Uutiset

Cooler Master esitteli uudet MasterKeys S ja L -mekaaniset näppäimistöt

Muropaketti - 31 min 16 s sitten

Cooler Master keskittyy esittelemissään uusissa Masterkeys-näppäimistöissä näppäinhattujen kestoon, sillä ne ovat valmistettu PBT-muovista.

Näppäinhatuissa käytetään pääasiassa ABS-muovia, jonka kiroksi voidaan laskea se, että näppäimet kiillottuvat nopeasti. PBT-muovi ei kiillotu käytössä läheskään yhtä nopeasti. MasterKeys-näppäimistössä näppäinhatuista on myös tehty lähes tuplapaksuisia verrattuna ABS-muovisiin.

Näppäinhattujen alla kytkiminä toimivat Cherry MX -kytkimet. Vaihtoehtoina ovat ruskeat, punaiset, siniset, vihreät ja hopeiset kytkimet.

Konepellin alta löytyy 32-bittinen ARM Cortex M0 -prosessori. Sisäänrakennettua muistia on 512 kilotavua. Näppäimistössä on valmiina kolme näppäinasettelua: qwerty, dvorak ja workman. Näppäinasettelujen vaihtaminen ja makrojen määrittäminen onnistuu ilman erillistä ohjelmistoa.

MasterKeys S -näppäimistö on mallia tenkeyless, joten ulkomitat ovat 356 x 135 x 33 millimetriä. MasterKeys L -näppäimistöstä numeronäppäimistö löytyy ja sen koko on 440 x 137 x 28 millimetriä.

Näppäimistöt tulevat saataville vielä kesäkuun aikana. Techpowerupin tietojen mukaan näppäimistöt ovat hinnoiteltu 99 ja 109 euroon.

The post Cooler Master esitteli uudet MasterKeys S ja L -mekaaniset näppäimistöt appeared first on Muropaketti.com.

Rekallinen suomalaista olympiahistoriaa saapuu Tietomaahan perjantaina - ilmainen näyttely viikonlopun ajan

Kaleva - 35 min 14 s sitten
Urheilumuseon olympiahistoriaa esittelevä näyttelyrekka saapuu Tietomaahan ensi viikonlopuksi.

Turussa järjestetään syksyllä uusi Grail Quest -pelitapahtuma – mukana myös eSportsia

Muropaketti - 48 min 54 s sitten

Turun Gatorade Centerissä pelataan syksyllä muun muassa suomalaisen elektronisen urheilun eSM-liigan finaalien merkeissä.

Turussa 19.-21.10 järjestettävä Grail Quest on tapahtuman verkkosivujen mukaan tavallisten LANien sijaan ”pelaamisen festivaali”. Tapahtuman tarkoituksena on tuoda suuren luokan LAN-tapahtuma myös Turkuun sopivasti syyslomaviikolle ajoittuvalle viikonlopulle.

Grail Quest -tapahtumassa pelataan tänä vuonna Suomen virallisen elektronisen urheilun eSM-liigan finaalit yhteensä kuudesta eri lajista. Lajit ovat  Dota 2, Tekken 7, FIFA, League of Legends ja NHL sekä tanssipelit. Yhteensä eSM-turnausten palkintopotti nousee 12 000 euroon.

Grail Questeilla pelataan myös lautapelejä. Turku Fanatic järjestää tapahtuman aikana turnauksia muun muassa Warhammer 40K- sekä Fantasy Battle 9th -miniatyyripeleistä. Grail Quest -kävijät voivat myös testata tapahtuman aikana esimerkiksi VR-laseja sekä erilaisia pelejä.

Grail Questin lipunmyynti alkaa 1. päivä elokuuta.

The post Turussa järjestetään syksyllä uusi Grail Quest -pelitapahtuma – mukana myös eSportsia appeared first on Muropaketti.com.

Mistä tunnistat, että Petja hyökkäsi tietokoneeseesi? Asiantuntija neuvoo: Ota koneesta virta pois

Yle uutiset - 53 min 19 s sitten

Kiristyshaittaohjelma Petja alkoi levitä internetissä eilen tiistaina virka-ajan jälkeen. Viestintäviraston erityisasiantuntija Antti Kurittu arvioi Ylen aamu tv:ssä, että kiristysohjelman vaikutukset ovat jääneet Suomessa toistaiseksi pieniksi. Havaintoja tartunnoista ei Viestintäviraston tiedossa ole paljoa.

Uhka-arvio Viestintävirastolla kuitenkin on siitä, että Petja lähtisi leviämään hallitsemattomasti.

Kuritun mukaan yksittäisiä saastumisia tullaan näkemään vielä pitkään, mutta laajamittaiseen epidemiaan, jota Ukrainalla on nähty, tietoturva-asiantuntija ei usko.

– Wanna-Cryn osalta meillä nähtiin muutama sata saastumista. Nyt Petjan kohdalla yksittäisiä saastumisia tulee varmaankin hieman enemmän, Kurittu arvioi.

Viranomaiset seuraavat tilanteen kehittymistä ja antavat tietoa, kun aihetta tulee. Vielä ei tiedetä sitä, kuka on kyberiskun tekijänä. Ukraina syytti jo iskusta Venäjää.

