is astounding. Willem Dafoe & Robert Pattinson are incredible, plumbing the depths of insanity. Perfection. #Cannes2019

— Alex Billington @ Cannes (@firstshowing) 19. toukokuuta 2019

The Witch was no fluke. Robert Eggers’ sophomore film, The Lighthouse, is a stunning blend myths and madness. Best film of #cannes2019 so far. Robert Pattinson and Willem Dafoe give ferociously gripping performances

— Total Film (@totalfilm) 19. toukokuuta 2019

Robert Eggers’ The Lighthouse is like if Melville or Poe reimagined The Shining as an odd couple comedy where both protagonists are Jack Torrance. A lot to take in, but Pattinson and Dafoe are superb. #Cannes2019

— Adam Woodward (@AWLies) 19. toukokuuta 2019

Arvostelu: Rage 2 olisi loistava räiskintäpeli, jos siinä pääsisi oikeasti räiskimäänkin

Muropaketti - 28 min 34 s sitten

Rage 2 on räiskintäpeli isolla R-kirjaimella. Vastaan juoksevien, ryömivien ja hyppivien vihollisten lähes aivoton tykittäminen on erinomaista viihdettä, ja luo loistavan pohjan erinomaiselle pelille. Ikävä kyllä Avalanche Studios ja iD Software ovat kurkottaneet Rage 2:n kanssa kuuhun ja vesittäneet loistavan räiskintäkokemuksen kaikella ylimääräisellä.

Julkaisupäivä: 14.5.2019
Studio: Avalanche Studios, iD Software
Julkaisija: Bethesda
Saatavilla: PC (Windows, testattu), Xbox One & PlayStation 4
Pelaajia: 1
Ikäraja: 18
Peliä pelattu arvostelua varten: 12 tuntia

Tarinallisesti Rage 2 sijoittuu alkuperäisen Ragen jälkimaininkeihin eli synkkään tulevaisuuteen, jossa maapalloon osui meteoriitti ja suurin osa ihmiskunnasta kohtasi loppunsa. Pelaaja kuuluu siihen pieneen selviytyjien joukkoon, jotka nukkuivat syväjäädytyksessä koko maailmanlopun ohitse. Herättyään pelaaja huomaa, että autiomaassa tahtipuikkoa heiluttaa fasistinen ihmismutanteista ja ties mistä olioista muodostuva Authority-järjestö.

Rage 2 siis alkaa lupaavasti ja heittää pelaajan lyhyen alkuintron jälkeen keskelle toimintaa. Kun pelihahmokseen on valinnut joko miehen tai naisen, saa vastaan tulevia Authorityn örkkejä alkaa myllyttämään heti kättelyssä käteen tarttuneella pistoolilla. Muutaman minuutin päästä pistooli on vaihtunut rynnäkkökivääriin ja pelaaja on onnensa kukkuloilla.

Viuhuvat luodit repivät vihollisilta raajoja irti ja otsalohkosta sisään tunkeutuva lyijy räjäyttää muukalaisten päät brutaalisti tuhannen päreiksi. Kun kombomittariin on kerätty tarpeeksi voimaa, voi pelihahmon Ranger-puvusta aktivoida overdrive-tilan. Silloin ruutu muuttuu räikeän purppuraksi ja räiskintä entistäkin hauskemmaksi, kun liikkeet nopeutuvat ja tulivoima lisääntyy.

Rage 2:ta on helpointa verrata vuoden 2016 Doom-reboottiin. Ammuskelu on aivotonta, raakaa, nopeatempoista ja ennen kaikkea erittäin hauskaa.

Ikävä kyllä Rage 2 yrittää olla jotain sellaista, mitä sen ei pitäisi olla. Muun muassa Just Causeista tutulle Avalanche Studiosille ja iD Softwarelle ei ole nähtävästi riittänyt, että pelistä tehtäisiin puhdas räiskintäpeli. Rage 2:sta on pyritty kehittämään nykyhetkellä kovasti muodissa oleva avoimen pelimaailman seikkailu.

Lupaavan alun jälkeen iskee ihmetys. Vihollisten tulva loppuu ja sen sijaan pelaajan täytyy kuunnella useiden minuuttien pituisia NPC:iden monologeja, jotka yrittävät avata pelaajalle Rage 2:n tarinaa. Tarina on kuitenkin kaukana mestariteoksesta ja lässytys ärsyttää – Haluaisin vain ampua örkkejä! Onneksi edes osan välivideoista voi sentään skipata.

Räiskintä antaa silti odottaa itseään. Tarina juoksuttaa ympäri autiomaata ja pelaaja laitetaan ajelemaan kuin suoraan Mad Maxista revityillä ajokeilla sinne sun tänne. Ajelussa ei ole sinällään mitään vikaa, mutta se alkaa toistaa itseään hyvin nopeasti.

Autiomaassa ei myöskään ole kovinkaan paljoa nähtävää, välimatkat ovat verrattain pitkiä ja sieltä sun täältä esiin putkahtelevat sivutehtävät ja puhdetyöt tuntuvat irrallisilta kokonaisuuksilta. Mikäli Rage 2:n haluaisi olla hyvä avoimen maailman räiskintä, pitäisi kartan olla joko paljon nykyistä pienempi tai sen pitäisi tarjota rutkasti enemmän sisältöä.

Kun pitkien jaaritteluiden kuuntelemisen ja ympäriinsä ajelun jälkeen saa jälleen nauttia hetken räiskinnästä, on kaikki taas hauskaa. Kun viholliset loppuvat, loppuu hauskakin siihen.

Rage 2 on täynnä hyviä ideoita, joiden jalostus on kuitenkin jäänyt hieman puolitiehen. Pelin edetessä pelaaja oppii uusia supervoimia ja mukana kannettava asevarasto kasvaa. Tarjolla on esimerkiksi viholliset palasiksi räjäyttävä kyky Shatter ja örkit tulee sytyttävä Spitfire-revolveri.

Aluksi vihollisten räjäyttely ja käristäminen tuntuu hauskalta, mutta pian pelaaja huomaa tylsän totuuden: Lisäkykyjen ja erikoisaseiden käyttö on suurimmalta osin turhaa kikkailua, ja tehokkaita örkkejä voi kurittaa heti alussa saatavilla rynnäkkökiväärillä tai haulikolla. Rage 2 myös pihtaa uusia aseita ja kykyjä aivan liian kauan.

Myös pomovastusten suunnittelu on harmillisen yksinkertaista. Oli vastassa sitten Authority-tykkitorni, laserilla pelaajaa osotteleva mutantti tai todellinen päävastus General Cross, kuuluu pelaajan ampua aina kirkkaan sinisenä hohtavaa heikkoa kohtaa. Olisi paljon mielenkiintoisempaa, mikäli pomotaisteluissa voisi käyttää omaa luovuutta ja erikoiskykyjen ja -aseiden mahdollistamia strategioita.

