Uutiset

Eurooppa-ministeri Terho: "Ei tätä kukaan helpoksi olettanutkaan" – Vaikea brexit-vääntö jatkuu edelleen

Kaleva - 46 min 55 s sitten
Nyt jännitetään, miten hallitus Britanniassa suhtautuu erosopimukseen. Jos sopimus läpäisee myös parlamentin seulan, sitten alkavat uudet tiukat neuvottelut.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ei halunnut käräjille todistajaksi – Krp kuulustellut kaksi kertaa, viimeksi tänä syksynä

Kaleva - 1 tunti 1 min sitten
Rinne oli keskeisesti mukana Levi Ski Resortin hallituksessa, kun Jouni Palosaari erotettiin hissiyhtiön pomon paikalta.

Kansainvälisen jätin monopoli murtui itärajalla – turistit käyttävät yhä useammin Lappeenrannassa kehitettyä tax free -järjestelmää

Yle uutiset - 1 tunti 5 min sitten

Harmaa pilvimassa roikkuu matalalla ja valuttaa tihkusadetta yhtä harmaan maiseman päälle. Ollaan Venäjän rajalla Lappeenrannassa. Itänaapurin rajapuomiin on matkaa noin 50 metriä. Nuijamaan rajanylityspaikan valvontakentän asfaltin ylitse lipuu hiljalleen autoja: ensimmäiset aamulla Suomeen tulleet venäläiset ostosmatkailijat ovat palailemassa takaisin kotimaahansa Lappeenrannan ostoskeitaista.

Venäläiset ostosmatkailijat ovat monen lappeenrantalaisen kaupan elinehto.Petri Kivimäki / Yle

Monella venäläisellä rajanylittäjällä on autonsa takakontissa runsaat pakkaukset Valion Oltermanni-juustoa ja muuta ”sanktsionkaa” eli Venäjän tuontikiellon alaista tavaraa. Niitä ei itänaapurista saa laillisesti ostaa.

Moni myös pysähtyy juuri ennen rajaa seisoville kahdelle kopille. Nämä ovat paikkoja, joista itärajan takaa tulevat ostosturistit saavat takaisin arvonlisäveropalautuksia tax free -ostoksistaan. EU:n ulkopuolelta tulevat turistit ovat oikeutettuja näihin palautuksiin jättäessään EU:n alueen. Turisti saa takaisin arvonlisäveroa vastaavan summan, josta on vähennetty tax free -operaattorin välityspalkkio.

Monopoli murtui

Vielä joitakin vuosia sitten koppeja oli rajanylityspaikalla vain yksi. Tuolloin turistien tax free –palautusten markkinaa itärajalla hallitsi kansainvälinen tax free -jätti Global Blue. Nyt tilanne on täysin muuttunut. Kolme vuotta sitten Lappeenrannassa perustettu e-Tax free -yritys on napannut suuren siivun tax free -palautusten markkinoista.

– Olemme kasvaneet todella hurjaa vauhtia. Aloitimme Lappeenrannan alueella, jossa Prisma oli meidän ensimmäinen asiakas, ja nyt meillä on jo suurempi markkinaosuus Kaakkois-Suomessa kuin kilpailijalla Global Bluella, e-Tax free yrityksen kauppiaspalveluiden johtaja Jaakko Syrjänen kertoo.

e-Tax free yrityksen kauppiaspalveluiden johtaja Jaakko Syrjänen.Kari Kosonen / Yle

Syrjäsen väitettä markkinajohtajuudesta on vaikea varmistaa muista lähteistä. Esimerkiksi Global Blue ei halua ottaa kantaa yhtiöiden markkinaosuuksiin. Suuriin tax free -liikkeisiin Kaakkois-Suomessa tekemän soittokierroksen perusteella Syrjäsen väite näyttää kuitenkin uskottavalta.

Esimerkiksi Lappeenrannan Prismasta kerrotaan, että e-Tax free välittää heillä enemmän arvonlisäveropalautuksia kuin Global Blue. Prisma on yksi suurimpia venäläisten turistien ostospaikkoja Kaakkois-Suomessa. Venäläisturistien Lappeenrannassa suosima Laplandia-market käyttää vain e-Tax free -järjestelmää.

Turistit tarkkoja tax free -palautuksista

Anneli Dufva johtaa kahta Kookenkä-kauppaa, joista toinen on Lappeenrannassa ja toinen Kotkassa. Dufvan mukaan turisteille suunnnattu verovapaa kauppa on ehdoton edellytys liiketoiminnassa itärajalla.

– Ilman sitä turisteja ei saa houkuteltua. Minullakin verovapaa kauppa on 15–20 prosenttia liikevaihdosta, Dufva sanoo.

Kookenkä-kauppias Anneli Dufva.Kari Kosonen / Yle

Turistit ovat myös tarkkoja siitä, kuinka paljon veroja tulee takaisin. Tämän vuoksi Dufva joutui äskettäin hankkimaan Global Bluen järjestelmän lisäksi myös e-Tax freen järjestelmän.

– Asiakkaat pyysivät sitä, koska heidän mukaansa siitä saa enemmän rahaa takaisin, Anneli Dufva kertoo.

Kahden veronpalautusjärjestelmän välillä käydäänkin nyt jonkinlaista hintasotaa itärajalla. Turistin kannattaa vertailla järjestelmien tekemiä tarjouksia.

– Voit verrata kassalla Global Blue -yritystä ja E-tax free -yritystä ja valita sen, joka antaa enemmän veronpalautusta, Pietarista ostosmatkalle Lappeenrannan Prismaan tullut Jevgenia Immolainen kertoo.

Valttina helppokäyttöisyys

Jaakko Syrjäsen mukaan e-Tax freen valttina kilpailussa on ollut järjestelmän helppokäyttöisyys ostajalle.

– Myymälässä asiakkaalle ei anneta mitään erillisiä papereita ja tulostella niitä, vaan matkailijan myymälässä saamaan ostoskuittiin lisätään vain tietty id-tunnus. Rajalla asia hoituu nopeasti niin, että asiakas saa palutuksen takaisin automaatista.

Arvonlisäveron palautusautomaatti rajalla.Kari Kosonen / Yle

E-Tax freen järjestelmässä turistin ei tarvitse myöskään näyttää verovapaita ostoksiaan tax free -kopissa rajalla. Ostosten valvontaa suorittaa tullin kanssa sovittu sähköinen järjestelmä, joka valitsee tiettyjen ehtojen perusteella ostokset, jotka tutkitaan rajalla.

Järjestelmää viedään maailmalle

Jaakko Syrjänen oli perustamassa e-Tax free -yritystä kolme vuotta sitten. Kansainvälinen tax free -palautusjätti Premier osti yrityksen runsas kaksi vuotta sitten.

