Uutiset

Orionin toimitusjohtaja: "Kruunulle kuuluu, mikä kruunulle kuuluu, mutta ei kukaan halua maksaa ylimääräistä veroa."

Kaleva - 22 min 26 s sitten
Vientiyritysten johtajat ovat yhtä mieltä siitä, että verotuksen pitää olla kilpailukykyinen verrattuna kilpailijamaihin, Suomi tarvitsee kansainvälisen tason huippuosaajia.

Näin voit katsoa tänään paljastettavia uusia PlayStation 4 -pelitrailereita

Muropaketti - 31 min 10 s sitten

Tänään käynnistyvässä Sonyn State of Play -videosarjassa nähdään monia pelitrailereita, ja luvassa saattaa olla myös tuoreita pelijulkistuksia.

Sony PlayStationin State of Play -videosarja tulee esittelemään PlayStation 4 -pelitrailereita ja -julkistuksia, aivan kuten aiemmin uutisoimme.

Lähetyksessä tullaan mitä luultavimmin näkemään baseball-peli MLB The Show 19, Days Gone, Concrete Genie ja Blood & Truth, veikkaa Push Square -sivusto.

State of Play on katsottavissa suorana alkaen kello 23.00 Suomen aikaa PlayStationin virallisilta YouTube-sivuilta.

Telegram Adds 'Delete Everywhere' Nuclear Option -- Killing Chat History

Slashdot - 32 min 26 s sitten
Instant messaging service Telegram has added a feature that lets a user delete messages in one-to-one and/or group private chats, after the fact, and not only from their own inbox. From a report: The new 'nuclear option' delete feature allows a user to selectively delete their own messages and/or messages sent by any/all others in the chat. They don't even have to have composed the original message or begun the thread to do so. They can just decide it's time. Let that sink in. All it now takes is a few taps to wipe all trace of a historical communication -- from both your own inbox and the inbox(es) of whoever else you were chatting with (assuming they're running the latest version of Telegram's app).

Read more of this story at Slashdot.

Aggressiivinen ilmapiiri pakotti puolueet terästämään turvatoimiaan – "Tullaan iholle, uhkaillaan"

Yle uutiset - 38 min 56 s sitten

Puolueet joutuvat nyt miettimään toden teolla, miten demokratia eli kansanvallan toteutuminen vaaleissa turvataan. Kyse on siitä, uskaltavatko ehdokkaat kampanjoida aatteidensa puolesta, vai vaikenevatko he väkivallan pelossa.

Politiikan kentillä ilmapiiri on muuttunut aggressiivisemmaksi koko maassa, kertoo komisario Heikki Porola Helsingin poliisista.

–Ärhäkkäämpi tilanne vaikuttaa olleen vaalikentillä jo pitkään, Porola arvioi.

Juha HakolaYle

Yhä useampi ehdokas vahvistaa itse kokeneensa ilmapiirin muutoksen. Kokoomuksen Juha Hakola on ollut ehdokkaana kunta- ja eduskuntavaaleissa vuosituhanneen taitteesta asti.

–Täytyy sanoa, että 2000-luvun alusta retorikka on muuttunut huomattavasti aggressiivisemmaksi. Se tulee tuolta somesta, Hakola arvioi.

Kun SDP:n Hanna Huumonen oli ensimmäisen kerran eduskuntaehdokkana, rajuinta, mitä joutui hän kuuntelemaan oli eläkeläisten haukut aikaisemman pääministerin Paavo Lipposen hallituksen leikkauksista. Nyt ehdokkaan perhettä uhkaillaan suoraan.

Hanna HuumonenYle

–Tullaan iholle, uhkaillaan, sanotaan että selvitän osoitteen ja tulen perheen kimppuun. –Tämän takia ei missään vaalijulkaisussani näy puhelinnumeroa, ja olen piilottanut omat osoitetiedot, ja perheen osoitetiedot, Huumonen sanoo.

Suojelupoliisi apuna

SDP:n Helsingin piirin toiminnanjohtaja Laura Ylitalo kertoo, että puolue on keskustellut turvallisuustilanteesta muun muassa suojelupoliisin kanssa. Ehdokkaiden kanssa turvakysymyksiin käytetään entistä enemmän aikaa.

–Erityisesti heidän, jotka ovat saaneet vihapostia ja uhkauksia sosiaalisessa mediassa ja muualla, Ylitalo sanoo.

Kokoomuksen puoluesihteerin Janne Pesosen mukaan puolueen kampanjatilaisuuksia ei ole merkittävästi häiriköity. Häirintä on ollut esimerkiksi puheiden päälle huutelua, myös vaalimainoksia on töhritty enemmän kuin aiemmissa vaaleissa.

Pesosen mukaan turvapuolta mietitään tarkkaan erityisesti suurissa tilaisuuksissa, joissa on puoluejohtoa paikalla. Lisäksi kokoomus muistuttelee kenttäväkeään säännöllisesti turvallisuuden huomioimisesta eri tilaisuuksissa.

– Koskaan näitä ei valitettavasti saada turvallisuuden näkökulmasta aivan aukottomiksi, koska tilaisuuksia on niin paljon, Pesonen sanoo.

Sunnuntaina Soini, tänään Ahmeed

Häirintä nousi otsikoihin, kun viikonloppuna mies yritti käydä ulkoministeri Timo Soinin (sin.) kimppuun Vantaalla Korson maalaismarkkinoilla.

Tänään vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokas Suldaan Said Ahmeed kertoi joutuneensa pahoinpitelyn uhriksi Helsingin Itäkeskuksessa. Helsingin poliisi kertoi Twitterissä, että asiaa tutkitaan lievänä pahoinpitelynä ja kunnianloukkauksena.

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Joonas Leppänen sanoo, että lähtökohtaisesti kaikki häirintätapaukset ilmoitetaan viranomaisille.

