Uutiset

Poliisi epäilee Turun kaupunginsairaalan tulipaloa tahallaan sytytetyksi

Yle uutiset - 49 min 54 s sitten

Poliisi epäilee, että perjantai-iltana Turun kaupunginsairaalan rakennuksessa sattunut tulipalo oli sytytetty tahallaan. Poliisi on käynnistänyt asiasta rikostutkinnan.

Tulipalo tuhosi osan Kunnallissairaalantiellä toimivasta erikoissairaanhoidon klinikasta. Rakennuksen numero yhdeksän tiloissa toimii muun muassa psykiatrian poliklinikka.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan tulipalo sai alkunsa toimistohuoneesta.

Klinikka toimii vain päivisin, joten tulipalossa ei loukkaantunut ketään, pelastuslaitokselta sanotaan.

Pelastuslaitoksen mukaan osa rakennuksesta saadaan takaisin käyttöön maanantaina.

Life is Strange: Before the Storm ei enää käytä Denuvo-kopiosuojausta

Muropaketti - 1 tunti 18 min sitten

Square Enix poisti Denuvo-kopiosuojauksen Life is Strange: Before the Stormista.

Deck Ninen kehittämän Life is Strange: Before the Stormin toinen osa, The Brave New World, julkaistiin virallisesti eilen. Nyt näyttää sieltä, että pelin julkaisija Square Enix on samalla julkaissut Denuvo-kopiosuojauksen poistavan päivityksen Life is Strange: Before the Stormin Steam-versiolle, raportoi DSOGaming. 

Piraatit mursivat Life is Strange: Before the Stormin kopiosuojauksen jo aiemmin, joten Denuvosta ei ole varsinaisesti enää mitään hyötyä. Denuvon tehokkuus on muutenkin joutunut kyseenalaistetuksi kuluvan vuoden aikana, kun useat eri pelit on murrettu alle vuorokaudessa niiden julkaisusta.

Denuvon tehottomuudesta huolimatta vaikuttaa siltä, että Square Enix tulee käyttämään kopiosuojausta myös tulevassa Star Ocean 4: The Last Hopen remasteroinnissa.

The post Life is Strange: Before the Storm ei enää käytä Denuvo-kopiosuojausta appeared first on Muropaketti.com.

Leipäjonossa odottava Katrin: ”Elämiseen tarvitsee 1000 euroa kuussa” – Saksassa jo joka kymmenes työssäkäyvä on köyhä

Yle uutiset - 1 tunti 22 min sitten
Kuuntele lisää radiosta: MAAILMANPOLITIIKAN ARKIPÄIVÄÄ

Kuuntele Yle Areenasta tai suorana lähetyksenä lauantaisin Yle Radio 1:ssä klo 12.10 ja Radio Suomessa klo 14.03

FRIEDRICHSHAIN. Jonossa ollaan jo hieman malttamattomia. Ruoan jakelu on myöhässä, ja kirkon sivuovi, josta jokainen saa kohta vuorollaan astua sisään, on edelleen visusti kiinni.

Laib und Seele -leipäjono on yksi 42 ruoanjakelupaikasta, joita kirkko ja berliiniläinen yleisradioyhtiö RBB pyörittävät vähäosaisille Saksan pääkaupungissa. Kuukaudessa arviolta 50 000 ihmistä saa järjestön kautta ruoka-apua.

– Tänne tulevilla on liikaa rahaa, jotta kuolema korjaisi, mutta liian vähän, jotta summalla voisi oikeasti elää, ruokaa odottava Katrin kuvailee.

40-vuotias Katrin on käynyt leipäjonossa pari vuotta, mutta toivoo uuden koulutuksen tuovan taas säännöllisemmät tulot.Anna Saraste / Yle

40-vuotias seisoo kirkosta hieman sivummalla ja nauttii lämmittävästä syysauringosta.

"Tänne tulevilla on liikaa rahaa, jotta kuolema korjaisi, mutta liian vähän, jotta summalla voisi oikeasti elää"

Hän tekee pätkätöitä elokuva-alalla, mutta jää sinkun kuukausituloillaan alle 900 euroon, jonka takia hän on oikeutettu leipäjonon avustukseen.

– Laadukkaaseen elämään tarvitsisi ainakin tuhat euroa kuussa. Jostain vaatteetkin pitäisi maksaa, ja puhelinliittymästä ei voi luopua, jos työkeikoista soitetaan, Katrin kuvailee.

Laib und Seele -ruoanjakelupiste avaa ovensa kerran viikossa. Ruoat kerätään seitsemästä lähikaupasta ja ajetaan aamulla kirkon tiloihin, jossa ne lajitellaan jakoa varten.

Leipäpusseja lähetyksestä pöydille mätkivä Barbara Gretz on tehnyt jakelutyötä vapaaehtoisena reilun 10 vuoden verran.

Barbara Gretz lajittelee aamun ruokalähetyksen antimia. Hän on tehnyt vapaaehtoistöitä Leib und Seele -järjestössä yli 10 vuotta.Anna Saraste / Yle

– Alun perin apua hakivat ainoastaan eläkeläiset. Nyt joukossa on myös keski-ikäisiä ja opiskelijoita, Gretz kertoo.

Saksassa moni jakaa hänen huolensa siitä, että töissä olevat ihmisetkään eivät enää selviä arjen menoista. Arvioiden mukaan joka kuudennella saksalaisella on käytettävänään alle 870 euroa kuussa, joka lasketaan köyhyysrajaksi.

Kun Saksassa puhutaan köyhyydestä, puhuttavat kaksi asiaa: kutistuvat eläkkeet ja niin kutsutut työssäkäyvät köyhät. Kumpikin ryhmä on jo vuosia ollut kasvamaan päin.

Kuluneena kesänä Saksassa kohahdutti erityisesti tilasto, jonka mukaan niiden saksalaisten määrä, jotka työpaikasta huolimatta elävät köyhyysrajan alapuolella, on kaksinkertaistunut vuodesta 2004 vuoteen 2014 mennessä: heitä on nyt yli 8 miljoonaa.

Työssäkäyväksi lasketaan henkilö, jonka työsuhde kestää yli kuusi kuukautta.

Tutkijat selittävät työssäkäyvien köyhien ilmiötä pätkä- ja puolipäivätöiden lisääntymisellä.

Tiedottaja Andreas Splanemann työskentelee Saksan toiseksi suurimmalle ammattiliitolle Ver.dille.Anna Saraste / Yle

– Myös kaupunki muuttuu. Täällä Berliinissä on esimerkiksi nyt paljon start up -yrityksiä, jotka eivät välttämättä tee ollenkaan työsopimuksia ja joissa töitä tehdään myös ilmaiseksi, tiedottaja Andreas Splanemann Ver.di-ammattiliitosta kertoo.

Splanemannin mukaan monilla palvelualoilla kasvatetaan tällä hetkellä työssäkäyvien köyhien määrää. Mukaan mahtuvat ravintola-ala, hotelli- ja majoitusala, kampaamot ja lentokentät, mutta riskiryhmään kuuluvat myös esimerkiksi vartijat ja poliisit.

Pokémon Gon Halloween käynnistyi – Katso traileri, uudet Pokémonit ja pelibonukset

Muropaketti - 1 tunti 32 min sitten

Pokémon Gon toinen vuotuinen Halloween-tapahtuma tuo peliin joukon uusia, kolmannen sukupolven Pokémoneja. Pikachulla on myös jälleen uusi hattu, ja kaikki pelitoiminnot tuottavat tuplasti karkkia.

