Uutiset

Oulusta ja Raahesta on monia ehdokkaita Vuoden kaupunginosaksi

Kaleva - 48 min 32 s sitten
Suomalaiset tekivät tänä vuonna ennätyksen Vuoden kaupunginosa -ehdotusten määrässä.

Pelintekijöiden superkeskittymään on kova hinku - näytöstilaan kaikki Suomen kiinnostavimmat pelit

Yle uutiset - 51 min 25 s sitten

Amerikkalaisen, kasvuyrityksien kehitystä tutkivan Startup Genomen tuoreen raportin mukaan Helsingissä on maailman paras ympäristö kasvuyrityksien verkostoitumiselle.

Suomen tunnetuimmat ja menestyneimmät kasvuyritykset ovat peliteollisuuteen ja siihen liittyviin tukirakenteisiin, kuten teknologiaan, keskittyviä yhtiöitä.

Entisen Marian sairaalan rakennuksissa toimiva, kaupungin perustama Maria 01-kampus on puolestaan helsinkiläisten kasvuyritysten keskittymä.

Helsinki Game Factory on yhdessä Maria 01-kasvuyrityskampuksen rakennuksistaYLE/ Justus Laitinen

Niinpä onkin täysin luonnollista, että juuri sinne on kaikessa hiljaisuudessa rakennettu myös Suomen peliteollisuuden lähetystöä, Helsinki Games Factoryä, joka aukaisee ovensa 1. kesäkuuta.

– Helsinki Games Factoryn idea on luoda ekosysteemi tai yhteisö, joka tarjoaa siihen kuuluville yrityksille puitteet menestyä paremmin, summaa Games Factoryn toinen perustaja, pitkään pelialalla työskennellyt Jyri Partanen.

Tarkoituksena ei ole siis opettaa yrityksille kuinka pelejä tehdään, vaan tarjota suojapaikka, jonka turvissa firmoilla on hieman todennäköisempää onnistua äärimmäisen kilpailluilla markkinoilla kuin omin päin.

Hanke, joka on vain odottanut tekijöitä

Partanen ei ota kunniaa ajatuksesta luoda pelikeskittymä, vaan kertoo samanlaisia ideoita olleen rahoituskierroksilla jo useampaan otteeseen. Games Factoryn syntyyn on vaikuttanut vahvasti muutama vuosi sitten käynnistynyt Game Brewery, jossa maakuntiin luotiin verkostoa, jonka kautta pelinkehittäjät voivat tavata toisiaan, kehittää toimintaansa ja jopa luoda tiloja yhteistyölle.

Maakunnissa näin kävikin, mutta Helsinki jäi ilman omaa fyysistä keskusta.

Partanen ja toinen perustajista, Jose Jacome, huomasivat huutavan tarpeen ja päättivät paitsi perustaa keskuksen Helsingille, myös koko Suomelle.

Helsinki Game Factoryn toinen perustaja ja operatiivinen johtaja Jyri Partanen, markkinointipäällikkö Meela Leino sekä yhteisömanageri Petra Welling-PartanenYLE/ Justus Laitinen

Partanen ja Jacome tiesivät kuitenkin, etteivät he mitenkään onnistu näin suuressa hankkeessa yksin ja alkoivat kerätä mukaan alan terävintä kärkeä niin pelifirmoista kuin asiantuntijoistakin.

– Siinä oli kaksi vaihtoehtoa: Joko kaikki on mukana tai tämä ei tapahdu ollenkaan, Partanen sanoo.

Koko Suomen peliala konkretisoituu Games Factoryn interaktiivisessa näyttelytilassa, jonne suomalaiset firmat ovat voineet lähettää menestyspelinsä paikalle saapuvien sijoittajien pelattavaksi.

–Ajatus on se, ettei meidän tarvitse täällä erikseen myydä pelejä, vaan ne myyvät itse itsensä, Partanen visioi.

Hakijoita jonoksi asti

Yritysten ja toimijoiden kontaktoinnista on vastannut pääasiassa Games Factoryn markkinointipäällikkö Meela Leino. Kun alalla alkoi kiertää tieto hankkeesta, tulijoita ei ole enää tarvinnut paljon kysellä. Sen jälkeen Leinon työ on ollut lähinnä tulvanhallintaa, jonka mittaluokka on lähempänä Hollannin kuin Pohjanmaan tulvia.

Siitä voi päätellä, että alalla on lopultakin herätty siihen, kuinka suuri merkitys Games Factoryn kaltaisen keskittymän taustavoimilla ja jaetulla kokemuksella voi olla.

Kaikki eivät kuitenkaan mahdu yhden katon alle, minkä seurauksena hakijoiden kesken on jopa syntynyt pienimuotoinen kilpailuasetelma. Se on Partasen mukaan pitkässä juoksussa koko alalle eduksi.

– Alalla on paljon erilaisia yrittäjiä, joten kilpailun luominen parantaa loppujen lopuksi kaikkien mahdollisuuksia laatutason noustessa.

Games Factoryyn pääsemistä ei ratkaissut kuitenkaan Partasen mukaan pääoma, vaan se mitä yritys voi tuoda yhteisöön ja kuinka paljon he ovat valmiita auttamaan muita.

Esimerkiksi taustavaikuttajana olevan Supercellin osalta pääomaa arvokkaampaa on yrityksen kokemus ja osaaminen. Games Factoryyn hyväksyttyjen firmojen kokovaihtelu ja sisältöjen monimuotoisuus on mietitty hyvin tarkkaan mahdollisimman toimivan ekosysteemin luomiseksi.

Tilat tarpeen mukaan

Games Factoryyn hyväksytyillä yrityksillä on ollut mahdollisuus valita tilavaihtoehdoiksi joko yksityiset toimistot, joissa koko tila on yhdelle yritykselle, pysyvä työpiste tai ns. “hot seat” eli yhteiskäytössä olevat työpisteet.

Kalustaminen on käynnissä täyttä häkää, koska Helsinki Game Factoryn tilat on varattu jo lähes kokonaan. Markkinointipäällikkä Leino ja yhteisömanageri Welling-Partanen demonstroivat toimistotuolien kasvuyritys-henkistä käyttöä.YLE/ Justus Laitinen

– Sopivat tilat ja järjestelyt ovat löytyneet yllättävän kivuttomasti, kertoo Games Factoryn yhteisömanageri Petra Welling-Partanen.

Suuren suosion ansiosta Games Factoryssä tulee toimimaan heti avajaispäivänä 25 yritystä eli tupa on jo lähes täynnä.