Premier on vienyt e-Tax free -yrityksen kehittämää sähköistä tax free -palautusjärjestelmää myös muihin maihin. Meneillään on esimerkiksi suuri lanseeraus Arabiemiraateissa.

– Arabiemiraatit on ottanut ensi kertaa käyttöön tax free -järjestelmän ja sen pohjana on juuri tämä meidän suomalainen järjestelmämme, Jaakko Syrjänen kertoo.

Kirstunvartija Orpo innostui vertauskuvilla lyttäämään opposition vaihtoehtobudjetit: "Lupausten aava ulappa, rakennettu höttöisälle pohjalle"

Yle uutiset - 1 tunti 16 min sitten

Eduskunta keskusteli tänään opposition esittämistä vaihtoehdoista valtion ensi vuoden talousarvioksi eli budjetiksi.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) puolusti keskustelussa odotetusti hallituksen omaa budjettia ja arvosteli opposition ehdottamia vaihtoehtoja.

Orpon mukaan vaihtoehtobudjetit vastaavat heikosti haasteeseen, jossa työllisyysaste olisi nostettava 75 prosenttiin 2020-luvulla. Orpo huomautti, että valtiovarainministeriön virkamiesten tekemän arvion mukaan vaihtoehtobudjettien vaikutukset kasvuun ja työllisyyteen jäävät pieniksi.

Orpo sanoi vitsikkäästi nostavansa vihreille hattua siitä, että puolue esitteli rohkeasti vaihtoehtobudjetin, joka eduskunnan tietopalvelun mukaan heikentäisi työllisyyttä 21 000 hengellä.

– Emmekö me ole yhdessä puhuneet, että juuri työttömyys lisää eriarvoisuutta, Orpo kysyi vihreiltä.

Suurinta oppositiopuoluetta SDP:tä Orpo sivalsi siitä, että puolue haluaa verottaa kovemmin työtä ja yrittämistä. Orpo kysyi, minne SDP ajattelee uusien työpaikkojen syntyvän.

– Me tiedämme, että ne syntyvät yrityksiin. Tarvitsemme yrityksiä, jotka investoivat ja haluavat kasvaa Suomessa. Sinne niitä työpaikkoja syntyy. Suurin virhe tässä tilanteessa olisi pysäyttää talouden ja työllisyyden kasvu mittavilla veronkorotuksilla, Orpo sanoi.

Orpon mielestä samalla opposition vaihtoehtojen taustalla siintää ”lupausten aava ulappa”, kun jokaiselle luvataan jotakin. Orpo myös totesi, että monet vaihtoehtobudjetit on rakennettu höttöisälle pohjalle.

"SDP:n vaihtoehto yhtälönä mahdoton"

Orpon mukaan SDP hankkisi vaihtoehtobudjetissaan lisätuloja hallinnon digitalisaatiouudistuksista 200 miljoonaa euroa. Lisäksi puolue haluaisi Orpon mukaan ottaa rahaa Sitran taseesta ja Suomen Pankista yli 400 miljoonaa euroa.

– Valitettavasti tulevaisuuteen varattuja rahoja voi käyttää vain kerran. Menot on arvioitu alakanttiin ja tulot vastaavasti viritetty äärimmilleen, jotta teillä olisi varaa kaikkiin lupauksiinne. Kuilu esitystenne ja todellisuuden välillä on syvä ja leveä, Orpo sanoi.

Orpo ihmetteli SDP:n väitettä, että puolueen vaihtoehtobudjetti vähentäisi velanottoa enemmän kuin hallituksen budjetti. Orpon mukaan näin epävarmalle pohjalle rakennettu budjetti ei ole uskottava eikä vastuullinen.

– SDP:n vaihtoehto on yhtälönä kerta kaikkiaan mahdoton, Orpo totesi.

Orpo muistutti eduskuntaa siitä, että vaikka vaalit lähestyvät, jokaisen tulee muistaa, että populismilla on lyhyet jäljet.

– Tämän hallituksen jälkeen työn linjaa on jatkettava, jotta turvaamme hyvinvoinnin. Jos lipsumme tästä, edessä on kiihtyvä velkaantuminen, korkeammat verot ja alhaisempi elintaso. Sitä meistä kukaan ei varmasti halua, Orpo sanoi.

Toisaalta Orpo kiitti oppositiota sen esittämistä vaihtoehdoista. Hän kehui, että vaihtoehtobudjetit on laadittu huolella, perustellusti ja kovalla työllä. Orpo myös piti keskustelua vaihtoehdoista erittäin tervetulleena.

Finavialta jälleen jättisatsaus Lappiin – Kittilän uudistuneelle kentälle lennetään suoria lentoja jo viidestä eri maasta

Yle uutiset - 1 tunti 19 min sitten

Viime vuoden supertalven jälkeen Finavia aloitti 55 miljoonaa euroa maksavat laajennustyöt pohjoisen kentillä. Ennusteen mukaan joulusesongista on tulossa jälleen ennätysvilkas.

Turistilentojen määrä kasvaa pohjoisen kentillä Finavian ennusteen mukaan yhteensä 15 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Lentokentistä vauhdikkaimmin kasvaa Kittilä, jonka matkustajamääriin odotetaan parinkymmenen prosentin nousua. Viime vuonna kasvu oli peräti 26 prosenttia.

Finavian liiketoimintajohtaja Jani Jolkkonen.Sauli Antikainen / Yle

– Marraskuun varaustilanteen perusteella pohjoiseen on luvassa uusi supertalvi. Lapin lentoasemilla hätyytellään ennätyksiä, liiketoimintajohtaja Jani Jolkkonen Finaviasta sanoo.

Kittilässä suurin tarve uudistuksille

Parahiksi joulusesongille avattavan, uudistuneen Kittilän lentoaseman remontti maksoi 20 miljoonaa euroa.

Uuden kentän tilat ovat noin 75 prosenttia vanhaa kenttää suuremmat. Lisäksi Kittilään rakennetaan uusia rullausteitä ja parkkiin mahtuu aiempien kuuden koneen sijaan 12 konetta yhtäaikaa.

Kittilän uusi terminaali avataan 22. marraskuuta.Sauli Antikainen / Yle

Kittilään saapuu suoria lentoja viidestä eri maasta, mikä on enemmän kuin muille pohjoisen kentille. Levin kupeeseen pääsee Lontoosta, Pariisista, Brysselistä, Münchenistä ja Düsseldorfista sekä Zürichistä ja tulevana talvena myös Genevestä.

Lapin kentille jopa kaksi miljoonaa matkustajaa

Kittilän, Rovaniemen ja Ivalon kenttien matkustajamäärien odotetaan nousevan tänä vuonna 1,4 miljoonaan matkustajaan. Vuoteen 2020 mennessä Lapin kolmen vilkkaimman kentän uskotaan palvelevan yhteensä jo kahta miljoonaa lentomatkustajaa.

