Uutiset

ONS:n johtoasema ei kestänyt kotikentällä

Kaleva - 29 min 27 s sitten
ONS:n kotivoitto jäi naisten jalkapalloliigan kotiottelussa jäi haaveeksi, vaikka Silja Tuominen vei oululaisjoukkueen 1–0-johtoon JyPK:a vastaan.

Tuhannen kilometrin mutka vanhoilla mopoilla ei ole matka eikä mikään – ”En kuuntele edes musiikkia ajellessa, kuuntelen vain mopon volinaa”

Yle uutiset - 47 min 46 s sitten

Muistatko vielä sen tunteen, kun polkaiset mopon käyntiin, painat kytkimen pohjaan, vaihde päälle ja väännät kahvasta vähän kaasua?

Sitten huristelet vapauteen.

Suomen luoteisnurkassa, Tunturi-Lapissa sijaitsevassa Hetan kylässä moni kokee sen tunteen yhä uudelleen ja uudelleen.

Hetta on vajaan tuhannen asukkaan kylä. Pienessä kylässä toimii oma mopoporukka, joka on kiinnostunut nimenomaan vanhoista mopoista.

Mihku Näkkäläjärvi on lapsesta asti ollut kiinnostunut moottoriajoneuvoista.

– Nyt aikuisiällä kiinnostaa enemmän vanhemmat laitteet, mopot ovat yksi. Sitten löytyy vanha moottoripyörä ja vanha moottorikelkka. Se vanha tekniikka kiinnostaa kovasti, kuvailee Näkkäläjärvi.

Mopokuume tuntuu iskevän lujasti muihinkin, sanoo Näkkäläjärvi.

– On se varmaan ollut vähän sellainen tarttuva tauti. Meitä oli aluksi ihan vain muutama, jotka alkoivat vanhoja mopoja värkkäämään. Vuosi kerrallaan tuli aina uusia harrastajia, kertoo Näkkäläjärvi.

Sama harrastus tuntuu olevan myös Enontekiön nykyisellä kunnanjohtajalla Jari Rantapelkosella. Hän kurautti Pappa-Tunturilla Hangosta Nuorgamiin.

Hetan mopoporukassa on mukana niin naisia kuin miehiäkin.Kaija Länsman / Yle Viime kesänä porukka huristeli muutamassa päivässä tuhannen kilometrin reissun – tämän kesän reissun pilasi lumisade

Hetan mopoporukka ei tyydy ajamaan vain varovasti pihaa ympäri, vaan vanhoille mopoille annetaan välillä kunnolla kyytiä.

– Viime kesänä kävimme Norjassa, Nordkappissa porukalla. Reissu kesti neljä päivää. Kilometrejä tuli aika lailla tuhat.

Jos lähtee reissuun vehkeellä, jonka maksiminopeus on neljäkymmentä kilometriä tunnissa, kärsivällisyyttä tarvitaan vähintäänkin repullinen.

– Minä en edes kuuntele mitään musiikkia. Minä vain kuuntelen mopon volinaa ja mietiskelen kaikkia maailman asioita, nauraa Näkkäläjärvi.

Tänä kesänä mopoilijoiden piti lähteä taas yhdessä reissuun. Jokainen oli varannut kesäloman reissua varten mutta Lapin kesä muutti suunnitelmat, lumen muodossa.

– Niin paljon ei kiinnosta mopolla ajaminen, että lumisateessa lähtisin ajamaan, sanoo Näkkäläjärvi.

Wathénille iski mopokuume kun hän muutti Oulusta Hettaan – haaveissa siintää jo kolmas metallitankkinen kaunotar

Emmi Wathén on ollut tekemisissä mopojen kanssa lapsesta lähtien, mutta ei ollut koskaan omistanut itse mopoa, kunnes muutti Hettaan.

Wathén on tilannut nyt toisen mopon, joka on pari vuotta vanhempi kuin nykyinen peli. Kolmas siintää haaveissa.Kaija Länsman / Yle

Näkkäläjärvi sai koukutettua mopoinnostuksen myös Wathénille.

– Mopokuumehan se tuli ja rupesin katselemaan omaa mopoa. Lopulta löysin Heinolasta sopivan yksilön. Rahtirekka toi sen Ouluun ja siellä laittelin sen loppuun.

– Tuli vähän hoppu saada se fiksattua loppuun, että ehdin muiden kanssa reissuun.

Sinä kesänä Wathén kävi vuoden 1981 mallin Solifer sm -mopolla Norjan Skibottenissa.

Wathén on tilannut nyt toisen mopon, joka on pari vuotta vanhempi kuin nykyinen.

– Kyllä pihalle vielä yksi mopo mahtuisi. Metallitankkiset mopot on se minun juttu. En minä muovitankkisista niin välitä, kertoo Wathén.

Tuhannet vaativat Moskovassa reiluja vaaleja – viranomaiset torjuneet oppositioehdokkaita hylkäämällä kannattajakortteja

Yle uutiset - 49 min 9 s sitten

Moskovassa yli 20 000 ihmistä kerääntyi lauantaina osoittamaan mieltään reilujen vaalien puolesta. Protestoijat vaativat, että opposition ehdokkaat pääsevät syyskuussa järjestettäviin paikallisvaaleihin.

Mielenosoittajien joukossa oli oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi, joka vannoi, etteivät protestoijat anna asiassa periksi.

– Näytämme heille, että tämä on vaarallista peliä, lausui Navalnyi ja sai kannattajiltaan raikuvat suosionosoitukset.

– Tämä on minun kaupunkini! huudettiin väkijoukossa.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi puhui kannattajilleen Moskovassa.SERGEI ILNITSKY/ EPA

Moskovan vaaliviranomaiset ovat estäneet lähes kaikkien kärkioppositioehdokkaiden pääsyn vaaleihin hylkäämällä näiden keräämät kannattajakortit. Viranomaiset ovat väittäneet, että riippumattomia ehdokkaita tukevien kannattajakorttien nimikirjoitukset ovat väärennettyjä.

Venäjän hallinto on sivuuttanut opposition valitukset siitä, että vaaliviranomaiset toimivat mielivaltaisesti hylätessään opposition kannattajakortteja.

Monet venäläiset ovat kuitenkin raivoissaan ja katsovat, että vaalilautakuntien toiminnassa on kyse vaalien häiritsemisestä.

Politiikan tarkkailija Kirill Rogov kirjoitti, että opposition sulkeminen vaaleista on ”yksi Venäjän vaalihistorian suurimmista petoksista”.

– Olemme todistamassa merkittävän laajamittaista rikosta, hän kirjoitti blogissaan.

Viime viikon sunnuntaina poliisi hajotti, ilman viranomaisten lupaa järjestetyn mielenosoituksen kovakouraisesti ja otti kiinni noin 40 ihmistä.

Tänään järjestetylle protestille oli Venäjän lain vaatima ennakkolupa.