– Elokuuhun mennessä ei ole enää vapaita paikkoja, Welling-Partanen toteaa.

Rakennuksen historia näkyy esimerkiksi erikoisissa huoneratkaisuissa.YLE/ Justus Laitinen

Helsinki Games Factoryssä tulee toimimaan ainakin virtuaalisen ilmakitaran asialla oleva Virtual Air Guitar Company, lifestyle-pelejä erityisesti naisille suunnitteleva Polka Dot Company ja vuoropohjaisiin peleihin keskittyvä Brimstone Interactive.

Suurin ja kaunein odottaa ottajaansa

Yksi edelleen vapaana olevista tiloista on myös niistä suurin, 240 neliömetriä. Se sijaitsee rakennuksen ylimmässä kerroksessa ja on entinen sairaalan henkilökunnan ruokala.

Vaikka tilat on kunnostettu, ne on jätetty alkuperäisen kaltaisiksi eli esimerkiksi ruokalassa on paikoillaan suuri ruokahissi. Welling-Partanen vakuuttelee, etteivät he ole ajelleet hissillä.

Helsinki Game Factoryn suurin tila, entinen sairaalan henkilökunnan ruokala, odottaa vielä ottajaansa. Tilaan kuuluu oikealla näkyvä ruokahissi.YLE/ Justus Laitinen

Games Factory kalustaa ja somistaa yhteiset tilat, mutta yksityiset tilat vuokraava firma saa sisustaa ne mielensä mukaan. Toki pieniä rajoitteita aiheuttaa se, että 1900-luvun alusta oleva rakennus on suojeltu ulkoa, mutta ei sisältä.

– Yleinen sääntö meillä on, että mitään ei saa poistaa, mutta kaikkea saa lisätä, Welling-Partanen tiivistää.

Palvelut lähellä

Tärkeä osa Games Factoryn eduista sen suojissa toimiville yrittäjille ovat sen sisältä löytyvät palvelut, joita firmat voivat vapaasti käyttää tai olla käyttämättä. Yksi Games Factoryyn tulevista palveluntarjoajista on Suomen ladatuin muusikko, Ari Pulkkinen.

Jotta maestron luomisrauha on taattu, hänelle varatussa huoneessa ei ole seinänaapureita. Sen lisäksi Pulkkiselle rakennetaan niin sanottu leijuva studio: Huoneeseen rakennettavien välilattian ja seinien väliin jäävä ilma eristää tilan muista rakenteista lähes täydellisesti.

Yksi Game Factoryn palveluista on mm- Angry Birds-peleistä tunnetun muusikon, Ari Pulkkisen, leijuva studio, joka tulee tähän entiseen lääkärin työtilaan.YLE/ Justus Laitinen

Myös talon puolesta tulee palveluja, kuten vanhaan kylmiöön rakennettava rentoutumishuone. Alunperin suunniteltu rantateema päätettiin hylätä mahdollisen hiekan kulkeutumisen vuoksi.

Tilalle löytyi varsin suomalainen metsäteema, jonka seurauksena huoneeseen tulee metsätapetti, paljon viherkasveja, kirkasvalolamppu ja riippumatto rentouttamaan ylikuormittuneita aivosoluja.

Entinen sairaalan kylmiö saa mielikuvituksen laukkaamaan, mutta kyse on ollut ihan ruokakylmiöstä. Tulevaisuudessa siitä tulee metsäteemainen rentoutumishuone.YLE/ Justus Laitinen Hankkeessa ei ole kyse alan tekoelvytyksestä

Suomen pelialasta tiedottava Neogames ilmoitti viime vuonna selvityksessään kotimaisen pelialan kasvun olevan laskussa. Games Factoryn perustaja Jyri Partasen mukaan asiasta ei kannata alkaa kuitenkaan hyperventiloida.

– Kyse on normaalista kehittymisestä: jotkut firmat sulkevat ovensa, toiset avaavat uusia. Ei kannata myöskään unohtaa, että kasvu ei ole loppunut, vaan ainoastaan hidastunut, Partanen toppuuttelee synkistelijöitä.

Alalla työskentely vaatii myös tietynlaista luonnetta.

– Jos haluaa nukkua yöunensa rauhassa, ei ehkä kannata tulla pelialalle, sillä tämä on hyvin dynaaminen ala. Pitää olla tunteenpaloa ja halua luoda kokemuksia pelaajille. Raha ei saa olla motiivi, Partanen painottaa.

Sairaalan vanhat käytävät tihkuvat tunnelmaa, jonka luulisi inspiroivan tulevia pelinkehittäjiä.YLE/ Justus Laitinen Entisen sairaalan halutaan jatkossakin olevan terveellisen työn tyyssija

Tunteenpalo ja intohimo voivat kuitenkin joskus saada negatiivisia, epäterveellisiä muotoja. Pelialalla tunnetaan pahamaineinen käsite “crunch time” eli pelin ilmoitettua valmistumispäivämäärää lähentelevä aika, jolloin pelin työryhmä polttaa kynttilää liekinheittimellä eli tekee töitä kellon ympäri saadakseen pelin valmiiksi.

Jyrki Lyytikkä / Yle

Joskus crunch time saattaa kestää kuukausia, joskus jopa vuosia, minkä seurauksena ihmisiä päätyy sairaalaan henkisen tai fyysisen kunnon petettyä.

Sanomattakin on selvää, crunch time ei tee hyvää ihmissuhteille. Games Factoryyn on alusta alkaen suunniteltu sohvia, joilla voi ottaa vaikkapa pikku tirsoja, mutta mitään hotellia sinne ei tule.

– Se ei ole vaan tervettä, että tehdään töitä 24 tuntia vuorokaudessa. Kaikki kokeneet yrittäjät sanovat ettei sellainen toimi pitkällä aikavälillä. Pitää pitää huolta ihmissuhteista, syödä hyvin ja liikkua, että pysyy työkuntoisena, Partanen listaa.

Helsinki Game Factoryn operatiivinen johtaja Jyri Partanen, markkinointipäällikkö Meela Leino ja yhteisömanageri Petra Welling-Partanen eivät malttaisi odottaa avajaisia.YLE/ Justus Laitinen

Partanen myöntää, että alalla on sairaita piirteitä, joiden vaikutukset ovat voimakkaita. Hän haluaakin omalla esimerkillään rohkaista terveempään elämäntyyliin.

– Olemme sopineet että kotona ei puhuta kello kahdeksan jälkeen työasioista. Kyllä vuorokaudessa on hyvä olla ainakin kaksitoista tuntia, että elämässä on jotain muutakin kuin työt.