Rage 2 sisältää myös mikromaksuja, joilla aseisiin voi ostaa uusia skinejä oikeaa rahaa vastaan. Mikromaksuilla ei kuitenkaan saa pelillistä etua ja mikäli ne eivät kiinnosta, on maksut helppo unohtaa kokonaan.

Suoraviivaisesti etenemällä ja osan pahimmista jaaritteluista ohittamalla Rage 2:n päätarinan voi läpäistä reilussa kahdeksassa tunnissa. Tästä ikävän suuri osa kuluu autiomaassa ajellessa, mikä tuntuu pelin keinotekoiselta pidentämiseltä. Mikäli sivutehtäviä jaksaa tahkota, saa Rage 2:sta kuitenkin helposti irti useita lisätunteja. Myös korkeampi vaikeustaso luonnollisesti hidastaa läpipeluuta.

Teknisesti Rage 2 on toteutettu kohtalaisen hyvin. AMD:n Ryzen 5 2600X:llä, 16 gigatavun keskusmuistilla, Nvidian RTX 2070:llä ja 1440p-näytöllä ruudunpäivitysnopeus pysyi lähes täysillä grafiikka-asetuksilla noin 60 fps paikkeilla. Peli näyttää hyvältä ja sen graafinen toteutus on juuri sopivan omapäräinen. Varsinkin aavikon maisemat ovat välillä hyvinkin vaikuttavia.

Läpipeluun aikana vastaan tuli pari bugia, joihin kuului esimerkiksi mutanttileirin tyhjentämistä vaatinut sivutehtävä, joka ei päättynyt vaikka kaikki viholliset oli lahdattu. Auto jumittui silloin tällöin keskelle autiomaata ja välillä tarinaa höpöttävät sivuhenkilöt menivät kokonaan mykiksi vaikka suu liikkui edelleen.

Ongelmista huolimatta Rage 2 onnistuu viihdyttämään kohtuullisen hyvin jo nykyisessä muodossaan. Kokonaisuutena Rage 2:ssa harmittaakin eniten se, kuinka paljon parempi se olisi voinut olla. Kehittäjillä olisi pitänyt olla uskallusta tehdä Rage 2:sta puhdasverinen räiskintä ilman pitkästyttävää tarinaa ja pelaajan juoksuttamista.

Jos liian suuren ja sisällöttömän avoimen pelimaailman sijaan kehittäjät olisivat keskittyneet parantamaan Rage 2:n erikoiskykyjen ja aseiden valikoimaa ja laatua, voisi kyseessä olla yksi viime vuosien hauskimmista pelijulkaisuista. Nyt potentiaali hukkuu kuin kuolevan mutantin viimeinen örinä tyhjään autiomaahan.

RAGE 2

”Rage 2 on loistava räiskintä, jossa pääsee räiskimään harmillisen harvoin.”

Tuhkarokkoa ja lääkkeille vastustuskykyisiä bakteereja tavattiin Suomessa edellisvuotta enemmän

Yle uutiset - 52 min 49 s sitten

Tuhkarokon esiintymismäärät nousivat Suomessa viime vuonna, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Vuonna 2017 tuhkarokkotapauksia todettiin 11 ja viime vuonna 16. Kaikki tartuntatapaukset olivat peräisin ulkomailta.

Tartuntojen määrän kasvussa näkyy THL:n mukaan taudin yleistyminen muualla maailmassa, myös Euroopassa.

– Viimeisen 12 kuukauden aikana Euroopan maissa on raportoitu kymmeniä tuhansia tuhkarokkotapauksia, kertoo ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä.

Suomeen tuotu tuhkarokko levisi muihin ihmisiin lähinnä perhepiirissä. Suurin riski tuhkarokon laajemmalle leviämiselle oli Pohjanmaalla, missä rokottamaton lapsi sairastui matalan rokotuskattavuuden alueella.

Puumalainen muistuttaa, että matkustajien kannattaa ennen matkaa tarkistaa oma rokotussuojansa. Tarkistus tulisi tehdä vähintään kuukausi ennen matkaa.

"Lääkeresistenssistä tulee olla huolissaan"

Myös lääkkeille vastustuskykyisten bakteerien esiintymismäärät nousivat Suomessa viime vuonna.

THL seuraa neljän lääkkeille vastustuskykyisen bakteerin määriä. Niiden kaikkien esiintyvyys lisääntyi Suomessa edellisvuodesta. Erityisesti kasvoi enterokokkitapausten määrä, joka kolminkertaistui 66:sta 205:een. Vastustuskykyisten enterobakteeritapausten määrä puolestaan lisääntyi yli puolella 48:sta 73:een.

Vaikka luvut ovat kasvussa, ne ovat THL:n mukaan yhä pieniä. Ylilääkäri Taneli Puumalainen sanoo, että Suomen tilanne on maailmanlaajuisesti arvioituna erittäin hyvä tehokkaan hoitojärjestelmän ja sairaalahygienian ansiosta.

– Mikrobien lääkeresistenssistä ilmiönä tulee olla huolissaan. Se on iso globaali ongelma, joka vaikuttaa hyvin laajalti siihen, minkä hintaisia ja miten tehokkaita mikrobilääkkeitä on jatkossa käytössä, Puumalainen sanoo.

Kaiken kaikkiaan tartuntatautien tilanne on Suomessa Puumalaisen mukaan vakaa. Hän huomauttaa, että maassa ei ollut viime vuoden aikana suuria epidemioita tai kansanterveyttä uhkaavia tapahtumia.

Puutiaisaivotulehdukset viime vuoden tasolla

Viime vuonna tartuntarekisteriin ilmoitettiin 79 puutiaisaivotulehdustapausta, mikä on suunnilleen saman verran kuin vuonna 2017. Tartunnat todettiin pääosin tunnetuilla riskialueilla. THL:n mukaan ilmoitettujen tartuntojen määrä on kuitenkin ollut kasvussa jo useamman vuoden ajan.

Puutiaisaivotulehdusta vastaan on olemassa rokote, mutta THL:n mukaan se on tarpeen vain niille, jotka oleilevat ja liikkuvat luonnossa kesäaikana vähintään neljän viikon ajan.

Riskialueilla vakinaisesti tai kesäasunnossa asuvat ovat oikeutettuja rokotteeseen kansallisessa rokoteohjelmassa. Riskialueiden listaan kuuluu enimmäkseen maantieteellisesti rajattuja saaristoseutuja, mutta tänä vuonna kansallisen rokoteohjelman piiriin lisättiin myös Uudellamaalla sijaitsevan Lohjanjärven lounaisosat.

THL:n mukaan alueella nähtiin tartunnoissa selvää kasvua viime vuonna.

Yleisin punkkien levittämä tauti on borrelioosi, eikä siihen ole olemassa rokotetta.