– Kyllähän poliisin pitää varmistaa, että puolueet pystyvät kampanjoimaan rauhassa. Vaikka puolueet ovat erimielisiä, me olemme kuitenkin kaikki sitoutuneet siihen, että demokraattinen viitekehys on se, josta kamppaillaan, jolloin kaikki tällainen häirintä on hyökkäys demokraattista järjestelmää vastaan, Leppänen sanoo.

Ministereiden turvaan jo kiinnitetty huomiota

Valtioneuvoston kanslian mukaan ilmipiirin kiristymiseen on kiinnitetty huomiota jo aikaisemmin tällä vaalikaudella. Ministerien turvamiesten määrää on tarvittaessa lisätty.

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen kertoo, että puolueen poliittisissa tilaisuuksissa on aina otettu turvallisuusnäkökulma huomioon, ja suurissa tapahtumissa paikalla on järjestyksenvalvojia.

– On tärkeää demokratian näkökulmasta, että kaikki pystyvät osallistumaan tilaisuuksiin turvallisin mielin, Pirkkalainen sanoo.

Ei yksin vaalikentille – liian iso riski

SDP, vihreät ja Feministinen puolue ovat kehottaneet ehdokkaitaan kampanjoimaan vähintään kaksin.

Feministisen puolueen ehdokas Johannes Koski joutui sulkemaan osan sosiaalisen median tileistään vihaviestien takia.

Johannes KoskiYle

–Kaikkia meidän ehdokkaita on häiritty sekä kuntavaaleissa että nyt eduskuntavaaleissa. Olemme sopineet, ettei kukaan kampanjoi yksin, koska se on vain liian iso turvallisuusriski, Koski sanoo.

Koskeen kohdistuneet uhkailut jatkuivat yksityisviesteissä.

–Osassa puhuttiin katolta putoamaisesta, pään katkaisemisesta, luodeista. Otan tämän asian vakavasti, olen perheellinen ihminen, tämä on pelottavaa ja vaikeuttaa kampanjaa.

Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettisen mukaan kampanjoiden tekijät saavat tarvittaessa apua turvallisuuskysymyksiin puoluetoimistolta.

Vihreiden Miettinen on yhtä mieltä siitä, että kampanjoinnin turvallisuuden takaamisessa on kyse demokratian puolustamisesta poliittisista mielipiteistä riippumatta. Hän linjaa, että häirintää ei tule sietää ja väkivallan uhkaan on oltava täydellinen nollatoleranssi.

Kempeleen talouden hyvä vire jatkui viime vuonna, tilikauden tulos ylijäämäinen ja väestö kasvoi

Kaleva - 51 min 14 s sitten
Kempeleen talouden hyvä vire jatkui vuonna 2018, sillä tilikauden tulos oli 1,5 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

20 kilometriä pitempi, mutta paljon turvallisempi – autoilijat löysivät uuden reitin itärajalle

Yle uutiset - 55 min 26 s sitten

Turusta Helsingin kautta itärajan Vaalimaalle valmistunut uusi E18-moottoritie on saanut useat Kaakkois-Suomeen matkaavat autoilijat vaihtamaan reittiä. Esimerkiksi Helsingistä Lappeenrantaan autoileville on uuden moottoritien myötä nyt tarjolla kolme varsin tasaväkistä reittivaihtoehtoa.

Uusin reitti kulkee ensin Helsingin suunnasta etelärannikkoa moottoritietä Vaalimaalle ja sieltä aivan itärajan vierestä kulkevaa tavallista maantietä pitkin Lappeenrantaan.

– Monet Helsingistä tulevat ihmiset kertovat, että uusi moottoritie on huomattavasti helppokulkuisempi kuin vanha Kuutostie, sanoo kahvilatyöntekijä Aila Haverinen Lappeenrannan Ylämaalla sijaitsevan Korupirtin kahviossa.

Helsingistä ajaa Ylämaalle uutta tietä parissa tunnissa. Kun moottoritie päättyy Vaalimaalla, kääntyy autoilija Lappeenrantaan menevälle tielle numero 387.

– Satunnaisia kahvittelijoita näkyy selvästi enemmän ja pidennämme keväällä aukioloaikoja, kertoo Haverinen.

Reitti Lappeenrannasta Virojoen kautta Helsinkiin on lisännyt suosiota sen jälkeen, kun E18-moottoritie valmistui Vaalimaalle keväällä 2018. Yle Kuvatoimitus

Kaakkois-Suomen ely-keskuksen mukaan autoilijoiden reitinvaihdoksen myötä jopa hiljaisina talvikuukausina liikennemäärät ovat lisääntyneet Lappeenrannan ja Virolahden Vaalimaan välisellä maantiellä parilla sadalla ajoneuvolla päivässä. Vuorokaudessa ajoneuvoja kulkee talvisaikaan tiellä toista tuhatta, kesällä noin 1 600.

Pisin reitti on turvallisin

Helsingistä Lappeenrantaan autoilevan yleisin reitti on kulkenut Kouvolan kautta. Tällöin auton mittariin on kertynyt 222 kilometriä, ja matka-ajaksi hieman yli kaksi ja puoli tuntia.

Sama aika kuluu ajettaessa Helsingistä lähelle Haminaa ja sieltä valtatien 26 kautta Luumäen Taavetiin ja edelleen Lappeenrantaan. Ongelmana on ollut se, että Taavetin ja Haminan välinen osuus on mutkainen ja kapea. Lisäksi siellä on paljon raskasta liikennettä, eikä juuri ollenkaan turvallisia ohituspaikkoja.

Eniten suosiotaan on kasvattanut etelärannikkoa ja itärajaa kulkeva reitti Vaalimaan kautta, vaikka se on parikymmentä kilometriä pidempi kuin kaksi muuta reittiä.