Lue myös:

Haaveileeko lapsesi peliammattilaisen urasta? Kovalla treenillä e-urheilussa voi ansaita miljoonia: "Potentiaalia on todella paljon" – keskustele

Sokkotesti: Minkä älypuhelimen kameran ottama kuva miellyttää silmääsi eniten?

Muropaketti - 1 tunti 8 min sitten

YouTube-käyttäjä Marques Brownlee on järjestänyt kanavallaan lippulaivamallien sokkotestin, jolla voit testata, minkä älypuhelimen ottama kuva miellyttää omaa silmään.

Lippulaivaluokan älypuhelimet kisaavat nykyään vahvasti kameroidensa laadulla, ja älypuhelimet ovatkin korvanneet monien käytössä erilliset pokkarit ja järjestelmäkamerat. Kuvien laatu on kuitenkin jossain määrin makuasiakysymys, joten eri kameroiden vertaaminen on välillä hieman hankalaa.

Nyt YouTube-käyttäjä Marques Brownlee on järjestänyt kanavallaan lippulaivamallien sokkotestin.

Eri älypuhelimilla on otettu viisi eri kuvaa, jotka esitetään videolla järjestyksessä. Tämän jälkeen videon katsoja voi itse päättää, minkä laitteen ottama kuva miellyttää eniten. Kuvat eroavat toisistaan muun muassa saturaation, tarkennuksen sekä valkotasapainon laadussa.

Testiin osallistuivat Huawei P20 Pro, OnePlus 6, Applen iPhone X, Samsungin Galaxy S9+ ja Googlen Pixel 2 XL.

VR myy 12 miljoonalla eurolla ison kiinteistön ja tontin Tampereen rautatieaseman alueelta

Yle uutiset - 1 tunti 8 min sitten

Pysäköintitalo Finnpark ostaa VR:ltä Tampereen rautatieaseman lähellä olevan kiinteistön tontin, kiinteistön toimistotilat ja pysäköintialueen. Kaupan arvo on 12 miljoonaa euroa.

VR myy kiinteistön maapohjan sekä noin 1 800 neliömetrin verran toimitilaa, väestönsuojatilat sekä noin 200 pysäköintipaikan pysäköintialueen. Kiinteistön osoite on Rautatienkatu 27. Finnparkilla oli jo ennestään omistuksessa osa kiinteistön liiketiloista ja autopaikkoja.

Tampereen rautatieasema ja sen edessä oleva liikennealue jäävät edelleen VR Groupin omistukseen, kiinteistöjohtaja Ari Mäkinen kertoo. Terveystalo Oy jatkaa tiloissa edelleen päävuokralaisena.

Tontin ja rakennuksen oleminen yhdellä omistajalla helpottaa asemakeskus-hankkeen toteuttamista.

Tampereen kaupunki, VR Group, Liikennevirasto ja Senaatti-kiinteistöt järjestivät Tampereen asemakeskuksesta suunnittelukilpailun vuonna 2014. Tämän jälkeen kilpailun voittanutta suunnitelmaa on edelleen kehitetty ja vuonna 2016 alueella käynnistettiin asemakaavoitus.

Tämän vuoden aikana alueelle laaditaan yleissuunnitelma. Uusi asemakaava on tarkoitus käsitellä vuoden 2019 aikana.

Kohutun The Human Centipede -ohjaajan uusi elokuva on ”kaikkien aikojen riettain” – jo nimi viittaa masturbointiin

Muropaketti - 1 tunti 15 min sitten

Tom Six teki vuonna 2009 elokuvan, jossa joukko ihmisiä ommeltiin kiinni toisiinsa perse suuhun -periaatteella. Sitten hän teki niitä kaksi lisää. Nyt Six on löytänyt itselleen uuden projektin, joka haiskahtaa vähintään yhtä tuhnuiselta kuin The Human Centipede.

IndieWiren mukaan Tom Sixin seuraava elokuva on nimeltään The Onania Club eli vapaasti suomennettuna ”Onanointikerho”.  Ensi syksynä ensi-iltansa saava elokuva on ohjaajan mukaan ”kaikkien aikojen riettain ja epäinhimillisin leffa”.

Suuria lupauksia. Mistä The Onania Club sitten kertoo?

Tom Six ei ole halunnut itse kirjoittamastaan elokuvasta vielä paljoakaan paljastaa, mutta on kertonut sen olevan ”Hollywoodiin sijoittuva psykologinen trilleri, jossa on pääasiassa vahvoja naishahmoja”. The Onania Clubin luvataan ”läpäisevän Bechdelin testin helposti”. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että elokuvassa on naishahmoja, jotka puhuvat keskenään muustakin kuin miehistä.

Elokuvan pääosissa nähdään Jessica Morris, Darcy DeMoss, Deborah Twiss, Karen Strassman ja Flo Lawrence.

Voi kuulostaa siltä, että jo vuodesta 2015 asti tekeillä ollut The Onania Club on jonkinlainen kommentaari #metoo-ilmiöstä, mutta jotenkin epäilemme, ettei Tom Six ole alkanut tehdä mitään feminististä manifestia The Human Centipede -trilogiansa jälkeen…

Esimakua The Onania Clubista antaa elokuvan teaser-juliste. Sen iskulause kuuluu ”Come and see, see and come” eli ”Tule ja näe, näe ja tule”, mikä viittaa tietenkin ejakulaatioon.

Tom Sixin elokuvia ei ole Suomen elokuvateattereissa nähty, emmekä odota laajaa levitystä myöskään The Onania Clubille.

Naisten väkivalta on yhä tabu, vaikka äidit kohtelevat lapsia kaltoin useammin kuin isät – Uusi väitös osoittaa, että apua saa vertaistuesta

Yle uutiset - 1 tunti 15 min sitten

Naisten käyttämä perheväkivalta on Suomessa yhä tabu. Siihen voidaan kuitenkin puuttua tehokkaasti, selviää tuoreesta väitöstutkimuksesta.

Terveystieteiden maisterin Pia Keiskin väitöskirja tarkastetaan Tampereen yliopistossa ensi viikolla. Keiskin mukaan naisten perheväkivaltakäyttäytyminen on heikosti tunnistettu ja tunnustettu ilmiö.

– Rikostilastojen valossa miehet käyttävät lievää parisuhdeväkivaltaa enemmän kuin naiset, mutta vakavaa parisuhdeväkivaltaa käyttävät miehet ja naiset melkein yhtä paljon. Lapsia kohtaan perheväkivaltaa käyttävät äidit enemmän kuin isät, Keiski sanoo.