Jutun kommentointimahdollisuus on avoinna klo 22.00 saakka. Tervetuloa mukaan.

Quentin Tarantinon ohjaaman Once Upon a Time in Hollywood -elokuvan julisteet esittelevät Leonardo DiCaprion vauhdikkaissa tilanteissa

Muropaketti - 56 min 18 s sitten

Quentin Tarantinon uutuuselokuva saa maailmanensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla.

Quentin Tarantinon vuoteen 1969 sijoittuva Once Upon a Time in Hollywood -elokuva saa maailmanensi-iltansa tänään 21. toukokuuta Cannesin elokuvajuhlilla.

Sen kunniaksi Sony Pictures on julkaissut leffasta neljä uutta julistetta. Ne mainostavat kuvitteellisia elokuvia, joissa Leonardo DiCaprion näyttelemä Rick Dalton esiintyy.

Once Upon a Time in Hollywood -elokuvassa nähdään melkoinen näyttelikaarti, sillä mukana ovat DiCaprion lisäksi muun muassa Brad Pitt, Al Pacino, Margot Robbie, Kurt Russell, Dakota Fanning, James Mardsen, Bruce Dern, Michael Madsen, Tim Roth, Timothy Olyphant, Damian Lewis, Lena Dunham, Emile Hirsch, Luke Perry, Scoot McNairy ja James Remar.

Leffa saapuu Yhdysvalloissa laajempaan levitykseen 26. heinäkuuta, mutta Suomen tarkka ensi-ilta ei ole vielä selvillä.

Uuden-Seelannin moskeija-ampujaa syytetään terrorismista

Yle uutiset - 1 tunti 3 min sitten

Uuden-Seelannin Christchruchissa moskeijoihin maaliskuussa hyökännyt mies on saanut syytteen terrorismista. Jo aiemmin häntä vastaan on nostettu syytteet 50 ihmisen murhasta ja 40 ihmisen murhayrityksestä. Nyt murhasyytteiden määrä nostettiin 51:een ampumisessa haavoittuneen miehen kuoltua sairaalassa.

Teoista syytetään 28-vuotiasta australialaista Brenton Tarrantia. Internetissä julkaisemassaan manifestissa Tarrant on kuvaillut olevansa etnonationalisti ja rasisti.

Samassa manifestissa hän totesi motiiviksi teolleen halun kostaa muslimien tekemissä terrori-iskuissa kuolleiden eurooppalaisten puolesta.

Lisää aiheesta:

Uuden-Seelannin terroriepäilty aikoo edustaa itseään oikeudessa – osti aseita netin kautta

Ghassan Alaraji menetti ystävänsä, Rob Classworthin usko murskattiin – Yle tapasi joukkomurhan järkyttämiä uusiseelantilaisia

Tämän tiedämme nyt Christchurchin iskuista: Australialainen pääepäilty vangittu, uhrien joukossa lapsia, Uusi-Seelanti aikoo kiristää aselakeja

Metsähallitus julkaisi Lapin kalastajille oman erikoisnumeron

Kaleva - 1 tunti 6 min sitten
Metsähallitus on julkaissut Lapissa kalastaville oman erikoislehden.

Uusi lukiolaki avaa lukiolaisille ovet korkeakouluopintoihin – Jemina Mård ja Ella Nielsen alkavat opiskella latinaa: "Ei minua haittaa kuluttaa aikaa opiskeluun"

Yle uutiset - 1 tunti 7 min sitten

Lukion ensimmäistä luokkaa käyvä Jemina Mård on kiinnostunut latinan kielen opiskelusta. Kurssia ei ole tarjolla hänen omassa opiskelupaikassaan, Kokkolan suomalaisessa lukiossa, mutta uuden yliopistoyhteistyön kautta hän voi ensi lukuvuonna valita latinan alkeiskurssin Oulun kesäyliopistosta.

– Minusta on ihanaa että voi ottaa yliopistoaineita, siinä avautuu enemmän mahdollisuuksia tulevaisuutta varten. Kielet on tosi tärkeitä nykymaailmassa ja varsinkin historia kiinnostaa, niin latina on tosi hyvä valinta itselle.

Jemina Mårdin tapaan myös Ella Nielsen on ruksannut ensi lukuvuoden valintoihinsa latinan opinnot.

– Meillä lukiossa ei ole voinut opiskella näin erikoista kieltä. On hienoa, että siihen tuli mahdollisuus. Tuntuu jotenkin spesiaalilta, että me ollaan ensimmäisiä täällä Kokkolan lukiossa, jotka voidaan valita korkeakoulukursseja.

Kun Jemina Mård ja Ella Nielsen suorittavat latinan kurssin, se lasketaan mukaan lukion kurssimäärään. Samalla suoritus luetaan hyväksi, jos he jatkavat opintojaan korkeakoulussa.

Laki velvoittaa

Aivan uusi asia uudistus ei ole. Lukiot ovat tehneet vaihtelevasti yhteistyötä korkeakoulujen kanssa, ja kursseja on voinut ennenkin valita avoimen yliopiston opintotarjonnasta.

Koulutuspäällikkö Sari Lehto lupaa, että opintoja pystytään räätälöimään yhdessä opiskelijan kanssa.Ville Viitamäki / Yle

Syksyllä uudistuva lukiolaki kuitenkin ohjaa yhteistyöhön aiempaa pontevammin. Lain mukaan lukioiden tulee tehdä yhteistyötä yhden tai useamman korkeakoulun kanssa. Yhteistyön tapaa ei ole lyöty lukkoon.

Oulun yliopisto käyttää jo nyt mallia, jossa Oulukaverit eli yliopistolähettiläät kiertävät kouluissa ja messuilla kertomassa yliopisto-opiskelusta.

Keski-Pohjanmaalla ja Vaasassa lukiolaisille tarjotaan syksystä alkaen mahdollisuutta suorittaa korkeakoulukursseja lukion aikana. Samantyyppinen yhteistyö käynnistyy jo kesällä Vantaalla, kun kaupunki aloittaa yhteistyön Helsingin yliopiston kanssa.

Myös Äänekoskella on otettu varaslähtö uudistukseen, sillä siellä lukion opintotarjottimella on ollut yliopistokursseja jo kuluvana lukuvuonna.

Lukiokoulutuksen uudistamisen seurantaryhmässä istunut kouluneuvos Taina Lehtonen toteaa, että menneellä hallituskaudella on haluttu uudistaa lukiota ja kohottaa maan osaamistasoa.

– Lukiouudistuksen henki on ollut joustavoittaminen. Korkeakoulujen ja lukion jyrkkää rajaa on haluttu hälventää.

Lukioiden korkeakouluyhteistyö

Syksyllä uudistuva lukiolaki velvoittaa lukiot tekemään yhteistyötä yhden tai useamman korkeakoulun kanssa.