Kesällä suuremmat moottoritienopeudet kuitenkin lyhentävät matkaan kuluvaa aikaa, sillä Vaalimaan kautta ajettaessa liki kolme neljäsosaa matkasta on moottoritietä.

Lappeenrannasta Vaalimalle lähtevä tie 387 kulkee aivan itärajan tuntumassa. Kare Lehtonen/Yle

– Moottoritie tulee pääkaupunkiseudulta Vaalimaalle asti, ja siitä alkava tie Lappeenrantaan on sujuva, linjakas ja vähäliikenteinen, sanoo Liikennejärjestelmä-yksikön päällikkö Jussi Kailasto Kaakkois-Suomen ely-keskuksesta.

Ely-keskuksen mukaan liikennemäärät Kuutostiellä Lappeenrannan, Kouvolan ja Loviisan Koskekylän välillä ovat kääntyneet jo hienoiseen laskuun.

Rekat ja henkilöautot eri maanteille

Kaakkois-Suomen ely-keskus toivoo uuden E18-moottoritien vähentävän pääkaupunkiseudun ja Etelä-Karjalan välistä henkilöautoilua Taavetin ja Haminan välisellä valtatiellä numero 26. Tietä käyttää edelleen raskas liikenne, jolle Taavetin ja Haminan välinen valtatie on pääväylä Etelä-Savosta Kymenlaakson satamiin.

Haminan ja Taavetin välinen tie numero 26 on kapea, ja siinä on vähän turvallisia ohituspaikkoja. Kare Lehtonen/Yle

Nopein keino vähentää onnettomuuksia on houkutella henkilöautoilijat ajamaan Helsingistä Vaalimaalle ja sieltä itärajaa Vaalimantietä pitkin Lappeenrantaan.

– Liittymiä ja sujuvuutta parantamalla saamme ajotuntuman paranemaan Vaalimaantiellä, ja sitä kautta tiestä saadaan houkuttelevampi, sanoo yksikön päällikkö Jussi Kailasto.

Turistit eivät löydä turvalliselle tielle

Valtaosa pääkaupunkiseudulta Vaalimaan kautta Lappeenrantaan kulkevista on paikallisia autoilijoita, joille reitti on tuttu.

Satunnaisia matkailijoita eksyy tielle vielä vähän. Syynä on karttapalveluissa oleva algoritmi, joka etsii vaihtoehtoa seututeille. Juuri sellainen on Lappeenrannan ja Vaalimaan välinen maantie 387.

– Se tarkoittaa sitä, että hakukoneet eivät tunnista tätä reittivaihtoehtoa esimerkiksi pääkaupunkiseudulta Lappeenrantaan, harmittelee Virolahden kunnanjohtaja Osmo Havuaho.

Liikennemäärät ovat jo hieman lissäntyneet Lappeenrannan ja Vaalimaan välisellä maantiellä. Kare Lehtonen/Yle

Kunta on esittänyt ely-keskukselle tien muuttamista kantatieksi, jolloin myös navigaattorit alkaisivat suositella uutta reittiä. Kasvavat liikennemäärät puoltavat tien luokituksen muuttamista. Talvista kunnossapitoa on jo tehostettu.

– Kyllä tällä olisi vaikutusta rahoitukseen ja sillä tunnustetaan kyseisen tien verkollinen arvo, myöntää yksikön päällikkö Jussi Kailasto.

Thaimaan kenraalit pitävät vallan näpeissään – sotilashallinnon tukipuolueen vaalivoitto herätti epäilyjä

Kaleva - 1 tunti 49 s sitten
Kun lähes kaikki äänet oli laskettu Thaimaan parlamenttivaaleissa, sotilasjunttaa tukeva Palang Pracharat Rath -puolue oli saanut puoli miljoonaa ääntä enemmän kuin opposition punapaitojen puolue Pheu Thai.

Näkökulma: Perussuomalaisten ketutusvideo ei ole ensimmäinen – on sitä mielikuvilla tehty aiemminkin politiikkaa

Kaleva - 1 tunti 1 min sitten
Kustannustehokkain videomainos on se, joka nostattaa niin kovan kohun, ettei mainokselle tarvitse lainkaan ostaa kallista tv-aikaa, kirjoittaa toimittaja Aki Taponen.

Kevätkuukaudet ovat tuulilasien vaihdon sesonkiaikaa – "Kahden euron kolikkoa pienempi kiveniskemä kannattaa korjata heti"

Kaleva - 1 tunti 2 min sitten
NAPS. Terävä ääni kertoo, kun kivensiru on lentänyt tuulilasiin. Kenties heti ei näy jälkeäkään, mutta siitä se yleensä lähtee: halkeama alkaa edetä tuulilasissa.

May myöntää: Britannian parlamentissa ei tukea uutta äänestystä varten – alahuone äänestää vaihtoehdoista

Kaleva - 1 tunti 2 min sitten
Mayn puolueessa on kytenyt pieni kapina, jossa edustajat ovat toivoneet pääministerin eroa.

The Media, Mueller, the Big Con and the Democratization of Narrative

Max Keiser - 1 tunti 3 min sitten
Here’s the fundamental “story” of the Mueller Investigation: elites don’t like “the little people” democratizing public narratives. The elites–who reckon their right to rule is self-evident–want to set the narrative and the context, because that’s the foundation of power: once you get the…Read more ›

Hacking Lawyers or Journalists Is Totally Fine, Says Notorious Cyberweapons Firm

Slashdot - 1 tunti 12 min sitten
The founder and CEO of NSO Group, the notorious Israeli hacking company with customers around the world, appeared on CBS's 60 Minutes Sunday night to defend the use of his company's tools in hacking and spying on lawyers, journalists, and minors when the country's customers determine the ends justify the means. From a report: NSO Group has reportedly sold hacking tools to dictators including those in Saudi Arabia, the United Arab Emirates, and across Central Asia -- a group of decision-makers whose track record includes numerous examples of human rights abuses and oppression of dissent. NSO's tools have been directly involved in the arrest of human rights activists and, in Mexico at least, spying on lawyers and journalists in an effort to catch the drug lord Joaquin "El Chapo" Guzman. "In order to catch El Chapo, for example, they had to intercept a journalist, an actress, and a lawyer," NSO Group founder Shalev Hulio told 60 minutes. "Now, by themselves, they are not criminals, right? But if they are in touch with a drug lord and in order to catch them, you need to intercept them, that's a decision an intelligence agency should get."