Lisää aiheesta:

“Palaamme joka päivä!” – Moskovassa mielenosoitukset rehellisten vaalien puolesta jatkuivat kolmatta päivää

MTV: Helvetin enkeleiden johtaja vangittu – Tutkinnanjohtaja: "Kokonaisuus on hyvin poikkeuksellinen"

Kaleva - 1 tunti 6 min sitten
Helvetin enkelien oletettu johtaja on vangittu huumausainerikoksesta epäiltynä. Helsingin käräjäoikeus vangitsi miehen lauantaina.

Monacon skandaaliprinsessa Stephanie löysi rauhan sirkuksesta – 80-luvun ura laulajana ja uimapukusuunnittelijana on muisto vain

Yle uutiset - 1 tunti 6 min sitten

1980- ja 1990-luvuilla juorulehtien kansia vähän väliä koristanut Monacon prinsessa Stephanie on seestynyt hyväntekeväisyystyötä tekeväksi kuninkaalliseksi. Samalla toinen toistaan räikeämmät skandaaliotsikot ovat vaihtuneet poseerauksiin värikkäiden sirkustyöntekijöiden kanssa.

Prinsessa Stephanie sai tammikuussa 2017 käsisuudelman sirkustirehtööri Petit Gougoulta. Vieressä isoveli ruhtinas Albert II.Eric Gaillard / EPA

Yksi 54-vuotiaan Stephanien tehtävistä on vastata vuosittain järjestettävästä Monte Carlon kansainvälisestä sirkusfestivaalista. Hän suunnittelee festivaalin ohjelmiston ja valitsee esiintyjät.

Varmimmin prinsessa Stephanien näkeekin nykyisin julkisuudessa, kun kansainväliset kuvatoimistot julkaisevat vuosittain tammikuussa kokoelman valokuvia, joissa Stephanie esiintyy Monte Carlon festivaaleilla sirkustaiteilijoiden ja sirkuseläinten seurassa.

Monacon prinsessa Stephanie (keskellä valkoisessa paidassa) poseerasi tammikuussa 2019 yhdessä sirkustaiteilijoiden kanssa Monte Carlon sirkusfestivaalien yhteydessä. Stephanie vastaa festivaalin ohjelmistosta.Sebastien Nogier / EPA Stephanie puolustaa eläinten oikeuksia ja sirkusta

Eläintensuojelijana tunnettu Stephanie on julkisuudessa joutunut puolustelemaan osallistumistaan sirkusesitysten järjestämiseen. Prinsessa on kommentoinut haastattelussa, etteivät eläinten oikeudet ja eläinten esiintyminen sirkuksessa ole yhteensovittamaton asia.

Merileijona hieroi tuttavuutta prinsessa Stephanien kanssa Monacossa tammikuussa 2017.Olivier Anrigo / EPA

Hän on perustellut kantaansa sillä, ettei sirkusfestivaalin eläimiä ole vangittu luonnosta. Lisäksi hän on painottanut sitä, kuinka eläinten elinolosuhteista pidetään hyvää huolta.

– Eläimet ovat kouluttajilleen kuin lemmikkejä. Ne eivät pärjäisi vapaudessa, Stephanie on selittänyt.

Aids-uhrien väsymätön auttaja

Prinsessan aika kuluu myös hyväntekeväisyystyössä. Hän on muun muassa aidsin vastaista työtä tekevän järjestön Fight Aids Monacon puheenjohtaja.

Stephanie on myös useiden muiden hyväntekeväisyysjärjestöjen ja yhdistysten, muun muassa Monacon nuorisokeskuksen ja nimeään kantavan aktiivisuuskeskuksen, puheenjohtaja.

Prinsessa Stephanie osallistui joulukuussa 2013 hyväntekeväisyyshuutokauppaan, jossa myytiin hänen edesmennyttä äitiään, ruhtinatar Gracea esittävä maalaus.Eric Gaillard / EPA

Stephanie on esiintynyt aids-työnsä vuoksi myös kansainvälisillä areenoilla.

Vuonna 2006 hän puhui YK:n aids-kokouksessa ja samasta vuodesta lähtien hän on toiminut YK:n aids-ohjelman UNAIDS:n hyväntahdonlähettiläänä.

Vuonna 2010 Stephanie vihki Ranskan Carpentrasissa Maison de Vien eli Elämän talon, joka on hiv-tartunnan saaneille ja aidsia sairastaville tarkoitettu lepokoti. Monacon hovin mukaan ajatus lepokodin perustamisesta oli prinsessa Stephanien.

Stephanie itse on todennut, että prinsessana hän kokee velvollisuudekseen jatkaa vanhempiensa ruhtinas Rainierin ja ruhtinatar Gracen työtä monacolaisten palvelemisessa.

Monacon ruhtinasperhe kelkkaili yhdessä Sveitsissä vuonna 1966. Kuvassa ruhtinatar Grace, prinsessa Stephanie, ruhtinas Rainier, prinssi Albert ja prinsessa Caroline.

– Nyt kun vanhempamme eivät enää ole täällä, muodostamme sisareni, veljeni Albertin ja Charlenen (Albertin puolison) kanssa hyvän joukkueen, Stephanie on todennut Le Figaro -lehden mukaan.

Ruhtinatar Grace kuoli vuonna 1982 auto-onnettomuudessa, jossa myös 17-vuotias Stephanie oli mukana. Ruhtinas Rainier III kuoli keuhkokuumeeseen vuonna 2005.

Prinsessa Stephanie Marie Elisabeth

Syntynyt 1.2.1965

Vanhemmat:

Ruhtinas Rainier III (1923–2005)

Ruhtinatar Grace (1929–1982)

Sisarukset:

Ruhtinas Albert II (14.3.1958)

Prinsessa Caroline (23.1.1957)

Lapset:

Louis Ducruet (26.11.1992)

Pauline Ducruet (4.5.1994)

Camille Gottlieb (15.7.1998)

Puolisot:

Daniel Ducruet 1995–1996

Adans Lopez Peres 2003–2004

Aviomiehinä henkivartija ja akrobaatti

Stephanien yksityiselämästä ei enää viime vuosina ole saatu skandaaliuutisia aikaan. Aiempina vuosina niitä on riittänyt sitäkin enemmän.

Lehtitietojen mukaan Stephanie seurusteli nuorena niin kilpa-autoilija Paul Belmondon, näyttelijä Anthony Delonin kuin näyttelijä Rob Lowenkin kanssa. 1980-luvun suhdespekulointi oli kuitenkin hillittyä verrattuna siihen millaisia otsikoita 1990-luvulla sikisi.

Vuonna 1995 prinsessa Stephanie avioitui henkivartijanaan aiemmin työskennelleen Daniel Ducruetin kanssa. Pari erosi jo seuraavana vuonna.

Suuri skandaali syntyi, kun Stephanie rakastui henkivartijaansa Daniel Ducruet'iin. Pariskunta sai kaksi lasta, vuonna 1992 syntyneen Louisin ja vuonna 1994 syntyneen Paulinen.

Vuonna 1995 solmittu avioliitto päättyi eroon jo seuraavana vuonna, kun paparazzit kuvasivat rakastajattaren kanssa kuherrelleen Daniel Ducruet'n ja kuvat levisivät juorulehtiin Suomessa asti.