Väitöskirjan tutkimukseen osallistui yli 130 naista. Tutkimuksessa selvitettiin naisten perheväkivaltaan liittyviä kokemuksia. Naiset tapasivat toisiaan kerran viikossa 15 viikon ajan ja työstivät tunteitaan. Tämä auttoi monia.

Lapsia ja puolisoa kohtaan

Tutkimukseen osallistuneet naiset olivat käyttäneet väkivaltaa suunnilleen yhtä paljon lapsia ja puolisoa kohtaan. Osa kohdisti väkivallan kumpaankin.

– Pitää myös muistaa, että vanhempien välinen väkivalta on väkivaltaa lasta kohtaan, vaikka se ei suoraan lapseen kohdistuisikaan, Keiski lisää.

Osa naisista käyttää sekä fyysistä että verbaalista ja emotionaalista väkivaltaa. Jälkimmäisen hoitaminen kestää Keiskin mukaan usein pidempään.

Emotionaalisen väkivallan seurauksia voi olla tutkijan mukaan vaikea tunnistaa, koska väkivallasta ei jää näkyviä jälkiä ja seuraukset tulevat usein näkyviin viiveellä.

– Ne voivat olla esimerkiksi ahdistuneisuutta, masennusta tai tunteiden tunnistamisen vaikeutta. Perheväkivallasta käytetään usein myös laajempaa käsitettä kaltoinkohtelu, joka pitää sisällään myös laiminlyönnin. Laiminlyönti tarkoittaa lapsen ikäkauden mukaisiin tarpeisiin vastaamattomuutta, Keiski sanoo.

Vähän apua tarjolla

Suuri osa perheväkivaltaa käyttäneistä on kokenut lapsuudessaan kaltoinkohtelua ja parisuhteessa väkivaltaa.

Perheväkivaltaa käyttäneille naisille on vielä vähän apua tarjolla. Väitöskirjan esittelemässä interventiossa naiset tapasivat toisiaan kahdeksan hengen ryhmissä. Ammattilainen ohjasi ryhmiä, mutta vertaistuki oli tärkeää.

Väitöskirjan mukaan naiset hyötyivät interventiosta ja tulokset olivat pysyviä. Naiset oppivat ymmärtämään, etteivät ole ainoita väkivaltaa käyttäviä naisia. Tämä helpotti häpeän tunnetta.

Monilla perheväkivaltaa käyttävillä naisilla oli ongelmana pelko kohdata vaikeita tunteita, kuten vihaa ja surua. Myös tunteiden tunnistamattomuus oli ongelmana.

Avun kautta naisten itsetuntemus lisääntyi, ja he uskalsivat tuntea vaikeitakin tunteita aiempaa enemmän.

Lions-järjestö haastaa kaikki lähiympäristön siivoustempaukseen

Kaleva - 1 tunti 15 min sitten
Lions-järjestö haastaa kaikki siistimään tienvarsia, puistoja ja rantoja Pyhäjoelta Kainuuseen ja Oulun seudulle yltävällä alueella.

Yle seuraa: Orpo ja Rinne kohtaavat väittelyssä ensimmäistä kertaa – Rinne paikalla huonosti nukkuneena: ”Viime yönä tyttärelle syntyi poika”

Yle uutiset - 1 tunti 15 min sitten

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ottavat tänään ensimmäistä kertaa mittaa toisistaan Politiikan toimittajat ry:n järjestämällä aamiaisella. Vuosi ennen eduskuntavaaleja puolueet ovat kannatusmittauksissa lähes rinta rinnan.

Tilaisuuden aluksi kuullaan Orpon ja Rinteen puheenvuorot. Alustusten jälkeen puheenjohtajat väittelevät.

Avauspuheenvuorossaan Orpo korosti sitä, että nykyinen hallitus on saavuttanut lähes kaikki keskeiset talouspolitiikan tavoitteensa.

Orpo haukkui SDP:n lupaukset menolisäyksistä. SDP on luvannut esimerkiksi lisää rahaa pienituloisille eläkeläisille.

– Meidän järjestelmämme ei kestä tämän tyyppisiä ratkaisuja, Orpo sanoi.

SDP:n vero-ohjelmassa on Orpon mukaan hyviä ajatuksia, kuten veropohjan tiivistäminen ja työn verotuksen keventäminen, mutta yrittämiseen kohdistuvat verot eivät miellytä.

Seuraavalle hallituskaudelle Orpo lupaa perusturvan selkeyttämistä ja sen jälkeen keskituloisten aseman parantamista verotusta uudistamalla. Lisäksi Orpo kaavailee koulutuksen uudistamista.

– Meillä on niin pienet ikäluokat, että emme voi hylätä ketään.

Varhaiskasvatukseen panostamisessa Orpo löytää yhteistä SDP:n kanssa.

– Syrjäytymisen ehkäisemisessä kaikkein keskeisin keino lienee se, että mahdollisimman moni pääsee varhaiskasvatukseen.

Rinteestä kolminkertainen ukki

Rinne aloitti avauspuheenvuoronsa kertomalla, että yöunet jäivät vähiin, sillä viime yönä hänen nuorimmalle tyttärelleen syntyi poika. Rinne on nyt kolminkertainen ukki.

Ilouutisten kertomisen jälkeen Rinne siirtyi kuitenkin sujuvasti käymään läpi SDP:n avauksia ja tavoitteita. Kokoomuksen suuntaan lähti pieni piikki:

– Olette nähneet, että aika paljon on tullut aloitteita. Kuten näkee Orpon puheenvuorosta, niin täytyy keskustella meidän aloitteista, kun ei ole omia, Rinne kuittasi.

Rinne löytää yhteistä Orpon kanssa siinä, että molemmilla on tavoitteena sosiaaliturvajärjestelmän uudistaminen.

– Sosiaaliturvajärjestelmä on monimutkainen, vanhentunut ja tähän aikaan sopimaton systeemi. Se tuottaa kannustinloukkuja ja epäoikeudenmukaisuutta. Se pitää uudistaa. Meillä on käsittääkseni yhteinen näkemys siitä, että yhdistetään eri tukilajeja.

Tiukkaa debattia sotesta

Väittelyssä siirryttiin välittömästi soten kimppuun. Rinne viittasi talouspolitiikan arviointineuvoston kriittiseen näkemykseen soten kustannussäästöistä.

– Tässä valtakunnassa taitaa olla kaksi ihmistä, jotka viran puolesta uskovat tähän: sinä ja Juha Sipilä, Rinne sanoi.

Orpon mukaan on olemassa myös asiantuntijoita, jotka pitävät hallituksen sote-mallia hyvänä, ja joiden mielestä nyt kannattaa edetä.