Read more of this story at Slashdot.

Kärpät-Ilves 1.erä: Rautiainen vei vieraat johtoon läpiajosta

Kaleva - 1 tunti 31 min sitten
Kärpät ja Ilves pelaavat parhaillaan kolmatta puolivälieräottelua Raksilassa. Tilanne on tällä hetkellä 0-1.

4 turhautunutta opiskelijaa kertoo, miksi he epäröivät lapsen hankkimista – kerro meille, miksi sinä et hanki lapsia juuri nyt?

Yle uutiset - 1 tunti 32 min sitten

Riittävätkö tuloni? Saanko vakituista työpaikkaa? Onko minulla aikaa lapselleni? Entä ilmastonmuutos? Tässä muutamia syitä, miksi ruuhkavuosiensa kynnyksellä olevat epäröivät jälkikasvun hankkimista.

Suomessa syntyvyys on laskenut koko tämän vuosikymmenen ajan. Suomalainen nainen saa tällä hetkellä keskimäärin 1,4 lasta. Luku on mittaushistorian alhaisin.

Laskun aiheuttajia yritetään löytää. Tässä muutamia esille nousseita syitä: nuoruutta halutaan venyttää, lapsiperhe-elämä koetaan kurjana ja ilmastonmuutos huolettaa.

Jotta maassamme olisi tulevaisuudessa tarpeeksi veronmaksajia, syntyvyyden laskun tulisi taittua tai työperäisen maahanmuuton lisääntyä.

Kysyimme opiskelijoilta, millaisella politiikalla nuoria opiskelijoita voitaisiin kannustaa perheen perustamiseen. Ja nyt kysymme myös sinulta: kerro meille, miksi et hanki lapsia juuri nyt? Voit keskustella aiheesta kommenttiosiossa jutun lopussa.

Jaana-Kaisa Parkkinen haluaa opiskella ja saada työkokemusta ennen mahdollista perheenlisäystä. Lauri Rautavuori / Yle Jaana-Kaisa Parkkinen, 25. Opiskelee sairaanhoitajaksi. Ei lapsia.

Ensinnäkin: emme ole kohtuinemme mitään talkooharavoita. Meillä on oikeus valita, halutaanko me lapsia.

Mulla tässä ei ole kyse nuoruuden venyttämisestä, vaan ihan järjen käytöstä. Mulla on koulu kesken, enkä ole seurustellut niin kauaa, että olisi järkevää tehdä lapsi. Haluan työelämään ja saada työkokemusta, enkä mennä tukiputkesta tukiputkeen.

Jos työelämässä olisi mahdollista saada vakituisia sopimuksia, luulen, että naiset uskaltaisivat tehdä lapsia. Harva meidän alalla saa vakituisen työpaikan. Olen kuullut, että nuorelta naiselta on työhaastattelussa kysytty, tuleeko lapsia lähivuosina.

Ensinnäkin: emme ole kohtuinemme mitään talkooharavoita. Jaana-Kaisa Parkkinen

Nykyään naisella on enemmän vaihtoehtoja. Voi tehdä uraa, eikä tarvitse olla kotona ja tehdä lapsia. Mulle tärkeää on oma elämä ja siinä kehittyminen.

Sitäkin olen miettinyt, että yhden ihmisen hiilijalanjälki on aika suuri. Suomeen halutaan lapsia, mutta ei se maailman kannalta ole niin järkevää. Onko täällä niin hyvät oltavat meidän tuleville lapsille?

Jos tässä yhtäkkiä tulisi raskaaksi, kyllä varmaan pärjäisin. Haluan kuitenkin tarjota enemmän kuin sen, mikä on välttämätöntä lapsen selviytymiselle. Uskon, että yhtenä tekijänä vanhemman henkiseen jaksamiseen vaikuttaa se, jos ei tarvitsisi laskea jokaista penniä.

Marko Kaira saa ensimmäisen lapsensa aivan näinä päivinä. Lauri Rautavuori / Yle Marko Kaira, 26. Opiskelee sairaanhoitajaksi. Esikoinen syntyy pian.

Puhuimme puolison kanssa, että odotetaan oikeaa hetkeä. Teimme matemaattisia laskutoimituksia ja tulimme siihen tulokseen opiskelun ja vanhemmuuden yhdistämisessä, että kyllä hyvinvointiyhteiskunnassa selviää.

Olemme maksaneet tähän mennessä vain rattaat lapselle. Muun olemme saaneet vanhemmilta sisaruksiltamme. Kaiken ei tarvitse olla uusinta ja kalleinta.

Itse haluan tarjota lapselleni aikaa. Marko Kaira

Itse haluan tarjota lapselleni aikaa. Haluaisin ehkä tehdä maisterinkoulutuksen tähän perään. Se hieman pelottaa, että riittääkkö aikaa tarpeeksi myös lapselle.

Yhteiskunnalta ja politiikalta kaipaisin tukevia linjoja: että luotaisiin rakenteita, jotka luovat turvaa. Jos on vuosia sellaisessa pätkätyöputkessa ja koko ajan on epävarmaa, kyllähän se kuormittaa vanhemman jaksamista. Se taas välittyy helposti lapselle.