Pokémon Go -mobiilipelin Halloween-tapahtuma on käynnistynyt, ja kuten etukäteen vuotanut kuva vihjasi, tuo tapahtuma peliin joukon uusia, kolmannen sukupolven Pokémoneja. Uusina lisäyksinä pelin saapuvat ainakin Sableye, Banette, Duskull, Dusknoir ja Shuppet. Lisäksi vanhat tutut ”aavemaiset” Pokémonit kuten Gastly, Drowzee ja Cubone esiintyvät ilmeisesti tavallista runsaslukuisempina.

Niantic kertoo lisäksi, että Halloweenin perinteisiin sopien kaikki pelissä ansaittavat karkit annostellaan tuplana. Pelihahmon voi tapahtuman ajaksi sonnustaa uuteen Mimikyu’s Disguise Hat -hattuun, ja myös Pikachulla on edellisten tapahtumien tapaan uusi hattu päässään.

Niantic lupaa myös, että loppuja kolmannen sukupolven Pokémoneja aletaan lisätä peliin jo joulukuussa.

Pokémon Gon Halloween-tapahtuma on nyt käynnissä, ja se jatkuu aina 2. marraskuuta asti. Alta näet tapahtuman trailerin.

The post Pokémon Gon Halloween käynnistyi – Katso traileri, uudet Pokémonit ja pelibonukset appeared first on Muropaketti.com.

Imatralla aukesi Suomen eteläisin ensilumenlatu – Katso missä kaikkialla pääset jo sivakoimaan

Yle uutiset - 1 tunti 36 min sitten
Ensilumenlatuja SuomessaLaura Tolonen / Yle
 • Vuokatti urheiluopisto (avattiin10.10.)
 • Kontiolahti ampumahiihtostadion (avattiin 12.10.)
 • Kuopio Tahko (avattiin 13.10.)
 • Ruka (avattiin 13.10.)

Avataan lokakuussa:

 • Imatra 21.10.
 • Rovaniemi Ounasvaara 21.10.
 • Muonio Olos 23.10.
 • Jyväskylä 25.10

Avataan marraskuussa:

 • Savonlinna Tanhuvaara 4.11.
 • Kuopio Puijo 11.11.

Listalta saattaa puuttua joitain latuja.

Pohjois-Suomessa ensilumenlatuja on saatu jo auki, mutta nyt myös Etelä-Suomessa päästään sivakoimaan.

Viikonlopun kuiva ja kylmä ilmamassa helpottaa latujen avaamista. Yöpakkasia on ennustettu nyt eteläistä Suomea myöten. Imatralla latu saadaan auki hiihtäjille lauantaina.

Imatran latu on peräisin Saimaasta

Vuosi sitten syksyllä Imatran Urheilijat tykittivät suuret kasat lunta. Lumi säilöttiin yli vuoden ja nyt tuosta tykkilumesta on rakennettu Imatran Ukonniemeen noin viiden kilometrin mittainen ensilumenlatu.

Tykkilumi puoltaa paikkaansa, sillä se kestää varastoinnin luonnonlunta paremmin. Lisäksi tykkilumesta tehty latu säilyy keväällä pidempään hiihdettävänä.

Lunta tarvitaan kaikkiaan 20 000 kuutiometriä viiden kilometrin mittaisen hiihtoladun aikaansaamiseksi. Lumen latu on peräisin Saimaasta.

Maajoukkueet toivoteteaan tervetulleiksi

Imatran latu on vuosien aikana kasvanut huimasti pituutta. Nyt viiden kilometrin latu oli ensimmäisenä vuotenaan 2004 vain 500 metriä. Satsauksen toivotaan nostavan Imatran mainetta urheilukaupunkina.

– Valkovenäjän nuorten ampumahiihdon maajoukkue tulee tänne pitkälle leirille marraskuussa, kertoo Jukka Aallikko Imatra Base Camp Oy:stä.

Tommi Parkkinen / Yle

Poliisi: Veitsellä aseistautunut mies haavoittanut useita Münchenissä

Yle uutiset - 1 tunti 46 min sitten

Veitsellä aseistautunut henkilö on haavoittanut useita ihmisiä Etelä-Saksan Münchenissä, kertoo poliisi.

Kukaan ei ole saanut hengenvaarallisia vammoja.

Focus Online -lehden mukaan mies on hyökännyt useiden ihmisten kimppuun ja haavoittanut heitä.

Tekijä on paennut paikalta. Poliisi kertoo Twitterissä, että tekijää etsitään "kaikkien saatavilla olevien poliisien voimin".

Münchenin poliisi kehottaa ihmisiä Rosenheimer Platzin aukion alueella ja muualla kaupungissa pysymään sisätiloissa.

Rosenheimer Platz sijaitsee Münchenin ydinkeskustan kaakkoispuolella lähellä Ostbahnhofin paikallisjuna-asemaa.

Poliisi kehottaa soittamaan hätänumeroon 110, jos epäilty tavoitetaan. Muuten ihmisiä pyydetään pysymään suojassa.

Poliisi kuvailee epäiltyä nelikymppiseksi mieheksi, joka pakeni paikalta mustalla polkupyörällä. Hänellä on harmaat housut ja vihreä verkkatakki sekä reppu.

Tekijän motiivista ei ole tietoa.

Asiasta kertovat Münchenin poliisi Twitterissä ja uutistoimistot Reuters ja AP.

Seuraamme tilannetta.

Gigabyteltä Cashback -kampanja Intel 200 -sarjan emolevyille

Muropaketti - 1 tunti 47 min sitten

Gigabyten kampanjan piirissä on valmistajan 15 emolevymallia. Edun saa lunastettua, kunhan kampanjan kohteena olevat komponentit on hankittu elokuun 28. ja marraskuun 11. päivän välillä.

Cashback-edun saamiseksi on hankittava jokin Gigabyten kampanjaemolevyistä sekä yksi kolmesta Intelin Kaby Lake -prosessorista. Kampanjaan kuuluvat prosessorimallit ovat Intelin Core i7-7700K, Core i5-7600K ja Core i3-7350K. Emolevyistä edustettuina on niin Z270-, H270- kuin B250-piirisarjan emolevyjä. Emolevyllä ja prosessorilla voi parhaillaan saada 80 euron Cashback-edun. Mikäli samassa yhteydessä päätyy hankkimaan myös Intelin 16 tai 32 gigatavun Optane-muistin, saa vielä viisi euroa lisää Cashback-summaan. Poikkeuksellisesti suurimman rahallisen edun saa halvimmalla i3-7350K -prosessorilla.

Perinteiseen tapaan edun lunastaminen vaatii kuittikopiot prosessorin ja emolevyn hankinnasta. Samoin myös Optane-muistin osalta, mikäli sellaisen on tullut hankkineeksi. Cashback-edun pääsee lunastamaan tämän sivun kautta.

The post Gigabyteltä Cashback -kampanja Intel 200 -sarjan emolevyille appeared first on Muropaketti.com.

Espanjan hallitus aloitti kokouksensa Katalonian itsehallinnon rajoittamisesta

Yle uutiset - 1 tunti 48 min sitten

Espanjan hallitus on aloittanut kokouksensa Katalonian tilanteesta pääministeri Mariano Rajoyn johdolla. Kokous pidetään Madridissa pääministerin virka-asunnolla Moncloan palatsissa.

Hallitus ilmoittaa Twitter-tilillään, että hallituksen ylimääräinen kokous on alkanut kello 10 Espanjan aikaa ja kokouksen jälkeen näytetään suorana lehdistötilaisuus.