Petja on WannaCry:ta haitallisempi ja laajempi

Viestintäviraston erityisasiantuntija Antti Kurittu kertoo Petjan olevan haitallisempi ja laajempi kiristysohjelma kuin samantapainen WannaCry, joka saastutti tietokoneita Euroopassa toukokuussa.

Hyökkäykset alkoivat Venäjällä ja Ukrainassa ja jatkoivat leviämistään muualle Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Venäjällä maan suurin öljy-yhtiö Rosneft ja teräsyhtiö Evraz kertoivat joutuneensa laajan kyberhyökkäyksen kohteeksi, samoin venäläiset pankit.

Maailman suurin mainostoimisto, brittiläinen WPP, yhdysvaltalainen lääkealan yritys Merck & Co, ranskalainen rakennusmateriaaliyhtiö Saint Gobain, tanskalainen laivayhtiö Maersk-Moller ja useat saksalaiset firmat ovat myös kärsineet hyökkäyksistä tietojärjestelmiinsä.

Viestintäviraston erityisasiantuntija Antti Kurittu kertoo, että laivayhtiö Maersk-Molleriin osunut isku on kohdistunut myös Suomen merikonttiliikenteeseen.

Viestintäviraston erityisasiantuntija Antti KurittuYle

Ukrainassa hyökkäyksen kohteina ovat olleet muun muassa maan sähköverkko, infrastruktuuriministeriö, valtion posti, Ukrainan suurin puhelinyhtiö ja useat pankit.

Haittaohjelma lukitsee koneen ja pyytää rahaa

Viestintäviraston erityisasiantuntija Antti Kurittu pitää Petjaa vaarallisena haittaohjelmana, sillä sitä ei pysty estämään helposti etänä, kuten aiempia vastaavia kiristysohjelmia, esimerkiksi Wanna-Cryta.

Petjan tunnistaa siitä, että sen saatuaan kone ei käynnisty normaalisti Windowsiin, vaan virusohjelman omaan tilaan. Kiristysohjelma lukitsee käyttäjän sähköpostin ja tietokoneen.

Kuritun mukaan koneesta kannattaa ottaa virta heti pois, mikäli uskoo koneensa joutuneen kyberhyökkäyksen runtelemaksi. Tunnin päästä asentumisensa jälkeen Petja käynnistää koneen uudestaan. Sen jälkeen se alkaa salakirjoittaa levyllä olevia tiedostoja.

– Kun on ottanut virrat pois, seuraavaksi kannattaa palauttaa koneen tiedot varmuuskopioista, Kurittu neuvoo.

Uhkana erityisesti yritykset

Kuritun mukaan Petja on suunnattu yrityskäyttöön ja sidottu Windows-käyttöjärjestelmään. Haittaohjelma ei ole ongelma niinkään kotikäyttäjille tai pienille yrityksille.

– Tarkoitus on häiritä ensisijaisesti isojen yritysten toimintaa. Sitä ei levitetä isoilla sähköpostikampanjoilla tavallisille kansalaisille, Kurittu kertoo.

Haittaohjelma yrittää kiristää tietokoneen käyttäjältä rahaa. Rahojen lähteiden eli viruksen tekijöiden jäljille ei olla vielä päästy, sillä Petja käyttää anonyymiä kryptovaluuttaa eli bitcoinia.

Asenna päivitykset, äläkä maksa lunnaita

Tietoturva-asiantuntija neuvoo, että Petjan vaatimia kiristysmaksuja tietenkään kannata maksaa.

Kuritun mukaan paras tapa suojautua viruksilta ja muilta haittaohjelmilta on asentaa uusimmat päivitykset Windowsille. Erilaiset turvapäivitykset on yleensä tehty Windowsiin juuri sitä varten, että niillä tilkitään ilmenneitä tietoturva-aukkoja. Siksi päivitysten asentaminen on tärkeää.

Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus on päivittänyt ohjeistustaan siitä, miten toimia, jos joutuu kyberhyökkäyksen kohteeksi. Ne sisältävät tarkkoja teknisiä yksityiskohtia ja koodikieltä, jonka ymmärtämiseen vaaditaan korkeatasoista atk-osaamista.

"Hyvä herätys viranomaisille"

Kansanedustaja Jyrki Kasvi arvioi Ylen aamu-tv:ssä kyberhyökkäyksen olevan hyvä herätys viranomaisille ja valtiolle, jotka käyttävät hyökkäyksen kohteina olevia tietojärjestelmiä.

– Suurin uhka on, jos samantyyppinen hyökkäys tehtäisiin tärkeään infraan, sairaaloihin, sähkön, ruoan ja veden jakeluun. Ei meillä tarvitse olla kovin montaa päivää sähköt pois päältä, niin on hankala elää tässä yhteiskunnassa, Kasvi kertoo.

Kansanedustaja Jyrki KasviYle

Viestintäviraston Antti Kuritun mukaan Ukrainassa on mennyt jo sähköjä pimeäksi, koska tietojärjestelmät ovat lukittuneet.

– Maerskillä on pysähtynyt aika pahasti merikonttiliikenne, koska heidän it-järjestelmänsä on jumissa Petjan takia, Kurittu sanoo.

Tuska täyttää 20 vuotta – "Metallipiikistä iskun saaneet ovat lojaalia porukkaa"

Yle uutiset - 1 tunti 2 min sitten

Metallimusiikin ystävien Tuska-festivaali täyttää täydet 20 vuotta, kun sen ensisävelet pamahtavat ilmoille Helsingin Suvilahdessa perjantaina.