Todennäköisesti päädyn sellaiseksi tsemppariksi. Omalla puolisolla on kokemusta lastenhoidosta. Haluan antaa hänelle sitä vastuuta, mutta olla itsekin ehdottomasti mukana. Kun on itse opiskelemassa, on paha ottaa pitkää isyysvapaata.

Vaikka emme vielä olekaan sellaisissa aikuisten ihmisten "täydellisissä" tuloissa kiinni, silti tulemme pärjäämään lapsen kanssa.

Kotiäitiyttä pitäisi arvostaa enemmän, sanoo Emmi Ojantausta. Lauri Rautavuori / Yle Emmi Ojantausta, 27. Opiskelee tietojenkäsittelyä. Ei lapsia.

Nuoret työllistyvät aika heikosti nyky-yhteiskunnassa. Vaaditaan tutkintoja ja halutaan, että on työkokemusta. Kun sitä työkokemusta ei ole, ei saa töitä. Sen takia opiskellaan yhä enemmän ja enemmän.

Painotetaan liikaa uran hankkimista ja että "naisetkin voivat tehdä uraa". Sitten kotiäideille sanotaan "ai sä oot vaan kotona sen lapsen kanssa". Sitä ei osata arvostaa samalla tavalla kuin uraa ja että käy töissä.

Nykypolitiikka kannustaa jaksotyöhön, ja tehdään vain pätkäsopimuksia. Sillä ei luoda vakaata pohjaa ihmisten tulevaisuudelle. Emmi Ojantausta

Mä en pidä kotiäitiyttä huonona ajatuksena. Kun lapsi on pieni, olisi hienoa, että saisi nauttia siitä. Se on niin lyhyt aika. Mutta olisi tärkeää saada keskittyä siihen hetkeen eikä laskea joka ikistä senttiä. Se ei myöskään kannusta, kun koko ajan leikataan lapsiperheiden tuista.

Nykypolitiikka kannustaa jaksotyöhön, ja tehdään vain pätkäsopimuksia. Sillä ei luoda vakaata pohjaa ihmisten tulevaisuudelle.

On mahdotonta suunnitella lapsentekoa, jos työnantajat tarjoavat pelkästään pätkäduuneja, sanoo Jaakko Salén. Lauri Rautavuori / Yle Jaakko Salén, 29. Opiskelee konetekniikkaa. Ei lapsia.

Tämä on paradoksi: halutaan, että tehdään lapsia ja samalla halutaan, että meistä tulee korkeakoulutettuja uratykkejä. Nämä kaksi asiaa ei mahdu ainakaan mun kalenterimalliin. Se on mahdoton yhtälö.

Et sä voi suunnitella lapsentekoa, jos pätkäduunien ja vuokratyöläisyyden takia sopimukset on kolmen kuukauden mittaisia. Et sä voi suunnitella silloin mitään muutakaan. Se vaatii pidempää työsuhdetta ja sellaista tasaisuutta. Jos koko ajan joutuu miettimään seuraava työpaikkaa ja suunnittelemaan, se vie aikaa vanhemmuudelta.

Et sä voi suunnitella lapsentekoa, jos pätkäduunien ja vuokratyöläisyyden takia sopimukset on kolmen kuukauden mittaisia. Jaakko Salén

Mä olen itse ruvennut 15-vuotiaana tekemään töitä ravintolassa. En halua, että oma muksu joutuisi tekemään duuneja sen ikäisenä.

Jos Suomessa halutaan, että opiskellaan ja korkeakouluttaudutaan, sitä pitää tukea ja kannustaa. Perheen perustamiseen kannustaisi taloudellinen tuki, sillä meillä monella lykkäämisen syyt ovat taloudellisia.

Haluan taata sen mahdollisimman hyvän lapsuuden. Että saa harrastaa, mitä haluaa ja kaikkea innostavaa voi lähteä kokeilemaan.

Haluatko sinä lapsia? Mikä perheenperustamisessa mietityttää? Millaisia päätöksiä tulevan eduskunnan pitäisi tehdä, jotta syntyvyyden lasku saataisiin kuriin? Kerro meille! Aiheesta voi käydä keskustelua klo 22 saakka.

Trump: Golan kuuluu Israelille – presidentin asetuksen pelätään kiihdyttävän Lähi-idän konfliktia

Yle uutiset - 1 tunti 38 min sitten

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on allekirjoittanut presidentin asetuksen, jolla tunnustetaan Golanin kukkulat Israelille kuuluvaksi alueeksi.

Trump allekirjoitti asiaa koskevan julistuksen Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun vieraillessa Valkoisessa talossa.

Trump sanoi Yhdysvaltain kannattavan Israelin oikeutta puolustaa itseään.

Asetus muuttaa Yhdysvaltain pitkäaikaisen kannan, jonka mukaan Golania ei hyväksytä osaksi Israelia.

Israel valtasi alueen vuonna 1967 käydyssä Kuuden päivän sodassa Syyrialta.

Lue lisää:

Toimittajalta: Golanin tunnustaminen Israelille kuuluvaksi on Trumpilta vaarallinen veto, mutta miksi?

Number of Workers in Jobs That Can Be Automated Falls

Slashdot - 1 tunti 52 min sitten
Employment has fallen in jobs that can be easily automated and risen in those which are trickier for robots, damping hopes that higher minimum wages could unleash a wave of investment in automation. From a report: Statistics from the Office for National Statistics published on Monday showed that in 2011 about 8.1 per cent of workers were in jobs with a "high" risk of automation, but by 2017 that had fallen to 7.4 per cent. [Editor's note: the link may be paywalled; alternative source and original study.] The ONS report highlighted that fewer workers remain in areas that can be easily automated, such as dry cleaning and laundry jobs, which fell by 28 per cent between 2011 and 2017, and retail cashier work, which fell by 25.3 per cent over the same period. Since the financial crisis the UK has enjoyed rapid growth in employment combined with one of the lowest rates of investment spending of any large rich country. Many economists have suggested that hiring cheap labour instead of investment in new techniques is behind the country's weak rate of productivity growth. Policymakers had hoped that increasing the minimum wage would spur companies to replace low-paid jobs with machines, in turn boosting growth in productivity. [...] But the ONS analysis suggests the increase in employment over the past decade has not come from jobs that could easily be done by machines. Instead, since 2011 the UK lost jobs with a high or medium risk of automation, like shelf fillers, but gained them in areas with a low risk, such as physiotherapy.