Yhteistyön muotoa ei ole lyöty lukkoon. Sitä voivat olla esimerkiksi korkeakoulukurssien tarjoaminen lukion opintopaletissa tai esimerkiksi korkeakouluvierailut.

Uudistuksen tarkoitus on nopeuttaa nuorten siirtymistä toiselta asteelta eteenpäin sekä auttaa opintopolun valinnassa.

Suomessa korkeakouluyhteistyötä on ollut tähänkin mennessä, mutta vaihtelevasti. Nyt moni lukio on yhteistyön avulla innostunut tarjoamaan parin opintopisteen korkeakoulukursseja nuorille.

Kaikkialla ei ole yliopistoja

Lukiokoulutuksen uudistusta pohtineen työryhmän raporttiin on kirjattu tavoite tasa-arvosta. Kun kaikilla paikkakunnilla ei ole yliopistoja, opintoja pitää voida suorittaa myös verkossa.

Jemina Mårdin ja Ella Nielsenin kotipaikkakunnalla Kokkolassa ei varsinaisesti ole yliopistoa, mutta siellä toimivat Jyväskylän yliopiston alainen yliopistokeskus Chydenius sekä Centria ammattikorkeakoulu. Lisäksi korkeakouluopintoja voi valita myös Oulun ja Vaasan yliopistoista.

Koulutuspäällikkö Sari Lehto avoimesta yliopistosta Kokkolasta on tyytyväinen, sillä osa lukiolaisista on jo valinnut opiskeltavakseen uusia aineita, muun muassa tietotekniikkaa, web-julkaisua sekä liikuntapsykologiaa.

Myös Kokkolan aikuislukion rehtori Terho Taarnan mielestä uudistus on mainio.

– Lukioaikaiset korkeakouluopinnot vahvistavat ajatuksia tulevista opinnoista. Tai ne voivat myös kertoa, että joku aine ei olekaan oikea ratkaisu. Toivon, että uudistus auttaa opiskelijoita tekemään niitä itselleen oikeita ratkaisuja jatkosta.

Aikuislukion rehtori Terho Taarna on sitä mieltä, että osalle lukiolaisista korkeakoulukurssit voisivat olla hyvä tapa tutustua jatko-opintoihin.Ville Viitamäki / Yle

Käytännössä lukiolaisten yliopisto-opintoihin ei ainakaan aluksi ole suurta ryntäystä, eikä sitä odotetakaan. Uusi asia ei heti lyö itseään läpi, eivätkä lukiot ehkä heti keksi parasta tapaa opintojen käytännön järjestämiselle.

Kuka ehtii?

Pienen Toholammin lukion rehtori Jussi Peltokangas ei varauksetta innostu mahdollisuudesta. Hän on huolissaan opiskelijoidensa jaksamisesta.

– Ainakin nyt näyttäisi siltä, ettei syksyksi monellakaan ollut innokkuutta ottaa noita aineita. Lukiolaisilla on lukujärjestys jo muutenkin täysi.

Peltokangas arvioi, että korkeakouluopinnot sopivat parhaiten sellaiselle lukiolaiselle, jolla on jo selkeä visio tulevista opinnoista. Lukioaikainen kurssi johdattaisi kohti niitä.

Aikuislukion rehtori Terho Taarnakin tunnistaa, että monella lukiolaisella työpäivät ovat todella täysiä jo nyt. Siksi hän ei usko, että kaikki käyttäisivät mahdollisuutta kurkistaa korkeakoulumaailmaan.

Lukiokoulutuksen uudistamisen seurantaryhmän raportissa ennakoidaan, että jatkossa ehkä puolet lukiolaisista suorittaa korkeakouluopintoja lukioaikana.

Huoli lukiolaisten jaksamisesta on myös korkeakoulukurssien järjestäjän mielessä. Koulutuspäällikkö Sari Lehto tuo esiin, että opintoja pystytään räätälöimään kullekin opiskelijalle sopivaksi.

– Pienryhmät, tutorointi, opiskelutekniikoiden ja ajanhallinnan hiominen. Näitä voidaan miettiä, että halukkaat varmasti pystyvät osallistumaan.

Valmiutta venymiseen on

Entä opiskelijat itse? Kokkolalaiset Jemina Mård ja Ella Nielsen ovat varauksetta innoissaan valitsemastaan latinan yliopistokurssista, vaikka kummankin koulupäivät venyvät myöhäisiksi.

– Se pitää vaan sitten vetää. Ehkä se yöunista saattaa mennä, koska koulumatka on pitkä ja olen myöhään kotona. Mutta kyllä siihen pystyy, uskoo Ella Nielsen.

Jemina Mård on samaa mieltä.

– Olen ehkä vanhan kansan ihminen, ei minua haittaa kuluttaa aikaa opiskeluun. Olen valmis tekemään mitä se opiskelu vaatii.

Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja Roosa Pajunen on tyytyväinen uudistukseen.Tarmo Niemi/Yle

Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Roosa Pajunen kannattaa lämpimästi uudistusta, joka hänen mukaansa madaltaa kynnystä yliopistomaailmaan.

Kurkistus korkeakouluopintoihin voisi Pajusen mielestä nopeuttaa siirtymistä toiselta asteelta eteenpäin. Yliopistokurssit mahtuisivat paremmin lukiolaisen päiväohjelmaan, jos lukioissa otettaisiin nykyistä paremmin huomioon myös itsenäinen opiskelu, eivätkä lukiokurssit olisi liian laajoja.

– Korkeakouluopinnot lukiokursseina ovat verrattavissa lukion syventäviin opintoihin. Ne tuovat mielenkiintoa, vaikka niitä tietoja ei tarvitsisi ylioppilaskirjoituksissa.

Aiheesta voi keskustella 21.5. klo 22 asti.

90 hertsin virkistystaajuudella toimivalla näytöllä varustettu Nubia Red Magic 3 -pelipuhelin saapuu myyntiin myös Suomessa

Muropaketti - 1 tunti 15 min sitten

ZTE tuo Nubia-alabrändinsä tuoreen pelipuhelimen myyntiin myös Suomessa ja muualla Euroopassa. 

Nubia Red Magic 3:n tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluvat 90 hertsin virkistystaajuudella toimiva 6,65-tuumainen näyttö ja Snapdragon 855 -suoritin.

Näytön lisäksi Nubia Red Magic 3 tarjoaa myös muita varsin vakuuttavia ominaisuuksia. Akun kapasiteetti on peräti 5000 milliampeerituntia ja keskusmuistia löytyy 6-12 gigatavua, sisäisen tallennustilan kapasiteetin ollessa 64-256 gigatavua.

Lisäksi puhelimessa on 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, 48 megapikselin pääkamera ja 16 megapikselin etukamera. Veden- ja pölynkestävyyden osalta laitteelle on annettu IP55-luokitus.