– Tänäkään päivänä meidän sosiaali- ja terveyspalvelumme eivät toimisi, tällä tavalla, jos siinä ei olisi yksityistä puolta mukana. Tälläkin hetkellä julkinen puoli ostaa yksityiseltä, Orpo sanoi.

Väittelyn juontaa politiikan toimittajien puheenjohtaja, Ylen Maria Stenroos.

Yle seuraa tilaisuutta suorana.

* Juttua päivitetään

Lue myös:

Analyysi: Orpo, Rinne vai Sipilä?

Ylen puoluekannatusmittaus: Harkimo irrotti tapin kokoomusveneestä

Välivainion vanhan ostoskeskuksen paikalle suunnitellaan asuntoja Oulussa

Kaleva - 1 tunti 29 min sitten
Välivainion vanhan ostoskeskuksen Siirtolantie 10:n ja Kontiopuiston alueiden asemakaavaa ryhdytään muuttamaan niin, että tilalle on mahdollista rakentaa asuinkerrostaloja.

Ranskalaismies laittoi vauvansa pesukoneeseen "huvitellakseen" – sai kolme vuotta vankeutta

Yle uutiset - 1 tunti 39 min sitten

Etelä-Ranskan Perpignanissa on annettu tuomio vuosi sitten keväällä sattuneesta tapauksesta, jossa parikymppinen ranskalaismies laittoi vauvansa pesukoneeseen.

Mies laittoi tekohetkellä 14-kuukauden ikäisen vauvansa ensin kuivausrumpuun, sitten pesukoneeseen – taaperon vastustuksesta huolimatta, ranskalaislehti Le Figaro kertoo. Mies jätti pesukoneen luukun auki ja pyöritti sen rumpua käsin useiden kierrosten verran. Tapaus sattui pesulassa.

Oikeudessa mies kertoi halunneensa "huvitella". Hän sai kolmen vuoden vankeustuomion alaikäiseen kohdistuneesta väkivallanteosta.

Paikalla pesulassa oli myös vauvan 19-vuotias äiti. Hän sai, avomiehensä lyönneistä huolimatta, vuoden vankeustuomion kykenemättömyydestään estää väkivallanteko.

Horizon Zero Dawnin tekijöiltä tulossa uusi roolipeli – Onko luvassa jatko-osa?

Muropaketti - 1 tunti 41 min sitten

Guerrilla Games etsii työpaikkailmoituksilla käsikirjoittajia uuteen roolipeliin, joka saattaa olla Horizon Zero Dawnin jatko-osa.

Horizon Zero Dawn oli erinomainen toimintaroolipeli, ja yksi viime vuoden parhaista pelijulkaisuista. Moni varmasti toivookin pelille jatkoa, ja nyt näyttää siltä, että sellaista saattaa olla jo tekeillä.

Kuten Bleeding Cool kertoo, on pelin kehittäjästudio Guerrilla Games julkaissut kaksi työpaikkailmoitusta, joissa etsitään käsikirjoittajaa ja johtavaa käsikirjoittajaa. Horizon Zero Dawnia ei mainita suoraan ilmoitustekstissä, mutta tämä saattaa johtua yksinkertaisesti siitä, että studio haluaa vielä pitää projektinsa salassa.

Ilmoituksen mukaan Guerrilla Games etsii käsikirjoittajaa, jolla on ”vahva ymmärrys draamasta, dialogista ja tarinarakenteesta”. Hakijoilta toivotaan myös kokemusta näiden asioiden yhdistämisestä tehtäviin ja AAA-pelien tarinasuunnitteluun.

Horizon Zero Dawnin jatko-osa vaikuttaa todennäköiseltä, sillä pitkään kehitetty peli oli menestys sekä myyntilukujen että arvosteluiden perusteella. Studio on myös aiemmin vihjaillut pelin mahdollisesta jatkosta, mistä voit lukea lisää alta.

Kehittäjät: Jos Horizon Zero Dawn saa jatko-osan, siihen tulee enemmän robotteja

Palon vaurioittama Äimäraution ravikatsomo remontoidaan, myös uusia tiloja tulossa - töiden tarkoitus alkaa kesällä

Kaleva - 1 tunti 46 min sitten
Tulipalossa vaurioituneen raviradan katsomo remontoidaan ja sen yhteyteen tehdään uusia tiloja. Pohjolan Hevosystävien hallituksen puheenjohtajan Kari Erikssonin mukaan hanke on edennyt hienosti.

Deadpool 2:n näyttelijä ei päässyt katsomaan omaa elokuvaansa – teatteri pyysi poistumaan salista

Muropaketti - 1 tunti 55 min sitten

Deadpool 2:ssa avainroolia esittävä Julian Dennison on kertonut tuoreessa haastattelussaan pähkähullusta tilanteesta liittyen elokuvansa ikärajaan.

Jimmy Kimmel Live -ohjelmassa vieraillessaan Deadpool 2:ssa Firefistiä esittävä Julian Dennison kertoi, ettei hän päässyt kotimaassaan Uudessa-Seelannissa katsomaan omaa elokuvaansa.

”Olen 15 ja elokuva on kielletty alle 16-vuotiailta, joten en pääse katsomaan sitä. Osallistuin yhteen varojenkeräystilaisuuteen, jossa minulle sanottiin että voin esitellä elokuvan katsojille ja vaikka mitä muuta, mutta en saa itse katsoa sitä”, Dennison paljasti.

Ensimmäisen Deadpoolin myös The Hunt for Wilderpeoplesta tuttu Dennison näki vasta Deadpool 2 -roolin saatuaan. Elokuvan saadessa ensi-iltansa hän kun oli vasta 13-vuotias, ja näyttelijän perheessä pidetään selvästi ikärajoista kiinni…

Haaveileeko lapsesi peliammattilaisen urasta? Kovalla treenillä e-urheilussa voi ansaita miljoonia: "Potentiaalia on todella paljon" – keskustele

Yle uutiset - 2 tuntia 19 min sitten

Olen Hungaroringillä. Allani pörisee F1-auto, valmiina starttiin. Katson liikennevalojen riviä, joka näyttää punaista.

Ihan kohta valot muuttuvat vihreiksi. Tunnen, kuinka syke nousee, kädet ratissa hikoavat.

NYT! Startti! Kaasua! Nopeus kasvaa hurjaa vauhtia mittarissa. Hups! Mutka! Äkkijarrutus ja kurssin oikaisu hiekan kautta takaisin asfaltille.