Read more of this story at Slashdot.

Trump riemuitsi Mueller-tutkinnasta mutta ei päässyt siitä täysin kuiville – lisäselvityksiä yhä luvassa

Yle uutiset - 1 tunti 52 min sitten

Erikoissyyttäjä Robert Muellerin kiistellyn Venäjä-tutkinnan tulokset ovat kuohuttaneet Yhdysvalloissa oikeusministeri William Barrin kerrottua nelisivuisessa kirjeessään tiivistyksen tutkinnan annista.

Venäjä pyrki vaikuttamaan Yhdysvaltain vaaleihin, mutta tutkinta ei löytänyt pitävää näyttöä siitä, että presidentti Donald Trump tai hänen presidentinvaalikampanjansa olisi tietoisesti vehkeillyt venäläisten kanssa.

Trump juhli tuloksia voittona. Demokraatit ovat muistuttaneet julkisuudessa, että tutkinta ei kuitenkaan vapauttanut presidenttiä täysin.

Mitä Muellerin mittavasta tutkinnasta jäi käteen? Selvitimme, mitä vyyhdessä on luvassa seuraavaksi.

Kuinka laaja tutkinta oli?

Erikoissyyttäjä Muellerin tutkinta on kestänyt hieman alle kaksi vuotta. Tutkinta keskittyi Trumpin presidentinvaalikampanjan yhteyksiin Venäjään ja epäilyihin siitä, että presidentti olisi pyrkinyt estämään lähipiiriinsä kohdistuneita tutkintoja.

Oikeusministeri Barrin tekemä tiivistelmä tutkinnan annista oli vain neljä sivua, mutta tutkinta on ollut hyvin laaja: tutkinnan aikana on kuulusteltu yli 500 todistajaa. Erilaisia koti- ja muita etsintöjä on tehty yli 500. Lisäksi tutkijat tekivät 13 pyyntöä ulkovalloille todisteiden hankkimiseksi.

Yhdysvaltain oikeusministeri William Barr kertoi erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinnan annista.Erik S. Lesser / Epa Ketkä saivat syytteet?

Muellerin tutkinnassa on nostettu syyte 34 henkilöä vastaan. Heidän joukossaan ovat Trumpin entinen turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Mike Flynn, hänen entinen asianajajansa Michael Cohen ja entinen kampanjapäällikkönsä Paul Manafort.

Barrin mukaan raportissa ei suositella enää uusia syytteitä.

Julkistetaanko Muellerin raportti tai osia siitä?

On mahdollista, että osa tutkinnan tiedoista ei koskaan päädy julkisuuteen. Tietoja on luokiteltu salaisiksi kansallisen turvallisuuden vuoksi.

Oikeusministeri Barr ilmoitti haluavansa julkistaa raportista niin suuren osan kuin mahdollista. Julkistaminen voidaan tehdä vain niiltä osin kuin se ei riko tutkintaan liittyviä salassapitomääräyksiä tai haittaa muita käynnissä olevia tutkintoja.

Trumpia vastustavat demokraatit vaativat Barria julkaisemaan koko raportin. Jos näin ei käy, julkaisemisesta on todennäköisesti luvassa pitkittyvä taisto, joka saattaa ratketa vasta oikeussalissa.

Edustajainhuoneen demokraattien johtamat erityiskomiteat ovat vaatineet raporttiin liittyvien todisteiden saamista haltuunsa ja käsiteltävikseen.

Estikö presidentti oikeuden työskentelyä?

Oikeusministeri Barrin mukaan Trump ei syyllistynyt oikeuden estämiseen. Barrin mukaan ei ole riittävästi todisteita, jotta Trumpia vastaan voitaisiin nostaa syyte.

Barr kuitenkin totesi Muellerin tuoneen esiin todisteita puolesta ja vastaan.

Demokraatit haluavat kuitenkin perata tarkemmin, mitä raportti todella sanoo Trumpin mahdollisista yrityksistä estää ja sekaantua Muellerin tutkintaan.

Kongressin edustajainhuoneen oikeuskomitea suunnitteleekin Barrin kutsumista selvittämään, miksi Trumpia ei pitäisi syyttää oikeuden estämisestä.

Osa demokraateista suhtautuu epäilyksellä Barrin linjauksiin. Hänen on tulkittu aiemmin puheillaan tukeneen ja kannattaneen Trumpin toimia. Barr on muun muassa todennut, että presidenteillä on laajalti valtaa oikeuden tutkintoihin, myös niihin jotka koskevat heitä itseään.

Erikoissyyttäjä Robert Mueller.Michael Reynolds / EPA

Ei ole selvää, mitä kaikkia yksittäisiä tapahtumakulkuja mahdollisesta oikeuden estämisestä Mueller on tutkinnassaan lopulta käynyt läpi.

Se tiedetään, että joukossa on ainakin liittovaltion poliisin FBI:n johtajan James Comeyn erottaminen ja entisen oikeusministerin Jeff Sessionsin painostaminen.

Oikeusministeriön omien, vuosikymmeniä vanhojen ohjeistusten mukaan istuvaa presidenttiä vastaan ei voida nostaa rikossyytteitä, ja tämä on ohjannut myös Muellerin työtä.