Tuskan taival käynnistyi legendaariselta Tavastia-klubilta, levisi sieltä Kaisaniemen puistoon ja nyt sen löytää Suvilahdesta. Metallimusiikin ystäviä riittää, koskapa festivaali on ainakin osittain loppuunmyyty.

– Kulttuuri on hyvin voimissaan, faneja riittää ja uusiakin tulee metallin piiriin. Jopa vanhat fanit ovat pysyneet matkassa. Tämähän on aika kuvaavaa metallille, siellä on lojaalia porukkaa. Että jos kerran on metallipiikki iskenyt, kyllä se pysyy koko iän, kertoo akatemiatohtori Toni-Matti Karjalainen Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta.

Suomalainen metallimusiikki oli kymmenisen vuotta sitten kaikkien huulilla Lordin Euroviisuvoiton myötä, uusia faneja syntyi roppakaupalla.

– Niistä hulluista vuosista on tultu ehkä hyvässäkin mielessä terveempään tilanteeseen, Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Karjalainen sanoo.

Hänen tutkimusalansa on nimenomaan metallimusiikki. Karjalaisen mukaan tutkittavaa riittää metallimusiikin lähes 50-vuotiselta taipaleelta.

Helsingissä metallin tutkijatiivistymä

Tällä viikolla Helsingin katukuvassa saattaa näkyä tietynlainen metallin tiivistymä, eikä pelkästään Tuska-festivaalin ansiosta. Kolmipäiväinen metallimusiikin tutkimuskonferenssi on nimittäin alkanut Helsingissä.

– Meidän metallitutkijaporukasta käytännössä kaikki ovat myös kovia metallifaneja. Se tuo tietysti jonkinlaisen subjektiivisen näkökulman tutkimukseen. Se ehkä myös syventää tutkimusta, kun pystyy tarkastelemaan metallikulttuuria kriittisesti ja monisyisesti. Ei ole pelkkää pintasilausta se, arvioi akatemiatohtori Karjalainen.

Akatemiatutkija Toni-Matti KarjalainenYle

Tänä vuonna yksi metallimusiikin tutkijoiden konferenssin pääteemoista on musiikki ja kansalliset identiteetit, Suomi 100-juhlavuoden hengessä. Puheenvuoroja on paristakymmenestä eri maasta, joten metallikulttuureita luodataan hyvin monesta näkökulmasta.

Media viljelee stereotypioita suomalaisesta metallista kirjoittaessaan. Kuten että sitä on selvästi kirjoitettu talvella, keskellä lumimyrskyä. akatemiatohtori Toni-Matti Karjalainen

– Identiteetin ja metallimusiikin välinen yhteys on kaksisuuntainen. Jos katsotaan minkälaista metallimusiikkia eri maista tulee, niin aika usein sieltä löytyy jokin tietynlainen pohjavire. Tausta totta kai vaikuttaa metallimusiikkiin, ei välttämättä siihen miltä musiikki kuulostaa, mutta lyriikkaan ja teemoihin, joita käsitellään. Ja sitten taas toisinpäin: liitämme kaikenlaisia kulttuurisia stereotypioita musiikkiin, joka tulee tietystä maasta.

Karjalaisen mukaan esimerkiksi suomalaiseen metalliin liitetään kansainvälisessä mediassa usein melankoliaa ja tietynlaista luontoyhteyttä.

– Media viljelee paljon stereotypioita suomalaisesta metallista kirjoittaessaan. Kuten että sitä on selvästi kirjoitettu talvella, keskellä lumimyrskyä. Tai että musiikissa kuuluu kuinka mies seisoo yksinäisenä hyvin melankolisessa metsässä. Sääkin on mitä sattuu, vettä viuhtoo ja elämä menee väärille raiteille. Tämähän on aika tyypillinen narratiivi suomalaiselle metallibändille, Karjalainen kertoo.

Laskimme suomiräpin seksistiset säkeet: Katso ketkä räppärit ovat pahimpia rääväsuita

Yle uutiset - 1 tunti 15 min sitten
Suomiräpissä nainen on usein ämmä, hutsu, narttu tai huora.

Rotuaari Piknikin lippuja myyty tavallista enemmän – festivaalialue laajenee kirkon suuntaan

Kaleva - 1 tunti 19 min sitten
Keskustan kävelykadulla heinäkuun 12. päivä alkavan Rotuaari Piknikin ennakkoliput ovat menneet järjestäjien mukaan aiempaa paremmin kaupaksi.

Kiviniemen meripelastusyhdistyksen uusi alus kastettiin: "Nyt on kunnollinen alus pelastustehtäviin"

Kaleva - 1 tunti 22 min sitten
Kiviniemen meripelastusyhdistyksen käyttöön noin kuukausi sitten tullut pelastusalus kastettiin tiistai-iltana Kiviniemen satamassa.

Britannia laivasto sai jälleen lentotukialuksen – valtava alus oli lähellä juuttua siltaan

Yle uutiset - 1 tunti 23 min sitten

Britannian laivasto siirtyi maanantaina lentotukialusten aikaan, kun sen uusin ylpeys, HMS Queen Elizabeth pääsi neitsytmatkalleen.

Kuninkaallisella laivastolla ei ole ollut käytössään lentokoneiden tukialusta sen jälkeen, kun maan puolustusbudjettia supistettiin vuonna 2010 ja HMS Illustrious poistui käytöstä.