Espanjan hallituksen odotetaan päättävän toimista, joilla rajoitetaan väliaikaisesti Katalonian itsehallintoa.

Lue lisää aiheesta:

Takaraja umpeutui: Katalonia ei peräydy – Espanja aikoo purkaa autonomiaa

Analyysi: Mitä Espanjan perustuslain pykälä 155 voi tarkoittaa?

Emilia Bottas hyppäsi hevosen selkään kolme vuotta sitten ja kisaa jo täysillä – nyt yksilöurheilija opettelee yhteistyötä ratsun kanssa

Yle uutiset - 2 tuntia 1 min sitten

Tuusulalaisen täysihoitotallin käytävällä seisoo kookas, säkäkorkeudeltaan 180 senttimetriä oleva puoliverinen hevonen, jota Emilia Bottas harjaa keskittyneesti. Harmaa ruuna Joli v.d. Groenendyck on yksi Bottaksen omista hevosista.

Siron Bottaksen rinnalla hevonen on valtavan kokoinen, sen selkä on korkealla omistajansa päälaen yläpuolella. Utelias hevonen touhuaa kokoajan jotain.

– Joli on tällainen häärääjä, nyplää aina kaikkea. Hirveän kiltti. Kaikki hevoseni ovat tällaisia nalleja, naurahtaa Bottas.

Kesällä Emilia Bottas päätti, että uintiura on nyt tässä. Takana on kolmet olympialaiset ja lukematon määrä muita arvokisoja. Altaassa on tullut vuosien aikana kiitettävästi menestystä, mutta uran loppupuolella alkoi ilmetä erilaisia vaivoja.

– Olen jo melko vanha uimariksi ja tunsin, että on aika siirtyä johonkin toiseen lajiin. Olen saavuttanut uinnissa niin paljon ja alkoi olla erilaisia fyysisiä vaivoja. Päätös oli lopulta helppo.

Bottas valitsi uudeksi lajikseen esteratsastuksen, koska se on vauhdikas laji.

– Se sopii minulle paremmin kuin kouluratsastus. Tykkään mennä kovaa ja vauhdilla.

Johanna Talasterä / Yle

Emilia Bottas ei ollut lapsena hevostyttö, joten hän on taustaltaan hiukan erilainen ratsastaja kuin useimmat. Yleensä ratsastuksessa huipulle kivunneet ovat aloittaneet harrastuksen jo lapsena.

– Minulle uinti oli jo nuorena kaikki kaikessa ja panostin silloin siihen täysillä. Millekään muulle harrastukselle ei jäänyt aikaa.

Bottas on silti aina tykännyt hoitaa kavereiden hevosia ja kolme vuotta sitten hän aloitti ratsastuksen.

– Kävin ystäväni kanssa tallilla ja innostuin heti hevosista. Pian aloitin ratsastuksen ja kohta minulla oli ensimmäinen oma hevonen.

Ratsastus alkoi kevyemmillä maastolenkeillä, mutta laji vei mukanaan. Myös ratsastukseen on asetettu tavoitteita.

– Minulla on kova kilpailuvietti, joten olen todella tosissani ratsastuksessa. Aikomukseni on päästä lajissa niin korkealle kuin mahdollista.

Johanna Talasterä / Yle

Bottaksen elämä pyörii nyt hevosten ympärillä. Hänellä on kolme omaa hevosta, jotka asuvat suuressa täysihoitotallissa Tuusulassa.

8-vuotiaan Jolin lisäksi kilparatsuihin kuuluu vuotta nuorempi Obora's Jean eli Obo. Vanhin hevonen on 14-vuotias Grando II, joka on nykyään vain harrastekäytössä. Bottas kilpailee myös ystävänsä omistamalla 12-vuotiaalla Aristocrat-ruunalla.

Pääkaupunkiseudulla asuva Bottas huristelee tallille lähes päivittäin ja ratsastaa yleensä tallilla ollessaan ainakin pari hevosta. Talli on siisti ja täältä löytyy jopa solarium – hevosille siis.

Tallissa Bottas heittää tottuneesti satulan Jolin selkään ja puristaa satulavyön kiinni. Tarkoitus on ratsastaa maneesissa hiukan, vaikka oikeat treenit ovat vasta seuraavana päivänä.

– Arki kuluu nykyään pitkälti täällä. Jos ei ole todella kiire, päädyn aina tänne tallille.

Valmentaja löytyi sattumalta messuilta

Bottas valmentautuu esteratsastaja Mikael Wahlmanin johdolla. He tapasivat kolme vuotta sitten syksyllä Helsinki International Horse Showssa ratsastusvaatevalmistajan messuosastolla.

Bottas oli vasta aloittanut ratsastuksen, mutta hänellä oli jo sponsori, sama, joka löytyy myös Wahlmanin taustavoimista. Kaksikon kemiat kohtasivat ensitapaamisella.

– Olemme molemmat viettäneet paljon aikaa ulkomailla, jossa ilmapiiri on jollain lailla vapaampi. Meillä klikkasi heti hyvin, kertoo Mikael Wahlman.

Sen huomaa, koska parivaljakko nauraa paljon ja Bottaksen laittaessa kuntoon hevostaan tallin käytävällä, he heittelevät toisilleen kokoajan pientä herjaa. Välillä Bottas herkeää nauramaan niin kovasti, että Wahlman toteaa hänelle leikillisen tiukasti otsaa rypistäen "keskity".

– Tuo on ehkä yleisin sana, mitä Miksu sanoo minulle treeneissä. "Keskity", nauraa Bottas.

Johanna Talasterä / yle

Bottaksen kanssa saman ikäinen Wahlman on menestyvä kilparatsastaja, joka jo nuorena ratsastajana voitti Suomen mestaruuden senioreiden luokassa syksyllä 2011. Hollolalainen Wahlman ei yleensä opeta aloittelijoita ratsastamaan, mutta Emilia Bottaksen kanssa hän aloitti henkilökohtaisen valmennuksen ihan ratsastuksen alkeista.

– Aluksi kävimme läpi perusasioita kuten istuntaa, kuinka pysyy parhaiten tasapainossa keskellä satulaa, kertoo Wahlman.

Kolme vuotta on lyhyt aika kun ratsastuksen aloittaa alkeista. Valmennettavan kehityskaari uudella uralla onkin ollut huikea.

– Ratsastus on fiilislaji, joka perustuu tunteeseen ja moniin toistoihin. Emilia on edennyt todella nopeasti. Urheilijana hänellä on erinomainen kehonhallinta ja lisäksi suunnattomasti kunnianhimoa. Hän harjoittelee todella intensiivisesti.

Wahlman korostaa, että nopean edistymisen taustalla on nimenomaan huippu-urheilijan kurinalainen suhtautuminen harjoitteluun.

– Kaikki talvet on tehty ahkerasti töitä. Jos annan Emilialle jonkun harjoituksen, hän toistaa sitä yhä uudelleen ja uudelleen, kunnes se sujuu hyvin.

Johannas Talasterä / Yle

Emilia Bottas taluttaa ratsunsa ulos tallista ja kapuaa selkään. Ruuna lähtee saman tien liikkeelle kohti maneesia.

– Kiire töihin, naurahtaa Wahlman.

Maneesissa ratsukko aloittaa kevyellä lämmittelyllä ja sen jälkeen hypätään matala este muutamaan kertaan. Wahlman seisoo keskellä maneesia ja antaa ohjeita.

– Aja sitä eteen enemmän, gallop, gallop, hän kehottaa ratsukkoa laukkaamaan.