Prinsessa Stephanie juhli 19. marraskuuta 2018 Monacon kansallispäivää yhdessä lastensa Louis Ducruet'n ja Pauline Ducruet'n kanssa.Sebastien Nogier / EPA

Eronsa jälkeen Stephanie rakastui toiseen henkivartijaansa. Suhteesta Jean Raymond Gottliebin kanssa syntyi vuonna 1998 tytär Camille Gottlieb.

Stephanie on julkisuudessa kertonut lastensa olevan elämänsä tärkein asia.

– Halusin, että heillä on jalat maassa ja kunnon arvot. Halusin heidän saavan jotain sellaista, jota minulla ei heidän iässään ollut: nimettömyyden, Stephanie on kertonut kasvatusperiaatteistaan Le Figaro -lehden mukaan.

Prinsessa Carolinen tytär prinsessa Alexandra (vasemmassa reunassa) ja prinsessa Stephanien tyttäret Pauline Ducruet ja Camille Gottlieb osallistuivat toukokuussa 2015 serkkujensa prinsessa Gabriellan ja prinssi Jacquesin kastejuhlaan Monacon katedraalissa.Sebastien Nogier / EPA Stephanie lähti lapsineen sirkuksen matkaan

Vuonna 2001 Stephanie yllätti jälleen kerran kuninkaallisia seuraavat piirit, kun hän liittyi lapsineen sirkuskaravaaniin.

Yllättävän elämänmuutoksen taustalla oli suhde norsunkouluttaja Franco Knien kanssa. Suhde ei kestänyt kauan, mutta pian Stephanie rakastui uuten sirkustaiteilijaan.

Toisen avioliittonsa prinsessa Stephanie solmi vuonna 2003 portugalilaisen sirkusakrobaatin Adans Lopez Peresin kanssa. Tämäkään liitto ei kestänyt, vaan pari erosi jo vuonna 2004.

Monacon ruhtinas Albert II (oikealla), prinsessa Stephanien tytär Pauline Ducruet, prinsessa Stephanie, prinsessa Stephanien poika Louis Ducruet ja tämän kihlattu Marie Chevallier Monte Carlon sirkusfestivaaleilla tammikuussa 2019.Yann Coatsaliou / EPA

Ranskalaisen Point de vue -lehden haastattelussa Stephanien tytär Camille on kertonut prinsessan lasten kutsuvan itseään kolmeksi muskettisoturiksi. Suhdettaan äitiinsä ja isäänsä Camille on verrannut keuhkoihin, joita ilman hän ei pystyisi elämään. Stephanieta Camille on kehunut mallikelpoiseksi äidiksi.

Camille esittelee elämäänsä Instagramissa. Myös sisar Pauline ja veli Louis päivittävät Instagram-tileilleen välähdyksiä yksityiselämästään.

Otsikoista pudonneet: Kesäsarjassa kerrotaan, mitä julkisuuden unohtamille ihmisille kuuluu.

Brexit ajoi vaihtoon jo toisen brittipääministerin – Mutta mitä puuhaa Theresa Mayn edeltäjä David Cameron tyyriissä puutarhavajassaan?

Tietovuotaja Edward Snowden kiittää Moskovan pizzatarjontaa ja onneaan: Ilman Venäjän turvapaikkaa "olisin Guantánamossa tai kuollut"

Suhde presidenttiin teki Monica Lewinskystä nettikiusatun – Miten "maailman tunnetuin harjoittelija" pääsi jaloilleen?

Vesikidutuksen hyväksyjästä arvostetuksi professoriksi – Condoleezza Rice jätti politiikan iäksi mutta soittaa pianoa vieläkin

Uimapukusuunnittelijasta levylaulajaksi

1980-luvulla prinsessa Stephanie etsi paikkaansa maailmassa ja ehti kokeilla useampaa kuninkaalliselle epätavallista uravaihtoehtoa.

Vuodet 1983–1984 Stephanie oli harjoittelijana Christian Diorin muotitalossa muotisuunnittelija Marc Bohanin ohjauksessa. Oppimiaan taitoja prinsessa hyödynsi vuosina 1985–1987, jolloin hän suunnitteli Pool Position -nimen saaneen uimapuku- ja uima-asukokoelman.

Prinsessasta laulajaksi muuntautunut Stephanie esitteli taitojaan vuonna 1991.Sylent Press / AOP

80-luvulla Stephanie työskenteli myös mallina, ja poseerasi muun muassa Ellessä ja Saksan Voguessa.

Helmikuussa 1986 oli Stephanien seuraavan urakokeilun vuoro, kun hän julkaisi tuottamansa singlelevyn. Ranskankielinen single Ouragan ja englanninkielinen versio Irresistible osoittautuivat maailmanlaajuiseksi menestykseksi. Pelkästään Ranskassa singleä myytiin miljoona kappaletta.

Prinsessa Stephanie johtamansa Fight Aids Monacon hyväntekeväisyysgaalassa heinäkuussa 2012.Sebastien Nogier / EPA

Syyskuussa 1986 oli kokonaisen albumin vuoro. Besoin-levy myi maailmanlaajuisesti 1,5 miljoonaa kappaletta ja Stephanien musiikkia arvioitiin Suomessa muun muassa Hittimittari-ohjelmassa.

Seuraavaa levyä saatiin odottaa heinäkuuhun 1991 asti. Stéphanie-levyn vastaanotto oli pettymys, ja prinsessa lopetti musiikkiuransa siihen.

Monacon hovin sivuilla Stephanien musiikkiura loistaa jostakin syystä poissaolollaan, vaikka tämän kiinnostuksenkohteita ja työtehtäviä siellä muuten tarkkaan käydäänkin läpi.

Prinsessa Stephanie juhli sisarensa Carolinen kanssa veljensä ruhtinas Albertin ja ruhtinatar Charlenen häitä heinäkuussa 2011. Eric Gaillard / EPA

Tytär Pauline on seurannut äitinsä jälkiä muotisuunnittelijana. Tänä kesänä hän esitteli ensimmäisen asukokoelmansa Pariisin muotiviikoilla, uutisoi Hola!-lehti. Ylpeä Stephanie seurasi muotinäytöstä eturivistä. Myös Paulinen isä, Stephanien ex-mies Daniel Ducruet nähtiin yleisössä.

– En näe itseäni kapinallisena, mutta se riippuu tietysti siitä mitä pidetään normaalina. Tärkeintä on olla tyytyväinen tekemiinsä päätöksiin, prinsessa Stephanie on kommentoinut elämäänsä Hello-lehden mukaan.