Queen Elizabeth tekee parin vuoden ajan sisäänajoa ja varsinaiseen palveluskäyttöön se on määrä ottaa vuonna 2020.

Laivan rakentaminen on ollut tuskien taivalta. Erilaisia ongelmia on ollut paljon. Laivan hinnaksi muodostui runsaat kolme miljardia euroa. Yhdessä rakenteilla olevan sisaraluksensa HMS Prince of Walesin kanssa ne muodostavat Britannian historian kalleimman asehankkeen.

Queen Elizabethin mittasuhteet ovat valtavat. Laiva on 280 metriä pitkä. Sen lentokannelle mahtuisi kolme täysimittaista jalkapallokenttää. Tilaa olisi siis 470 linja-autolle, kertoo Telegraph-lehti.

Laivan muoto on helposti tunnistettava. Aluksella on kaksi kansirakennelmaa ja keulassa on lentokoneiden nousua helpottava "hyppyri".

Tukialuksella on tilaa 35:lle lentokoneelle ja lisäksi muutamalle helikopterille. Laiva on tarkoitus varustaa huippunykyaikaisilla F-35-hävittäjillä.

Sanomalehti The Guardianin mukaan kapteeni Jerry Kyd tarkisti ennen lähtöä matkareitin Kuninkaallisen laivaston perinteiden mukaisesti sekstantilla.

65 000 tonnin laiva oli äärimmäisen hankalaa saada navigoitua merelle Forth-joen siltojen ali. Vaikka liikkeellä oltiin vuoroveden alimpana hetkenä, kapteeni arveli, että hän voisi komentosillalla seisoessaan koskettaa sormellaan alitettavaa siltaa.

Kun häneltä kysyttiin, mitä hän tekisi, jos laskelmat osoittautuisivat vääriksi, kapteeni vastasi: "Vedän pään alas".

Lähde: Reuters

Osakeasuntojen hinnat nousussa pääkaupunkiseudulla, laskussa muualla

Yle uutiset - 1 tunti 26 min sitten

Vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat nousivat jälleen pääkaupunkiseudulla toukokuussa, kertoo Tilastokeskus ennakkotietojensa perusteella.

Pääkaupunkiseudulla osakeasuntojen hinnat nousivat 0,9 prosenttia huhtikuusta toukokuuhun. Edellisvuoden toukokuuhun verrattuna nousua kertyi 3,1 prosenttia.

Toukokuussa vanhan osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta oli pääkaupunkiseudulla 3 730 euroa, muualla Suomessa 1 701 euroa.

Muualla maassa hinnat laskivat 0,5 prosenttia huhtikuusta toukokuuhun ja 1,7 prosenttia edellisvuodesta.

Lue myös:

Katso tästä oman postinumeroalueesi asuntohintojen ennuste 2018: Hinnat laskevat eniten Kotkan Karhuvuoressa

Humalassa poliisin virka-asussa moottorikelkkaillut rikosylitarkastaja sai sakkotuomion

Kaleva - 1 tunti 27 min sitten
Humalassa moottorikelkkaillut Lapin poliisilaitoksen rikosylitarkastaja on tuomittu Lapin käräjäoikeudessa sakkorangaistukseen.

Sarjakuristaja taas käräjillä – Syyttäjä: "Tavaramerkki" eli nahkakäsineet oli kädessä

Kaleva - 1 tunti 31 min sitten
Helsingin käräjäoikeudessa on tänään käsitelty niin sanotun hansikaskuristajan tekemäksi väitettyä rikosta.

Pelistudio myönsi: Sniper: Ghost Warrior 3 oli liian kunniahimoinen projekti

Muropaketti - 1 tunti 42 min sitten

Sniper: Ghost Warrior 3 -pelin kehittänyt CI Games on tunnustanut, ettei homma mennyt ihan nappiin.

CI Gamesin edustaja Marek Tyminskin mukaan pelistudio yritti kurkottaa liian korkealle kuuhun Sniper: Ghost Warrior 3 -pelin kehityksen aikana:

”Yritimme kilpailla suurien julkaisijoiden tuottamien AAA-luokan pelien kanssa. Lähdimme tekemään valtavaa avoimen pelimaailman projektia, joka oli liian suuri suhteessa pieneen tekijätiimiimme.”

DSOGamingin mukaan useita kertoja myöhästynyt Sniper: Ghost Warrior 3 ei ole kerännyt kovinkaan huimaa menestystä myyntitilastoissa. Peli kärsii myös optimisaatiota koskevista ongelmista, joita ei ole korjattu vielä tähänkään mennessä.

Tyminski on paljastanut myös, että CI Games on ottanut oppia virheistään ja kehittää tällä hetkellä kokonaan uutta taktista ammuntapeliä. Peli tulee keskittymään muutamaan perusmekaniikkaan, eikä se aio langeta uudestaan avoimen pelimaailman ansaan.

Muropaketin arvostelussa Juho Anttila antoi Sniper: Ghost Warrior 3:lle arvosanaksi kolme tähteä viidestä.

The post Pelistudio myönsi: Sniper: Ghost Warrior 3 oli liian kunniahimoinen projekti appeared first on Muropaketti.com.