Tänä vuonna Kittilään, Rovaniemelle, Ivaloon sekä Enontekiölle ja Kuusamoon lentää yhteensä 677 joulucharteria, mikä on 89 lentoa viime vuotta enemmän. Lappi vetää puoleensa etenkin brittejä, sillä suurin osa tilauslentojen turisteista saapuu juuri Iso-Britanniasta.

Pohjoisen kentille pääsee nyt yli 50 kohteesta eri puolilta maailmaa. Tilauslentojen lisäksi Lappiin on avautunut tänä vuonna uusia kansainvälisiä reittilentoyhteyksiä. Esimerkiksi EasyJetin lokakuun lopulla avaama reitti Lontoon Gatwickistä Rovaniemelle vahvistaa Lapin lentotarjontaa.

Rovaniemen lentokenttää uudistettiin 25 miljoonalla eurolla.Finavia

– Uudet reitit tuovat turisteja pohjoiseen ja tarjoavat lisäksi lappilaisille suoria yhteyksiä maailmalle, Finavian Jolkkonen toteaa.

Finavian kaksivuotinen investointiohjelma Lapin lentoasemilla on suuruudeltaan 55 miljoonaa euroa. Rovaniemen, Kittilän ja Ivalon lentoasemille tehdään tuntuvat laajennukset ja palveluja lisätään vastaamaan voimakkaasti kasvavia matkustajamääriä. Rakennustyöt käynnistyivät keväällä 2018 ja saadaan päätökseen vuoden 2019 loppuun mennessä.

Joulukuun tilauslentojan varausmäärät, tilanne 14.11.2018

Reittilennot talvikaudella 2018 – 2019

”Tuo Pokémon-sarjan eloon uudella tavalla” – Perjantaina ilmestyvät Pokémon-pelit saavat runsaasti kehuja

Muropaketti - 1 tunti 29 min sitten

Nintendon Switchille ilmestyvät Pokémon Let’s Go -pelit saavat kiittäviä arvioita kansainvälisessä pelimediassa.

Kesällä julkistetut Pokémon Let’s Go Pikachu ja Eevee -roolipelit ilmestyvät Nintendo Switchille ylihuomenna perjantaina, 16. marraskuuta. Pelien ensimmäiset arviot ovat kuitenkin jo ilmestyneet, ja Pokémonien uusi tuleminen on otettu pelimediassa hyvin vastaan.

Pelin molempien versioiden keskiarvo on uutisen kirjoitushetkellä Metacriticissä 81. Tilannetta sekoittaa hieman se, että osa julkaistuista arvosteluista on listattu molemmille versioille ja osa ei.

Esimerkiksi GamesRadar ylistää Pokémon Let’s Gon olevan ”mahtava yllätys, täysverinen Pokémon-roolipeli interaktiivisuudella, joka tuo sarjan eloon täysin uudella tavalla”. Nintendo Life puolestaan kehuu pelin tasapainoa uusille pelaajille matalan aloituskynnyksen ja kokeneita pelaajia kiinnostavien haasteiden ja kilpailullisen pelaamisen välillä.

Jonkin verran kritiikkiä saavat arvosteluissa osakseen esimerkiksi pelin liikkeentunnistus ja rajalliset online-ominaisuudet. Ylimalkaan tiukimpienkin arvioiden sävy vaikuttaa silti positiiviselta, ja Pokémon Let’s Go -pelien uskotaan viihdyttävän myös nuorempia pelaajia.

Alta näet pelien trailerin.

Valtakunnallista huomiota herättänyt katoamismysteeri selvisi: Porilainen kokoomuspoliitikko löytyi kuolleena Tallinnasta

Yle uutiset - 1 tunti 34 min sitten

Tallinnassa viime vuoden marraskuussa kadonnut porilaispoliitikko Ari Saarilammi (kok.) on löydetty kuolleena. Vuonna 1963 syntynyt Saarilammi katosi marraskuussa 2017 ollessaan ammattiyhdistysmatkalla Virossa.

Katoamisensa jälkeen Saarilammea etsittiin useita kertoja Tallinnan edustan merialueelta myös vapaaehtoisvoimin. Hänestä annettiin kansainvälinen etsintäkuulutus.

Viron poliisi kertoo löytäneensä Saarilammin lokakuussa Miidurannan sataman läheisyydestä. Löytöpaikka sijaitsee noin kymmenen kilometrin ajomatkan päässä Tallinnan kekustasta.

Saarilammen katoamiseen ei Suomen poliisin mukaan epäillä liittyvän rikosta.

Lue lisää:

SK: Vapaaehtoiset etsintäjärjestöt alkavat etsiä Tallinnassa marraskuun lopussa kadonnutta porilaismiestä

Poliisi pyytää havaintoja kadonneesta Ari Saarilammista: Kansainvälinen etsintäkuulutus annettu

Tampereen kaupunki selvittää seitsemänvuotiaan saaman porttikiellon iltapäivähoitoon: "Äärimmäinen rangaistus"

Yle uutiset - 2 tuntia 52 s sitten

Tampereen kaupunki aikoo selvittää, annetaanko kaupungin iltapäiväkerhoissa porttikieltoja rangaistuksena.

Yle kertoi tiistaina, että seitsemänvuotias tamperelainen poika viettää tällä viikolla aamut ennen koulua ja iltapäivät kotona. Syynä on se, että hän sai viikon porttikiellon iltapäiväkerhoon.

Kyseessä oleva Ahjolan päiväkerho on yksityinen, mutta kaupunki valvoo sitä. Kaupungille Ylen kertoma tapaus tuli yllätyksenä.

Kasvatus- ja opetusjohtaja Kristiina Järvelä sanoo, että hänen tiedossaan ei ole erottamistapauksia tai tauolle määräämisiä.

Järvelän mukaan asia on kaupungin valvontayksikössä selvitettävänä.

– Tässä vaiheessa emme kommentoi tätä yksittäistapausta tämän enempää.

Harvinainen tapaus

Iltapäiväkerho perusteli porttikieltoa sillä, että poika ei ollut totellut. Yle näki iltapäiväkerhon lähettämän viestin ja siinä luki, että poika ei rauhoittunut välipalalle, ulkona alkoi potkia ja lyödä lapiolla toista ja pojat huusivat toisilleen rumia sanoja ja kuraa lensi sisällekin.

– Puhuimme asiasta koordinaattorin kanssa ja olemme kaikki sitä mieltä, että viikon tauko on paikallaan, perheen saamassa viestissä sanottiin.

Perheen mukaan he eivät saaneet varoitusta. Iltapäiväkerhon mukaan perhe oli tietoinen tilanteesta.

Yle ei julkista perheen nimeä lapsen suojelemiseksi. Iltapäiväkerhon vanhemmille on kerrottu alkusyksyn ensimmäisessä infotilaisuudessa, että jos lapsilla on häiriökäyttäytymistä, siitä keskustellaan ja jos se jatkuu, tulee viikon tauko.