Tosiasiassa paikka on elektronisen moottoriurheilun keskus kerrostalon kolmannessa kerroksessa Helsingin Munkkisaaressa. Rivissä on kolme urheiluauton muotoista ajosimulaattoria, joihin voi ladata käytännössä minkä tahansa kilpa-autoiluradan maailmalta.

Korville asetetaan kuulokkeet, jotka vievät likimain autenttiseen tunnelmaan autokilpailussa, tällä kertaa siis Unkarin F1-radalle, Hungaroringille.

Olen ottanut ensituntumaa urheilulajiin, jota kutsutaan elektroniseksi urheiluksi, e-urheiluksi.

Ajosimulaattori takaapäin katsottuna. Näyttöruudulle nousee ajonäkymä valitulta radalta.Tuulia Thynell / Yle E-urheilun harrastajien ja seuraajien määrä kasvaa kohisten

E-urheilu alkaa olla salonkikelpoinen tuote Suomessakin. Maailmalla se on huippusuosittu laji muiden, perinteisempien urheilulajien rinnalla. Yhdysvalloissa e-urheilu on kolmanneksi suosituin urheilulaji, heti amerikkalaisen jalkapallon ja koripallon jälkeen. Suomessa tehdyn tutkimuksen mukaan 18–29-vuotiaiden keskuudessa e-urheilu on toiseksi suosituin jääkiekon jälkeen.

Meillä elektroninen urheilu on muun muassa hyväksytty yhdeksi Puolustusvoimien urheilukoulun lajiksi. Urheilukouluun pääsevät elektronisen urheilun huiput valitaan erikoisjoukkohaussa.

Myös pelialan koulutusta on tarjolla. Puhtaasti videopelaamiseen keskittyvä koulutus on käynnistynyt Oriveden opistossa Pirkanmaalla. Kajaanissa on koulutuslinja ammattikorkeakoulussa. E-urheilijoilla on myös oma liittonsa, Suomen elektronisen urheilun liitto SEUL.

Miten näin on päässyt käymään? Alan liiton puheenjohtajan mukaan suosio ei selity pelkästään pelaajien määrällä, vaan siihen liittyy oheistarjontaa.

– Pelaamiseen liittyvät olennaisesti myös tubettaminen ja pelaamisen striimaaminen, ja näiden kanavien kautta on noussut maailmanlaajuisia superjulkkiksia. Heitä seuraavat etenkin nuoret säännöllisesti, kertoo SEULin puheenjohtaja Joonas Kapiainen.

Suomen elektronisen urheilun liiton SEUL:in puheenjohtaja Joonas Kapiainen on itse tanssipelien harrastaja. SEUL palvelee kaikkia pelaajia ja elektronisen urheilun toimijoita. Liitto pyrkii kehittämään ja standardisoimaan lajia. "Meitä voisi verrata vaikka koripallo- tai jalkapalloliittoihin", Kapiainen sanoo.Mikko Koski / Yle

Ammatikseen pelaavia suomalaisia on Kapiaisen mukaan noin 30–40. Ammattilaisuus tarkoittaa sitä, että pelaajalla on sopimus jonkin organisaation kanssa ja he pelaavat joko puoli- tai täyspäiväisesti. He pelaavat sekä kotimaassa että ulkomailla. Ja ulkomailla piilevät suurimmat, miljoonien arvoiset peliturnaukset.

E-urheilu saattaa olla jopa tulevaisuuden olympialaji. Pariisiin 2024 siitä suunnitellaan ainakin näytöslajia.

Lapseni pelaa. Kannattaisiko vain kannustaa ja unohtaa ruutuaika?

Nuorten, noin 10-vuotiaiden lasten keskuudessa supersuosioon on noussut taistelupeli nimeltä Fortnite. Siinä matkataan lentäen paikasta toiseen, jossa kerätään varusteita ja tarvikkeita, taistellaan toisten pelaajien kanssa, kerätään tappoja. Pelata voi yksin, mutta pelikonsolin kautta myös ryhmässä.

Säännöllisin väliajoin julkaistaan uusi "kausi", johon kuuluvat uudet tarvikkeet pelaajalle, eli sotilaalle. Pelatakseen uutta kautta tuorein varustein on ostettava pelirahaa.

Pelin tuoksinassa ajantaju hämärtyy helposti. Kuitenkin ruutuajasta puhutaan ja sitä suositellaan rajoitettavaksi lapsille. Ruutuaika tarkoittaa tietokoneen, pelikonsolin, tabletin tai tv:n ääressä käytettyä aikaa.

Lasten runsaan ruutuajan on todettu olevan yhteydessä heikkoon koulumenestykseen, ja viihdemediaa saisi kuluttaa korkeintaan kaksi tuntia päivässä.

Twitch tv:n kautta voi seurata livepelaamista, siis e-urheilua. Kuvakaappaushetkellä Fortniten pelaamista seurasi yli 160 000 ihmistä, League of Legendsiä lähes 102 000 ihmistä.Twitch

Jos pelaamisesta on kuitenkin jo tullut salonkikelpoista ja sillä on omat koulutusohjelmansakin, niin minkälaiseen asentoon vanhempien ajatukset pitäisi nyt oikein kääntää? Kannustaako lasta mahdolliseen tulevaan ammattiin ja antaa tämän pelata vaan?

– Suosittelen, että on kiinnostunut lapsensa tekemisistä. Kohtuus kaikessa. Vanhempien kannattaisi tutustua peliin, ja kokeilla pelaamista itsekin. Siitä voi syntyä perheen sisäinen harrastus, myhäilee Kapiainen.

Kuten aiemmin todettiin, pelkkä pelaaminen ei välttämättä riitä. Pelin jälkeen innokkaimmat seuraavat vielä nettiin striimattavia pelitapahtumia. Näitä striimejä välittää muun muassa Twitch tv.

Miten e-urheilija treenaa? Pelaamalla

Perinteisillä urhelijoilla on tarkka treeniohjelma, jota he noudattavat. Lajista riippuen siihen kuuluu todennäköisesti voimaharjoittelua, aerobista harjoittelua ja lajikohtaista harjoittelua.

SEULin puheenjohtajan Joonas Kapiaisen mukaan e-urhelija treenaa pelaamalla.

– Harjoitteluun liittyy myös pelin strategista harjoittelua joukkueen kanssa. Käydään läpi sekä oman että toisten joukkueiden pelejä, niitä katsotaan jälkikäteen ja analysoidaan omaa pelaamista, etsitään virheitä ja yritetään paikata niitä seuraavassa pelissä.