August Solar Eclipse Could Disrupt Roads and Cellular Networks

Slashdot - 1 tunti 45 min sitten
GeoGreg writes: On August 21, 2017, the contiguous United States will experience its first total solar eclipse since 1979. According to GreatAmericanEclipse.com's Michael Zeiler, approximately 200 million people live within one day's drive of the eclipse. Zeiler projects that between 1.85 to 7.4 million people will attempt to visit the path of totality. As the eclipse approaches, articles are appearing predicting the possibility of automobile traffic jamming rural roads. There is also concern about the ability of rural cellular networks to handle such a large influx. AT&T is bringing in Cell On Wheel (COW) systems to rural locations in Kentucky, Idaho, and Oregon, while Verizon is building a temporary tower in Jackson Hole, Wyoming. The disruption could be frustrating to those trying to get to the eclipse or share their photos via social networking. If cellular networks can't handle the data, apps like Waze won't be much help in avoiding the traffic. If communication is essential near the eclipse path, Astronomy Magazine recommends renting a satellite phone.

Read more of this story at Slashdot.

Melankolinen mies seisoo sateisessa metsässä – Hevisanoitus vahvistaa ulkomaalaisten mielikuvia Suomesta

Yle uutiset - 1 tunti 46 min sitten

Suomalaisen metallimusiikin sävelet huokuvat surumielisyyttä ja vahvaa yhteyttä luontoon.

Ainakin näin kansainvälinen media tuntuu akatemiatutkija Toni-Matti Karjalaisen mielestä kuvailevan toistuvasti suomalaista metallimusiikkia.

Hevisanoitusten stereotypiat eivät ole tuulesta temmattuja. Lyriikat ja tyyli kumpuavat usein suomalaisesta sielunmaisemasta ja kansanperinteestä.

– Kappaleissa mies seisoo yksinäisenä melankolisessa metsässä, vettä viuhtoo ja elämä menee väärille raiteille, kuvailee Karjalainen tyypillistä metallikappaleen kertomusta Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Akatemiatutkija Toni-Matti KarjalainenYle Akateemiset hevarit kokoontuvat kolmatta kertaa

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu isännöi Helsingissä keskiviikkona alkavaa metallimusiikin tutkimuskonferenssia.

Modern Heavy Metal 2017 -konferenssissa teemana on musiikki ja kansalliset identiteetit. Musiikkijohtamisen ja kulttuuriviennin dosentti Toni-Matti Karjalainen on konferenssin perustaja ja vastuujärjestäjä.

Lähes 20 eri maasta saapuvat tutkijat pureutuvat muun muassa suomalaisen metallimusiikin mytologiaan, Algerian metalliskeneen ja venäläisten metallifanien verkkoyhteisöjen sielunmaisemaan.

Konferenssin keskustelut jatkuvat viikonloppuna Tuska-festivaalilla.

Netflixin odotetusta Death Note -elokuvasta julkaistiin pahaenteinen juliste

Muropaketti - 1 tunti 48 min sitten

Netflix on julkaissut ensimmäisen julisteen tulevasta Death Note -elokuvastaan.

Tsugumi Ohban ja Takeshi Obatan suosittuun mangaan pohjautuva Death Note kertoo opiskelijasta, joka törmää kerrassaan erikoiseen muistivihkoon. Jos kansien väliin kirjoittaa jonkun nimen, päätyy tuo epäonninen ihminen manan majoille.

Adam Wingardin (You’re Next, The Guest) ohjaama Death Note julkaistaan Netflixissä 25. elokuuta.

Elokuvan pääosissa nähdään Nat Wolff, Margaret Qualley, Keith Stanfield, Paul Nakauchi ja Shea Whigham. Lupaavin näyttelijäkiinnitys on kuitenkin Willem Dafoe, joka on lainannut mainion äänensä Ryukille, joka velmuilee Death Noten ensimmäisessä julisteessa.

Vaikka Death Note on monelle Netflixin käyttäjälle täysin uusi tuttavuus, on manga kääntynyt liikkuvaksi kuvaksi jo monta kertaa aikaisemmin. Elokuvien lisäksi shinigami Ryuk on tuttu näky myös videopeleissä ja tv-sarjoissa.

The post Netflixin odotetusta Death Note -elokuvasta julkaistiin pahaenteinen juliste appeared first on Muropaketti.com.

Onnettomuustutkintakeskus huolissaan palokatkoissa käytetystä polyuretaanista – samankaltainen aine syynä Lontoon tornitalopaloon

Yle uutiset - 1 tunti 58 min sitten

Onnettomuustutkintakeskus on huolissaan rakennusten palokatkoissa käytetystä polyuretaanimassasta. Aine on samankaltaista, joka aiheutti Lontoon Grenfell Towerin tulipalon räjähdysmäisen leviämisen kesäkuun puolivälissä.

– Olemme törmänneet polyuretaaniin usein onnettomuustutkinnassa. En osaa sanoa, kuinka paljon sitä käytetään Suomessa palokatkoissa, mutta arvioisin että paljon, sanoo Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi.

Palokatkon tehtävä ehkäistä tulipalon leviäminen

Palokatko tarkoittaa putkien, sähköjohtojen ja muiden seinän läpivientien tiivistämistä niin, etteivät tuli ja savukaasu pääse leviämään huoneistosta toiseen.

– Jos tiivistys tehdään polyuretaanimassalla, niin se kääntyy itseään vastaan, koska polyuretaanimassa palaa erittäin voimakkaasti, Nurmi sanoo.