Emilialla ja hänen miehellään formulakuljettaja Valtteri Bottaksella on kesämökki Nastolassa, joten kesällä Bottaksen hevoset asuivat jonkin aikaa Mikael Wahlmanin perheen omistamassa Korpikylän ratsastuskeskuksessa Hollolassa.

Talvella Wahlman ajaa pari-kolme kertaa viikossa Tuusulaan valmentamaan.

– Jos työtahti pysyy tällaisena, laitetaan treeneissä vaan nextiä leveliä ja varmasti Emilia pääsee vielä pitkälle, toteaa Wahlman.

Tällä kaudella Emiilia Bottas on kilpaillut ahkerasti kansallisella tasolla pääasiassa 110-sentin esteillä. Kausi on sujunut mukavasti: tuloksena on mm. sija kansalliselta tasolta 120-senttimetrin luokasta. Kesällä Bottas nappasi ruusukkeet Hangon Sea Horse Weekiltä Obolla ja Aristocratilla.

– On tosi tärkeää saada alle paljon hyviä ratoja ennen kuin esteitä korotetaan. Ei pidä yrittää liian paljon liian pian, pohtii Emilia Bottas.

Johanna Talasterä / Yle

Uinti on yksilölaji, mutta ratsastus on tiimityötä hevosen kanssa. Hyvään suoritukseen vaikuttaa sekä ratsastajan että hevosen kyvyt, motivaatio ja asenne.

Tämä onkin ollut Bottakselle haastavinta uudessa lajissa. On opittava lukemaan ja ymmärtämään hevosta, muuten ratsastuksesta ei tule mitään.

– Jos on huono päivä, ei kannattaisi ehkä nousta lainkaan satulaan. Useimmiten silloin mikään ei suju, koska hevonen vaistoaa heti, jos jokin on pielessä. Huonolla asenteella on turha yrittää tehdä yhteistyötä hevosen kanssa.

Valtteri käy tallilla, mutta ei juurikaan viihdy hevosen selässä

Valtteri Bottas ajaa F1-osakilpailussa Texasissa Austinissa samana viikonloppuna kun toisenlaiset hevosvoimat jylläävät Helsingissä jäähallilla Suomen suurimmassa vuosittaisessa ratsastustapahtumassa. Kumpikin kisaa siis tahollaan, mutta tottakai aviomies on hengessä mukana.

– Valtteri on innoissaan siitä, että minulla on uusi intohimo, teen tätä täysillä ja minulla on tavoitteita. Tietysti hän tukee mukana, kertoo Emilia Bottas.

Molempien arki pyörii oman kilpatallin ympärillä, mutta se ei ole pariskunnalle uusi tilanne. Aiemmin uinti otti Emilia Bottakselta paljon enemmän aikaa kuin ratsastus on toistaiseksi vienyt.

– Meillä on oikeastaan aina ollut tällaista. Silloin, kun me tapasimme, uin ammatikseni ja harjoitusmäärät olivat paljon kovemmat kuin tällä hetkellä. Kilpailukalenteri oli paljon tiiviimpi ja tavoitteet olivat ihan erilaiset kuin esteratsastuksessa nyt tällä tasolla on.

Emilia Bottas asuu Suomessa pääkaupunkiseudulla, mutta hän matkustaa ulkomaille katsomaan F1-osakilpailuja 3–4 kertaa vuodessa kuten ennenkin.

– Hevosilla on hyvä talli, jossa niistä pidetään huolta, jos olen vähän aikaa poissa.

Valtteri Bottas on Suomessa ollessaan käynyt myös hevostallilla.

– Valtteri piipahtaa joskus tallilla, aina kun ehtii. Mutta ei hän kovin usein käy, koska eipä tässä ole toiselle paljon tekemistä, jos ratsastan tallilla ollessani tuntikausia.

F1-tähti on kivunnut myös hevosen selkään pari kertaa.

– Valtteri on käynyt vanhimman hevoseni selässä, mutta ei liian usein. Kyllä ratsastus on ihan minun oma juttuni.

Hypättyään maneesissa esteen muutamaan kertaan, Bottas antaa hevosen ravata rennosti ja hevosen hengityksen tasaannuttua hän pysäyttää sen. Treenin päätteeksi Bottas nojautuu satulassa eteen ruunan kaulaa vasten ja taputtaa sitä kiitokseksi.

– Hyvä, hyvä. Sitten syömään, hän naurahtaa ja tarkoittaa hevosta, jolla on kohta päiväheinien aika.

Johanna Talasterä / Yle

Tällä viikolla Emilia Bottas ja Joli hyppäsivät tähän mennessä kovimmat kilpailunsa Helsinki International Horse Showssa. Lucky Winners -luokassa ratsasti nuoria lupauksia, joista osasta odotetaan tulevaisuuden tähtiä.

Keskiviikkona Emilia Bottas sai kaksi pudotusta eli kahdeksan virhepistettä. Ratsastus näytti hyvältä ja suoritus oli tasapainoinen. Hevonen oli hiukan väsyneen oloinen ja kenties siksi varomaton.

Valmentaja Mikael Wahlman kertoo, että keskiviikkona rata sopi Bottakselle teknisesti hyvin, mutta torstaina rata oli vaativampi. Silloin virhepisteitä kertyi 20 ja Emilia Bottas oli tuloslistalla viimeinen hyväksytyn suorituksen saanut.

– Keskiviikkona Emilia ratsasti omalla tasollaan, mutta ratsastuskokemukseensa nähden hän suoriutui radasta myös torstaina hyvin. Kokemustahan sieltä haettiin, joten tavoite saavutettiin, koska maaliin tultiin, sanoo Wahlman.

Emilia Bottas on aiemmin ollut urheilijana yksin paineen alla ja kestänyt tilanteet hyvin. Wahlmanin mukaan tilanne on erilainen, kun kuvassa on mukana hevonen, joka saattaa jonkin verran jännittää isolla areenalla.

– Kisarutiinia tulee koko ajan lisää. Talvella edessä on treeneissä paljon uusia juttuja. Ensi vuonna meillä on jo ihan eri tavoitteet.

Roni Rekomaa / Lehtikuva

Marvelin elokuvauniversumi täyttää ensi vuonna 10 vuotta – Marvel-pomo Kevin Feige vihjaa juhlavuoden sisältävän myös yllätyksiä

Muropaketti - 2 tuntia 2 min sitten

Toukokuussa 2008 julkaistu Iron Man aloitti jotain, mistä myöhemmin kasvoi todellinen elokuvien juggernautti nimeltä Marvel Cinematic Universe (MCU). Marvel Studion pomo Kevin Feige kertoo juhlavuoden fokuksen olevan uusissa elokuvissa, mutta vihjaa myös yllätyksistä.

Marvel viettää ensi vuonna uuden elokuvauniversuminsa 10-vuotisjuhlaa ja odotettavissa varmasti on jotain erityistä. Vuonna 2018 julkaistaan elokuvat Black Panther, Ant-Man and the Wasp sekä 10-vuotisjuhlapäivänä ensi-iltansa saava Avengers: Infinity War, mutta studion tyylin tuntien näiden lisäksi nähdään varmasti muutakin juhlahumua.

Colliderin haastattelussa Marvel-pomo Kevin Feige on kuitenkin vielä harvasanainen juhlavuoden ohjelmasta:

”Ensisijaisesti ensi vuonna julkaisemamme elokuvat ovat 10-vuotisjuhlaamme, Black Panther, tietenkin Infinity War sekä Ant-Man and the Wasp. Nämä ovat ensisijainen fokuksemme.”