– Totta kai pelaajan kestävyys ja peruskunto pitää olla kohdallaan, että jaksaa istua turnauksessa pitkiä aikoja. Ammattipelaajat katsovat, että fyysinen kunto on hyväksi, Kapiainen tähdentää.

E-urheilijalta vaaditaan hänen mukaansa päättäväisyyttä ja hyvää sekä nopeaa ratkaisujen tekokykyä. Ja voidaan jopa muuttaa maailmaa.

– Pelit luovat uusia johtajia ja synnyttävät uusia innovaatioita. Siten ne parantavat ihmiskuntaa.

"Suomi on kypärähullu kansa"

E-urheilussa lajeja on monia, kuten on perinteisessäkin urheilussa. Suomen elektronisen urheilun liitto SEUL on jaotellut pelit genreihin, alalajeihin seuraavasti: räiskintäpelit, strategiapelit, areenapelit, taistelupelit, urheilupelit, ajopelit, sekä rytmi- ja tanssipelit.

Ajopelien genreen sijoittuu Helsingin Munkkisaaren e-moottoriurheilukeskus simulaattoreineen. Siellä järjestetään myös e-motorsportsin SM-kisojen osakilpailuita, joka striimataan nettiin.

– Kilpailijoilla on virtuaalinen kilpa-auto kotonaan, ja he liittyvät kilpailuihin palvelimien kautta, kertoo e-motorsportsin SM-sarjan promoottori Valtteri Leitola.

Valtteri Leitola on e-motorsportsin SM-sarjan promoottori ja Munkkisaaressa sijaitsevan Circuit e-motorsport -konseptin kehitysjohtaja.Elise Tykkyläinen

Elektronista moottoriurheiluakin voi treenata vain ajamalla. Harjoittelun määrä on Leitolan mukaan olennaista. Lisäksi "auto" pitää saada rakennettua omaan käteen sopivaksi.

– Mitä enemmän omassa harjoittelussa käyttää aikaa auton ominaisuuksien ymmärtämiseen, sitä parempi kilpailija on. Säätämisellä kierrosajasta voi tippua muutama kymmenys, Leitola kertoo.

SM-kisoissa koko sarjan voittajalle on tiedossa 10 000 euroa, mutta maailmalla liikutaan sadoissa tuhansissa.

– E-moottoriurheilussa ei olla vielä lähelläkään sitä palkintotasoa, jota e-sportsin muissa genreissä kuten fantasiapeleissä ja strategiapeleissä on. Siellähän on useampien miljoonien eurojen turnauksia vuodessa. Tulevaisuus näyttää kuitenkin e-moottoriurheilussa hyvältä, arvioi Leitola.

Hän pohjaa optimisminsa siihen, että reaalimaailman moottoriurheilu on kansainvälisesti yksi seuratuimpia ja ihannoiduimpia lajeja – miksei sama innostus siirtyisi myös virtuaalimaailman moottoriurheiluun.

– Suomihan on kypärähullu kansa. Täällä potentiaalia on todella paljon!

Lue myös:

Kuinka vaikeaa se pelaaminen voi olla? Näin e-urheilija pieksee harrastajan Counter-Strikessa

“Olkaa vanhemmat kiinnostuneita lapsenne pelaamisesta” – elektroninen urheilu on hurjassa kasvussa

"Ruutuajan voi heittää roskiin" – Tietokirjailijoilta vinkkejä diginatiivien lasten kasvatukseen

Pelko oli turha: Uusi Star Wars -elokuva ei pilaa kenenkään lapsuutta, vaikka Harrison Fordia tuleekin ikävä

Muropaketti - 2 tuntia 30 min sitten

Han Solon nuoruudesta kertova Solo: A Star Wars Story saa tänään Suomen ensi-iltansa. 

Moni Star Wars -fani on odottanut Solo-elokuvaa huolissaan. Voiko elokuva mitenkään olla hyvä? Voiko se pahimmillaan vesittää koko Han Solon hahmon?

Huoli oli ymmärrettävä, mutta turha.

Muropaketille Solo: A Star Wars Storyn arvostelleen Helinä Laajalahden mukaan Solo ei pilaa kenenkään lapsuutta. Se on vain ”ihan kiva lisä” Star Wars -elokuvien joukkoon, ei muuta.

Arviossaan Laajalahti toteaa:

”Alkuperäisen Star Wars -trilogian tunnelman tasolle onkin lähes mahdotonta päästä, eikä Fordin legendaarisuutta Han Solona helposti tavoiteta. Ei tähän yllä ainakaan vielä Solo: A Star Wars Story, mutta tästäkin huolimatta Ron Howardin ohjaama näkemys on ihan mukiinmenevä seikkailuelokuva. Ja vaikka sitä moni Solo-fani etukäteen pelkäsikin, Ehrenreich astuu Solon saappaisiin suhteellisen pätevästi. Ei hän tietenkään mikään Harrison Ford ole, mutta ei läheskään niin huono kuin annettiin etukäteen ymmärtää. Vähän puiseva ja mitäänsanomaton, mutta ei täysin vailla roolin vaatimaa renttua karismaa.”

Lue koko juttu täältä:

Solo: A Star Wars Story on ”ihan kiva” lisä Star Wars -elokuvasarjaan – Chewbacca ja Lando varastavat show’n

Suomalaisten mielestä terrorismi on tulevien eurovaalien polttavin kysymys – vain ranskalaisia terrorismi huolestuttaa enemmän

Yle uutiset - 2 tuntia 30 min sitten

Terrorismin vastainen taistelu. Siitä suomalaiset kaipaavat kaikkein eniten keskustelua ennen seuraavia europarlamenttivaaleja.

Tämä selviää tänään julkaistusta eurobarometristä, jossa tutkittiin kaikkien EU-maiden kansalaisten ajatuksia vuoden kuluttua järjestettävistä Euroopan parlamentin vaaleista.

Suomalaisista 58 prosenttia piti keskustelua terrorismin vastaisesta taistelusta kaikkein tärkeimpänä vaaliteemana. Ainoastaan ranskalaiset näkivät terrorismin vielä suomalaisiakin tärkeämmäksi kysymykseksi (60 %).

Koko EU:n alueella kuitenkin lähes puolet kansalaisista halusi nostaa vaalikeskusteluun nimenomaan terrorismin. Nousu on merkittävä. Vuoden 2014 eurovaalien alla vain seitsemän prosenttia EU-kansalaisista piti terrorismia vaalien kannalta tärkeänä keskustelun aiheena.

Yle Uutisgrafiikka

Tutkimusjohtaja Juhana Aunesluoma Eurooppa-tutkimuksen keskuksesta arvioi, että Suomen tuloksiin vaikutti kyselyn tekoaikaan paljon esillä ollut Turun puukotusisku.