Ahjolan iltapäivätoiminnan koordinaattori Marja Ukkola sanoi tiistaina Ylelle, että tapaus on hyvin harvinainen.

– Tämä on äärimmäinen viimeinen keino. Muutaman vuoden aikana on muistaakseni annettu neljä, viisi taukoa korkeintaan. Nämä ovat kaikki olleet eri kerhoissa. Meillä on kerhoja kahdeksalla koululla ja lapsia kerhoissa 400. Tämä ei ole mikään laajamittainen asia.

Äärimmäinen kurinpitotoimi

Kasvatus- ja opetusjohtajan Kristiina Järvelän mukaan aamu- ja iltapäivätoiminta perustuu perusopetuslakiin.

– Määräaikainen erottaminen on äärimmäinen rangaistus tai kurinpitotoimi, jota edellyttää pitkä prosessi.

Ennen seuraamusta pitää tarjota tukitoimia ja keskustella vanhempien kanssa.

– Jos lapsella on haastavaa tai aggressiivista käyttäytymistä, tulee kasvatuskeskustelut käydä ja huoltajia kuulla aivan perusopetuslain edellyttämällä tavalla. Opetusta voidaan räätälöidä oppilaan jaksamisen mukaan ja aivan samoin käydään keskustelut kerhotoiminnan osalta, mutta aina ensisijaisena keinona on tuen tarpeen arviointi ja oikeanlaisen tuen tarjoaminen myös kerhotoiminnassa.

Järvelän mukaan koulunkäyntiohjaajan aikaa voi käyttää iltapäiviin, jos lapsi tarvitsee tavallista enemmän tukea. Tällöin kaupunki tarjoaa yksityiselle kerholle lisäresurssia.

Kasvatustieteen professori Marita Mäkinen ei pidä erottamista hyvänä kasvatuskeinona.Jani Aarnio / Yle Professori: Ei järin hyvä keino

Kasvatustieteen professori Marita Mäkinen ei tunne tapausta, mutta pitää porttikieltoa äkkiseltään hurjana ratkaisuna.

– Kuulostaa siltä, että on otettu jääkiekiekkokirjan säännöt jäähyineen ja pelikieltoineen käyttöön. Pedagogisena menetelmänä se ei ole järin hyvä keino, Mäkinen sanoo.

Mäkinen ymmärtää, että iltapäiväkerhon ohjaajien näkökulma voi olla eri kuin lapsen tai perheen näkökulma.

– Tilannekuva ei ole koskaan samanlainen eri näkökulmasta katsottuna. Tilannekuva on voinut olla kaoottinen, kun on 30 lasta ja 2 vain ohjaajaa ja koulun päivän jälkeen uuvuksissa olevat nälkäiset lapset tulevat kerhoon.

Kaiken kiireen keskellä pitäisi ajatella asiaa lapsen näkökulmasta, professori sanoo.

– Tällainen erottaminen voi tuntua ja varmasti tuntuu epäonnistumiselta lapsen näkökulmasta. Se saattaa saada moninaisia tulkintoja lapsen pienessä mielessä.

– Olen kuullut yhden tapauksen, jossa lapsi luuli, että seuraavaksi poliisi tulee ja hän joutuu vankilaan. Äitinsä kainalossa hän pohti illalla asiaa ja toivoi mieluummin kuolevansa kuin joutuvansa tällaisen rangaistuksen kohteeksi, Mäkinen sanoo.

"Minuutin jäähyjä voi antaa"

30 lapsen ryhmä on suuri. Iltapäivähoitoa edeltävä koulupäivä on ollut hyvin erilainen eri lapsille. Iltapäiväkerhossa lapset purkavat koulupäivän tuntoja. Iltapäivähoidon ja koulun pitäisi professorin mukaan tehdä nykyistä enemmän yhteistyötä ja kertoa, mitä lapsille kuuluu.

– Se linkki on usein liian löysä tai joskus jopa olematon. Koulun henkilöstö ei välttämättä tiedä, että iltapäiväkerhon henkilökunta on purjeissa, Mäkinen sanoo.

Iltapäivähoidon henkilöstöä pitäisi professorin mukaan kouluttaa eri toimintamallien käyttöön. Ryhmiä voi eriyttää ja ryhmitellä eri tavalla, jotta yhteistyö sujuisi lasten välillä. Ihan ehdoton professori ei ole jäähyjenkään suhteen.

– Toki pieniä, minuutin jäähyjä voi lapsille antaa, jos näyttää siltä, että tilanne riistäytyy käsistä. Mutta se on ihan toisenlainen toimenpide kuin tällainen viikon tauko, Mäkinen sanoo.

Lue lisää:

Seitsemänvuotias poika sai porttikiellon viikoksi iltapäiväkerhoon – lapsiasiavaltuutettu: "Tuntuu hyvin erikoiselta"

Tenon lohet pienenevät, sillä suureksi kasvamisesta ei ole kalalle hyötyä – varhaisemman sukukypsyyden geeni yleistyy

Kaleva - 2 tuntia 14 min sitten
Geenimuoto, joka ohjaa lohta kasvamaan isoksi ja tulemaan sukukypsäksi myöhemmällä iällä, on käymässä harvinaisemmaksi.

Food Taste 'Not Protected By Copyright,' EU Court Rules

Slashdot - 2 tuntia 19 min sitten
An anonymous reader quotes a report from the BBC: The taste of a food cannot be protected by copyright, the EU's highest legal authority has ruled in a case involving a Dutch cheese. The European Court of Justice said the taste of food was too "subjective and variable" for it to meet the requirements for copyright protection. The court was asked to rule in the case of a spreadable cream cheese and herb dip, Heksenkaas, produced by Levola. Levola argued another cheese, Witte Wievenkaas, infringed its copyright. The firm claimed that Heksenkaas was a work protected by copyright; it asked the Dutch courts to insist Smilde, the producers of Witte Wievenkaas, cease the production and sale of its cheese. The Court of Justice of the European Union was asked by Netherlands' court of appeal to rule on whether the taste of a food could be protected under the Copyright Directive. In order to quality for copyright, the taste of food must be capable of being classified as a "work" and has to meet two criteria: That it was an original intellectual creation; That there was an "expression" of that creation that makes it "identifiable with sufficient precision and objectivity." The court found that "the taste of a food product cannot be identified with precision and objectivity." It said it was "identified essentially on the basis of taste sensations and experiences, which are subjective and variable," citing age, food preferences and consumption habits as examples which could influence the taster.

Read more of this story at Slashdot.

Elseworlds-traileri: Tältä näyttää Arrow’n, Flashin ja muiden DC-supersankareiden yhteisseikkailu

Muropaketti - 2 tuntia 30 min sitten

Tv-sarja Arrow’n ympärille kehittyneen supersankarisarjaperheen yhteisessä seikkailussa hahmot vaihtavat keskenään paikkaa.