Pelikäytössä puhelinta jäähdytetään pienellä sisäisellä tuulettimella. Puhelimen takapuolelle on asennettu RGB-nauha sekä sormenjälkitunnistin. Toiselle reunalle on sijoitettu kaksi olkanäppäintä pelikäyttöä varten.

Puhelimen myynti alkaa Nubian verkkokaupassa 27. päivä toukokuuta. Puhelimen hinnasta Euroopassa ei ole vielä tietoa, mutta Kiinassa Nubia Red Magic 3:n edullisimman 6/64 gigatavun mallin voi hankkia 2899 juanin eli noin 385 euron hintaan.

F1-legenda Niki Lauda on kuollut

Kaleva - 1 tunti 23 min sitten
Kolminkertainen F1-maailmanmestari kuoli kotikaupungissaan Wienissä perheensä ympäröimänä.Kolminkertainen F1-maailmanmestari Niki Lauda on kuollut.

Tutkijat varoittavat: Merenpinta voi nousta jopa yli kaksi metriä

Yle uutiset - 1 tunti 24 min sitten

Merien pinnat voivat nousta ilmastonmuutoksen vuoksi paljon enemmän kuin aiemmin on tiedetty. Tähän asti on arvioitu, että merten pinta voisi kohota noin metrin kuluvan vuosisadan loppuun mennessä.

Yhdysvaltain tiedeakatemian uuden tutkimuksen mukaan merten pinta voi kuitenkin kohota jopa yli kaksi metriä, jos suuria päästöleikkauksia ei tehdä. Tämä tarkoittaisi, että satojen miljoonien ihmisten olisi muutettava pois rannikoilta ympäri maailman.

Tutkijoiden arvio perustuu Grönlannissa ja Etelämantereella tehtyihin havaintoihin.

Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n vuonna 2013 julkistaman arviointiraportin mukaan merenpinta nousee ilman merkittäviä päästövähennyksiä vuoteen 2100 mennessä 52–98 senttimetriä. Monet tutkijat arvostelivat jo tuolloin arviota liian varovaiseksi.

Tutkijoiden nyt tekemän mallinnuksen perusteella merien pinnat voivat nousta 51–178, jos ilmasto lämpenee viisi astetta. Kun tähän lisätään sulavan jäätikön ja lämpölaajentumisen vaikutus, voivat merien pinnat nousta 62–238 senttimetriä vuoteen 2100 mennessä.

Mikäli ilmasto lämpenee Pariisin ilmastosopimuksessa mainitut kaksi astetta, vaikuttaa merenpinnan korkeuteen eniten Grönlannin jäätiköiden sulaminen. Mikäli lämpeneminen ylittää kaksi astetta, vaikuttaa Etelämantereen jäätiköiden sulaminen yhä voimakkaammin merien pintoihin.

Lisää aiheesta:

"Aallot tuhoavat tämän maan" – Ilmastonmuutos syöksee meren jo Waldonin kotiovelle Marshallinsaarilla, joka murenee mereen ensimmäisten joukossa

Uusi tutkimus paljastaa: Valtameriin on kertynyt paljon enemmän lämpöä kuin aiemmin on tiedetty – Maapallon lämpeneminen on selvästi luultua pidemmällä

Indonesia suunnittelee vaihtavansa pääkaupunkia – Jakarta uppoaa ja on kasvanut liian suureksi

Lue myös:

BBC News: Rise in global sea levels could have "profound consequences"

Rummun vaihtotyö haittaa liikennettä Kalajoen ja Iisalmen välisellä tieosuudella - Tie suljettu, käytössä kiertotie

Kaleva - 1 tunti 29 min sitten
Rummun vaihtotyö haittaa liikennettä Kalajoen ja Iisalmen välisellä tieosuudella.

Äänestys: Vieläkö luet pelilehtiä vai oletko siirtynyt täysin internetin varaan?

Muropaketti - 1 tunti 36 min sitten

Vaikka moni sanoma- ja aikakausilehti on joutunut koville 2010-luvun aikana, ilmestyy Suomessa edelleen kaksi peliaiheista printtilehteä joka kuukausi. Myös ulkomaisista pelijulkaisuista osaa voi ostaa Suomen lehtipisteistä. Tarjontaa siis riittää, ja se on hienoa se!

Nyt Muropaketin äänestyksessä halutaan tietää, vieläkö sinä luet peliaiheisia juttuja ”vanhan koulukunnan tapaan” vai onko pelialan seurantasi puhtaasti digitaalisten julkaisujen varassa.

Kerro lukutottumuksistasi meille alla.

The Dark Crystal: Age of Resistancen uudet kuvat osoittavat Netflix-sarjan luottavan perinteisiin erikoistehosteisiin

Muropaketti - 1 tunti 36 min sitten

Age of Resistance -sarja on esiosa The Dark Crystal -elokuvalle. 

Netflix julkaisi ensimmäisen teaser-trailerin The Dark Crystal: Age of Resistance -sarjasta jo kaksi vuotta sitten, eli produktiota on saatu tehdä aivan kaikessa rauhassa. Nyt sarjasta on julkaistu neljä uutta valokuvaa, joiden perusteella se todellakin tekee kunniaa alkuperäiselle vuoden 1982 The Dark Crystal -elokuvalle.

Sarja on toteutettu Jim Hensonin nukkeanimaatioklassikon tapaan ilman tietokonetehosteita. Nukkeotuksista vastaavat Jim Henson’s Creature Shop -lafka ja Brian Froud, joka toimi alkuperäiselokuvassa konseptitaiteilijana.

Kymmestä jaksosta koostuva The Dark Crystal: Age of Resistance -sarja on esiosa elokuvalle, ja mukana on melkoinen ääninäyttelijäkaarti.

Sarjassa ovat mukana muun muassa Jason Isaacs, Simon Pegg, Alicia Vikander ja Mark Hamill. Keskeisen hahmokolmikon ääninä toimivat Taron Egerton, Anya Taylor-Joy ja Nathalie Emmanuel.

The Dark Crystal: Age of Resistance -fantasiasarjan tuottaa ja ohjaa Louis Leterrier (Now You See Me). Tarkka ensi-ilta ei ole vielä tiedossa.

Maailman huippumuotitalot jättänyt Teemu Muurimäki suunnittelee pukuja Savonlinnan oopperajuhlille ja Saara Aallolle: "Olen nyt urani huipulla"

Kaleva - 1 tunti 37 min sitten
Armanille ja muille maailman muotitaloille työskennellyt suunnittelija Teemu Muurimäki palasi Suomeen ja tuntee vasta nyt olevansa uransa huipulla.

Meemiksi noussut Kakolan rinnehissi Turussa on vihdoin valmis – hyppää koeajolle Areenassa kello 10.25

Yle uutiset - 1 tunti 37 min sitten

Turun funikulaari eli Kakolan rinnehissi on valmis. Turun kaupunki on kutsunut tiistaina median edustajia koeajolle. Pääset seuraamaan Ylen Ari Wellingin selostamaa nousua suorana Areenassa kello 10.25 alkaen.