– Lisäksi terrorisimin vastainen taistelu koetaan tärkeäksi monissa maissa, joissa on voimakas maahanmuuttovastainen poliittinen ilmapiiri, kuten Tšekissä ja Puolassa. Monen mielikuvissa terrorismi liittyy islamilaiseen jihadismiin, vaikka muitakin terrorismin muotoja on.

Aunesluoma uskoo, että luvuissa näkyvät viime vuosina Euroopassa tehdyt terrori-iskut ja niiden ympärillä käyty kansallinen keskustelu.

– Esimerkiksi Kreikassa selvästi tärkeimmäksi (81 %) nousi keskustelu talouskasvusta, Aunesluoma huomauttaa.

”Vaalit ovat aina tilaisuus keskustella arvoista”

EU-vaaleissa valitaan jäsenet Euroopan parlamenttiin. Sillä ei ole suoraa päätösvaltaa esimerkiksi ulkopolitiikkaan liittyvissä kysymyksissä. Silti juuri EU-vaalit ovat Aunesluoman mielestä oikea paikka terrorismikeskustelulle.

Vaaleissa voitaisiin nostaa esiin esimerkiksi kansalaisvapaudet, suhtautuminen maahanmuuttoon sekä keinot, joilla sisäistä turvallisuutta halutaan parantaa Euroopassa.

– Euroopan parlamentin vaaleissa otetaan kantaa isoihin eurooppalaisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Vaalit ovat aina tilaisuus keskustella arvoista, riippumatta siitä, ovatko ne lainsäädäntökysymyksiä. Missä muulloin näistä asioista käytäisiin periaatekeskustelua? hän kysyy.

Suomalaiset kaipaavat keskustelua ilmastosta ja ympäristöstä

Suomi eroaa kyselyn mukaan eurooppalaisesta valtavirrasta myös siinä, että täällä yli puolet vastanneista (53 %) pitää ilmastoa ja ympäristönsuojelua tärkeimpänä vaaliteemana.

Koko EU:ssa vastaava luku on vain 35. Suomen kanssa ympäristökysymyksiä yhtä tärkeinä pitävät Hollanti, Ruotsi ja Tanska.

Ympäristö- ja ilmastokysymyksissä Euroopan parlamentilla on myös suoraan lainsäädäntövaltaa. Aunesluoma ei usko, että sillä on suurta vaikutusta kyselytulokseen.

– Enemmän tässä on kyse siitä, millaiset kysymykset ihmisten mielestä kuuluvat eurooppalaiseen poliittiseen asialistaan. Ja sen takia terrorismi, ympäristöpolitiikka, ilmasto ja talouskasvu nousevat esiin.

Äänestysinto on edelleen heikkoa

Euroopan parlamentin vaalit järjestetään vuoden kuluttua, siis toukokuussa 2019. Vaaleja vaivannut heikko äänestysaktiivisuus ei kyselyn perusteella vaikuta juuri muuttuvan.

Eurobarometrin mukaan suomalaisista 35 prosenttia aikoo ”erittäin todennäköisesti” äänestää tulevissa vaaleissa. Koko EU:ssa vastaava luku on 31.

Vuoden 2014 europarlamenttivaaleissa uurnilla kävi 43 prosenttia eurooppalaisista ja 39 prosenttia suomalaisista äänioikeutetuista.

Eurobarometriä varten haastateltiin huhtikuun alussa 27 601 EU-kansalaista. Heistä 1 007 oli suomalaisia.

Detroit: Become Humanin käsikirjoittaja lupaa: ”Tämä on Quantic Dreamin pelimäisin peli”

Muropaketti - 2 tuntia 45 min sitten

Quantic Dreamin odotettu scifi-seikkailu Detroit: Become Human tarjoaa käsikirjoittajan mukaan enemmän pelillisyyttä kuin yksikään studion aiemmista peleistä.

Quantic Dream tunnetaan ”interaktiivisesta tarinankerronnasta”, jossa pelaajan valinnat vaikuttavat merkittävästi tarinan etenemiseen ja loppuratkaisuun. Heavy Rain (2010) ja Beyond: Two Souls (2013) ovat kuitenkin saaneet kritiikkiä siitä, että lopulta pelaaja pääsee hallitsemaan pelihahmoja liian vähän.

Ylihuomenna ilmestyvä Detroit: Become Human tekee tähän muutoksen. Käsikirjoittaja Adam Williams kertoo Muropaketin haastattelussa, että studion uutukainen tarjoaa edeltäjiään huomattavasti enemmän interaktiivisuutta.

”Se on kaikkein pelimäisin peli, mitä Quantic on koskaan tehnyt”, Williams toteaa.

”Siinä on paljon vähemmän välivideoita, pelaaja hallitsee tilannetta paljon enemmän ja tarina etenee paljon useammin pelitilanteessa. Lisäksi kaikilla kolmella päähenkilöllä on omat kykynsä, jotka tuovat uniikkeja pelillisiä mahdollisuuksia.”

Detroit: Become Human ilmestyy PlayStation 4:lle perjantaina 25. toukokuuta. Alta voit lukea koko haastattelun, että toimittajamme ensivaikutelmat suuresta scifi-pelistä.

Haastattelu: Scifi-peli Detroit: Become Human pohtii ihmisyyttä ja panostaa interaktiiviseen tarinaan

Ensikosketus: Odotettu PS4-peli Detroit: Become Human tekee monta asiaa paremmin kuin Heavy Rain ja Beyond: Two Souls

Jos kutsu käy, Ylivieskan uusi kirkkoherra Eija Nivala on kesän kansanedustajana

Kaleva - 2 tuntia 45 min sitten
Ylivieskan seurakuntaan uudeksi kirkkoherraksi valittu Eija Nivala on valintojen edessä.

Eurobarometri julki: EU-kriittisyys laskee Euroopassa – suomalaisten usko EU:n suuntaan silti heikentynyt

Kaleva - 2 tuntia 45 min sitten
Keskiviikkona julkaistun eurobarometrin mukaan noin 60 prosenttia EU-kansalaisista pitää maansa jäsenyyttä unionissa hyvänä asiana.

Puoliväliin ehtinyt megasarja Westworld on päässyt vauhtiin ja ansaitsee viisi tähteä

Kaleva - 2 tuntia 45 min sitten
Westworldin toinen tuotantokausi on sytyttänyt verkkaisesti alkaneen megasarjan liekkeihin.

Sivut

Tilaa syöte alakulju.net syötteiden kerääjä