'Caloric Restriction' Study Finds Surprising Health Benefits

Slashdot - 1 tunti 13 min sitten
The New York Times reports positive results from the first major clinical study of caloric restriction (funded by America's National Institutes of Health) in which 143 healthy volunteers ate (on average) 300 calories less each day: They lost weight and body fat. Their cholesterol levels improved, their blood pressure fell slightly, and they had better blood sugar control and less inflammation. At the same time, a control group of 75 healthy people who did not practice caloric restriction saw no improvements in any of these markers. Some of the benefits in the calorie restricted group stemmed from the fact that they lost a large amount of weight, on average about 16 pounds over the two years of the study. But the extent to which their metabolic health got better was greater than would have been expected from weight loss alone, suggesting that caloric restriction might have some unique biological effects on disease pathways in the body, said William Kraus, the lead author of the study and a professor of medicine and cardiology at Duke University. "We weren't surprised that there were changes," he said. "But the magnitude was rather astounding. In a disease population, there aren't five drugs in combination that would cause this aggregate of an improvement...." The researchers looked at measures of quality of life and discovered that the calorie-restricted group reported better sleep, increased energy and improved mood.... One question the study could not answer was whether caloric restriction could extend life span in humans the way that it can in other animals... But ultimately, caloric restriction did have a beneficial impact on a wide range of risk factors for diabetes and heart disease, two conditions that cause death and disability for millions of Americans, especially as they get older. Asked about the study, the chairman of the nutrition department at Harvard's School of Public Health questioned whether caloric restriction would be practical for most people, given that "we are living in an obesogenic environment with an abundance of energy-dense, nutrient-poor foods that are cheap, accessible and heavily marketed."

Read more of this story at Slashdot.

Epäterveitä perhemalleja ja naisvihaa – mistä Disneyn live action -villitys juontaa juurensa ja mikä tekee siitä ongelmallisen? Lue oululaisen Disney-tutkijan analyysi

Kaleva - 1 tunti 47 min sitten
2019 on oikea Disney-elokuvien uudelleenfilmatisointien juhlavuosi. Maaliskuussa yleisön eteen marssitettiin versio sirkuselefantti Dumbon tarinasta, toukokuussa jatkettiin Aladdinin seikkailuilla.

Vapaamielisyys luikertelee kirkkosaliin naisten kautta, uskovat jotkut – ja siksi Emilia Teerikangas ei vieläkään pappina kelpaa kaikille

Yle uutiset - 1 tunti 47 min sitten

Emilia Teerikangas katseli raskaan työputken päätteeksi väkeä, jota valui Kokkolan kirkosta messun jälkeen. Oli ollut ihanat virret, hyvä tunnelma ja paljon porukkaa.

Ja pelkkiä miespappeja. Penkissä istuikin ihmisiä, joita Teerikangas ei koskaan näe ollessaan itse työvuorossa.

– Silloin tuli sellainen olo, että mitä tässä sitten raadetaan. Pitäkää tunkkinne.

Teerikangas on työssä, johon hän ei koskaan kaikkien mielestä kelpaa. Näin siitä huolimatta, että 2000-luvulla Suomessa papiksi vihityistä yli puolet on ollut naisia.

Koska Teerikangas on naispappi – tai nainen pappina, kuten yhteisestä virasta puhuttaessa pitäisi sanoa – hänen uskotaan olevan empaattinen ja siksi väylä vapaamielisyyden lisääntymiselle. Näin kokevat esimerkiksi raamattupiireissä käyvät miehet arkkipiispan erityisavustajan Petri Merenlahden tutkimuksessa, joka on vielä työn alla (Helsingin Sanomat, juttu maksumuurin takana).

Paitsi että Teerikangas ei ole mielestään sen empaattisempi kuin mieskollegansakaan eikä jaksa enää kantaa syyllisyyttä siitä, että hänen pappeutensa aiheuttaa joillekin pahaa mieltä.

Joskus aiemmin mielessä on käynyt ajatus: jospa se onkin niin? Että naispappeuden vastustajat ovatkin oikeassa?

– Mutta ei Jumala voi olla niin pieni, että hänen työnsä tekeminen olisi kiinni sukupuolesta kaavun alla.

Teerikangas on pappi, joka pitää jopa kirkon byrokratiasta ja kokee “älyttömän hienoksi” sen, että saa olla tärkeissä hetkissä Jumalan edustajana. Tehdä työtä, johon kuuluu kipuilua ja kysymyksiä, mutta myös paljon iloa ja yhteenkuuluvuutta.

Pappi hän on nytkin, kun opettaa yhteisöpedagogeille kirkollisten asioiden perusteita ammattikorkeakoulussa. Ja tuntee jopa olonsa hieman oudoksi, sillä pappeus on enemmän kuin pelkkä ammatti: vaikka hän tekee muuta, hän on yhä myös pappi.

Toisten mielestä ei kuitenkaan ihan oikea pappi.

Papin työ antaa, mutta myös kuluttaa, sillä siinä antaa niin paljon itsestään, Teerikangas sanoo.Kalle Niskala / Yle

Kun ensimmäiset naispapit vihittiin Suomessa vuonna 1988, Emilia Teerikangas ei ollut siitä moksiskaan. Hän oli 9-vuotias.

Myöhemmin Teerikangas on oivaltanut, ettei opiskeluaikoinaan koskaan edes ajatellut "nais"pappeutta. Ilmapiiri oli Joensuussa erilainen kuin myöhemmin länsirannikolla Kokkolassa, ja sama jatkui ensimmäisessä virassa Pieksämäellä. Siellä korviin osuivat kyllä ensimmäiset keskustelut siitä, onko nainen pappina nyt ihan ok.

Oman ammatti-identiteetin vasta rakentuessa Teerikangas muistaa ajatelleensa itsekin joskus, onko se nyt niin vakavaa, jos nainen väistää häneen nihkeästi suhtautuvan miehen rinnalta kirkon tehtävistä. Nyt vastaus on selvä.

– On se, se on juuri niin vakavaa. Siinä ymmärtää, että on kuitenkin toisenlainen toinen.

Synnyinkaupunkiinsa Kokkolaan Teerikangas palasi kymmenen vuotta sitten. Seurakuntapastorin työssä hän alkoi nähdä käytännössä, että kirkon hyväksymä yhteinen virka on osalle vain teoriaa.

Kollegan kalenterissa saattoi näkyä merkintä: toivottu miespappia. Hän myös hoksasi, että ei koskaan näe omissa messuissaan tiettyjä seurakuntalaisia, vaikka tietää nämä hyvin aktiivisiksi.

Monella alalla voi naisella olla vaikeaa, mutta hyväksynnän voi lunastaa kovalla työllä. Tässä ei.

On toki heitäkin, jotka haluavat nimenomaan naispapin, eikä se ole Teerikankaasta juuri sen mukavampaa: toivoa pappia oletettujen ominaisuuksien perusteella. Että nainen on lempeämpi ja rennompi, sopiva kastejuhlaan. Mies taas edustaa kirkkoherra-ainesta, hyvää saarnamiestä ja jämäkkää johtajuutta.

Teerikangas ymmärtää jotenkin sen, että ennen naispappeuden aikaa papiksi vihityt miehet saavat kieltäytyä yhteistyöstä naisten kanssa. Enää pappisvihkimystä ei anneta miehille, jotka poissulkevat tuon yhteistyön. He kokevat sen syrjinnäksi.

Teerikankaan mukaan on myös heitä, jotka sanovat suostuvansa yhteistyöhön saadakseen vihkimyksen, mutta toimivat käytännössä rimaa hipoen. Ja heitä, jotka näyttävät kantansa huonolla käytöksellä: tulevat messuun viime tipassa, ohittavat naisen pappina ja osoittavat kaikin tavoin, että tilanne ei ole heistä oikein.