”Sen lisäksi on logo, jonka julkaisimme D23:ssa. Minulla on lämpimiä muistoja Tähtien sodasta vuonna 1987, jolloin se oli ollut olemassa kymmenen vuotta. He tekivät logon, t-paitoja, paljon kaikkea pientä. Tämä oli Tähtien sodan pimeää aikaa, jolloin ei vielä ollut mitään. Onneksi emme elä pimeällä ajalla MCU:n suhteen, mutta luulen että jotain tunnustuksia viimeiselle kymmenelle vuodelle on tulossa. Jotain oheistuotteita julkaistaan ja uusintajulkaisuja kotiteatteriin. Pääasiallisesti kaikki kuitenkin johtaa kolmeen uuteen elokuvaan ja erityisesti Infinity Wariin.”

Vuodesta 2020 eteenpäin tulevista julkaisuista Feige on vielä vaitelias ja sanoo fokuksen olevan seuraavissa kuudessa elokuvassa. Tärkeimpänä hän näkee toistaiseksi vielä nimeämättömän Avengers-elokuvan julkaisun vuonna 2019 ”ennen kuin julkisesti keskitytään mihinkään muuhun”.

Doctor Strangen tarinaa Feige kuitenkin haluaisi jatkaa:

”Tietysti, haluaisimme kertoa Strangen tarinasta lisää [jatko-osassa]”.

The post Marvelin elokuvauniversumi täyttää ensi vuonna 10 vuotta – Marvel-pomo Kevin Feige vihjaa juhlavuoden sisältävän myös yllätyksiä appeared first on Muropaketti.com.

Suomesta on tullut EU:n keskinäisten turvatakuiden kiihkein kannattaja

Yle uutiset - 2 tuntia 14 min sitten

Suomi ajaa nyt pontevasti jäsenmaiden keskinäistä turvatakuulauseketta EU:n puolustusyhteistyössä. Brysselin EU-huippukokouksessa Sipilä kehui, että Suomi sai neuvotteluissa sisällytettyä mukaan yhteistyöhön viittauksen Lissabonin sopimuksen avunantolausekkeeseen.

Pääministerin EU-erityisavustajan Riikka Pakarisen mukaan Suomi haluaa, ettei yhteistyössä puhuta pelkästään puolustusteollisuudesta vaan esimerkiksi kriisinhallinnasta. Se on kansallekin tutumpaa.

Viittauksen saaminen mukaan ei ollut läpihuutojuttu. Osa jäsenmaista vastusti.

– Sanamuoto on vahva, jos se otetaan kirjaimellisesti, Pakarinen arveli syyksi.

Lissabonin sopimuksen avunantolauseke kuuluu: "Jos jäsenvaltio joutuu alueeseensa kohdistuvan aseellisen hyökkäyksen kohteeksi, muilla jäsenvaltioilla on velvollisuus antaa sille apua kaikin käytettävissään olevin keinoin Yhdistyneiden kansakuntien peruskirjan 51 artiklan mukaisesti. Tämä ei vaikuta tiettyjen jäsenvaltioiden turvallisuus- ja puolustuspolitiikan erityisluonteeseen."

EU-virkamiehen mukaan asia on periaatteellisesti merkittävä. Poliittisella tasolla Suomi voi saada paremmin tukea jäsenmailta.

Suomessa korostetaan, ettei avunantolauseketta voi pitää Naton artikla 5:n tapaisena keskinäisenä turvatakuuna. Suurin osa jäsenmaista on Natossa, eikä halua päällekkäisiä rakennelmia.

Suomi oli kapinakenraali

Aina Suomi ei ole ollut innokas turvatakuiden kannattaja. Kun EU:n perustuslakia laadittiin 2003, Suomi vastusti lauseketta.

Suomen neuvottelijana oli Teija Tiilikainen, joka on nykyään Ulkopoliittisen instituutin johtaja. Hänen mukaansa asia tuli mukaan yllättäen, eikä siihen ollut varauduttu. Naton artiklaa 5 muistuttava lauseke oli uusi tilanne.

Tiilikaisen mukaan pelättiin, että Nato-maat tahtovat lähentyä EU:ssa toisiaan ja muodostaa oman suljetun sisäpiirin.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) jarrutti pykälää. Suomesta puhuttiin jopa kapinakenraalina. Suomen lisäksi muut liittoutumattomat maat Ruotsi, Itävalta ja Irlanti karsastivat velvoittavaa lauseketta.

Tiilikaisen mukaan taustalla ei Suomessa ollut kuitenkaan pelkoa, että Venäjä hermostuisi pykälästä.

– Venäjällä ei ole EU:n kanssa kylmän sodan historiaa kuten Naton kanssa. Venäjä ei pidä EU:ta uhkana kuten Yhdysvaltoja ja Natoa.

EU:lla ei myöskään ole sotilaallisia voimavaroja.

Suomessa saatettiin myös pelätä, että tiukan paikan tullen joudutaan puolustamaan vaikka Viroa, joka oli juuri liittymässä EU:hun. Avunannosta todettiin käytävillä, että villasukkia voidaan kyllä lähettää, mutta ei joukkoja.

Liittoutumattomien maiden mieliksi lausekkeeseen lisättiin viimeinen lause joidenkin maiden erityisluonteesta. Tiilikaisen mukaan lause viittaa varsinkin Itävaltaan ja Irlantiin. Itävallassa puolueettomuus on perustuslaissa ja Irlannille se on poliittisesti tiukka asia. Suomi ja Ruotsi ovat joustavampia.

Lausekkeen apu "kaikin käytettävissä olevin keinoin" tilalla oli alun perin sotilaalliset keinot. Jotkut sanoivat, että pykälää vesitettiin.

Ranska testasi pykälän toimivuuden

Perustuslaki ei tuolloin mennyt kansanäänestyksissä läpi, mutta sama pykälä palasi Lissabonin sopimukseen 2009. Asiasta ei syntynyt minkäänlaista keskustelua Suomen eduskunnassa tai muutoinkaan. Pelko Nato-maiden omasta kerhosta oli kadonnut. Suomessa valtaan oli noussut kokoomus.

Suomesta on nopeasti tullut avunantopykälän vankka kannattaja.

Pykälä joutui testiin vuonna 2015, kun Ranska pyysi apua terrori-iskun jälkeen.

Suomi alkoi jouduttaa lainsäädäntöä niin, että myös sotilaallinen avunanto toiselle maalle ja avun vastaanottaminen ovat mahdollisia.

Viime aikoina Suomi on aktiivisesti ollut tiivistämässä EU:n puolustusyhteistyötä. Ranskan ja Saksan pohjatyötä ovat puskeneet eteenpäin Espanja ja Italia sekä Belgia, Itävalta, Tsekki ja Suomi.

Vauvaa ei annettu ennen edes äidin hoitoon, nyt mukaan sairaalaan muuttaa myös isä – näin synnytykset ovat muuttuneet 50 vuodessa

Yle uutiset - 2 tuntia 35 min sitten
Mistä on kyse?
 • 1960-luvulla tapana oli, että edes äidit eivät saaneet hoitaa vauvaa sairaalassa
 • 50 vuotta myöhemmin perhehuoneiden käyttö lisääntyy synnytyksissä jatkuvasti
 • Kymenlaakson keskussairaala Kotkassa on yksi harvoista sairaaloista, joissa synnytyksen lisääntyvät soten myötä
 • Sairaalaan on parhaillaan rakenteilla uusi synnytysyksikkö

Kotkalainen Kati Muttonen on kolmen päivän ikäisen esikoisensa kanssa perinteisemmässä kolmen hengen vuodeosastohuoneessa. Tyttö nukkuu muovikaukakossa äitinsä sängyn vieressä. Äiti katselee tytärtään levollisena, kasvoilla on pieni ja onnellinen hymy.