Näin ollen presidentin mahdolliset väärinkäytökset näyttäytyvät ennen muuta poliittisena eikä juridisena kysymyksenä. On mahdollista, että tästä syystä Mueller ei tehnyt raportissaan mahdollisesta oikeuden estämisestä lopullisia johtopäätöksiä.

Kongressin oikeuskomitea aikoo jatkaa omaa tutkintaansa siitä, estikö presidentti oikeuden työtä.

Mitä Trumpilla on seuraavaksi edessään?

Muellerin raportin annista huolimatta Trump ei ole vielä kuivilla.

Demokraatit ovat kiinnittäneet huomiota jo Trumpin muita toimia perkaaviin tutkintoihin. Niitä on käynnissä pitkälle toistakymmentä eri tahoilla, muun muassa useissa kongressin valiokunnissa.

Liittovaltion syyttäjät tutkivat esimerkiksi syytöksiä Trumpin verovälttelystä sekä hänen virkaanastujaiskomiteansa rahankäyttöä.

Keskiviikkona Yhdysvaltain senaatin kuultavaksi saapuu Trumpin liikekumppani, venäläissyntyinen Felix Sater.

Häneltä on tarkoitus selvittää Moskovan Trump Tower -hanketta, josta Trumpin entinen asianajaja Michael Cohen on välittänyt asiakirjoja.

Cohen itse sai joulukuussa kolmen vuoden vankeustuomion muun muassa veropetoksesta ja kampanjarahoituksen väärinkäytöstä.

On mahdollista, että demokraatit yrittävät saada myös erikoissyyttäjä Muellerin kongressin kuultavaksi. Toistaiseksi Mueller ei ole käynyt julkisesti läpi tutkintaansa.

Muellerin kuulemisen anti ei välttämättä olisi muutenkaan räjäyttävä: hänet tunnetaan Washingtonissa tarkkana syyttäjänä, joka luultavasti ei innostu todistusaineiston läpikäynnistä saati pitkälle menevien johtopäätösten spekuloinnista.

Muellerin on myös noudatettava oikeusministeri Barrin päätöksiä siitä, mitä osia raportista voidaan antaa suuren yleisön tiedoksi.

Miten Trumpin tukijat ovat suhtautuneet?

Osa Trumpin läheisistä liittolaisista on todennut, että nyt on aika siirtyä tutkinnasta eteenpäin muihin polttaviin asioihin. Tutkinta on heidän mielestään vienyt liikaa tilaa keskeisten aiheiden käsittelyltä, kuten kauppa- ja talouskysymyksiltä.

Eräät Trumpin tukijoista kongressissa haluavat, että myös oikeusministeriön johtavien virkamiesten toimet olisi selvitettävä perusteellisesti.

Syynä on julkisuudessa esitetyt väitteet siitä, että oikeusministeriössä oli harkittu Trumpin sysäämistä syrjään presidentin tehtävistä perustuslain salliman menettelyn mukaisesti.

Yhdysvaltain perustuslain 25. lisäys mahdollistaa presidentin siirtämisen syrjään, jos tämän ei katsota selviävän tehtävistään.

Lue myös:

Toimittajalta: Muellerin Venäjä-tutkinnan johtopäätöksistä tuli hyvä päivä Trumpille – ja Yhdysvalloille

Trump: Muellerin tutkinta oli laiton yritys presidentin kaatamiseksi

Oikeusministeri: Muellerin tutkinta ei löytänyt näyttöä Trumpin vehkeilystä Venäjän kanssa

Porin valtuustoryhmät tuomitsevat kaupungissa levitetyt valemainokset

Yle uutiset - 1 tunti 55 min sitten

Porin valtuustoryhmät ovat tuominneet yhteisessä kannanotossaan kaupungin alueella levitetyt valemainokset.

Mainoksia on levitetty puolueiden vaalitilaisuuksien lähellä muun muassa viime viikonloppuna. Ylen tietojen mukaan mainoksia ovat jakaneet uusnatsiryhmään kuuluvat henkilöt.

"Kansanvallan häirintä tuomittavaa"

Porin valtuustoryhmien yhteiskannanotossa todetaan, että myös kaikki muut vaalikampanjoiden häirintätoimet ovat tuomittavia.

– Vaalit ovat kansanvallan ydin, ja hyökkääminen vaalitoimintaa vastaan on hyökkäys kansanvaltaista yhteiskuntaamme vastaan.

Viime päivinä vaalityötä on häiritty eri puolilla Suomea. Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) kimppuun yritettiin käydä viikonloppuna Vantaalla.

Vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokas Suldaan Said Ahmed puolestaan kertoo joutuneensa hyökkäyksen kohteeksi maanantaina iltapäivällä Helsingin Itäkeskuksessa.

Uutisesta voi keskustella 25.3. klo 22 saakka.

HBO Nordicin uutuudet tällä viikolla: Mark Hamill ristiritarina, What We Do In The Shadows alkaa…

Muropaketti - 1 tunti 59 min sitten

Tällä viikolla HBO Nordicilla jatkuu temppeliritareista kertova Knightfall, jonka toisella kaudella mukana nähdään Mark Hamill. Uutena sarjana alkaa kulttielokuvaan pohjautuva What We Do In The Shadows. Dokumenttiosastolla tulossa on elokuva Yhdysvaltojen stressaantuneesta kansakunnasta sekä Piilaakson massivisesta huijauksesta.

Viikon 13 uutuudet HBO Nordicilla:

Knightfall, kausi 2 – 26. maaliskuuta alkaen

Tom Cullenin (Downton Abbey, Gunpowder) tähdittämä sarja vie katsojat keskelle keskiajan mahtavien temppeliritarien poliittisia juonitteluja ja sodankäyntiä. Tulevalla kaudella mukaan liittyy Tähtien sota -tähti Mark Hamill, joka esittää Talus-nimistä ristiretkillä taisteluissa karaistunutta temppeliherraveteraania. Selviydyttyään 10-vuotisesta vankeudestaan Pyhässä maassa, hän palaa nyt kouluttamaan ja laittamaan uudet ritarit järjestykseen.