– Monella alalla voi naisella olla vaikeaa, mutta hyväksynnän voi lunastaa kovalla työllä. Tässä ei. Jos ei kelpaa, ei kelpaa.

Ykspihlajan kirkko on Emilia Teerikankaalle rakas: siellä hänen vanhempansa vihittiin, ja siellä hän itsekin on mennyt naimisiin.Kalle Niskala / Yle

Emilia Teerikangas jaksaa lyödä päätään seinään, sillä epäreiluutta hän ei ole sietänyt koskaan. Kirkko on päättänyt yhteisestä virasta ja laki kieltää syrjinnän sukupuolen perusteella.

– Silloin ei voi hiljaa hyväksyä rakenteellista vääryyttä. Sillä allekirjoittaisi sen.

Silti ei ole aina helppoa kantaa syytöstä siitä, että seisoo jonkun pelastuksen tiellä. Teerikankaalle on sanottu, että hän on armoton ja kova, kieltää ihmiseltä ehtoollisen seisomalla sitä asettamassa naisena papin kaavussa.

Ehtoollinen on luterilaisessa kirkossa pyhä toimitus, syntien anteeksiantamisen paikka ja hetki, jolloin ihminen on lähimpänä Jumalaa.

Emilia Teerikankaan on vaikea kestää ajatusta siitä, että olisi este tuolle yhteydelle vain siksi, että joku ei voi ottaa ehtoollista naispapilta.

Miten sen asettaminen voisi olla kiinni papista ja tämän pätevyydestä? hän kysyy. Pappi on vain välittäjä, sakramentti tulee Jumalalta.

Syyllistyä hän ei halua, vaikka välillä on tehnyt tiukkaa.

– En minä ole se, joka estää ketään tulemasta, joka vetää kirkon oven kiinni.

Ehtoollinen on naispappeuskiistan keskiössä. Jyrkimmin suhtautuville kyse ei ole ehtoollisesta lainkaan, jos sen asettaa nainen.Kalle Niskala / Yle

Kirkon mukaan naisten pappeuden vastustajat ovat kirkossa pieni vähemmistö. Kirkon jäsenistä ja työntekijöistä heitä oli vuonna 2015 tehdyssä tutkimuksessa viisi prosenttia, luottamushenkilöissä yhdeksän prosenttia. Uusi tutkimus tehdään syksyn ja ensi vuoden aikana.

Teerikangas uskoo, että kategorisesti vastaan olevia on kaikkiaan vähän. Heitä on toisilla alueilla hyvin vähän, toisilla isompina kasaumina.

Aste-eroja löytyy: on heitä, jotka hyväksyvät täysin. Tai hyväksyvät, mutta hyväksyvät myös vastustuksen. Tai hyväksyvät, koska kirkko on hyväksynyt, mutta suhtautuvat silti varauksella. Nainen voi olla yhdelle oikea pappi, toiselle ihan ok ja kolmannelle lähinnä siedettävä.

On myös heitä, joita Teerikangas kutsuu henkisiksi naispapeiksi. He ovat miespappeja, jotka hyväksyvät täysin ja surevat sitä, etteivät voi ymmärtää, mitä nainen pappina voi joutua käymään läpi.

Koska he hyväksyvät naispappeuden, hekin ovat siis joidenkin silmissä harhaantuneita. Silti tällainenkin miespappi kelpaa useammalle kuin nainen.

Teerikangas pohtii, onko kyse todella Raamatusta vai yleisemmästä pelosta. Pitäisihän Raamatun mukaan papin olla myös esimerkiksi yhden vaimon mies, raitis, harkitseva, rauhallinen ja vieraanvarainen ja kasvatettava lapsensa tottelevaisiksi.

– Jos luettaisiin yhtä tarkasti kaikkea, mitä papilta vaaditaan, aika vähän pappeja olisi.

En minä ole se, joka estää ketään tulemasta, joka vetää kirkon oven kiinni.

Jyrkimmin suhtautuvat pelkäävät vapaamielisyyden johtavan muun muassa siihen, että yhä useampi pappi on valmis vihkimään homopareja kirkossa. Se taas jakaa luterilaista kirkkoa nyt vahvimmin, vaikka Teerikankaan mielestä myös suhtautumisessa naispappeuteen on menty viime vuosina taaksepäin.

Pelolle on sinänsä pohjaa: Kirkon akateemisten jäsentutkimus kertoo, että papeista naiset kannattavat samaa sukupuolta olevien parisuhteiden kirkollista siunaamista ja vihkimistä useammin kuin miehet. Sama ilmiö näkyy kysyttäessä koko kansalta.

Ero on selkein, kun kysytään, pitäisikö samaa sukupuolta olevilla pareilla olla oikeus kirkkovihkimiseen. Naispapeista 71 prosenttia vastaa kyllä, miespapeista vain 36 prosenttia.

Ensi vuonna valitaan uusi kirkolliskokous, jolla on iso rooli linjata kirkon suuntaa jatkossa.

Suhtautuminen samaa sukupuolta olevien avioliittoon on saanut aikaan sen, että paheksunnan rajoja piirretään osittain uudestaan.

– Se on vain ratkaistava. Suuri ongelma on se, ettei asiaa hoidettu ajoissa, sanoo Emilia Teerikangas.

Kaikki parit samalle viivalle

Teerikankaan mielestä sukupuolinen suuntautuminen ei ole virhe, vaan luotu ominaisuus. Vastapuolelle homous on synti.

"Mieheksi ja naiseksi hän loi heidät." Tarkoittaako se, että toiset miehiksi ja toiset naisiksi? Vai että ihminen on yhdistelmä molempia ja sukupuolen ja seksuaalisuuden kirjo on laajempi kuin kapeimmin tulkitsevat ajattelevat?

Teerikangas muistuttaa, että avioliittoon vaaditaan vain rippikoulun käynti ja evankelisluterilaisen kirkon jäsenyys – muita ehtoja ei ole. Vaikka esimerkiksi samaa sukupuolta olevien parisuhde tuntuisi itselle vieraalta, se ei ole peruste tuomita asiaa vääräksi.

– Avioliittoon vihittäessä pyydetään parin elämään Jumalan siunausta: läsnäoloa, rakkautta ja huolenpitoa. Miksi emme pyytäisi tätä kaikille pareille? Emmehän me ketään siunaa, vaan asia on kuitenkin Korkeimman kädessä.

Teerikangas sanoo, että työkseen vihkivä vihkii ilolla kaikki, koska jokaisen parin elämään tarvitaan Jumalan siunausta. Vihkii nekin parit, joille kirkollisella siunauksella ei ole mitään merkitystä, mutta kirkko on juhlapaikkana kaunis. Siksi homoparien poissulkeminen tuntuu väärältä.

– Taas tehdään jako vain sukupuolen ja seksuaalisuuden perusteella.

Keskustelua erimielisten kanssa on vaikea käydä, koska kohtaamiselle ei ole paikkoja, sanoo Emilia Teerikangas.Kalle Niskala / Yle

Suuri kysymys on se, saako Raamattua ylipäänsä tulkita. Teerikangas ei ymmärrä ajatusta: kaksi lukijaa tulkitsee aina eri tavalla.