Yleisölle funikulaari avautuu perjantaina 24. toukokuuta iltapäivällä. Ainakin toistaiseksi hissiajelu on kaikille maksutonta samaan tapaan kuin Aurajoen ylitys Föri-kaupunkilautalla.

Projektijohtaja Janne Laineen äänestä kuuluu helpotus. Pitkä työrupeama funikulaarin kanssa on ohi. On aika siirtyä muihin töihin.

– Nyt näkyy valoa tunnelin päässä. Projektilla on aina alku ja loppu, ja toivottavasti tämä on nyt loppu.

Funikulaarin yläasemaDani Branthin / Yle

Funikulaarin valmistuminen ei ollut läpihuutojuttu. Aikataulu viivästyi moneen otteeseen ja budjetti ylittyi roimasti. Ensiarviot rinnehissin kustannuksista olivat 2,5 miljoonan euron tuntumassa, mutta lopulliseksi hinnaksi on tulossa 5,6 miljoonaa euroa.

Janne Laine kuvailee funikulaarin kyytiä ratikkamaiseksi. Talviolosuhteiden takia alla on teräspyörät, joten kyyti on hieman epätasaista. Laitteessa on harjat, jotka syksyn ja talven tullen putsaavat lehdet ja lumet pois kiskoilta.

Kakolan funikulaari on Suomen ensimmäinen ulkona kulkeva kaupunkivinohissi. Sen kyydissä pääsee esteettömästi Kakolanmäelle, jonne on valmistunut paljon uusia asuntoja. Muuta joukkoliikennettä mäelle ei kulje.

Mitä tilattiin ja mitä saatiin

Turun funikulaari ylitti helmikuussa kansainvälisen uutiskynnyksen, kun sosiaalisessa mediassa herättiin hupailemaan hytin ulkomuodolla. Alkusysäyksen antoi turkulaisen Dani Saarisen twiitti, joka osoitti, että talviseen maisemaan tuotu hytti poikkesi aika tavalla havainnekuvista.

Kaupunkilehti Turkulainen kirjoitti Saarisen tavoittaneen oivalluksellaan valtavan yleisön.

Turun kaupungin viestinnässä naurun kohteeksi joutumista tuskailtiin ensin tovi, kunnes kohu päätettiin kääntää voitoksi. Kaupunki jopa kutsui Dani Saarisen vieraaksi funikulaarin avajaisiin.

Funikulaaria ympäröivä maisema näyttää nyt aivan toiselta kuin helmikuussa. Miltä rinnehissi näyttää twiittaajan silmään nyt?

– Ainakin asemat näyttävät ihan tyylikkäiltä, mutta ei se kabiini ole sen kummemmaksi muuttunut, Saarinen arvioi.

Dani Saarinen ei pääse osallistumaan perjantain juhlallisuuksiin, sillä hän viettää viikonloppuna omia häitään. Hän lupaa testata rinnehissiä tuonnempana.

– Kai se on pakko kerran edes koettaa.

Dani Saariselle on luvassa Turun kaupungin muistolahja, samoin kuin avajaisten ensimmäisille hissikyytiläisille.

Mikä vakiintuu hissin nimeksi?

Kakolan pitkäaikainen opas ja Kakola-yhtiöiden tiedottaja Anu Salminen kuvailee funikulaarin ympäristöä yhä työmaaksi. Rinnehissi kuljettaa kypäräpäisiä työmiehiä lähes äänettömästi.

– Yläasema on tosi futuristinen. Vauhdikkaan näköinen, kun ottaa huomioon tämän historiallisen Kakolan ympäristön. Graniittilinna kuitenkin heijastuu lasipinnasta, Salminen kuvailee.

Funikulaarin kyytiin pitäisi mahtua kerralla paljon väkeä, vaikka kuvissa hytti näyttää pieneltä. Salminen naureskelee, että italialaisia voi mahtua 30, mutta turkulaisia vain 6.

Vaikka Kakolan funikulaari avataan vasta perjantaina, sillä on jo monta nimeä. Funikulaarin lisäksi on puhuttu Fölikulaarista, rinnehissistä ja vinohissistä.

Turun kaupungin uudella YouTube-esittelyvideolla käytetään sanaa kaupunkivinohissi. Muita vaihtoehtoja ovat kiskoköysirata ja Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen suosittelema kiskohissi.

Mikä monista nimityksistä sinun mielestäsi sopii parhaiten kuvaamaan Kakolan kulkupeliä? Aiotko käyttää hissiä Turussa käydessäsi tai arjessasi? Aiheesta voi keskustella tämän jutun yhteydessä. Keskustelu sulkeutuu kello 18.

Erikoiskuljetus saattaa haittata liikennettä Vaasan ja Simon välisillä tieosuuksilla

Kaleva - 1 tunti 51 min sitten
Erikoiskuljetus haittaa liikennettä Vaasan ja Simon välisillä tieosuuksilla

Keanu Reevesin hittielokuvalle jo kolmas jatko-osa – Luodit viuhuvat ilmassa taas toukokuussa 2021

Muropaketti - 1 tunti 55 min sitten

Keanu Reevesin vuonna 2014 käynnistynyt John Wick -elokuvasarja on osoittautunut melkoiseksi hitiksi.

Eilen uutisoimme, miten John Wick: Chapter 3 – Parabellum nousi USA:n katsojatilastojen kärkeen, pudottaen Avengers: Endgamen toiselle sijalle.

Tämän valossa Coming Soonin uutinen John Wick 4:n julkaisemisesta ei tule suurena yllätyksenä. Toistaiseksi vailla alaotsikkoa oleva John Wick 4 julkaistaan USA:ssa päivälleen kahden vuoden päästä eli 21.5.2021.

Koirarakas palkkatappaja on saanut hyvän vastaanoton myös Suomessa. Parabellum nousi nimittäin viime viikonlopuna katsotuimmaksi elokuvaksi myös meillä, uutisoi Suomen elokuvasäätiö.

Kuljettajan palkkoja jäi maksamatta, ja lopulta hän sai potkut – bussifirmat voittavat kilpailutuksia oikeuskiistoista huolimatta

Yle uutiset - 2 tuntia 7 min sitten

Linja-autonkuljettajien palkanmaksussa on ollut poikkeuksellisen pahoja puutteita Pirkanmaalla. Osa kuljettajista on haastanut työnantajan oikeuteen, koska heille ei ole maksettu työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

Oikeudessa kuljettajia on edustanut auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n lakimies. AKT pitää Pirkanmaan tapauksia harvinaisen vakavina.

– En itse ole muualla päin Suomea koskaan törmännyt näin räikeisiin ongelmiin palkanmaksussa ja työntekijöiden kohtelussa kuin nämä viime aikoina ilmi tulleet ongelmat Pirkanmaalla, AKT:n lakimies Annika Häggman kirjoittaa sähköpostiviestissä.