– Toiveena oli, että isä on mukana ja että saamme rauhallisuutta synnytykseen.

Molemmat toiveet toteutuivat, vaikka perhehuonetta Muttoset eivät ensimmäisen lapsen syntymän yhteydessä valinneetkaan.

– Juttelin aiemmin synnyttäneiden tuttujen kanssa ja tulimme siihen tulokseen, että ensisynnyttäjä voi saada paremmin vertaistukea, kun huoneessa on muitakin juuri synnyttäneitä.

– Ehkä sitten myöhemmin valitsemme perhehuoneen, jos lapsia tulee lisää, arvelee tuore äiti Kati Muttonen.

Sairaalassa kuin kotona

Kati Muttosen lisäksi moni muukin harkitsee perhehuoneidenkäyttämistä synnytyksen yhteydessä. Moni niitä on Kotkassa käyttänytkin, perhehuoneisiin on ajoittain ruuhkaa, mutta useimmiten tilat voidaan tarjota halukkaille.

Jatkossa synnytyksistä halutaan sairaaloissa tehdä entistäkin enemmän kodinomaisia. Tähän pyritään remontoimalla vuosikymmeniä vanhoja sairaaloita nykyajan vaatimusten mukaisiksi.

Syntyneiden määrä lokakuun 20. päivään mennessä Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa. Sairaala on yksi harvoista, joissa syntyy vauvoja tänä vuonna enemmän kuin viime vuonna.Vesa Grekula / Yle

Esimerkiksi Kymenlaakson keskussairaala Kotkassa saa lähivuosina ajanmukaiset tilat, jotka helpottavat henkilökunnan työtä sekä vanhempien valmistautumista lapsiperheen arkeen jo sairaalassa.

Samalla sairaalahenkilökunnan rooli muuttuu kohti tehtäviä, joissa korostuu perheen tukeminen ja vierellä kulkeminen.

– Haluamme, että perheet voivat olla yhdessä omassa huoneessa ja opetella vauvan hoitoa jo sairaalassa, kertoo johtajaylihoitaja Pia Rantamäki Kymenlaakson sairaanhoitopiiri Careasta.

Lastenhoitajat huolehtivat vauvoista yhdessä huoneessa ja äidit oleilivat keskenään toisessa huoneessa. Pia Rantamäki

Muutos on suuri verrattuna keskussairaalan alkuaikoihin. Tilat rakennettiin lähes viisikymmentä vuotta sitten.

– Silloin sairaalan lastenhoitajat huolehtivat vauvoista yhdessä huoneessa ja äidit oleilivat keskenään toisessa huoneessa. Kotiin lähtiessään äidit saivat kapalot mukaansa ja alkoivat siitä sitten harjoitella vauvojen hoitamista, kuvailee Pia Rantamäki aikaa, jolloin sairaala synnytysosastoineen rakennettiin.

Isien mukanaolo synnytyksissä alkoi yleistyä 1970-luvulla.

Remontin valmistuttua synnytyksiin liittyvät eri tilat saadaan lähelle toisiaan. Nykyisellään esimerkiksi synnytyssali, lastensairaala sekä vuodeosasto ovat eri puolilla taloa ja eri kerroksissa.

– Muutos on toiminnan kannalta merkittävä. Pelkästään välimatkat sairaalan sisällä lyhenevät huomattavasti. Vastasyntyneelle saadaan tarvittaessa kiireellistä hoitoa jatkossa nopeammin kuin nyt, sanoo Rantamäki.

Synnytysosastoja uudistetaan koko Suomessa

Suomessa on meneillään useita keskussairaaloiden synnytysyksiköihin liittyviä rakennushankkeita. Sosiaali-ja terveysministeriön mukaan suurin on Oulun yliopistosairaalassa. Lisäksi esimerkiksi Kainuu, Jyväskylä ja Mikkeli ovat rakentamassa kokonaan uusia keskussairaaloita, joihin tulee uudet synnytysyksiköt.

Suomessa voi tätä nykyä synnyttää runsaassa 20 sairaalassa. Kymenlaakson keskussairaala Kotkassa on yksi harvoista, joissa synnytysten määrä lisääntyy tänä vuonna.

– Kymenlaakson tilanne synnytyssairaalana on erittäin valoisa. Tänne on hyvät yhteydet pääkaupunkiseudulta ja toistaiseksi mahtuu lisää synnyttäjiä, sanoo Pia Rantamäki.

Perhehoitomallia on jo harjoiteltu

Perhehoitomalli synnytyksissä ei ole aivan kokonaan uutta tai mullistavaa. Kymenlaakson keskussairaalassakin Kotkassa mallia on kokeiltu pienimuotoisesti jo parin vuoden ajan.

Tarjolla on ollut kolme perhehuonetta. Sellaisen saa käyttöönsä synnytyksen jälkeen, jos äidillä on mukanaan tukihenkilö, esimerkiksi puoliso, koko synnytyksen jälkeisen sairaala-ajan. Lisäksi on sitouduttava omatoimisuuteen lapsen hoidossa sekä perhehuoneen siisteydessä.

– Niistä tulee pääsääntöisesti hyvää palautetta. Perhehuoneet ovat sitä, mitä perheet nykyään haluavat, sanoo palvelutoiminnan esimies Reija Mylläri.

Juha Korhonen / Yle

Myös itse synnytykseen liittyen uudistuksia on luvassa.

Synnytyssalin hoitotyössä mukana olevan Paula Järvisalon mukaan henkilökunnalla on jo mielessään mitä uudistuva synnytys Kotkassa voisi olla.

– Meille on tulossa sinne paremmat mahdollisuudet käyttää vettä eli uusiin tiloihin saadaan mahdollisesti amme ja muitakin erilaisia pehmeämpiä kivunlievitysmenetelmiä, kertoo lähiesimiehenäkin työskentelevä Järvisalo.

– Henkilökunta on mukana uusien synnytystilojen suunnittelussa ja toiveita on otettu huomioon. Myös meidän asiakkaamme ovat hyvin aktiivisia. He ovat kiinnostuneita omasta hoidostaan ja kertovat toiveitaan, joita pyritään viemään suunnittelussa eteenpäin.

Kotkan synnytysyksikön uudisrakennus valmistuu vuonna 2019. Koko sairaalaremontti kestää vuoteen 2023 saakka.

Investointi maksaa yli 150 miljoonaa euroa.

Rattijuoppo suistui ojaan Utajärvellä

Kaleva - 2 tuntia 36 min sitten
Poliisi sai ilmoituksen ojaan suistuneesta autosta Utajärven Naamantiellä perjantaina neljän aikaan iltapäivällä.

Espanjan hallitukselta ratkaiseva askel tänään: Katalonian itsehallinnon rajaaminen voi laukaista levottomuuksia

Yle uutiset - 2 tuntia 43 min sitten

Espanjan hallituksen on määrä päättää lauantaina aamupäivällä Katalonian itsehallinnon rajoittamisesta.

Senaatin on hyväksyttävä hallituksen suunnitelma, jotta se saa lainvoiman. Espanjan pääoppositiopuolue sosialistit on ilmoittanut tukevansa hallituksen toimia senaatissa.

Hallituksen odotetaan ottavan käyttöön perustuslain pykälän 155. Sen nojalla valtio voi ottaa lakia rikkovan autonomisen alueen hallintaansa.