Puhumattakaan siitä, miten on tulkittu, kun on kirjattu, käännetty, kopioitu. Tai sanan merkityksestä yhdessä kulttuurissa 2000 vuotta sitten ja toisessa kulttuurissa nykyhetkessä.

Piispat antoivat vuonna 1972 julkilausuman, jossa he kirjoittavat, että Raamatun sana on tehtävä ymmärrettäväksi nykyihmiselle: pyrittävä sanomaan, mitä teksti tarkoittaa tämän päivän tilanteessa – eli tulkittava.

Luterilaisen kirkon tulkinta on pelastushistoriallinen: Raamatusta otetaan se, mikä "ajaa Kristusta". Silti tulkitsemisen mahdollisuutta kiistetään yhä kirkonkin sisällä ja Raamattu nähdään muuttumattomana, ihmettelee Teerikangas.

– Jos sana kutistetaan vain kirjaimeksi, se kavennetaan.

Kirkon kanta homoparien vihkimiseen ryöpsähti keskusteluun taas, kun osallistuminen Helsinki Prideen sai kansanedustaja Päivi Räsäsen ja arkkipiispa Tapio Luoman sanasotaan.

Repeääkö kirkko tasa-arvoiseen avioliittoon – ja vähän naispappeuteenkin? Ja jos, niin mitä sitten? Olisiko kirkon pitänyt käyttää viime vuodet esimerkiksi ilmastotyöhön, maapallon konkreettiseen pelastamiseen?

Teerikankaan mielestä pakolaiskriisi, Välimereen hukkuvat lapset ja ilmastokatastrofi ovat paljon olennaisempia asioita kuin sukupuoli ja seksuaalisuus.

– Täällä askarrellaan yhä sen kanssa, onko pappi nainen vai mies. Se saa oikeudentunnon kuohahtamaan.

Kaatuiko virantäyttö vapaamielisyyteen?

Suvaitsevaisuus on ilmeisesti johtanut siihen, että Kokkolan kappalaisen viran täytössä kävi niin kuin kävi.

Kirkkoherra esitti neljästä hakijasta tehtävään seurakuntapastori Emilia Teerikangasta. Seurakuntaneuvosto äänesti silti valitsi virkaan porvoolaisen naispapin, joka ilmoitti kuitenkin pian ottavansa vastaan viran toisaalta (Keskipohjanmaa-lehti).

Teerikangasta ei valittu edes varalle, ja Kokkola onkin nyt ilman kappalaista, kunnes asiaan saadaan jonkinlainen ratkaisu.

Vähemmistöön jääneet neuvoston jäsenet ovat paheksuneet sitä, ettei Teerikankaan ohittamiselle esitetty mitään perusteluja.

Kuohuntaa aiheesta on käyty maakuntalehden yleisönosastoa myöten, ja puheenvuoroissa päätöksen syyksi on nähty se, että Teerikangas oli vuosi sitten ensimmäisen Kokkola Priden yhteydessä avaamassa ovia sateenkaariväen osallistumiselle jumalanpalvelukseen.

Päätös oli mahdollinen, koska herätysliikkeiden rooli neuvostossa on suuri. Vs. kirkkoherra näpäyttikin liikkeitä muistuttamalla, että niiden pitäisi ajaa kaikkien seurakuntalaisten etua oman liikkeensä aatteen sijasta.

Herätysliikkeiden painoarvo seurakunnassa on olennainen tekijä siinäkin, miten naisiin suhtaudutaan. Vanhoillislestadiolaisten lisäksi tiukimmin naispappeutta vastaan ovat Sley ja Kansanlähetys. Herättäjäyhdistyksen kanssa taas ongelmia ei ole.

Liikkeetkään eivät ole yksiäänisiä: saman herätysliikkeen suhtautuminen voi vaihdella sadan kilometrin matkalla. Ja yhdellä paikkakunnalla samassa liikkeessä on monella tavalla ajattelevia.

Toisaalta herätysliikkeiden väki pyörittää pitkälti monen seurakunnan toimintaa. Kirkko siis hyväksyy heidätkin, jotka eivät hyväksy kaikkea kirkossa. Niin kuin naispapinkin on arjessa hyväksyttävä heidät, jotka eivät hyväksy häntä.

Papin työ tuo merkityksellisyyttä

PIM! Sitä ei koskaan kuulunut. Äkillistä herätystä papiksi ryhtymiseen. Vihkimyksessä Teerikangas muistaa ajatelleensa, että siihen päätymisen täytyy olla Jumalan tahto.

Silti tarvitaan vielä kutsu työhön seurakunnalta. Silloin alkavat ongelmat.

– Ei voi olla niin, että sinut on kutsuttu melkein papin virkaan. Se on joko tai. Ei ole välimuotoa.

Teerikangas ei silti ole ajatellut muuttaa jonnekin, missä olisi helpompaa. Kotiseurakunta on rakas, ja siinä on paljon ihmisiä, joita hän tietää palvelleensa hyvin.

Papin työ itsessään on erilainen kuin mikään muu työ. Vaihtelevaa ja itsenäistä tunnetyötä. Uuden elämän, avioliiton tai kuoleman äärellä kokee nöyryyttä, mutta myös merkityksellisyyttä. Ennen toimituksia pappi rukoilee aina: olen tässä paikallani, nyt voit Jumala hoitaa hommat.

Silloin Teerikangas ei ajattele niitä, joiden mielestä hänen ei pitäisi olla työssään. Joskus tosin mielessä voi vilahtaa tieto siitä, että penkissä istuu joku vastustaja.

Tilannetta ei saa päästää ihon alle. Hyvä ryhti, vähän happea.

– Nyt jos koskaan olisi kiva, jos tämä menisi hyvin.

Vaikka ei kai sekään mitään auttaisi.

Kun konservatiivi näyttää Raamatusta kohdan, jonka mukaan asia on synti ja kauhistus, vaatii paljon pystyä sanomaan, että oman uskon valossa näkee asian toisin, sanoo Emilia Teerikangas.Kalle Niskala / Yle

Overwatchissa oman hahmoluokan voi jatkossa valita jo ennen ottelun alkua

Muropaketti - 1 tunti 57 min sitten

Overwatchin hahmot jakautuvat kolmeen luokkaan, joita ovat vahinkoa tekevä ”damage”-rooli, kestävät ”tankit” sekä tukea antavat ”supportit”. Jatkossa oman roolin voi päättää jo ennen pelin alkua.

Overwatch-pelejä haettaessa pelaajat ovat joutuneet usein tilanteeseen, jossa kaikki haluavat pelata esimerkiksi damage-luokan hahmoja. Näin pelaajien välille on voinut syntyä kinaa heti alkuminuuteilla.

Uudessa järjestelmässä rooli valitaan jo ennen ottelun alkua, jotta turhalta väännöltä voidaan välttyä. Kilpailullisessa pelimuodossa jokainen pelaaja saa oman rankinginsa eri hahmoluokille. Järjestelmää testataan ensin Overwatchin PTR-versiossa, mutta tavalliseen peliin se ilmestyy syyskuun ensimmäisenä päivänä.