Palokatkolla on ihmisten turvallisuudelle ja materiaalivahingoille iso merkitys. Veli-Pekka Nurmi

Nurmen mukaan palokatko ei estä tulipalon syttymistä, mutta sillä on iso merkitys, kuinka suureksi tulipalon vahingot muodostuvat.

– Palokatkolla on ihmisten turvallisuudelle ja materiaalivahingoille iso merkitys.

Näyttää hienolta ja on helppo käyttää

Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi ihmettelee, miksi polyuretaania käytetään palokatkoissa niin laajalti.

– Se on täysin älytöntä. Missään nimessä palokatkoa ei saa tehdä tällaisella herkästi palavalla materiaalilla.

Väärin tehty palokatko.Jori Asikainen / Yle Se on hyvä eristykseen, mutta tulenkestävyydeltä erittäin huono. Veli-Pekka Nurmi

Veli-Pekka Nurmi ei osaa sanoa, onko kyse ymmärtämättömyydestä vai piittaamattomuudesta. Palokatkojen oikeanlaisesta tekemisestä saa tietoa esimerkiksi Suomen Palokatkoyhdistykseltä.

Nurmi arvelee, että palokatkoissa käytetään polyuretaania, koska se näyttää tiivistyksessä hienolta ja sen käyttö on helppoa.

– Sillä on helppo tehdä tiivistys, koska se myydään pursotteena. Se on hyvä eristykseen, mutta tulenkestävyydeltä erittäin huono. Palokatkoja varten on ihan omat tuotteensa.

Onnettomuustutkintakeskuksen johtajan mielestä rakennuttajilla ja kiinteistönhaltijoilla on ensisijainen vastuu siitä, että polyuretaania ei käytetä palokatkoissa.

– Ne ovat tietysti päävastuussa, koska teettävät työn, sanoo Veli-Pekka Nurmi.

Guns N' Roses samalle lavalle esikuvansa kanssa – Michael Monroe: "Olen Slashin kanssa fiilistellyt"

Yle uutiset - 2 tuntia 11 min sitten

Jos Hanoi Rocksia ei olisi ollut, olisi voinut olla syntymättä myös Guns N' Roses. Yhdysvaltalaisbändi on avoimesti lehtihaastatteluissa kiitellyt suomalaisbändin vaikutusta ja esikuvana olemista uransa varrella.

Tänä lauantaina samalle lavalle nousevat sekä Guns N' Roses sekä hetkeä aikaisemmin lämmittelijänä Hanoi Rocksin laulajana maineeseen noussut Michael Monroe.

Hämeenlinnaan odotetaan 55 000 ihmistä. Mies on tulevasta jättikeikasta innoissaan.

– Onhan se loistavaa, että jengiä on paikalla niin paljon. Siitä tulee varmasti ihan spesiaali-ilta, hän sanoo.

Jälleennäkemistä lavan takana odotetaan kovasti.

– Olen Slashin kanssa fiilistellyt, että on hieno nähdä. Mitään tarkkoja yhteissuunitelmia ei olla tehty.

Yhteisten suunnitelmien puute on tässä tapauksessa vain hyvä asia. Jos jotain Kantolan tapahtumapuiston lavalla tapahtuu, se tapahtuu hetken mielijohteesta, spontaanisti.

– En odota mitään muuta kuin sitä, että tulee hieno päivä ja hieno show, sanoo Monroe.

Musiikillinen esikuva

Michael Monroe on seurannut yhtyeen taivalta tyytyväisenä sen alkutaipaleelta alkaen. Hän tiesi, että Hanoi Rocks oli monen bändin esikuva.

– Oli paljon bändejä, jotka ei sitä juttua ihan tajunneet. Keskityttiin isoon tukkaan ja näyttävän meikkiin.

Michael Monroe sanoo, että Guns N' Roses otti Hanoi Rocksista vaikutteita oikealla tavalla keskittymällä siihen olennaiseen. Musiikkiin.

– Olen tosi iloinen, että Guns N' Roses on kasvanut niin isoksi kuin mitä se nyt on. Olen tyytyväisenä lukenut jutuista, että he ovat avoimesti kertoneet, että ovat ottaneet vaikutteita Hanoi Rocksista.

Kova rokkibändi, ainutlaatuinen show ja omaa luokkaansa koko bändi. Ei ole toista samanlaista bändiä.

– Kun Slash on taas messissä, niin olen siitä ihan erityisen innoissani.

Kolmekymmentä vuotta musiikkia

Michael Monroe juhlii tänä vuonna itse 30-vuotista soolouraansa. Kesäkuun alussa julkaistiin juhla-albumi. Mies on kokoelmasta ylpeä.

– Siinä on kuusi ennen julkaisematonta kappaletta. Levy on kokonaisuutena hyvä läpileikkaus koko urasta, sanoo Monroe.

Helsingin Kulttuuritalolla on 20. lokakuuta juhlakonsertti.

Michael Monroe sanoo, että ura on ollut pitkä ja antoisa, muttei kuitenkaan aina helppo.

– Jääräpäisesti olen mennyt omaan suuntaani omin ehdoin ja pitänyt periaatteistani kiinni. Olen todella tyytyväinen uraani ja elämääni.

Mies on saanut levystään hyvää palautetta.