Espanjalaismediat pitävät todennäköisenä sitä, että Katalonian itsehallinto perutaan väliaikaisesti ja Carles Puigdemontin aluehallinnon ministerit erotetaan viroistaan. Pykälä 155 ei oikeuta itsehallinnon täydelliseen perumiseen.

Espanjan vastaavat ministerit ovat valmiina ottamaan vastuulleen omaan hallinnonalaansa kuuluvat Katalonian asiat, kertoo sanomalehti El País. Vallanvaihto tapahtuisi lauantaina 28. lokakuuta, päivä sen jälkeen kun senaatin odotetaan hyväksyvän hallituksen toimet.

155 ja 1 714 euron summia nostettu

Barcelonan kaduille odotetaan satojen tuhansien ihmisten mielenosoituksia, mikäli Espanja toteuttaa pyrkimyksensä rajoittaa väliaikaisesti Katalonian itsehallintoa.

Vastakkainasettelu Kataloniassa on kärjistynyt itsenäisyyskysymyksen ympärillä.

– Perheiden sisällä on mielipide-eroja, ja kollegojen kesken ei enää puhuta asiasta. Puolesta-vastaan -asetelma on kärjistynyt, Ylen ulkomaantoimittaja Antti Kuronen kertoo Barcelonasta.

Ihmiset jonottivat nostamaan mielenosoituksena rahaa Sabadell-pankin automaatista 20. lokakuuta.Lluis Gene / AFP

Useat ihmiset ovat mielenosoituksellisesti nostaneet 155 euron summan pankeista, jotka ovat siirtäneet pääkonttoreitaan pois Barcelonasta kriisin takia. 155 euron summa viittaa symbolisesti perustuslain rajoittamispykälään.

Jotkut ovat nostaneet jopa 1 714 euron summia. Ne liittyvät vuoteen, jolloin Espanjan joukot valtasivat Barcelonan.

Vaalit tammikuuksi?

Espanjan hallitus on kertonut, että Kataloniaan on harkinnassa ylimääräiset aluevaalit. Sosialistit haluavat vaalit El Paísin mukaan tammikuuksi, pääministeri Mariano Rajoy kuuden kuukauden sisällä.

Katalonian aluehallinto vastustaa vaaleja ja on sitä mieltä, että keskushallinnolla ei ole oikeutta järjestää niitä.

Vuosisatojen ajan kyteneen kiistan viimeisin vaihe alkoi 1. lokakuuta, kun Kataloniassa järjestettiin kansanäänestys itsenäistymisestä.

90 prosenttia äänestäjistä liputti itsenäisyyden puolesta, mutta vaalien äänetysprosentti jäi 43:een. Espanjan perustuslakituomioistuin julisti kansanäänestyksen laittomaksi.

Aluehallinnon johtaja Carles Puigdemont ei ole antanut selkeää vastausta siihen, julistautuiko Katalonia itsenäiseksi vai ei.

Lue lisää aiheesta:

Takaraja umpeutui: Katalonia ei peräydy – Espanja aikoo purkaa autonomiaa

Analyysi: Mitä Espanjan perustuslain pykälä 155 voi tarkoittaa?

Sinisten Terho: Jätämme presidentinvaalit väliin – "emme asetu muiden ehdokkaiden taakse"

Yle uutiset - 2 tuntia 57 min sitten

Sininen tulevaisuus-yhdistys jättää ryhmänä ensi vuoden presidentinvaalit väliin. Sinisten puheenjohtaja Sampo Terhon mukaan ryhmällä on tällä hetkellä niin paljon tekemistä uuden puolueen perustamisessa, että he jättävät tulevat vaalit väliin.

Puolueeksi rekisteröityvä Sinininen tulevaisuus on vajaa viikko sitten jättänyt tarvittavan määrän kannattajakortteja puolueeksi rekisteröitymistä varten.

Puheenjohtaja Sampo Terhon mukaan yhdistys ei aio asettua ryhmänä muiden ehdokkaiden kannalle.

– Edustajamme voivat äänestää ketä katsoo sopivaksi ja painottaa omaa linjaansa, Terho kertoo päätöksestä Ylen Ykkösaamussa.

Sampo TerhoYle

Presidenttivaaleja varten ryhmittymän pitäisi kerätä kannattajia valitsijayhdistystä varten. Valitsijayhdistys voi asettaa vaaleihin ehdokkaan. Puolue on juuri kerännyt 5 000 kannattajaa puoluetta varten, mutta yhdistystä varten nimiä tarvitaan nelinkertainen määrä.

The US Government Keeps Spectacularly Underestimating Solar Energy Installation

Slashdot - 3 tuntia 6 min sitten
Michael J. Coren reports via Quartz: Every two years, the U.S. Energy Information Administration (EIA), America's official source for energy statistics, issues 10-year projections about how much solar, wind and conventional energy the future holds for the U.S. Every two years, since the mid-1990s, the EIA's projections turn out to be wrong. Last year, they proved spectacularly wrong. The Natural Resources Defense Council, an environmental advocacy group, and Statista recently teamed up to analyze the EIA's predictions for energy usage and production. They found that the EIA's 10-year estimates between 2006 to 2016 systematically understated the share of wind, solar and gas. Solar capacity, in particular, was a whopping 4,813% more in 2016 than the EIA had predicted in 2006 it would be. To be fair, there is a caveat here: The prediction in 2006 was that 10 years hence the U.S. would be generating just 0.8 gigawatts (GW) of solar energy. With such a low baseline figure, any increase will look huge in percentage terms. Nonetheless, there is an unmistakable trend in the data: The EIA regularly underestimates the growth in renewables but overestimates U.S. fossil-fuel consumption, which some critics see as an attempt to boost the oil and gas industry.

Read more of this story at Slashdot.

Sirkka-Liisa, 74, on ruokkinut ravimiehet ja jakanut välillä neuvojakin – "Olen minä niitä tässä vähän koulinut"

Yle uutiset - 3 tuntia 6 min sitten

Sirkka-Liisa Toivonen on omistanut jo 25 vuoden ajan Seinäjoen raviradan lähellä olevan lounasravintola ja kahvila Aisakellon. Mukana ravintolan toiminnassa ovat olleet vuosien varrella sisarukset perheineen aina lapsenlapsia myöten. Vuodet ravintolassa ovat kuluneet nopeasti, Toivosen mukaan jopa liiankin nopeasti.

Yksi ajanjakso on nyt päättymässä: Aisakello sulkee ovensa ravi-ihmisten harmiksi marraskuun alussa. Toiminta siirtyy täysin Seinäjoella Minimanin yläkertaan.

– Ikä rupeaa sanomaan tehtävänsä. Enhän mä tästä luovu, vaan tämä siirtyy toiseen paikkaan. Surullisin mielin kyllä siirrytään toiseen paikkaan, 74-vuotias Toivonen kertoo.

Aisakello sulkee ovensa raviradan vierelläMerja Siirilä / Yle

Paikan siirtyminen muualle on jokapäiväisessä keskustelussa asiakkaiden kanssa. Haastattelunkin aikana vakiasiakkaat päivittelevät, mihin nyt mennä kahville. Toiveissa olisi, että myös raviradan vieressä oleva paikka saisi jatkajan. Asiakkaita paikassa on riittänyt, erityisesti ravien aikaan.

25 vuotta on pitkä aika ravintolalle. Mikä siihen on syynä, että paikka on menestynyt?

– Jaa, mä veikkaan, että mun hyvä ruoka ja hyvä palvelu, Toivonen kertoo.