Myös Overwatchin ammattilaispeleissä nähdään jatkossa tasainen jakauma eri hahmoluokkia, sillä jatkossa joukkueissa täytyy olla aina kaksi damage-, tank- ja support-hahmoa. Aiemmin Overwatchin ammattilaispelejä hallitsi niin sanottu ”GOATS”-taktiikka, jossa joukkueissa nähtiin usein kolme tankkia ja kolme support-sankaria. Overwatch Leagueen muutos tulee voimaan jo heinäkuun 25. päivänä.

Python 3.8 Will Finally Include the Walrus Operator

Slashdot - 2 tuntia 13 min sitten
An anonymous reader quotes LWN: Python 3.8 is feature complete at this point, which makes it a good time to see what will be part of it when the final release is made. That is currently scheduled for October, so users don't have that long to wait to start using those new features. The headline feature for Python 3.8 is also its most contentious. The process for deciding on Python Enhancement Proposal (PEP) 572 ("Assignment Expressions") was a rather bumpy ride that eventually resulted in a new governance model for the language. That model meant that a new steering council would replace longtime benevolent dictator for life (BDFL) Guido van Rossum for decision-making, after Van Rossum stepped down in part due to the "PEP 572 mess". Out of that came a new operator, however, that is often called the "walrus operator" due to its visual appearance. Using ":=" in an if or while statement allows assigning a value to a variable while testing it... It is a feature that many other languages have, but Python has, of course, gone without it for nearly 30 years at this point. In the end, it is actually a fairly small change for all of the uproar it caused.

Read more of this story at Slashdot.

Xiaomi esitteli myös Eurooppaan rantautuvan Mi A3 -puhelimen

Muropaketti - 2 tuntia 36 min sitten

Xiaomi esitteli aiemmin tällä viikolla uuden, noin 250 hintaisen Mi A3 -puhelimen, joka saapuu myös Eurooppaan.

Xiaomin uutuusmallin suorittimena toimii Snapdragon 665 ja puhelimessa on 6,01-tuumainen AMOLED-näyttö jonka resoluutio on 1560 x 720 pikseliä. Näytön loveen on upotettu 32 megapikselin etukamera.

Puhelimen takapuolelta löytyy kolmoiskamera, joka koostuu 48 megapikselin päälinssistä ja sitä tukevista 8 megapikselin laajakulmalinssistä ja kahden megapikselin syvyyssensorista. Sormenjälkitunnistin on piilotettu näytön alle ja laitteesta löytyy myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, kertoo GSMArena.

Xiaomin uutuusmallin akun kapasiteetti on 4030 milliampeerituntia ja se tukee 18 watin pikalatausta. Mi A3 kuuluu Android One -ohjelmaan, eli sen käyttöjärjestelmänä toimii puhdas Android 9 Pie. Käyttöjärjestelmäpäivityksiä puhelimeen luvataan ainakin kahdeksi vuodeksi ja tietoturvapäivityksiä kolmeksi vuodeksi.

Keskusmuistia Mi A3:ssa on neljä gigatavua ja sisäistä tallennustilaa löytyy mallista riippuen 64 tai 128 gigatavua. Puhelimessa on myös paikka korkeintaan 256 gigatavun microSD-muistikorteille.

Marvel’s Spider-Man on nyt kaikkien aikojen menestynein supersankaripeli

Muropaketti - 2 tuntia 47 min sitten

Marvel’s Spider-Man on noussut kaikkien aikojen myydyimmäksi supersankaripeliksi Yhdysvalloissa.

NPD Groupille työskentelevän analyytikko Mat Piscatellan mukaan Marvel’s Spider-Man on noussut Yhdysvaltojen myyntitilastoissa Batman: Arkham Cityn ohitse myydyimmäksi supersankariaiheiseksi videopeliksi.

Marvel’s Spider-Mania seuraavat viiden kärjessä Batman: Arkham Cityn lisäksi Arkham Knight, Lego Batman ja Lego Marvel Super Heroes.

Jää nähtäväksi, taisteleeko esimerkiksi Square Enixin ja Crystal Dynamicsin kehittämä Marvel’s Avengers aikanaan listan ykkössijasta. Kehittäjät ovat luvanneet tavoitella pelin kanssa Marvel’s Spider-Manin tasoista kokemusta.

It’s time for #ComicCon2019!

Video Games are a huge part of the Comic landscape.

Below are the lifetime sales leaders for Superhero Video Games from The NPD Group.

Congratulations to Marvel’s Spider-Man, the best-selling Superhero Video Game of all-time in the U.S.! pic.twitter.com/2MF3jObYpH

— Mat Piscatella (@MatPiscatella) 18. heinäkuuta 2019

Viimeinen hetki, jolloin tarinan voi kertoa – näyttelijä Jasper Pääkkönen tekee dokumenttia Kemijoen ja ihmisten takia

Kaleva - 2 tuntia 47 min sitten
Pääkkösen mukaan Kemijoki Oy on pystynyt uskottelemaan suomalaiset mantrallaan siihen, ettei vieläkään ole kalaportaiden ja joen kunnostamisen aika. Tutkimuksia pitäisi tehdä vain lisää ja lisää.

Viisi huippujuttua lauantai-iltaan: Markku Korhonen asuu sillan alla, Suomen ja Viron muuttovirta kääntyi ja Hitlerin salamurhayrityksestä 75 vuotta

Yle uutiset - 2 tuntia 47 min sitten

Markku Korhonen, 52, asuu sillan alla, peseytyy kirjaston vessassa ja voi olla neljä päivää syömättä – tällainen on hänen päivänsä

Arviolta 300–400 ihmistä Suomessa asuu ulkona tai asunnottomien ensisuojissa. Markku Korhonen on yksi heistä. Näin hän elää.

Dagnyn äiti Kylli käy usein tyttärensä luona kylässä. Mukana kulkevat myös ranskanbulldoggit Lumi ja Saara.Stanislav Moshkov

"Suomi tulee aina olemaan mun toinen koti" – Yhä useampi virolainen palaa Suomesta kotimaahansa, niin myös 18-vuotias Dagny

Suomen ja Viron välisessä muuttoliikenteessä on tapahtunut historiallinen käänne. Suomesta Viroon muuttaa nyt enemmän ihmisiä kuin toisinpäin.

FaceAppilla pystyy lisäämään ikäänsä useita kymmeniä vuosia. Kuvassa nuori toimittaja ehkä noin viidenkymmenen vuoden päästä.Laura Hyyti / Yle

Some on nyt täynnä kuvia vanhuksista, kiitos suositun puhelinsovelluksen – venäläisen FaceAppin tiedonkeruu aiheutti kohun

Kun teet mobiilisovelluksella itsestäsi ikäihmisen, annat perustajayhtiölle luvan käyttää kasvojasi täysin vapaasti. Mutta mihin kuvat menevät? Supersuositun FaceApp-sovelluksen taustat saivat yhdysvaltalaissenaattorin jopa vaatimaan FBI-tutkintaa aiheesta.