Tähän mennessä Pirkanmaan käräjäoikeus on antanut kuljettajien palkkoja koskevista kiistoista yhden tuomion. Kuljettajia ylöjärveläiselle Pirkanmaan tilausliikenne oy:lle välittänyt henkilöstövuokrausyritys tuomittiin käräjäoikeudessa maksamaan kuljettajalle palkkoja runsaat 4 000 euroa.

Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomion mukaan kuljettaja ei ollut voinut sopia työsopimuksellaan yleissitovaa työehtosopimusta heikommista ehdoista.

Oikeus katsoi myös, että puutteellinen tieto työehtosopimusten oikeasta sisällöstä tai normin tulkinnasta ei vapauta työnantajaa velvollisuudesta maksaa kuljettajalle tälle kuuluvaa palkkaa.

Oikeus kuitenkin hylkäsi korvausvaatimuksen kuljettajan perusteettomasta irtisanomisesta. Oikeuden mukaan työnantajalla oli oikeus antaa lopputili, koska kuljettaja oli toiminut usein hänelle annettujen ohjeiden vastaisesti. Kuljettaja on valittanut tuomiosta hovioikeuteen.

Kuljettajalla oli työsopimus henkilöstövuokrausyrityksen kanssa, ja hän ajoi Pirkanmaan tilausliikenteen autolla Tampereen joukkoliikenteen linjaa. Työsuhde alkoi lokakuun lopulla 2016 ja päättyi helmikuun alkupuolella 2017.

Kolme muutakin kuljettajaa sai palkkoja jälkikäteen

Alun perin neljä kuljettajaa haastoi oikeuteen joko vuokratyöyrityksen, Pirkanmaan tilausliikenteen tai molemmat. Kolme heistä solmi tuomioistuimen vahvistaman sovinnon joko henkilöstövuokrausyrityksen tai Pirkanmaan tilausliikenteen kanssa. Sovinnon perusteella kuljettajat saivat palkkasaatavia muutamasta tuhannesta noin kymmeneen tuhanteen euroon.

Aiemmin Pirkanmaan tilausliikenne teki yhteistyötä myös muiden henkilöstövuokrausyritysten kanssa. Uudenmaan ELY-keskuksen tekemien palkkaturvapäätösten perusteella ainakin kolme niistä on jättänyt työntekijöiden palkkoja maksamatta.

Vuosina 2015 ja 2017 palkkaturvaa on maksettu yli 20 työntekijälle. Joukossa on muitakin kuin linja-autonkuljettajia. Työnantajilta takaisin perittävät summat olivat yhteensä yli 100 000 euroa.

Näiden yritysten vastuuhenkilöistä kaksi on tuomittu ehdolliseen vankeuteen ja liiketoimintakieltoon Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Vuosina 2016 ja 2018 annetut tuomiot tulivat muun muassa törkeistä kirjanpitorikoksista ja törkeästä velallisen epärehellisyydestä. Osaa syytteistä käsitellään yhä Turun hovioikeudessa.

Pirkanmaan tilausliikenteen toimitusjohtaja Pertti Johansson sanoo Ylelle, että yritys maksaa kaikki palkat työehtosopimuksen mukaan. Johanssonin mukaan tästä ei voi lipsua, jos haluaa pärjätä julkisissa tarjouskilpailuissa.

Johansson sanoo, että yritys ei enää käytä vuokrakuljettajia.

Aiemmin maksamatta jääneistä palkoista Johansson sysää vastuun henkilöstövuokrausyrityksille. Johanssonin mukaan Pirkanmaan tilausliikenne itse noudatti yritysten kanssa solmimiaan sopimuksia, mutta firmat laiminlöivät palkanmaksua.

"Vääristää kilpailua"

AKT hoitaa parhaillaan myös Vammalan palveluliikenne oy:n kuljettajan oikeusjuttua. Kuljettaja vaatii saamattomia palkkoja vajaat 30 000 euroa Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Vaatimukset koskevat vuosia 2015–2018.

Vammalan palveluliikenne torjuu vaatimukset. Yritys on mielestään maksanut kuljettajalle kaikki hänelle kuuluvat palkat.

Vammalan palveluliikenne voitti juuri esimerkiksi kilpailutukset Sastamalan keskustan alueen paikallisliikenteen hoitamisesta sekä Sastamalan pohjoisen ja läntisen alueen palveluliikenteen hoitamisesta.

AKT:n lakimies Annika Häggman vierittää vastuuta kuljettajien oikeuksien polkemisesta myös kunnille. Hän ihmettelee sitä, että edes käräjäoikeudessa vireillä olevat palkkariidat eivät näytä vaikuttavan julkisesta hankinnasta vastaavan yksikön päätöksentekoon.

– Tämä vääristää kilpailua antamalla paremman aseman yrityksille, jotka voivat jättää edullisemman tarjouksen, koska eivät maksa asianmukaista palkkaa. Lisäksi kärsimään joutuvat loppukädessä työntekijät. Lopulta on kyse myös siitä, millaista toimintaa veroeuroilla halutaan rahoittaa, Häggman sanoo.

Tampereen joukkoliikennejohtaja Mika Periviita pitää palkanmaksuun liittyviä ongelmia erittäin harvinaisina.

– Tietoomme on tullut muutamia yksittäistapauksia viimeisten noin 10 vuoden aikana, kun Tampereella on joukkoliikennettä hankittu kilpailuttamalla, Periviita kirjoittaa sähköpostiviestissä.

Periviidan mukaan Tampereen joukkoliikenne edellyttää kilpailutuksiin osallistuvilta yrityksiltä, että ne vahvistavat tarjouksissa noudattavansa työehtosopimuksia. Hankintalain mukaan harkitaan, miten mahdolliset oikeuskiistat vaikuttavat yrityksen mahdollisuuksiin voittaa tarjouskilpailu.

Tampereen joukkoliikenne on käynyt keskusteluja työntekijöiden palkkaongelmista AKT:n kanssa.

– Nämä kuten muutkin ongelmat pyritään selvittämään ja korjaamaan toiminta sääntöjen ja ohjeiden mukaiseksi, Periviita sanoo.

Kilpailija valitti vuokratyöntekijöistä

Vuoden 2017 lopulla Pirkanmaan tilausliikenne voitti merkittävän kilpailutuksen Tampereen seudun Nysse-liikenteessä. Yritys sai ajettavaksi Tampereen joukkoliikenteen linjat 9,17, 20 ja 25. Sopimuksen arvo on vajaat 60 miljoonaa euroa.

Kilpailija, tamperelainen linja-autoyhtiö Länsilinjat valitti hankinnasta markkinaoikeuteen.