Televisiokanava CW julkaisee nykyisin useita DC Comicsin sarjakuviin pohjautuvia sarjoja, joista Arrow, Flash, Supergirl ja Legends of Tomorrow ovat jo vakiinnuttaneet paikkansa katsojien sydämissä. Sarjat sijoittuvat samaan maailmaan, minkä vuoksi niiden hahmot myös vierailevat toistensa sarjoissa.

Tänä vuonna sarjojen yhteisseikkailu on nimeltään Elseworlds ja siinä Stephen Amellin esittämä Oliver Queen yllättäen herääkin Barry Allenina – hahmot siis vaihtavat keskenään paikkaa. Kolmen jakson mittaisesta seikkailusta on nyt julkaistu ensimmäinen tiiseri. Tarinan kerrotaan sijoittuvan Gotham Cityyn, mikä toistaiseksi on ollut CW:n ulottumattomissa.

Elseworlds alkaa CW-kanavalla Flashin jaksolla sunnuntaina 9. joulukuuta, jatkuu Arrow’n jaksolla maanantaina 10. joulukuuta ja tulee päätökseensä Supergirlissä tiistaina 11. joulukuuta.

Yhteisseikkailussa nähdään Amell (Oliver Queen/Green Arrow), Melissa Benoist (Kara Danvers/Supergirl), Grant Gustin (Barry Allen/Flash), Ruby Rose (Kate Kane/Batwoman), Tyler Hoechlin (Clark Kent/Superman), Elizabeth Tulloch (Lois Lane), Jeremy Davies (Dr. John Deegan), Bob Frazer (Roger Hayden/Psycho Pirate) ja Cassandra Jean Amell (Nora Fries). Seikkailu on Ruby Rosen debyytti Batwomanina.

Netflix is Testing a Mobile-Only, $3 Subscription To Make Its Service More Affordable

Slashdot - 2 tuntia 31 min sitten
Netflix is testing a cut-price mobile-only subscription, priced as low as $3 for some, as it explores new packages aimed at widening its appeal in Asia and other emerging markets. TechCrunch: CEO Reed Hastings told Bloomberg last week that the company would test lower-priced packages and it hasn't taken long for those experiments to come to light. The first reports are from Malaysia, where Netflix quietly rolled out a mobile-only tier priced at RM17, or around $4, each month. That's half the price of the company's next cheapest package -- 'Basic' -- which retails for RM33, or around $7.90, per month in Malaysia. A Netflix spokesperson confirmed the Malaysia trial. They added that similar trials are "running in a few countries" although they declined to provide details. It remains to be seen if this new subscription tier will roll out to other parts of the world.

Read more of this story at Slashdot.

Lisää herkkua luvassa: Marvel’s Spider-Manin toisesta laajennuksesta tarjolla traileri

Muropaketti - 2 tuntia 34 min sitten

Marvel’s Spider-Manin kehuttua The Heist -laajennusta seuraa Turf Wars, jossa Hämistä vastaan asettuu Hammerhead.

Syyskuussa myyntiennätyksiä rikkonut Marvel’s Spider-Man sai jo lokakuussa lisäsisältöä The Heist -laajennuksessa, joka sai runsaasti kiitosta Muropaketin arviossa. Pian tarjolla kuitenkin jälleen lisää pelattavaa, sillä pelin seuraava lisäosa, Turf Wars, ilmestyy jo ensi viikolla.

Alta voit katsoa Truf Warsin teaser-trailerin, joka esittelee laajennuksen pääpahiksen Hammerheadin. Tarinallisen sisällön ohella Turf Wars tuo peliin myös kolme uutta Spider-Manin asua, joista yksi on kuvassa tekstin yläpuolella.

Turf Wars ilmestyy kehuttuun PlayStation 4 -peliin tiistaina 20. marraskuuta, ja se kuuluu The City That Never Sleeps -laajennuspakettiin. Lisäosan voi kuitenkin ostaa myös itsenäisesti noin 8 euron hintaan.

Marvel’s Spider-Man on noussut yhdeksi vuoden kehutuimmista peleistä, ja se on juuri saanut myös useita ehdokkuuksia The Game Awards -palkintogaalassa. Arvostelumme pelistä voit lukea tästä.

PowerColor ehti ensimmäisenä julkistamaan Radeon RX 590 -näytönohjaimen

Muropaketti - 2 tuntia 41 min sitten

PowerColor ehti enimmäisenä virallisesti julkistamaan oman Radeon RX 590 -näytönohjaimensa, PowerColor Red Devil RX 590:n. Uuden ohjaimen grafiikkaytimen maksimikellotaajuuden kerrotaan olevan Radeon RX 580 -malliin nähden 17 prosenttia korkeampi, virrankulutuksen pysyessä samana.

Uuden ohjaimen grafiikkaytimen boost-kellotaajuudeksi kerrotaan 1576 megahertsiä, jonka mainostetaan olevan 17 prosenttia enemmän aiempaan RX 580 -malliin verrattuna, ilman että virrankulutus kasvaa. Tämä lienee uuden 12 nanometrin valmistusprosessin ansiota. Muutoin uusi ohjain ei näytä tarjoavan yllätyksiä, eikä se eroa RX 580:stä paljonkaan.

GDDR5-muistia ohjaimessa on kahdeksan gigatavua, jonka kellotaajuus on 2 gigahertsiä.  Jäähdytysratkaisuna PowerColorin mallissa on kaksi tuuletinta. Lämmönsiirtöön käytetään kahdeksan ja kuuden millimetrin paksuisia lämpöputkia. Liitäntöinä näytönohjaimessa on Dual-Link DVI-D, HDMI ja kolme DisplayPort-liitäntää. Virtaa näytönohjain ottaa kuuden ja kahdeksan pinnin PCI-e -virtakaapeleista.

HEXUS kertoo, että PowerColorin lehdistösivuilla PowerColor Red Devil RX 590 näytönohjaimesta kertova tiedote oli päivätty 15. päivälle marraskuuta, mutta se on sittemmin otettu pois sivuilta. Monet muutkin teknologiasivut ovat tosin jo uutisoineet aiheesta. Tätä kirjoitettaessa PowerColorin nettisivut ovat alhaalla ”järjestelmätöiden vuoksi”.

Ainakin osassa markkinoita näytönohjainta myydään ilmeisesti myös pakettina, jossa ovat mukana Resident Evil 2, Devil May Cry 5 ja The Divison 2 -pelit. Pelien hinnaksi on arvioitu 180 dollaria, mutta itse näytönohjaimen hinta ei ole tiedossa. Näytönohjain-pelibundlen kerrotaan olevan saatavissa huomenna.