Karl Schenk Graf von Stauffenberg ei pidä siitä, että nykypäivän oikeistopopulistit yrittävät hyödyntää hänen isoisäänsä.Johnny Sjöblom

Hitlerin murhayrityksestä 75 vuotta – Salaliittolaisen lapsenlapsi: "Minulta kysytään usein, olenko hänestä ylpeä"

Päivälleen 75 vuotta sitten ryhmä saksalaisia upseereita yritti Claus von Stauffenbergin johdolla salamurhata Adolf Hitlerin. Hänen lapsenlapsensa Karl Schenk Graf von Stauffenberg kuvaili Ylelle, miten hänen isoisänsä perintö on yhä poliittinen Saksassa.

Petteri Juuti / Yle

Tiesitkö Helsingin olevan yksi Euroopan hienoimpia jugendkaupunkeja? Kuusi kuvaa talokaunottarista, joita sopii tulla ihailemaan kauempaankin

Katsottavaa riittää, sillä Helsingissä on peräti kuutisensataa jugendhelmeä. Tyyliä edustavia rakennuksia löytää esimerkiksi Katajanokalta, Eirasta ja Puu-Vallilasta.

Mykkänen kritisoi liikenneministerin puheita ratahankkeista – "Ristiriita lupausten ja tekojen välillä on suuri"

Kaleva - 2 tuntia 50 min sitten
Kokoomuksen Kai Mykkänen kritisoi liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinin (sd.) puheita siitä, että nopeisiin ratahankkeisiin on suhtauduttu liian optimistisesti.

Sivulliset pelastivat veteen pudonneen miehen Oulun torinrannassa

Kaleva - 3 tuntia 5 min sitten
Mies ei loukkaantunut tilanteessa, ja ensihoito jäi pitämään hänestä huolta veteen tippumisen jälkeen.

Facebook Backpedals From Its Original Ambitious Vision for Libra

Slashdot - 3 tuntia 13 min sitten
An anonymous reader quotes Ars Technica: David Marcus, the head of Facebook's new Calibra payments division, appeared before two hostile congressional committees this week with a simple message: Facebook knows policymakers are concerned about Libra, and Facebook won't move forward with the project until their concerns are addressed. While he didn't say so explicitly, Marcus' comments at hearings on Tuesday and Wednesday represented a dramatic shift in Facebook's conception of Libra. In Facebook's original vision, Libra would be an open and largely decentralized network, akin to Bitcoin. The core network would be beyond the reach of regulators. Regulatory compliance would be the responsibility of exchanges, wallets, and other services that are the "on ramps and off ramps" to the Libra ecosystem. Facebook now seems to recognize its original vision was a non-starter with regulators. So this week Marcus sketched out a new vision for Libra -- one in which the Libra Association will shoulder significant responsibility for ensuring compliance with laws relating to money laundering, terrorist financing, and other financial crimes... [T]here's a pretty fundamental tradeoff between network openness and effective enforcement of regulations governing payment networks. If the Libra Association doesn't have a way to enforce compliance by wallet providers, criminals are likely to flock to wallet services that don't strictly enforce the rules -- or to download open source wallet software and use non-custodial accounts. But if the Libra Association does have a mechanism for forcing compliance, that inherently raises the bar for entering the market and makes the Libra network look more like conventional financial networks -- with all the red tape that entails. This could be particularly harmful for marginalized people in developing countries, since developers in those markets will have the fewest resources to jump through regulatory hoops.

Read more of this story at Slashdot.

Loppuunmyyty Pori Jazz kuvina: Jazzkansa nauttii auringosta ja musiikista

Yle uutiset - 3 tuntia 29 min sitten
Kirjurinluodon pääkonserttia kuunteli 27 000 ihmistä. Alman esiintymistä kiiteltiin.Jari Pelkonen / Yle Perjantai-illan päätähti Christina Aguilera pani pystyyn shown, jollaista Pori Jazzissa ei ole nähty aiemmin.Jari Pelkonen / Yle Festaritunnelmasta nauttivat Tiina ja Petri Levola saapuivat aurinkoiseen Poriin Sastamalasta.Jari Pelkonen / Yle Neljä toimitusjohtajaa. Harri Kainulainen (1990-97), Katja Leppäkoski (2004-12), Jyrki Kangas (1971-76 ja 1979-90) ja Miika Ranne (2018-)Jari Pelkonen / Yle Pori Jazzin pääkonsertit perjantaina ja lauantaina myytiin loppuun.Jari Pelkonen / Yle Porilaiset Juliaana Granholm ja Sara Mahlakaarto kuuntelivat musiikkia festivaalialueen ulkopuolella. He ovat Christina Aguilera -faneja, mutta kaverusten rahat eivät tällä kertaa riittäneet lipun ostoon.Jari Pelkonen / Yle Pori Jazz on kaikenikäisten juhla. Jazztunnelmaa Kirjurinluodolta perjantaina.Jari Pelkonen / Yle Satu Viitala-Nokkonen ja Jari Nokkonen viettivät hääpäiväänsä Kirjurinluodolla.Jari Pelkonen / Yle Pyhimys & Saimaa lavalla. Jazzkansa oli haltioissaan Matti Mikkolan sovituksista.Jari Pelkonen / Yle Porilainen Eetu Nuotiomaa saapui jazzeille ystäviensä kanssa juhlimaan. Eetun mukaan jazzeilla on loistava meininki.Jari Pelkonen / Yle Ilta-aurinko paistaa ja väki viihtyy. Jari Pelkonen / Yle Pori Jazzin taiteellinen johtaja Mikko-Matti Aro onnistui kasaamaan ohjelman, joka kiinnosti.Jari Pelkonen / Yle Piknik-kulttuuri on Pori Jazzin yksi suurimmista perinteistä. Yleisö kerääntyy vilteille nauttimaan musiikista, seurasta ja ruokapaloista.Jari Pelkonen / Yle Helsinkiläinen Kari Koskinen jonotti festivaalialueen avautumista puolitoista tuntia, jotta sai parhaan paikan riippumatolleen.Jari Pelkonen / Yle Reino "Reiska" Laine on 54. kertaa Pori Jazzeilla.Jari Pelkonen / Yle Lavalla suhteellisen tuntematon brittiläinen Young Gun Silver Fox. Bändin musiikkia kuvaillaan 1970–80 luvun taitteen yacht rockiksi.Jari Pelkonen / Yle Helsinkiläiset Diana Cavonius-Rintahaka ja Pertti Rintahaka ovat 15. kertaa jazzeilla. Ystäväpariskunta Tiina ja Markku Hautala saapuivat Poriin Turusta.Jari Pelkonen / Yle

Kolme aaria metsää paloi Keminmaassa – ohikulkijan ilmoitus auttoi palon rajaamisessa

Kaleva - 3 tuntia 49 min sitten
Palon syttymissyystä ei ole tietoa.

Kaleva oikaisee

Kaleva - 3 tuntia 55 min sitten
Lauantain 20. heinäkuuta Kalevassa ja Kalevan verkkosivuilla julkaistussa jutussa Kaakkurin liikuntamaasta oli nimivirhe.

Sivut

Tilaa syöte alakulju.net syötteiden kerääjä