– Koko ajan yritän parantaa sitä mitä teen, ja kun sitten saa palautetta että on onnistunut siinä, niin mikään ei sen parempaa olekaan.

Arvostelu: Pommi-iskun takia myöhästynyt Get Even kokeilee rohkeasti uutta, mutta toteutus jää puolitiehen

Muropaketti - 2 tuntia 18 min sitten

Yksi kuva valehtelee enemmän kuin tuhat sanaa, mutta mikään ei valehtele niin kuin muistikuva. Get Even on kokeileva räiskintäseikkailu, joka uskaltaa kokeilla uusia asioita ja leikitellä erilaisten peligenrejen sekoittamisella.

Julkaisupäivä: julkaistu / Tekijä: The Farm 51 / Julkaisija: Bandai Namco / Saatavilla: PC, PlayStation 4 & Xbox One / Testattu: PC / Laitevaatimukset: PC Windows 7 tai uudempi 64-bit, Intel Core i5-2500 3,3 Ghz, AMD Phenom II X4 949 tai nopeampi prosessori, Geforce GTX 680, Radeon HD 7870 tai nopeampi näytönohjain & 8 Gt muistia / Pelaajia: 1 / Ikäraja: 16

Mikä alkaa yksinkertaisena pelastusoperaationa kääntyy pian sukellukseksi yhä syvemmälle mielen syövereihin. Kuka oli tyttö, panttivanki, jonka rintaan sidotun pommin räjähdys muuttaa kaiken? Kuka on nukkemestari, joka vetelee naruista kaiken takana? Mitä salaisuuksia hylätty mielisairaala kätkeekään sisälleen.

Puolalaisen The Farm 51:n vuodesta 2014 asti työstämä Get Even haastaa pelaajan juonikudelmalla, jossa mikään ei ole sitä, miltä näyttää. Hyvin pian käy selväksi, ettei näkemäänsä ja kokemaansa voi ottaa itsestäänselvyytenä. Hetki hetkeltä rakentuva palapeli on jatkuvassa liikkeessä eivätkä palaset asetu kohdilleen kuin vasta aivan lopussa.

Get Evenin oli määrä ilmestyä jo runsas kuukausi sitten, mutta Manchesterin pommi-isku sai Bandai Namcon lykkäämään pelin julkaisua kunnioituksesta uhreja kohtaan. Kieltämättä panttivangin räjäytyksestä käynnistyvän kokemuksen julkaisu olisi osunut perin herkkään ajankohtaan, mutta tosiasiassa Get Evenin tematiikka ei juuri edes sivua terrorismia.

Lajityyppisekametelisoppa

Get Evenin kaltaisen pelin juonikuvioita ei tohdi avata arvostelussa kovin syvällisesti. Tähän mennessä sanotun perusteella lienee kuitenkin tullut jo selväksi, että Get Evenin tarina on melkoinen sokkelo. Sama teema toistuu myös pelattavuuden puolella, sillä teos yhdistelee erilaisia lajityyppejä välillä skitsofreenisella tavalla.

Aivan alussa Get Even esittelee itsensä jonkinlaiseksi taktiseksi hiiviskelyräiskintäpeliksi. Kun tarina vie hylättyyn mielisairaalaan, kallistuu lajityyppikin kohti kevyillä puzzleilla höystettyä tunnelmallista selviytymiskauhua. Välillä tarina ottaa vallan ja pelaaja tuntee olevansa keskellä The Chinese Roomin eteenpäinkävelypelejä muistuttavaa kokemusta.

Valitettavasti kaikki Get Evenin osa-alueet eivät toimi aivan niin hyvin kuin toivoisi. Teknisten haasteiden ohella päänvaivaa aiheuttaa nippu harmillisia suunnitteluvirheitä. Mielessä käy useammin kuin kerran, että kokonaisuus toimisi paremmin, jos kehittäjät olisivat malttaneet keskittyä rauhassa yhteen osa-alueeseen.

Ensimmäisen persoonan näkökulmasta kuvatun pelin tärkein työkalu on älypuhelin, jonka avulla voi katsella ympäristöä lämpökameran läpi, etsiä jälkiä ultraviolettivalolla, skannata avainkohteita tarkempaa analyysia varten tai seurata vihollisten liikkeitä kartan kautta. Pystyypä laitteella myös vastaanottamaan tekstiviestejä ja vastaamaan tuleviin puheluihin.

Ultraviolettivaloa ja lämpökameraa hyödynnetään kourallisessa yksinkertaisia puzzleja. Ympäristön skannaaminen on tärkeämpää erityisesti sen vuoksi, että ominaisuus antaa mahdollisuuden myös muokata ympäristöjä määrätyissä paikoissa. Pelaaja nimittäin viettää pääosan aikaa eläen läpi omia muistojaan vallankumouksellisen virtuaalitodellisuuslaitteen avulla, mikä aiheuttaa myös sen, ettei mihinkään näkemäänsä voi luottaa.

Pelin vähemmän vallankumouksellinen idea, Corner Gun on nimensä mukaisesti ase, jolla voi ampua 90 astetta kulman ympäri. Vekotin on juuri niin idioottimainen kuin miltä se kuulostaakin, eikä sille rehellisesti sanottuna löydy kummoista käyttöä. Monissa muissa peleissä tämän kaltainen innovaatio on tärkeä osa erottuvaa pelattavuutta, mutta The Farm 51:n veijarit lienevät hoksanneet itsekin, että Corner Gun kelpaa lähinnä tarinaa tukevaan rooliin. Ainakaan itse en päätynyt ammuskelemaan nurkan taakse kuin kerran pari koko pelin aikana.