Liuta liigapelaajia, huippu-uimari ja SM-tason taitoluistelija – Näin pienestä asuinalueesta kehkeytyi huippu-urheilun hautomo

Yle uutiset - 2 tuntia 43 min sitten

Yle uutisoi tiistaina Mikkelin Rantakylän ihmeestä. Noin 5 000 asukkaan alueelta on ponnahtanut jääkiekon SM-liigaan syksyn aikana kolme liigapelajaa, neljä nuorten maajoukkuepelaajaa ja omien ikäluokkiensa ykköset hiihdossa ja yleisurheilussa.

Liigajäillä pelanneet rantakyläläiset ovat Mikko Kokkonen ja Eetu Randelin Jukureissa sekä Leevi Aaltonen KalPassa. Heidän lisäkseen oman ikäluokkansa maajoukkueryhmään kuuluu KalPaa nykyisin edustava Veikka Hahl. Jasmin ja Jessica Kähärä ovat hallineet omia juniorisarjojaan yleisurheilussa ja hiihdossa.

Heidän lisäkseen Rantakylästä on ponnistanut urheilun parrasvaloihin taitoluistelija Lauri Lankila ja Suomen eturivin uimareihin kuuluva Iida Hulkko.

Salibandyssa A-nuorten SM-liigaa Jyväskylässä pelaavat Saukkosen sisarukset Miikka ja Meeri. Joensuun Katajan A-pojissa korisukkaa heiluttaa Rantakylän Roy Juuti.

Kaikki ovat Rantakylän kasvatteja ja suurin osa heistä on viettänyt lapsuutensa Orijärven puutaloalueella. 2000-luvun alussa rakennettu alue käsittää 150 omakotitaloa. Asukkaita puutaloalueella on vajaat 500.

Orijärven asukasyhdistyksen puheenjohtaja Kari Saukkonen on seurannut alueen nuorten esiinmarssia suomalaiselle urheiluhuipulle ihan vierestä ja osallistumalla itsekin muiden alueen vanhempien tavoin lukemattomiin höntsäpeleihin.

Saukkosen mielestä urheilumenestyksen taustalla on asuinalueen rakenne, joka on lasten kannalta ihanteellinen. Talot alueella ovat keskimääräistä isompia ja lapsia on alueella paljon.

– Käytännössä kaikki asuinkadut ovat umpikujia, joiden päässä on kääntöpaikka. Niihin on syntynyt pihapelipaikkoja, joissa lapset ovat voineet höntsäillä turvallisesti ilman pelkoa liikenteestä. Jos auto on tullut, maali on siirretty pois tieltä ja nostettu auton mentyä takaisin paikoilleen.

Yhteisöllisyys mukana alueen suunnittelussa

Orijärven asuinalue oli 1990-luvun lopun valtakunnallista Moderni puutalokaupunki -hanketta, jossa haluttiin malleja viihtyisään ja ympäristön näkökannalta korkealaatuiseen rakentamiseen. Ainakin Mikkelin mittakaavassa Orijärvessä muodostui omaperäinen alue, jollaista ei ainakaan lähiseudulla ole.

Kaupunkiin myöhemmin liittynyt Mikkelin maalaiskunta hankki vanhan ja uuden viitostien välistä maa-alueen 1990-luvulla. Asuinalueesta haluttiin tehdä uudenlainen ja erilainen perinteisiin laatikkolähiöihin verrattuna.

– Meillä oli kaavoituksessa töissä fanaattisia puurakentamisen puolestapuhujia, jotka saivat puhuttua meidät muut ympäri. Alueen lähtökohtana on perinteisen maalaiskylän yhteisöllisyys. Haluttiin tehdä alue, jossa asukkaiden vuorovaikutus syntyy luonnostaan, Mikkelin maalaiskunnan silloinen kunnanjohtaja Juhani Alanen muistelee.

– Kaikki kulkureitit suunniteltiin niin, että asukkaat joutuvat kohtaamaan toisensa arkipäivässään. Asukkaat olivat mukana vaikuttamassa tulevaan asuinympäristöönsä.

Käytännössä kaavoittajan ja asukkaiden yhteinen kädenjälki näkyy lukemattomina umpikujina. Valtaosa Orijärven 150 omakotitalosta sijaitsee umpikujan varressa. Jokaisen kujan päässä on autojen kääntöpaikka, johon on syntynyt luontainen liikuntapaikka lasten höntsäpeleihin. Myös jätepisteet on sijoiteltu yhteisiksi.

– Hieman me pelkäsimme, että syntyy turhia pussinperiä, mutta pelko oli turha, Mikkelin apulaiskaupunginjohtajana kuntaliitoksen jälkeen toiminut Alanen hehkuttaa.

– Tämä nuorten menestys, josta Yle nyt uutisoi, lämmittää aivan valtavasti. Ei voisi uskoa, miten paljon.

Atso Karhi toimi luokanopettajana vuonna 2001 syntyneille 3-6-luokilla.Petri Vironen / Yle Koulu ja lähiliikuntapaikat hyvässä iskussa

Myös Orijärven asukasyhdistyksen puheenjohtaja Kari Saukkonen pitää Orijärven hanketta onnistuneena, vaikka "aivan kaikki asukkaille tehtyjä lupauksia ei pystytty lunastamaan".

– Edesmenneen kaupunginarkkitehdin haave oli yhteisöllinen asuinalue ja se mielestäni toteutui. Sanoisin, että eräänlainen mahdollistaminen on poikinut tällaisen urheilullisen menestyksen. Nuoret ovat saaneet harrastaa ja höntsäillä pihoilla ja kujilla ilman, että kukaan sitä on ollut kieltämässä, Orijärven asukasyhdistyksen puheenjohtaja Kari Saukkonen sanoo.

Rantakylässä itsekin asuva Juhani Alanen alleviivaa myös Rantakylän lähiliikuntapaikkojen ja yhtenäiskoulun roolia huikea menestystarinan taustalla.

– Rantakylä ollut aina maakunnan ykköskoulun maineessa. Opettajat ovat aina olleet innostuneita ja maan kärkikouluja esimerkiksi kirjattomassa opetuksessa ja digiopetuksessa.

Atso Karhi toimii Rantakylän yhtenäiskoulun luokanopettajana. Syksyllä 2010 Karhi sai 3. luokalleen parikymmentä lasta, joista kasvoi yläkouluun mennessä nuoria, joista monen urheiluharrastus jatkuu edelleen. Suurimmat nimet tuolta luokalta ovat liigapelaajat Mikko Kokkonen ja Leevi Aaltonen sekä yleisurheilija, nuorten olympialaisissa hiljattain pronssia lokakuussa hypännyt Jessica Kähärä.