Aisakellossa näkyy hevosaiheinen sisustusMerja Siirilä / Yle Eläimiä kohdellaan paremmin nykypäivänä

Suuri osa Aisakellon kävijöistä on aktiivisia hevosihmisiä. Tämä näkyy sisustuksessa, sillä ravintolan seiniä koristavat monet hevosmaalaukset ja -valokuvat. Raviradan tallialueen ravintolasta on muodostunut ohjastajien kantapaikka, jonne saavutaan ravien aikanakin.

Toivonen kertoo itsekin olevansa hevosihmisiä, vaikka aivan raviradan katsomossa häntä ei olekaan tavattu. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö hän tietäisi mitä raviradalla tapahtuu. Se onkin saanut hänet ohjeistamaan raviohjastajia ja pitämään hevosten puolta.

– Niitä ei saa lyödä, se on minun ensimmäinen neuvo. Olen minä niitä tässä vähän koulinut, Toivonen kertoo topakasti.

Keskusteluita vuosien varrella Toivonen on käynyt monien ohjastajien kanssa. Yksi jääräpäisimmistä on menestynyt raviohjastaja, joka sai Sirkka-Liisalta viestiä tallille.

– Lähetin hänelle viestiä, että sanokaa hänelle, että hän ei saa kohdella hevosta noin. Hän tuli minun kanssani ihan henkilökohtaisesti keskustelemaan ja sen jälkeen hän ei ole lyönyt hevosta, Toivonen kertoo.

Toivonenkin kiittelee, että hevosia kohdellaan nykypäivänä hyvin. Hän uskoo, että vaikka siirtyykin raviradan vierustalta pois, ei hän hevosia hylkää. Kun hevoskärpänen puree, ei siitä pääse eroon.

Loppuvuoden Steamin alennusmyyntien ajankohdat vuotivat julkisuuteen

Muropaketti - 3 tuntia 30 min sitten

Steamin halloween-, syys-, ja talvialennusmyyntien alkamis- ja päättymisajankohdat vuotivat julkisuuteen.

Kolme pelikehittäjää on paljastanut Kotakulle milloin halloween-, syys-, ja talvialennusmyynnit alkavat ja päättyvät. Vuotaneet tiedot näyttävät melko vakuuttavilta, mutta Valve ei ole vielä vahvistanut päivämäärien todenperäisyyttä.

Vuodon mukaan Steamin halloween-alennusmyynnit olisivat käynnissä 26. päivä lokakuuta – 1. päivä välisenä aikana. Black Fridayn ympärille sijoittuvat syysalennusmyynnit ajoittuisivat puolestaan marraskuun 22-28. väliselle ajanjaksolle.

Kaksiviikkoiset talvialennusmyynnit alkavat vuodon mukaan 21. päivä joulukuuta ja päättyvät 4. päivä tammikuuta.

The post Loppuvuoden Steamin alennusmyyntien ajankohdat vuotivat julkisuuteen appeared first on Muropaketti.com.

Tutkijat: Pablo Neruda ei kuollutkaan syöpään – Salamurha on edelleen mahdollinen selitys

Yle uutiset - 3 tuntia 40 min sitten

Chileläinen kirjallisuuden Nobel-palkittu, runoilija ja diplomaatti Pablo Neruda ei menehtynyt syöpään, kuten hänen kuolemansa virallinen selitys on kuulunut.

Kansainväliset oikeuslääketieteen asiantuntijat ilmoittivat perjantaina, että eturauhassyöpä ei ole Nerudan kuolinsyy.

Tutkijat eivät kyenneet kuitenkaan määrittämään sitä, murhasiko diktaattori Augusto Pinochetin hallinto Nerudan.

– Meillä ei ole lopullista johtopäätöstä eikä varmuutta, että kuolemaan olisi osallistunut kolmansia osapuolia, tutkintaa johtava tuomari Mario Carroza kertoo.

Pablo Neruda kuoli vuonna 1973 alle kaksi viikkoa sen jälkeen, kun sotilasjohtaja Augusto Pinochet kaappasi vallan sosialistipresidentti Salvador Allendelta. Runoilija oli kuollessaan 69-vuotias.

Hän kuoli santiagolaisella klinikalla, jossa hänen eturauhassyöpäänsä hoidettiin. Samalla klinikalla kuoli myös entinen presidentti Eduardo Frei, mikä vahvisti epäilyjä Nerudan murhasta.

Neruda oli Chilen kommunistipuolueen aktiivi ja oli suunnitellut pakoa Meksikoon, josta hän olisi johtanut vastarintaa Pinochetin hallinnon kaatamiseksi.

Nerudan entinen autonkuljettaja Manuel Araya väitti vuonna 2011, että Nerudalle oli annettu mystinen pistos rintakehään juuri ennen hänen kuolemaansa. Nobelistin ruumis kaivettiin ylös vuonna 2013 myrkytysepäilyjen selvittämiseksi.

Tutkijat löysivät ruumiista bakteereja, joita tutkitaan nyt Kanadassa ja Tanskassa. Ne voivat tuoda lisävalaistusta asiaan.

– Selvitämme, ovatko ne laboratoriossa tuotettuja bakteereja, joita olisi voitu viljellä biologiseksi aseeksi, tutkija Aurelio Luna sanoo.

Tutkijaryhmään kuuluu 16 tutkijaa Euroopasta, Etelä- ja Pohjois-Amerikasta.

Uusnatsistinen vastarintaliike ja sen vastustajat osoittavat mieltä Tampereella – paikalle odotetaan satoja

Yle uutiset - 3 tuntia 42 min sitten

Mieltänsä osoittavat uusnatsistinen Pohjoismainen vastarintaliike, joka kokoontuu Laukontorilla sekä Tampere ilman natseja -niminen ryhmä, jonka tilaisuus on Keskustorilla. Yhteensä keskustaan odotetaan aamupäivästä alkaen satoja ihmisiä.

Kaikki mielenosoitusporukat ovat keskustelleet poliisin kanssa pelisäännöistä. Poliisin tavoitteena on, että molemmat ryhmät osoittavat mieltään omissa paikoissaan, eikä kohtaamisia tule. Torien välimatka on reilut 200 metriä.

– Pyrimme siihen, että kaikilla olisi turvallista ja yleinen järjestys säilyy, kertoo ylikomisario Harri Nojonen.

Poliiseja on tullut töihin Tampereelle noin 200. Tarvittaessa määrää Nojosen mukaan lisätään.

Pohjoismainen vastarintaliike on ilmoittanut haluavansa myös marssia. Mahdolliset reitit ja ajankohdat tarkentuvat vasta aamupäivän aikana.

– Järjestyksen ja turvallisuuden johdosta voimme rajoittaa mielenosoitusaluetta tai reittiä jota kuljetaan. Jos syyllistytään laittomuuksiin eikä noudateta poliisin ohjeita, meillä on mahdollisuus keskeyttää tapahtuma. Lähdemme kuitenkin siitä, että kaikki sujuu hyvin, Nojonen sanoo.

Alun perin Tampereella piti olla kolme erillistä mielenosoitusta. Yksi ilmoituksen tehneistä mielenosoituksen järjestäjistä perui kuitenkin perjantaina poliisille tekemänsä ilmoituksensa.

Poliisihallitus on hakenut vastarintaliikkeen lakkautusta. Vastarintaliike ajaa kansallissosialistista valtiota Pohjoismaihin. Se on avoimen rasistinen. Oikeudenkäynti on ensi viikolla.

Sivut

Tilaa syöte alakulju.net syötteiden kerääjä