One Nation Under Stress – 26. maaliskuuta

Taudinvalvonta- ja ehkäisykeskusten järkyttävien raporttien mukaan elinajanodote Yhdysvalloissa laskee ensimmäistä kertaa yli sataan vuoteen. Tri Sanjay Gupta pyrkii selvittämään dokumentissaan mitä on tapahtumassa ja miksi. Samalla kun asiaa tutkitaan kansanterveydellisestä näkökulmasta, Gupta havaitsee, että alati stressaantuvamassa kansakunnassa on kasvanut epätoivosta kummunneiden itseaiheutettujen kuolemantapausten (huumeiden yliannostukset, maksasairaudet ja itsemurhat) epidemia. Dokumentin on ohjannut Marc Levin.

What We Do In The Shadows, kausi 1 – 28. maaliskuuta alkaen

Uudessa komediasarjassa seurataan dokumentinomaisesti vuosisatojen ajan neljän yhdessä ”eläneen” vampyyrin päivittäistä, tai paremminkin yöllistä elämää New Yorkin Staten Island -kaupunginosassa. Vampyyrien mukava elämä saa käänteen, kun heidän pimeyden valtias ja johtaja saapuu yllättäen vierailulle muistuttamaan yli sata vuotta sitten annetusta alkuperäisestä tehtävästä: uuden maailman täydellisestä herruudesta. Mutta mikä olisi paras tapa toteuttaa tehtävä? Tosi-tv-dokumenttiryhmä seuraa vampyyreitä heidän yrittäessään vastata toimeksiantoon. Sarja perustuu Taika Waititin ja Jemaine Clementin samannimiseen elokuvaan.

Gomorrah, kausi 4 – 30. maaliskuuta alkaen

Roberto Savianon menestyskirjaan perustuva italialainen menestysdraamasarja vie katsojat keskelle Napolin armotonta mafiamaailmaa, jossa ulkoiset ja sisäiset voimat jatkavat taisteluaan. Järkyttävän 3. kauden päätösjakson jälkeen Gennyn ja Patrizian on luotava uusi vallan tasapaino sillä välin, kun Enzo ja Valerio vahvistavat asemansa oman jengin johtajina. Uudet uhat ja häikäilemättömät vihamiehet vaanivat kaikkialla.

Inventor: Out For Blood In Silicon Valley – 31. maaliskuuta

Vuonna 2004 Elizabeth Holmes päätti jättää opinnot Stanfordissa ja perustaa yrityksen, jonka oli tarkoitus mullistaa terveydenhuolto. Vuonna 2014 Theranosin markkina-arvo oli 9 miljardia dollaria ja “uudeksi Steve Jobsiksi” kutsuttu Holmes omalla työllään rikastunut nuorin naispuolinen miljonääri maailmassa. Kaksi vuotta myöhemmin Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova elin kutsui Theranosta “massiiviseksi petokseksi” ja Holmesin yrityksestä tuli arvoton. Oscar-palkitun Alex Gibneyn ohjaama dokumentti paljastaa, mitä tapahtui, ja tutkii petoksen psykologiaa.

Kaikki viikon 13 ensi-illat HBO Nordicilla:

Maanantaina 25.3.:
Billions, 4. kausi, 2. jakso
Real Time with Bill Maher, 17. kausi, 9. jakso – Huom! tekstitys lisätään 4 päivän kuluttua
The Case Against Adnan Syed, 1. kausi, 3. jakso

Tiistaina 26.3.:
Knightfall, 2. kausi, 1. jakso – UUSI KAUSI
Supergirl, 4. kausi, 16. jakso
HBO-dokumentti One Nation Under Stress
Huom! Last Week Tonight with John Oliver viikon tauolla

Keskiviikkona 27.3.:
Roswell, New Mexico, 1. kausi, 10. jakso

Torstaina 28.3.:
What We Do in the Shadows, 1. kausi, 1. jakso – UUSI SARJA
Pretty Little Liars: The Perfectionists, 1. kausi, 2. jakso
The Act, 1. kausi, 3. jakso
The Good Fight, 3. kausi, 3. jakso
The Magicians, 4. kausi, 10. jakso
Huom! Easy Living, kaudet 1-3 poistuvat palvelusta

Perjantaina 29.3.:
Legacies, 1. kausi, 16. jakso – kauden päätösjakso
Better Things, 3. kausi, 5. jakso
A.P. Bio, 2. kausi, 4. jakso
Purosalon poppoo (Craig of the Creek), 1. kausi, jaksot 21-30 – Toonix

Lauantaina 30.3.:
Gomorrah, 4. kausi, jaksot 1-2
Strike Back: Revolution, 10. jakso – kauden päätösjakso
Huom! The Path, kaudet 1-3 poistuvat palvelusta

Sunnuntaina 31.3.:
SMILF, 2. kausi, 10. jakso – kauden päätösjakso
Black Monday, 1. kausi, 10. jakso – kauden päätösjakso
HBO-dokumentti The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley

Tiedot perustuvat HBO Nordicilta saatuun infoon ja muutokset ovat mahdollisia.

Oulun urheilutalon lehterit täyttyvät jälleen – lipunmyynti Ettan kuudenteen välierään käy kuumana

Kaleva - 2 tuntia 3 min sitten
Trillerimäinen ottelusarja on oululaisille ensimmäistä kertaa katkolla tiistai-iltana Oulun urheilutalolla.

Sivut

Tilaa syöte alakulju.net syötteiden kerääjä