– Kyllä tuo luokka jäi hyvin mieleen. Ehkä vielä kolmannella luokalla poikkeuslahjakkuudet eivät vielä niin erottuneet, mutta pikkuhiljaa se tuli esiin. Voitimme eri lajeissa mestaruuksia ja harrastimme liikuntaa monipuolisesti, Karhi muistelee.

– Nyt tässä odotellaan kutsua NHL-otteluihin ja Timantti-liigan osakilpailuihin. Eikös se niin mene, Karhi virnistää.

Pienen Rantakylän ihme: 5000 asukkaan taajamasta ponnahti kertarysäyksellä kuusi nuorta urheilijaa Suomen huipulle

Lapin lentoasemille on tulossa supertalvi – viidelle lentokentälle laskeutuu joulusesongin aikana yli 670 tilauslentoa

Kaleva - 2 tuntia 59 min sitten
Lapin lentoasemille on tulossa ennätyksellisen vilkas joulusesonki. Myös koko talven matkustajamääristä ennustetaan suuria.

Google Accused of 'Trust Demolition' Over Health App

Slashdot - 2 tuntia 59 min sitten
A privacy expert is criticizing Google for taking over a controversial health app developed by AI firm DeepMind. The app in question -- Streams -- was first used to send alerts in a London hospital but hit headlines for gathering data on 1.6 million patients without informing them. DeepMind now wants the app to become an AI assistant for nurses and doctors around the world. BBC reports: One expert described the move as "trust demolition." Lawyer and privacy expert Julia Powles, who has closely followed the development of Streams, responded on Twitter: "DeepMind repeatedly, unconditionally promised to 'never connect people's intimate, identifiable health data to Google.' Now it's announced... exactly that. This isn't transparency, it's trust demolition," she added.

Read more of this story at Slashdot.

GoldCore Capitalising On Brexit With Dublin Gold Vault

Max Keiser - 3 tuntia 5 min sitten

(Reuters) – Gold broker and storage company GoldCore said on Tuesday it had opened a gold vault in Dublin, aiming to attract investors looking for an alternative to London after Brexit.

Dublin-based GoldCore, which set up the facility in collaboration with security firm Loomis International, said it was Ireland’s first institutional grade vault.

“Brexit and other financial and geopolitical risks make asset diversification and owning assets in different jurisdictions more important than ever,” GoldCore said in a statement.

London is a global precious metals trading and storage hub and GoldCore is not alone in seeking to position itself for potential new business amid the uncertainty of Britain’s planned exit from the European Union next year.

Sources on Monday told Reuters the Bank of France had partnered with U.S. banking group JPMorgan (JPM.N) to expand its range of gold bullion services for other central banks – a business dominated in Europe by London and the Bank of England.

GoldCore offers trading, delivery and storage of gold coins and bars internationally and was founded in 2003. Loomis is one of the world’s largest operators of professional bullion vaults.

News and Commentary

GoldCore seeks to capitalise on Brexit with Dublin gold vault (Reuters.com)

Dublin broker opens new vault for gold bars exiting London due to Brexit (IrishTimes.com)

Gold broker and storage company GoldCore said on Tuesday it had opened a gold vault in Dublin (CNBC.com)

GoldCore capitalising on Brexit with Ireland’s first institutional grade vault. (EuroNews.com)

PRECIOUS – Gold edges up as dollar drifts away from multi-month high (CNBC.com)

Premier Foods to stockpile raw materials in the run-up to Brexit (BBC.com)

Dow falls in wild session as Wall Street fails to recover from sharp losses (CNBC.com)

U.S. government posts $100 billion deficit in October (Reuters.com)

‘Lame-duck’ Congress returns, facing budget, Mueller, border wall issues (Reuters.com)


Source: ZeroHedge.com

Silver Cheapest To Gold In 25 Years – Watch China (ZeroHedge.com)

UBS: Australian Home Prices Could Collapse 30% (Bloomberg.com)

S&P 500 by two-thirds, warns fund manager (MarketWatch.com)

America’s Fake-Money Success Was an Accident – Bonner (BonnerAndPartners.com)

Ray Dalio’s Faith in Gold Is Unshaken (Bloomberg.com)

 

Listen on SoundCloud , Blubrry & iTunesWatch on YouTube below

Gold Prices (LBMA AM)

13 Nov: USD 1,197.55, GBP 928.70 & EUR 1,066.18 per ounce
12 Nov: USD 1,207.05, GBP 940.05 & EUR 1,072.34 per ounce
09 Nov: USD 1,219.05, GBP 936.96 & EUR 1,075.81 per ounce
08 Nov: USD 1,223.45, GBP 932.02 & EUR 1,071.01 per ounce
07 Nov: USD 1,235.05, GBP 938.64 & EUR 1,074.62 per ounce
06 Nov: USD 1,234.85, GBP 947.75 & EUR 1,083.58 per ounce

Silver Prices (LBMA)

13 Nov: USD 14.02, GBP 10.85 & EUR 12.46 per ounce
12 Nov: USD 14.16, GBP 11.00 & EUR 12.57 per ounce
09 Nov: USD 14.34, GBP 11.01 & EUR 12.63 per ounce
08 Nov: USD 14.49, GBP 11.06 & EUR 12.70 per ounce
07 Nov: USD 14.67, GBP 11.15 & EUR 12.77 per ounce
06 Nov: USD 14.70, GBP 11.25 & EUR 12.89 per ounce


Recent Market Updates

– Store Gold In The Safest Vaults In Ireland
– Investors Set To Store Gold In Dublin Due To Brexit Risks
– Investors Start Buying Gold ETFs In October In Bullish Shift
– As Brexit Looms and Stocks Plunge In October – Now May Be The Time to Invest in Gold
– AMERICAN ELECTIONS FARCE AS POLITICIANS IGNORE THE LOOMING $121.7 TRILLION DEBT CRISIS
– Gold ETFs See Strong Demand In Volatile October After Robust Global Gold Demand In Q3
– Venezuela Seeks To Repatriate $550 Million Of Gold From London
– Big Short’s Eisman Is Shorting Two U.K. Banks on Brexit
– “Red October” Highlights Importance of Rebalancing Portfolios and Gold’s “Very Positive” Outlook
– Alarm Bells Ring and Gold Rises In October As Stocks and Property Fall Globally
– Gold Analysts At LBMA See 25% Return To $1,532/oz In 12 months
– Gold Improves Investment, Pension and Central Bank Portfolio’s Risk-Adjusted Returns
– Gold Gains Nearly 1% On Week As Global Stock Markets Fall Sharply

GoldCore Secure Storage Ireland – Information and Introduction Video Here

 

Asiantuntija: Jos Brexit-sopu ei etene, pudotaan kuiluun – Riitaisa Britannian hallitus käsittelee iltapäivällä erosopimusta

Yle uutiset - 3 tuntia 10 min sitten

EU-eroon valmistautuva Britannia on ratkaisevassa tienhaarassa. Pääministeri Theresa Mayn johdolla riitaisa hallitus kokoontuu kello 16 arvioimaan Britannian ja EU:n välistä erosopimusta. Sopu erosopimuksesta syntyi eilen Britannian ja EU:n neuvottelijoiden välillä.