Vahvaa tarinaa, kehnoa toimintaa

Get Even -kokonaisuus on vahvimmillaan silloin, kun se rakentaa käsinkosketeltavaa tunnelmaa erityisesti tehokkaan ja omaperäisen äänimaisemansa kautta. Tavanomaisen pelottelutunnelmoinnin ohella peli uskaltaa käyttää musiikkia omaperäisellä tavalla, joskin välillä oikean sinfoniaorkesterin loihtima ääniraita on liiankin päällekäyvä.

Ongelmat alkavat, kun genre keikahtaa kohti taktista hiivistelyräiskintää. Sankarin korviin kuiskiva ääni jaksaa nalkuttaa toiminnallisemmasta lähestymistavasta, mutta yritys- ja erehdys -henkinen hiippailu turhauttaa pian. Get Even selittää itse vihollisten tekoälyn surkeuden, mutta itse ongelman tämä piilottaa vain vaivoin.

Huonojen hiippailupelien perinteen mukaisesti viholliset havaitsevat pelaajan joko liian helposti tai ei lainkaan. Kun käry käy kerran, ainoa mahdollisuus selvitä tilanteesta on kaikkien vihollisten listiminen. Tolkuttoman kaukaa räiskivien vihollisten ammuskelu ei ole kovinkaan palkitsevaa, mutta sitä ei myöskään ole uusintayritys pahimmillaan minuuttien takaa.

Verrattuna oikeisiin räiskintäpeleihin Get Evenin toiminta on myös perin tunnotonta. Tähän vaikuttaa osaltaan asevalikoiman laimeus, jota ylempänä jo haukuttu Corner Gun ei pelasta. Yhtä lailla voi syyttää myös kankeaa liikkumista. Päähenkilö ei osaa muun muassa hypätä, ja muutaman kerran jäin itse kiinni maastoon niin, että peli oli pakko käynnistää uudelleen edellisestä tallennuspisteestä.

Vaikka peli yrittääkin aivan lopussa sotkea toimintaan kokonaan uusia kikkoja, jää lopputulos kuitenkin pakkopullaksi, joka on pakko lusia läpi jotta näkisi, mitä tarinasta seuraavaksi paljastuu. Kaikeksi onneksi Get Evenin tarina on parhaimmillaan varsin vahva ja kiinnostava.

Muistoihin ja niiden luotettavuuteen sukeltava tarina on kuin sipuli, josta paljastuu yhä uusia kerroksia. Mikään ei todellakaan ole sitä, miltä se alun perin näyttää ja loppua kohden kaiken jo nähnytkin pelaaja yllättyy kerran jos toisenkin. Se on tosin myönnettävä, että käsikirjoittajien mopo kiitää välillä aivan hallinnan rajamailla. Ajoittain kikkailu ja symboliikalla leikkiminen vaikuttaa hieman itsetarkoitukselliselta ja ihan lopussa teos sortuu liialliseen alleviivaamiseen ja selittämiseen.

Tästä huolimatta Get Even jaksoi pitää otteessaan ainakin omasta mielestäni tyydyttävään loppuratkaisuun saakka. Puhtaasti tarinankerronnallisesta näkökulmasta Get Even on itsetarkoituksellisuudestaan huolimatta vahva suoritus. Harmi, että tämänkin kokeilevan teoksen kohdalla pelilliset ansiot jäävät kovin laimeiksi, joten suuri yleisö tuskin lämpenee teokselle.

Pisteistä voi huoletta vähentää kokonaisen tähden verran, jos kokee pelattavuuden ja pelimekaniikan rohkeaa tarinankerrontaa tärkeämmäksi.

 

GET EVEN

”Kokeileva räiskintäseikkailu uskaltaa kokeilla uusia asioita ja leikitellä erilaisten peligenrejen sekoittamisella.”

The post Arvostelu: Pommi-iskun takia myöhästynyt Get Even kokeilee rohkeasti uutta, mutta toteutus jää puolitiehen appeared first on Muropaketti.com.

Cargotec vähentää 45 työpaikkaa, siirtää toimintoja Bulgariaan

Yle uutiset - 2 tuntia 23 min sitten

Lastinkäsittelylaitteita valmistava Cargotec vähentää 45 työpaikkaa Helsingissä ja Tampereella sekä Varsinais-Suomessa Raisiossa ja Kaarinassa.Toukokuussa aloitetut yt-neuvottelut on saatu päätökseen.

Taustalla ovat yrityksen pyrkimykset säästää tukitoimissa kymmeniä miljoonia euroja. Lisäksi rahoituksen sekä henkilöstö- ja tietohallinnon hoitoa siirretään Cargotecin uuteen palvelukeskukseen Sofiaan, Bulgariaan.

Suomessa työpaikkojen vähennykset saadaan päätökseen ensi vuoden kuluessa, yhtiö arvioi. Sillä on Suomessa noin 950 työntekijää. Kaikkiaan sen palkkalistoilla on 11 000 ihmistä. Yrityksen liikevaihto oli viime vuonna 3,5 miljardia euroa.

Sivut

Tilaa syöte alakulju.net syötteiden kerääjä