Länsilinjat perusteli valitustaan muun muassa sillä, että Pirkanmaan tilausliikenne olisi maksanut kuljettajille liian alhaista palkkaa ja käyttänyt vuokratyövoimaa työehtosopimuksen vastaisesti.

Markkinaoikeus kumosi Länsilinjojen valituksen. Oikeuden mukaan Tampere oli tehnyt kaiken vaadittavan sen selvittämiseksi, että Pirkanmaan tilausliikenne voitiin valita kilpailun voittajaksi.

Kaupunki myös sai Pirkanmaan tilausliikenteeltä vakuutuksen, jossa yritys lupasi lopettaa työehtosopimusten vastaisen vuokratyövoiman käytön kesäkuuhun 2018 mennessä.

Markkinaoikeus katsoi, että Tampere pystyi luottamaan siihen, että Pirkanmaan tilausliikenne täyttää tilaajavastuulain edellytykset ja noudattaa työehtosopimusta.

Voittajan tarjous selvästi muita alhaisempi

Tampereen naapurikaupunki Ylöjärvi puolestaan kilpailutti kehitysvammaisten asiakaskuljetukset vuoden 2018 kesäkuussa. Kilpailutukseen osallistui kolme kuljetusyritystä.

Voitto meni Pirkanmaan tilausliikenteelle. Ylöjärveläisen yrityksen tarjous oli selvästi kilpailijoiden tarjouksia alhaisempi.

Kilpaileva yritys teki hankinnasta oikaisupyynnön. Kilpailijan mukaan voittanut tarjous voi olla niin alhainen vain, jos yritys ei noudata työehtosopimuksia, eli maksaa kuljettajille liian pientä palkkaa.

Ylöjärven perusturvalautakunnan mukaan kaupungilla ei ollut perusteita sulkea Pirkanmaan tilausliikennettä pois tarjouskilpailusta. Yrityksen antaman selvityksen mukaan alhainen hinta ei johtunut työehtosopimusten rikkomisesta. Lisäksi kaupunki tarkasti, että yrityksellä ei ollut maksamattomia veroja tai eläkemaksuja.

Kiire palkata uusia kuljettajia

Pirkanmaan tilausliikenteen toimitusjohtaja Pertti Johansson sanoo, että heillä on tällä hetkellä suuria vaikeuksia palkata voitettujen kilpailutusten vaatimaa määrää kuljettajia. Hänen mielestään syynä ei kuitenkaan ole se, että heidän maineensa olisi kärsinyt palkanmaksun puutteista.

Johanssonin mukaan heidän maineensa kuljettajien keskuudessa on hyvä, mutta ongelma on koko alaa vaivaa työvoimapula.

Pirkanmaan tilausliikenteen pitäisi palkata kuljettajia nopeasti. Syksyllä yritys alkaa pyörittää voittamiaan bussilinjoja täydellä höyryllä.

Pirkanmaan tilausliikenne yrittääkin parhaillaan kouluttaa lisää kuljettajia. Yritys järjestää yhdessä Pirkanmaan ELY-keskuksen kanssa rekrykoulutusta työttömille.

Tarkoitus on tehdä työttömistä työnhakijoista linja-autonkuljettajia noin puolessa vuodessa. Kouluttajana on Tampereen aikuiskoulutuskeskus.

Kurssit eivät täyty

Johanssonin mukaan koulutuksen tulokset näyttävät heikoilta, koska kursseja ei saatu täyteen ja osa toisen kurssin aloittaneista on jättänyt opiskelun kesken.

Johansson sanoo, että aiemmin he ovat jo kouluttaneet osittain omaan laskuun 30 maahanmuuttajaa, joista arviolta 80 prosenttia on työllistynyt heidän yritykseensä.

Yksi asia Johanssonia ihmetyttää. Miksi tarjouskilpailun hävinneet yritykset eivät ole ilmoittaneet, montako niiden kuljettajaa voisi siirtyä Pirkanmaan tilausliikenteeseen?

Alalla on erityinen sopimus tällaisia tilanteita varten. Niin kutsutun Lonka-sopimuksen mukaan kilpailutuksen hävinneen yrityksen pitäisi ilmoittaa, montako kuljettajaa siltä jää vapaaksi. Johansson hämmästelee, mihin 70 kuljettajaa on kadonnut.

Länsilinjojen toimitusjohtaja Terhi Penttilä vastaa näin:

– Viime aikojen kilpailutuksissa Länsilinjat on sekä menettänyt linjoja että saanut uusia. Kaikille menetetyiltä linjoilta vapaaksi jääneille kuljettajille on yt-neuvottelujen kautta löydetty muita töitä.

Länsilinjoilla ei ole tällä hetkellä tarvetta palkata uusia kuljettajia. Työvoiman saatavuus tulevaisuudessa mietityttää silti myös Penttilää, koska kilpailutukset voivat muuttaa tilannetta.

Aiemmin linja-autonkuljettajien koulutus on ollut aikuiskoulutusta. 21 vuoden ikäraja on merkinnyt sitä, että alalle hakeutuneet ovat yleensä ensin hankkineet jo jonkin muun ammatin.

Joitakin vuosia on ollut mahdollista erikoistua linja-autonkuljettajaksi ammattiopiston perustutkinnon kautta. Tämä on antanut mahdollisuuden aloittaa tietyin ehdoin linja-autonkuljettajana jo 18-vuotiaana.

Penttilä sanoo, että joitakin nuoria kuljettajia on Länsilinjoillekin tullut tätä kautta, mutta enemmän voisi tulla.

Varoitus jättihirviöiden ystäville: Uuden Godzilla-elokuvan arvosteluembargo ei povaa järin laadukasta leffaa

Muropaketti - 2 tuntia 9 min sitten

Uusi Godzilla-elokuva saa ensi-iltansa toukokuun lopulla.

Michael Doughertyn ohjaama Godzilla II: King of the Monsters saapuu elokuvateattereihin 29. toukokuuta. Elokuva esitetään suomalaismedioille ensimmäistä kertaa tämän viikon torstaina, mutta arvostelut saa julkaista vasta toukokuun 28. ja 29. päivän välisenä yönä kello 00.00.

Aina kun leffa-arvioiden julkaisua pantataan ensi-iltapäivään asti, kilahtavat hälytyskellot. Tämä kun on perinteisesti ollut merkki siitä, että luvassa on luokatonta kuraa, eikä studio halua sanan leviävän ennen kuin innokkaimmilta katsojilta on saatu nyhdettyä pääsylippurahat kädestä.

Toki on yhä aivan mahdollista, että Godzillan (2014) jatko-osa on korkealuokkaista efektiviihdettä, mutta ennusmerkkien ollessa nämä, emme uskalla odottaa liikoja.

Muropaketin arvostelu Godzilla II: king of the Monstersista ilmestyy – yllätys, yllätys – elokuvan ensi-iltapäivänä.

Sivut

Tilaa syöte alakulju.net syötteiden kerääjä