Kuinka sopimuksen hyväksyntä etenee?

Jos hallitus päättää tukea sopimusta, etenee se Britannian parlamentin käsittelyyn.

– Jos hallituksen rivit pysyvät hyvin kasassa, antaa se Maylle paremmin selkänojaa viedä sopimusta läpi, arvioi ohjelmajohtaja Juha Jokela Ulkopoliittisesta instituutista.

Jos parlamentti aloittaa sopimuksen käsittelyn ennen joulua, se on mahdollista saada voimaan aikataulun mukaisesti maaliskuussa. Parlamentin hyväksyntä on kuitenkin hyvin epävarmaa.

Britannian on määrä erota EU:sta ensi maaliskuun lopussa.

EU-puolella sopimus saadaan todennäköisesti nopeasti voimaan, arvioi Jokela. Sopimuksen hyväksyy EU-parlamentti ja ministerineuvosto.

Juha JokelaPetteri Paalasmaa / AOP Jos erosopimus saadaan voimaan, miten Britannian ero toteutuu?

Jos erosopimus saadaan aikaan, Britannia eroaa suunnitellusti maaliskuussa. Samalla alkaa siirtymäaika, joka kestää ainakin vuoden 2020 loppuun.

Siirtymäajan aikana kaupankäynti, matkustaminen ja kansalaisten liikkuminen työ- ja opiskelupaikkojen perässä jatkuisi kuten Britannian EU-jäsenyyden aikana. Britannia itse poistuu EU:n päätöksentekojärjestelmästä.

On täysin kuitenkin mahdollista, että joko Britannian hallitus tai parlamentti eivät hyväksy sopimusta.

Entä jos Britannian hallitus tai parlamentti ei kannata sopimusta?

Mayn hallitus on vähemmistöhallitus, joka nojaa Pohjois-Irlannin unionistipuolueen DUP:n tukeen. DUP on suhtautunyt hyvin kriittisesti siihen, miten Britannialle kuuluvan Pohjois-Irlannin ja EU-maa Irlannin välinen raja järjestetään.

– Jos hallitus ei hyväksy sopimusta tai se ei mene parlamentissa läpi, palataan skenaarioon, jossa erosopimusta ei ole olemassa arvioi Jokela.

Aika neuvottelujen jatkamiselle ennen maaliskuun eroa käy käytännössä hyvin vähiin. Lisäksi jos sopimus kaatuu Britanniassa, Mayn jatko pääministerinä saattaa olla vaakalaudalla ja edessä voi olla hallituskriisi. Myös uusien vaalien mahdollisuudella on spekuloitu.

– Jos Britannia ajautuu sisäpoliittiseen tilanteeseen, jossa ei ole toimintakykyistä hallitusta, EU:ssa joudutaan miettimään tarkkaan, mitä lisäajan puitteissa voitaisiin saavuttaa, arvioi Jokela.

Theresa MayBen Stansall / AFP

Pöydällä on käytännössä kaksi vaihtoehtoa: Britannian on joko erottava EU:sta ilman sopimusta tai pyrittävä taivuttelemaan EU käymään jatkoneuvotteluja.

EU luultavasti tarvitsisi riittävän uskottavat takeet siitä, että sopimus todella voisi syntyä lisäneuvotteluissa, arvioi Jokela. Myös kaikkien 27 jäsenmaan on hyväksyttävä lisäajan myöntäminen.

– Luulen, että EU-puolella halutaan korostaa Britannialle, että saavutettavissa oleva neuvottelutulos on nyt pöydällä ja että lisämyönnytyksiin ei ole enää mahdollisuutta, Jokela sanoo.

Jos edessä on umpikuja, joutuuko Britannia eroamaan ilman sopimusta?

Kaikki osapuolet haluavat välttää niin sanotun no deal -skenaarion eli Britannian eron ilman sopimusta. Se olisi hyvin kaoottinen vaihtoehto. Se on kuitenkin mahdollista.

– Uskon, että EU-puolella ollaan aika nihkeitä siihen, että nyt hylättäisiin tämä sopimus ja ryhdyttäisiin neuvottelemaan viime metreillä parempaa diiliä, Jokela pohtii.

Nykyistä sopimusta on neuvoteltu pian kaksi vuotta.

– On vaikea nähdä, miten sopimus voisi merkittävästi muuttua, sanoo Jokela.

Mitä ero ilman sopimusta merkitsisi?

Käytännössä ero ilman sopimusta merkitsisi sitä, että Britannian ja EU:n on otettava käyttöön erityisiä varajärjestelyjä, joilla akuuteimmat häiriötilanteet saadaan hoidettua. Tällaisia varautumissuunnitelmia on tehty myös liike-elämässä.

– Tämä olisi hyvin arvaamaton skenaario, jossa on paljon epävarmuuksia. Seuraukset ovat hyvin tuntuvia Britannialle, EU:lle ja Suomelle, sanoo Jokela.

EU-kansalaisten oikeudet Britanniassa ja Britannian kansalaisten oikeudet EU:n alueella jäisivät auki ja määrittelemättä sopimuksettomassa tilassa.

Tämä on vain yksi esimerkki lukemattomasta määrästä sopimuksia, jotka jäävät vaille pohjaa sopimuksettomassa EU-erossa.

– Kun säädöspohja putoaa pois, pudotaan kuiluun, eikä tarkkaan tiedetä, mille tasolle laskeudutaan. Vaikutuksia ei pystytä tarkkaan ennakoimaan, Jokela sanoo.

Britannia myös poistuisi käytännössä yhdessä yössä sisämarkkinoilta ja tulliliitosta.

Lue myös:

Theresa May puolusti brexitiä kiivaasti parlamentin edessä ennen hallituksen ratkaisevaa kokousta – Yle seuraa hetki hetkeltä

Mitä olet aina halunnut tietää brexitistä? Ylen EU-kirjeenvaihtaja vastaa nyt kysymyksiisi

Kirjeenvaihtajalta: Britannian erosopimus ja minä

Uutta brexit-äänestystä vaativien ääni voimistuu, mutta aika on kortilla – "Edessä voi olla sukupolven mittainen erämaavaellus EU:n ulkopuolella"

Naista puukotettiin kaupassa Hämeenlinnassa – tekijä oli ulkoiluvapaalla psykiatriselta osastolta

Kaleva - 3 tuntia 10 min sitten
Ruokaostoksilla ollut nainen joutui hyökkäyksen kohteeksi Hämeenlinnassa Jukolan S-Marketissa maanantaina kello 17.30 aikaan.

Sivut

Tilaa syöte alakulju.net syötteiden kerääjä